Quantcast

Srpski lekari u Nemackoj

nesaformat

Zainteresovan član
Poruka
139
Imao neko iskuatvo sa vizom sa paragrafom 17a? Ja sam dobio ugovor u Hessenu( kao Arzt in Anerkennung sa bruto platom 2300e do aprobacije) i koliko vidim po forumu, sa ovim ugovrom mogu tu vizu sa paragrafom 17a da dobijem. Ali me buni sto mi je poslodavac rekao da treba da izvadim BE, a na sajtu ambasade ne pise da BE treba za vizu sa paragrafom 17a. Ima li neko iskustvo, savet, sta raditi?
Prvo da razjasnimo i odvojimo par stvari. To što poslodavac traži BE nema veze sa ambasadom i vizom. Da biste uopšte radili u Nemačkoj kao lekar u bilo kom svojstvu potrebna vam je dozvola za rad u struci (ili BE sa kojom zvanično ne možete samostalno da radite ili Aprobacija sa kojom stičete pravo na samostalnost u radu i specijalizaciju). E sad, šta će ambasada da zahteva za izdavanje vize to je druga stvar. Najbolje da se raspitate kod nekog ko se malo bolje razume u vize (ja nisam taj:D) da biste mogli da odlučite da li da predate zahtev za običnu radnu vizu ili vizu na osnovu paragrafa 17a. A mislim da neće svakako škoditi da za bilo koju vizu priložite BE pošto već morate da je izvadite. Na plavu kartu svakako nemate pravo zbog nedovoljne visine plate.
 

obicni

Početnik
Poruka
37
Hvala Vam na odgovoru!
Zdravo kolega,

to nije sasvim tacno. Potvrda na osnovu koje vam mogu priznati godine radnog staza iz Srbiji odnosno izjednaciti radni staz iz inostranstva(Srbije) sa radnim stazom u Nemackoj, treba da sadrzi samo nekoliko recenica. Od kad do kad ste radili i u kojoj bolnici, Klinickom centru, Ambulanti u Srbiji. Da ste radili u KONTINUITETU od ...do i to kao LEKAR( lekar opste prakse, specijalista) na poslovima za LEKAR(opste prakse, specijaliste...)-to je glupo zato sto je logicno da ste radili kao lekar ali ovde rade lekari u starackom domu i kao Pflege, znaci nista neobicno. Na kraju potpis direktora ustanove u kojoj ste radili. Ako ste menjali u srbiji radna mesta kao lekar ,sakupite sve te potvrde i predajete u Lekarsku komoru. Radni staz iz druge zemlje se priznaje nakon dobijanja aprobacije. Lekarka komora u Nemackoj( u pokrajini u kojoj se nalazite) vas ne prepoznaje dok nemate aprobaciju. Tek nakon aprobacije postajete clan Lekarske komore i mozete podneti sve te potvrde za priznavanje radnog staza.
Ovo sto vam je kolega naveo, broj pregleda i sta ste sve radili vam je potrebno za dokazivanje specijalizacije. Takodje dokumenta za priznavanje specijalizacije i potvrde gde ste sve radili mozete predati zajedno u Lekarsku komoru.

pozz.
 

obicni

Početnik
Poruka
37
Kolege,
molim vas da mi pomognete oko pripreme dokumenata za Aprobaciju. Zanima me, kako treba da izgleda opis poslova, da li neko mozda ima primer? i ukoliko je neko u toku specijalizacije, da li treba prevoditi plan i program?
Unapred puno hvala!
Cao ,
nisam te bas dobro razumela. Da li ti treba aprobacija ili si u toku priznavanja specijalizacije. Taj opis poslova ti treba za dokazivanje specijalizacije a ne aprobacije.
Evo ti tekst od ranije u kome stoje potrebna dokumenta za aprobaciju u Hessenu:

1-Diploma,2- Specijalisticka diploma, 3-Index,4- Semestralni list,5- Potvrda o stazu, 6-Uverenje o polozenom drzavnom ispitu i 7-Plan i program studija moraju da imaju APOSTIL(tj.sva dokumenta koja dokazuju tvoje obrazovanje za lekara).APOSTIL se stavlja na original.
8-Licenca,9- Radna ocena( preporuk) od sefa gde si bio zaposljen, 10-Razni sertifikati-npr.svi sretifikati i potvrde koje si sakupljao zbog bodova za licencu,potvrde o ucescu u nekim studijama,sertifikati sa seminara i edukacija itd.
11-CV(evropska mustra sa potpisom) , 12-Sertifikat B2(u Hessenu Goethe i telc), 13-Izvod iz knjige rodjenih,14- Vencani list i 15-Pasos,
16-Potvrda iz policije da nisi optuzivan(ne starije od mesec dana),17-potvrda od lekara( ne starija od mesec dana),18-ako zivis u Nemackoj duze od tri meseca takodje potvrda da nisi osudjivan(taj obrazac se zove ein Führungszeugnis der Belegart „O“ i 19-Potvrda od buduceg poslodavca da te prima da radis u bolnici ili klinici pod nadzorom lekara sa Aprobacijom.
Sva dokumenta treba predati odmah,ona su i za Aprobaciju i za Radnu dozvolu.Dokument 17 i 19 ne moras da predajes ako neces Radnu dozvolu.
Dokument 1,2,3,4,5,6,7,8,9,11,15,16,17 moraju biti prevedeni od prevodioca koji je priznat u nemackoj i mozes ga naci na sajtu www.justiz-dolmetscher.de, neki su prevodili u srbiji kod nekog prevodioca koji tvrdi da je priznat u nemackoj ,ja to nisam smela,rizik je veliki.
Dokument 13 i 14 sa namenom za inostranstvo-predajes u originalu.
Predajes originale, prevode od vestaka i obicne kopije(originala i prevode od vestaka).Ako predas licno,sve pregledaju pa ti odmah vrate originale.Tako je u Hessenu.
Dokument 1,2,3,4,5,6,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18 sam ja odmah predala.
19 nisam imala jer nisam nasla poslodavca.
7 nisam imala jer ima 200 strana i kostao bi 1000e, zena koja je bila odgovorna za mene u Hessiche Landasprüfungs und Untersuchungsamt mi je rekla da je 7 potreban ali u mom slucaju (specijalista sa deset godina radnog staza) mogu dostaviti naknadno ako Vestak bude zahtevao.Oni obavestavaju naknadno ako jos nesto treba ,fali ili nije uredu.Meni nikad nisu trazili 7.
Napomen: Zahtev za BE se predaje samo zajedno sa zahtevom za aprobaciju. Da li moze da se preda za aprobaciju bez zahteva za BE to ne znam.
Ja sam sve to obavljala iz Nemacke tj.imala sam boravisnu dozvolu.
Posetite ovu stranicu, vrlo je korisna: http://nemackikutak.com/iz-beograda-do-nemacke-preko-vize-za-trazenje-posla/
 

Dzeny56

Početnik
Poruka
6
Postovane kolege,vec duze vrijeme citam informacije na ovom forumu, I danima Vam se pokusavam javiti,( imam malog djecaka I bebu ) pa ne stignem I onda kod mene ispadne sve to malo diskontinuirano.
Prvo da Vam se svima zahvalim sto nesebicno dijelite informacije I medjusobno pomazete jedni drugima.
Ako neko moze da mi posalje na mail FSP za pokrajinu NRW, bila bih mu jako zahvalna na balerina56@gmail.com

Naime, zavrsila sam Medicinski f.u Sarajevu, generacija 99\ 2000 -2006.Polozila drzavni ispit nakon godine staza, bila na prekidima..raznoraznim ugovorima,
specijalizirala klinicku biohemiju sa imunologijom (to joj je novi naziv, ranije Medicinska biohemija).Imam preko 10 g staza, muz mi je iz Kelna, s njemackim papirima jer je gore rodjen, djeca su mi s njemackim drzavljanstvom, ja dobijam vizu, na 2g, gore smo prijavljeni, itd. U jesen mi pocinju casovi Nj jezika tzv. integracija za auslendere...pa bih VAS MOLILA DA MI RAZJASNITE I POMOGNETE SLIJEDECE:
1. Berufserlaubnis je dozvola za rad ,( a ja imam na viza sticker u zaljepljen arbeitserlaubnis,),je li prvo BE vadim u bezirk regierung-u ?
2. Aprobacija je nostrifikacija diplome, a stucni ispit je Kenntnisprufung, je li za navedene idem u nadlezno ministarstvo zdravlja ili u njihovu lijecnicku komoru u Kelnu?
3. Nije mi jasno kad idem na izjednacavanje diplome? Kada na aprobaciju ?Kada predajem dokumente Gutachten-u? Sta je bolje odnosno lakse? Citala sam da su mnoge kolege samo jos 2-3g dopunile specijalisticki te da I'm se 1 dio priznao...
4. Da li ide prvo hospitacija ( kao nase specijalizantsko kruzenje), pa onda se polaze FSP ?
5. Ima li neko od kolega da je u Kelnu ili pokrajini NRW ?
Unaprijed zahvalna
Dzeny
 
Top