Srpski lekari u Nemačkoj

Kolege,bio bih zahvalan, ako neko moze da mi pomogne u sledecoj situaciji.

Naime, podneo sam zahtev za radnu dozvolu u Nemackoj i uskoro bih trebalo da idem i na termin u Ambasadi za vizu. Posto fsp tek treba da polazem, moracu naknadno u ambasadi da dostavim BE:
Medjutim, kao dodatna dokumenta koja mi traze za izdavanje radne dozvole u Nemackoj je izmedju ostalog i pasos sa boravisnom dozvolom (Reisepass mit Aufenthaltsgenehmigung/Aufenthaltserlaubnis). Koliko sam ja razumeo, boravisnu dozvolu mogu da dobijem tek kad dobijem vizu, a sa druge strane da bi mi u ambasadi izdali vizu, trebam da dostavim radnu dozvolu.iz Nemacke. Da li bi u ovom slucaju trebalo da obavestim Landesverwaltungsamt, da ne mogu da dostavim boravisnu dozvolu, jer mi je za to potrebna viza ili da ih eventualno pitam da mi izdaju Zusicherung, da ce mi izdati BE kad polozim i jezik, i da sa tim Zusicherung-om probam da podignem vizu. Malo je sve konfuzno, ali ako neko moze da mi pomogne, hvala unapred :)

Cao,

boravisnu dozvolu mozes dobiti samo kad nadjes poslodavca tj.neko mora da ti daje neku platu , socijalno i penziono itd. Moras da zaradjujes neki minimu , koliki ne znam tacno, da bi dobio uopste boravisnu dozvolu. Ako recimo nadjes poslodavca koji zeli da te primi na hospitaciju dok ne dobijes BE on mora da ti potpise da hospitiras kod njega ,da ti recimo daje stan i hranu besplatno i da ti placa recimo 400e mesecno (to procitj malo po forumu kako su prolazili ljudi koji su poceli kao hospitanti). Kad oni vide da tebe ceka siguran posao i da do tada imas gde da zivis i od cega u Auslendetbehördu onda donose odluku da li ce ti dati Aufenthalterlaubnis. To sve moras da obavis u roku od tri meseca koliko smes da ostanes u inostranstvu, ako si iz Srbije. Ne znam kako ide za ljude iz BIH. Postoje i razni drugi nacini za dobijanje boravisne dozvole, recimo ako hoces da se skolujes u inostranstvu ali moras da imas na racunu par hiljada eura da oni vide da imas od cega da zivis ovde itd...itd...Uostalom evo ti sajt -NEMACKI KUTAK- tamp mozes dosta da saznas.

- - - - - - - - - -

https://vk.com/topic-12399143_32480150?offset=0........vrlo korisno za pripremu Fachsprachprüfunga i PKTa

Poštovane kolege, interesuje me koliko je vama trebalo da nađete stan u Nemačkoj, kada ste se prvi put selili? I kako ste tražili stan? Kakva je procedura?
Potreban mi je stan u Waren-u (Müritz), svaka pomoć mi znači.

Takođe, ako bilo kome treba literatura za FSP, rada sam da vam prosledim ono što sam ja imala kada sam polagala, u pokrajini MV. :)

Kolege, trenutno sam na trecoj godini specijalizacije iz radiologije. Tek pocinjem da ucim jezik i ono sto me zanima je da li u Nemackoj uopste ima potraznje za radiolozima? Zavsila bih ovde specijalizaciju pa tek onda otisla.
Neka mi priznaju i dve godine specijalizacije, nema veze, ali nisam u stanju sad da prelazim u drugu granu medicine. Znacila bi mi svaka informacija. Unapred hvala!

Ali specijalizacija se ne priznaje? Svejedno bi ste poceli od pocetka, tako da moje licno misljenje je da je glupo cekati da se zavrsi spec. u Srbiji pa da se tek onda ide, ako vec planira da se ide. U Nemackoj ima potraznje za svim kadrovima, najbitnije je da znate jezik. Jezik i samo jezik.

Kolege, trenutno sam na trecoj godini specijalizacije iz radiologije. Tek pocinjem da ucim jezik i ono sto me zanima je da li u Nemackoj uopste ima potraznje za radiolozima? Zavsila bih ovde specijalizaciju pa tek onda otisla.
Neka mi priznaju i dve godine specijalizacije, nema veze, ali nisam u stanju sad da prelazim u drugu granu medicine. Znacila bi mi svaka informacija. Unapred hvala!

Cao koleginice.

Specijalizanti radiologije se traze ali prednost imaju specijalizanti sa radnim iskustvom. Ovde specijalzicaji traje 5 godina. Velike klinike mogu da pruze specijalizaciju svih 5 godiina dok manje imaju recimo pravo samo na dve ili tri godine tako da ljudi ponekad moraju da menjaju kliniku da bi stekli uslov da izadju na specijalisticki. Tako da klinike u oglasu napisu npr. potreban je napredni specijalizant-bukvalno prevedeno,tj. specijalizant koji je vec dve ili tri godine proveo na radiologiji. Nema ko da radi, pa ubacuju specijalizante odmah u vatru, u smene.
Ti si vec tri godine na specijalizaciji , ne znam koliko iskustva imas ali bi ti trebalo jedno godinu dana da savladas pisanje nalaza tacno,brzo i efikasno. Ovde se u smeni radi i po 30 skenera. Nije to kao kod nas.
Prvo prolazis proces priznavcanja diplome doktora medicine,tj. sve ovo sto prolaze ovi ljudi na forumu koji nemaju ni dana specijalizacije moras i ti da prodjes pa tek kad dobijes APROBACIJU predajes dokumenta za priznavanje godina specijalizacije iz srbije. Vrlo je bitan broj pacijenata koje si uradila na skeneru, magnetu, ultrazvuku itd.. To bi morala sve da prikupis od profesora sa potpisima. Recimo da bi izasla na specijalisticki u nemackoj moras da imas uradjenih 3000 magneta ili recimo 3500 pregleda toraksa i torakalnih organa( CT, Rtg).
Oni ti gledaju broj pregleda i na osnovu toga odredjuju koliko ti jos pregleda treba do specijalistickog. Po nasem planu i programu,bar od pre 15 godina ne broje se pregledi nego dani provedeni na nekom radioloskom odseku (sto nije ni prici ovome ovde). Ne znam kako je sad.
``Nononitza`` ima pravo, ovde moras da radis sve sem radiologije da bi polozila Fachsprachprüfung pa onda KP....Da bi to radila mora neko da te primi kao Asisstentärztin, na radiologiji bez Aprobacije nemas sanse znaci opet nesto drugo.....Pa kad sve to zavrsis mozes da se navratis na radiologiju.

pozz...

I ja preporucam Bojanu. Suradjivale smo godinama, tako da poznajem njezin rad i karakter. Jesmo konkurenti, ali rado ju preporucam jer nema puno dobrih i korektnih prevoditelja nazalost. Imamo slicne cijene, pa samo da napomenem...jeste oko 500€ curriculum (kod mene 450-600€, ovisi sto je), ali to je onaj curriculum kojeg ona ili ja ili ostali prevoditelji vec imaju prevedeno! Pa ga i dobijete u roku par dana. To je vrlo bitna informacija. Da ne dodje do zabune ili pobune kad kazemo cijenu za ono sto moramo poceti prevoditi i sto traje tjednima ;) Pa se javite njoj ili nekome na vrijeme da vidite da li prevoditelj ima taj prijevod ili ga tek mora uraditi. Imate i Vi svoje rokove znam. Samo savjet ako niste znali, jer bilo je i toga :)

Postovana
Da li imate program i currikulum za stomatoloski fakultet u beogradu 1991.Nlukic72gmail.com

Konformitätsbescheinigung nach der Richtlinie 2005/36/EU für ihr Diplom zu. Diese Konformitätsbescheinigung wird von der Behörde auch für ihren Facharzt
beim Ministerium für Gesundheit.
Postovani prof.kvalifikacija lekar he steknuta u bugarskoj a specializacija hirurgije je iz makedonije.od bugarskoj ministerstvo zdravstvo su izdali takozvano,,udostoverenie,, da spored direktiva 2005/36/eu je priznuta tax kvalifikacija sada traze takav dokument iz ministerstvo za zdravstvo iz makedonije koji neznaju za takav dokument.
jel ima neko slicno iskustva.
hvala unapred

Poštovane kolege, interesuje me koliko je vama trebalo da nađete stan u Nemačkoj, kada ste se prvi put selili? I kako ste tražili stan? Kakva je procedura?
Potreban mi je stan u Waren-u (Müritz), svaka pomoć mi znači.

Takođe, ako bilo kome treba literatura za FSP, rada sam da vam prosledim ono što sam ja imala kada sam polagala, u pokrajini MV. :)
Bio bih Vam veoma zahvalan, ako biste poslali literaturu i iskustva sa polaganja FSP u pokrajini MV, na mail: 7blmario@gmail.com

Back