Srpski lekari u Nemačkoj

Tvoj Hausart je u pravu i nije. Posto kad radis negde automatski ti ide specijalizacija, onda mozes kod njega da radis. E sad za specijalizaciju za Hausarzta je neophodno, pored rada u ordinaciji, odredjeno vreme provesti u bolnici na hirirgiji i internoj. Da li je sad redosled bitan gde ces prvo, da li u ordinaciju ili u bolnicu to moras sa nadleznom komorom da vidis. Takodje Hausarzt koji te primi dobija subvencije od drzave, pa njega ne kosta nista, ali to on verovatno zna.
Hvala ti mnogo..... ovo za subvencije nisam znala! Nisam dobro shvatila ovo, ako dobijem mjesto na internoj, radim, istovremeno podnesem zahtjev za Anerkennung als Facharz i komora mi odgovori sta jos moram da odradim da li mi se to vrijeme vec provedeno na toj klinici racuna u specijalisticki staz?

Naravno da se vreme provedeno na klinici racuna u specijalisticki staz, ali tek od sticanja aprobacije. Takav je sistem, gde radis ta ti specijalizacija ide. E sad da li ce se vreme pre dobijanja aprobacije naknadno racunati u specijalizaciju to opet odlucuju nadlezni (nisam toliko detaljno, a ni skoro, citao zakon). A kako se tacno Anerkennung zove to ne znam tacno, ali mislim da nije za Facharzt, pre je Weiterbildung Anerkennung ili tako nesto, najbollje pitati nadlezne u pokrajini.

Naravno da se vreme provedeno na klinici racuna u specijalisticki staz, ali tek od sticanja aprobacije. Takav je sistem, gde radis ta ti specijalizacija ide. E sad da li ce se vreme pre dobijanja aprobacije naknadno racunati u specijalizaciju to opet odlucuju nadlezni (nisam toliko detaljno, a ni skoro, citao zakon). A kako se tacno Anerkennung zove to ne znam tacno, ali mislim da nije za Facharzt, pre je Weiterbildung Anerkennung ili tako nesto, najbollje pitati nadlezne u pokrajini.
Hvala ti !!!

Kolege trenutno sam u Nemačkoj i imam ponude za posao iz Vestfalije i Donje Saksonije.
Da li je neko imao iskustva sa ove dve pokrajine i da li se može dobiti Aprobacija nakon upoređivanja studijskih programa ili se odmah u startu mora priznati deficit i polagati ispit da bi se dobila Aprobacija? U pitanju je konkretno studijski program medicinskog fakulteta u Nišu upisan školske 2008/09.
Trenutno imam informacije da se za Vestfaliju termin za ispit čeka oko 18 meseci, a za Donju Saksoniju 8-10 meseci.
Puno hvala!

Drage kolege, sad da ja pitam iako sam sigurna da sam odgovor negdje na forumu ovdje već vidjela. Ali ga sad ne mogu naći :-(

Znači, predajem zahtjev za aprobaciju, a kad položim FSP oni mi izdaju BE. Tj. ne predaje se prvo zahtjev za BE ili? Pokrajina NRW. Na sajtu vidim samo zahtjev za Aprobaciju/BE u jednom. I da li ljekarski u ovoj pokrajini može u HR? To ne mogu naći.
Ako ima ko od kolega u ovoj pokrajini možemo razmijeniti iskustva :-)
Pozdrav i hvalaa puno na izdvojenom vremenu!

Kolege trenutno sam u Nemačkoj i imam ponude za posao iz Vestfalije i Donje Saksonije.
Da li je neko imao iskustva sa ove dve pokrajine i da li se može dobiti Aprobacija nakon upoređivanja studijskih programa ili se odmah u startu mora priznati deficit i polagati ispit da bi se dobila Aprobacija? U pitanju je konkretno studijski program medicinskog fakulteta u Nišu upisan školske 2008/09.
Trenutno imam informacije da se za Vestfaliju termin za ispit čeka oko 18 meseci, a za Donju Saksoniju 8-10 meseci.
Puno hvala!
U Niedersachsen je moguce dobiti Approbaciju preko Gutachter , problem je sto uvek nadju da nesto nedostaje, bar par nedelja iz nekog predmeta, onda treba imati kooperativnog sefa koji ce napisati Zeugnis gde stoji da znas dovoljno iz tog predmeta. Kad to naknadno prilozis nema vise problema i dobijas Aprobaciju. To bi bio jedan nacin da se dobije Aprobacija bez ispita u Niedersachsen.

Postoji jedna dobra grupa na Fejsu o Aprobaciji u NRW. Pise za Münster da je tamo jedna od najstrozih komisija. Imaju najmanje prolaznosti. Pitaju dosta detaljno. Rekla bih da ih valja zaobici.
Hvala, znam za grupe (cikica sa lulom, itd). Iskreno sam se nadam da ce se javiti neko ko je polagao, pa bi preneo svoja iskustva. Znam da je mnogo tesko poloziti tamo ali nema odustajanja...

Poštovane kolege, interesuje me koliko je vama trebalo da nađete stan u Nemačkoj, kada ste se prvi put selili? I kako ste tražili stan? Kakva je procedura?
Potreban mi je stan u Waren-u (Müritz), svaka pomoć mi znači.

Takođe, ako bilo kome treba literatura za FSP, rada sam da vam prosledim ono što sam ja imala kada sam polagala, u pokrajini MV. :)
Poütovana koleginice, da li mozete proslediti meni literaturu za FSP za MV pokrajinu? Unaapred hvala.

Jel je moguce dobiti Approbaciju preko Gutachter u Süden Baden- Württembergs. Hvala vam mnogo i koliko se ceka.

Koliko je meni poznato u BW bi to bio uzaludan i skup put. Možete naravno pokušati, ali ja lično do sada nisam čuo da je neko to radio ili evenatualno uspeo (ako neko ima druge info neka slobodno kaže). Službenici u Regierung-u uvek preporučuju ispit pre nego Gutachter-a i ja bih se sa njima složio. Ispit je možda stresniji, ali jednostavniji (a čak i da ga dva puta polažete, jeftiniji) put. Na Vama je da odlučite.

Koliko je meni poznato u BW bi to bio uzaludan i skup put. Možete naravno pokušati, ali ja lično do sada nisam čuo da je neko to radio ili evenatualno uspeo (ako neko ima druge info neka slobodno kaže). Službenici u Regierung-u uvek preporučuju ispit pre nego Gutachter-a i ja bih se sa njima složio. Ispit je možda stresniji, ali jednostavniji (a čak i da ga dva puta polažete, jeftiniji) put. Na Vama je da odlučite.
Hvala ti mnogo na odgovor.

Verojatno cu prihvatiti tvoj prijedlog. Hvala ti

Imao neko iskuatvo sa vizom sa paragrafom 17a? Ja sam dobio ugovor u Hessenu( kao Arzt in Anerkennung sa bruto platom 2300e do aprobacije) i koliko vidim po forumu, sa ovim ugovrom mogu tu vizu sa paragrafom 17a da dobijem. Ali me buni sto mi je poslodavac rekao da treba da izvadim BE, a na sajtu ambasade ne pise da BE treba za vizu sa paragrafom 17a. Ima li neko iskustvo, savet, sta raditi?

Back