Srpski lekari u Nemačkoj

Pa sta da kažem, ono ja u muž se kontamo, da smo u Bosni imali oboje posao i da primamo zajedno oko 1500€ ne bih nikad došli ovamo. Ja sam sad u situaciji da će mi plata biti oko 2200€ (jer sam 5-ta porezna klasa), a kao Pfleger sam zarađivala oko 1700€, a ni brige ni pameti.. Ne znam, ko želi da dodje neka bas dobro razmisli..

Postovane kolege,

trenutno ucim B2 nivo, planiram uskoro da polazem, imam EU pasos i 3 godine radnog iskustva, zanima me sta mi savjetujete, da li datrazim posao preko agencija, da sama saljem mailove ili da odem negdje licno i odnesem CV u Nemacku? Takodje me zanima, da li me neko moze informisati, kada saljem prijavu za posao, saljem prevedenu diplomu, certifikat o znanju nemackog jezika i CV?

Pozdrav kolegama

U istoj smo situaciji..ovako Agencija te relativno brzo odradi ako ne biras mjesto rada ni specijalizaciju. Deficitarne su anestezija, interna, neurologija i psihijatrija. Ako ces nesto drugo onda se vec otegne procedura. Ako te jos nesto zanima pitaj.. klinikama saljes cv , sertikat b2, pa kad ti odgovore vidjeces sta jos traze ako traze

- - - - - - - - - -

Pitanje za Vas koji ste vec u Njemackoj...
Koliko pacijenata pregledate u radnom vremenu od 8h?

Drage kolege, ljubazno bih vas za pomoć oko informacija. S obzirom da mi supruga od nedavno radi u Nemačkoj (nije iz naše struke), trebao bih i ja da se preselim. Inače sam opšti hirurg sa 15 godina specijalističkog staža. Medicinski fakultet sam završio u Beogradu, Imam položen C1, kao i pasoš EU (Hrvatski). Sada sam u potpunoj konfuziji šta i kako! Dokumenta sam preveo.

Kako prolaze specijalisti sa stažom?
Da li prvo nađem poslodavca pa mi oni kažu šta je potrebno od dokumenata?
Da li je prvi korak da se javim njihovoj lekarskoj komori, pa onda postupak ide preko njih ili..??

Vidim da informacije oko toga šta je sve potrebno variraju od oblasti do oblasti pa ako neko ima bilo kakvu instrukciju zaista bi mi jako pomogao.
Hvala svima!

u dojcland uglavnom idu oni koji ne mogu dobiiti posao u srbistanu,ako vec imas stalan posao i kucu ili stan u srbiji mozda nemacka i nije vredna cimanja.
Mislim da sam se sa tobom vec jednom replicirao,blago tebi i sličnima sa foruma koji ne prepoznaju sarkazam,ali super što ste se uhlebili u dojčlandu kao što kažeš.....interesantan mentalni sklop.(dr Subotića)

Drage kolege, ljubazno bih vas za pomoć oko informacija. S obzirom da mi supruga od nedavno radi u Nemačkoj (nije iz naše struke), trebao bih i ja da se preselim. Inače sam opšti hirurg sa 15 godina specijalističkog staža. Medicinski fakultet sam završio u Beogradu, Imam položen C1, kao i pasoš EU (Hrvatski). Sada sam u potpunoj konfuziji šta i kako! Dokumenta sam preveo.

Kako prolaze specijalisti sa stažom?
Da li prvo nađem poslodavca pa mi oni kažu šta je potrebno od dokumenata?
Da li je prvi korak da se javim njihovoj lekarskoj komori, pa onda postupak ide preko njih ili..??

Vidim da informacije oko toga šta je sve potrebno variraju od oblasti do oblasti pa ako neko ima bilo kakvu instrukciju zaista bi mi jako pomogao.
Hvala svima!

To sto ste specijalsta sa stazom, pomoci ce Vam da lako posao nadjete. Obratiti se nekoj od agencija, oni ce pomoci i oko dokumentacije.
Meni je agencija LR Mediconsult posao nasla. Znaci, prvo BE, onda Aprobacija, koju mozete najverovatnije kroz proces uporedjivanja diplome dobiti.
Ali to moze dugo da traje. Ja sam polagala Kenntnisprüfung.
Kada dobijete aprobaciju, javljate se u lekarsku komoru za priznavanje specijalizacije. Do tada ste Assistenzarzt...

Postovane kolege,

Ja sam trenutno na hospitaciji (vec 4 nedelje) na odeljenju anestezije.
Dobila sam u avgustu poziv na hospitaciju u trajanju od 6 nedelja u NRW. Pre dolaska na hospitaciju, bolnica mi je poslala Einstellungzusage i ja sam i pre dolaska na samu hospitaciju sva svoja dokumenta vec poslala lokalnom Regierungu (Arnsberg) radi podnosenja zahteva za Berufserlaubnis. Danas mi je Regierung odgovorio da sad treba da podnesem dokumentaciju za Aprobaciju (da izaberem da li cu Gutahtera ili Kentnisprufung) i tek onda ce mi oni zakazati FSP. U svakom slucaju pretpostavljam da ce ispit (FSP) biti u decembar/januaru najranije.

Htela bih da podelim sa vama iskustva sa hospitacije.
Ja sam imala srece da u okviru bolnice imaju studentski dom pa bar ne moram da placam smestaj.Sve ostalo moram da placam (hranu, put...). Poenta hospitacije (ovde) ZA NJIH je da oni vide kakav je moj nemacki i koliko zelim da radim. Imam utisak da ne ocekuju na pocetku nikakvo posebno medicinsko znanje, pa cak ni znanje nemackog. Po meni dovoljno je da budete tacni, zainteresovani za ono sto se desava na odeljenju i da pokazujete zelju za ucenjem (pitajte sta vas zanima, gledajte da sto vise zapamtite kako odeljenje funkcionise i da naucite sto vise vestina). Medjutim, mislim da poenta hospitacije za VAS treba da bude priprema za FSP. To znaci vezbanje anamneze, pricanje na nemackom sa kolegama i pacijentima, vezbanje pisanja Arztbrief-a. Ja sam na anesteziji pa nisam imala priliku da vezbam za FSP i mislim da je to velika greska jer mislim da je hospitacija idealna za pripremu za FSP. Boravak u Nemackoj kosta dosta novca i vremena i mislim da je bitno da gurate svoj plan, a to je: da prvo polozite ispit (FSP) a posle cete lako naci drugog poslodavca ako vas ovaj prvi ne primi.

I imajte na umu da sve ovo dugo traje i mnogo kosta. Ja nisam bila svesna koliko ce mi novca trebati za ceo ovaj proces (prevodjenje, slanje dokumenata, obrada, dolazak na hospitaciju, ispit...) i sve to pre nego sto dobijete prvu platu. Moja procena je da treba oko 2000-3000e u nekom periodu od godinu dana.

Pisem dalja iskustva sa ispita. AKo imate pitanja, tu sam.

Ma da, super je Srbija ???? ... ima perspektive, svakako bolje od Nemacke..
Ne znam samo zasto se ne vracaju ljudi
u Srbiju kad je toliko dobro . Mozda ljudi ne znaju. Treba im javiti da je sada bolje , da se vracaju kucama...
U de uglavnom odlaze oni koji nisu mogli da dobiju posao u srbiji te se shodno tome i ne vracaju-nemaju gde da se vrate. Jasnije? Povratnici su oni koji imaju izbora,znaci imaju vezu u srbiji ali misle da ce postati milioneri u inostranstvu. Kada shvate da ih ceka 15 sati dnevno bez pauze za 2500 ojra sami sebe deportuju nazad.

Postovane kolege,

Ja sam trenutno na hospitaciji (vec 4 nedelje) na odeljenju anestezije.
Dobila sam u avgustu poziv na hospitaciju u trajanju od 6 nedelja u NRW. Pre dolaska na hospitaciju, bolnica mi je poslala Einstellungzusage i ja sam i pre dolaska na samu hospitaciju sva svoja dokumenta vec poslala lokalnom Regierungu (Arnsberg) radi podnosenja zahteva za Berufserlaubnis. Danas mi je Regierung odgovorio da sad treba da podnesem dokumentaciju za Aprobaciju (da izaberem da li cu Gutahtera ili Kentnisprufung) i tek onda ce mi oni zakazati FSP. U svakom slucaju pretpostavljam da ce ispit (FSP) biti u decembar/januaru najranije.

Htela bih da podelim sa vama iskustva sa hospitacije.
Ja sam imala srece da u okviru bolnice imaju studentski dom pa bar ne moram da placam smestaj.Sve ostalo moram da placam (hranu, put...). Poenta hospitacije (ovde) ZA NJIH je da oni vide kakav je moj nemacki i koliko zelim da radim. Imam utisak da ne ocekuju na pocetku nikakvo posebno medicinsko znanje, pa cak ni znanje nemackog. Po meni dovoljno je da budete tacni, zainteresovani za ono sto se desava na odeljenju i da pokazujete zelju za ucenjem (pitajte sta vas zanima, gledajte da sto vise zapamtite kako odeljenje funkcionise i da naucite sto vise vestina). Medjutim, mislim da poenta hospitacije za VAS treba da bude priprema za FSP. To znaci vezbanje anamneze, pricanje na nemackom sa kolegama i pacijentima, vezbanje pisanja Arztbrief-a. Ja sam na anesteziji pa nisam imala priliku da vezbam za FSP i mislim da je to velika greska jer mislim da je hospitacija idealna za pripremu za FSP. Boravak u Nemackoj kosta dosta novca i vremena i mislim da je bitno da gurate svoj plan, a to je: da prvo polozite ispit (FSP) a posle cete lako naci drugog poslodavca ako vas ovaj prvi ne primi.

I imajte na umu da sve ovo dugo traje i mnogo kosta. Ja nisam bila svesna koliko ce mi novca trebati za ceo ovaj proces (prevodjenje, slanje dokumenata, obrada, dolazak na hospitaciju, ispit...) i sve to pre nego sto dobijete prvu platu. Moja procena je da treba oko 2000-3000e u nekom periodu od godinu dana.

Pisem dalja iskustva sa ispita. AKo imate pitanja, tu sam.

E svaka čast i srećno i puno uspeha. Odavno nisam na forumu pročitao tačniju poruku sa ispravnijim informacijama i ispravnijim viđenjem stvari. Naročito ovaj deo za FSP i učenje jezika za FSP ali i u vezi podnošenja zahteva za BE tj. Approbation, na način koji si ti opisala gubi se najmanje vremena, tačnije rečeno najpametnije se koristi vreme dok se čeka nemačka birokratija... Na anesteziji može da se vežba razgovor sa pacijentima u toku razgovora tj. Aufklärung-a za operaciju tačnije narkozu...

druze vuce,vidim da je visegodisnji rad u srbistanskom zdravstvu ostavio teske posledice po vase psihofizicko blagostanje te vam savetujem da se drzite tog mesta koje ste preko veze ili polnog organa dobili u srbiji,ako budete ovako nadrndani i u dojclandu brzo cete fasovati nogu u guzicu,svabe ne podnose sarkazam. Ako vam ipak propadnu sve varijante mozete se uhlebiti kod mene na njivi,trebaju mi sezonski radnici. Dnevnica je 2000 din.

Drugovi su Picshke bili u komunizmu,tj. način obraćanja je počinjao sa tom reči,takodje i načini zapošljavanja,avanzovanja i slično su išli redosledom partijska knjizica,rodbinske veze....tako da mašiš debelo temu.Deo u kom pominješ polni organ je zaista ispod svake granice,pristojnosti na prvom mestu,zatim dostojanstva,roditeljstva.....više nego loš primer daješ mladim kolegama koji dolaze ovde na portal da bi izvukli neku informaciju.O njivi,fasovanju,gluteusu i dnevnici ne treba trošiti reči,vokabular ti je zaista sjajan,verovatno tesko detinjstvo na selu,roditelji slabo obrazovani,svakodnevno pesacenje blatnjavim putićima do škole....dosta si truda ulozio,odskolovao se,pobegao iz sela,ali ono iz tebe nije....seljak je častan čovek,ali OVO koje piše,ONO,je jedno isfrustrirano biće,željno pažnje,makar i preko tastature......U Zapadnoj Srbiji ih zovemo djilkoš,geguka,******.....bruka si bre,sram te bilo.

Drugovi su Picshke bili u komunizmu,tj. način obraćanja je počinjao sa tom reči,takodje i načini zapošljavanja,avanzovanja i slično su išli redosledom partijska knjizica,rodbinske veze....tako da mašiš debelo temu.Deo u kom pominješ polni organ je zaista ispod svake granice,pristojnosti na prvom mestu,zatim dostojanstva,roditeljstva.....više nego loš primer daješ mladim kolegama koji dolaze ovde na portal da bi izvukli neku informaciju.O njivi,fasovanju,gluteusu i dnevnici ne treba trošiti reči,vokabular ti je zaista sjajan,verovatno tesko detinjstvo na selu,roditelji slabo obrazovani,svakodnevno pesacenje blatnjavim putićima do škole....dosta si truda ulozio,odskolovao se,pobegao iz sela,ali ono iz tebe nije....seljak je častan čovek,ali OVO koje piše,ONO,je jedno isfrustrirano biće,željno pažnje,makar i preko tastature......U Zapadnoj Srbiji ih zovemo djilkoš,geguka,******.....bruka si bre,sram te bilo.
Druze vuce,vidim da ste dobili PTSP od srpskog zdravstvenog sistema,bojim se da bi rad u DE samo pogorsao simptome. Rad na njivi sam preporucio vise kao terapiju nikako uvredu,to je posten posao a i pomoci ce vam da se oslobodite tog silnog adrenalina. Inace gylkos je madjarska rec za ubicu,druze vuce.

Ej , Fritz svaka ti cast... izuzetno si koristan i kolegijalan na ovom forumu... zalosno je sto nista konstruktivno iz tvog pera ne izlazi, a odajes utisak iskompleksirane, limitirane i nestabilne osobe . Ja ti stvarno zelim sve najbolje, nije ti lako sigurno.
Alo ljudi , ako je Nemacka OVO uzela , nema brige ni za koga! Ili su te mozda stavili u neki eksperimentalni program! ????

Ja bi prvo da se ogranicim od ove prepirke gore, pa da kazem svoje misljenje. Cinjenica jeste da vecina koju ja poznajem misli da u Nemackoj samo njih cekaju. Ako ste vec bili u Nemackoj i progovorili nemacki sa nekim ko je tamo rodjen primetili ste da iako ne znate jezik oni su super zadovoljni sto se vi uopste trudite da ucite njihov jezik ( dok neko ko pocne ucit srpski, nasi ga odma krenu zezati u fazonu prica ko Madjar itd). Ali raditi na nemackom je sasvim druga stvar, jer oni ne ocekuju da rade vise od vas ( sto je logicno zbog jezika) a da ste vi pri tom isto placeni. Drugo, ceo postupak odlazenja je dugotrajan, iscrpljujuc i zahteva puno zivaca i para, i vecina nasih koji odu ( koji prodju kroz sve to) odbija pomoci drugima jer njima niko nije pomogao. I to uopste , po meni nije za osudjivati - jer ko sam ja da nekom govorim dal je covek ili ne? Trece, poznajem dosta kolega - primera radi : koji rade kao specijalisti u Srbiji , super zaradjuju , njihovi supruznici dobro zaradjuju pa kad dodju ovde na probni rad izjave recenicu u fazonu : "Ja u Srbiji zivim u 120m2 necu ovde valjda u neki manji stan?". I jos ocekuju da im se prizna specijalizacija, a da pri tom ne znaju odraditi pola stvari sto ovde radi Assistenzarzt ( tipa ultrazvuk). I onda se naravno vrate u Srbiju s pricom kako nije trava bas zelena u Nemackoj...

Poštovani,

Da li imate informaciju koliko se čeka na termin za FSP u Bajernu? Od trenutka kada potpišete ugovor do polaganja?

Takođe, postoji li šansa da se dostavi dopuna dokumentacije u ambasadi Nemačke u Beogradu ukoliko nešto nedostaje? npr. još uvek čekate na FSP ali imate ugovoren termin ili radna dozvola još uvek nije izdata.

Pozdrav

Poštovani,

Da li imate informaciju koliko se čeka na termin za FSP u Bajernu? Od trenutka kada potpišete ugovor do polaganja?

Takođe, postoji li šansa da se dostavi dopuna dokumentacije u ambasadi Nemačke u Beogradu ukoliko nešto nedostaje? npr. još uvek čekate na FSP ali imate ugovoren termin ili radna dozvola još uvek nije izdata.

Pozdrav

Postovana, od trenutka prijavljivanja do ispita 3 meseca. Mislim da se morate sami prijaviti, ili ako vam je bolnica ponudila da vas prijavi - tim bolje.
Za ovo drugo pitanje sam vec pisala, nece vam ni uzeti vizu na razmatranje bez BE. Tj trazice da prvo dostavite komplet dokumentaciju, pa ce tek onda poceti sa obradom vize.

Postovana, od trenutka prijavljivanja do ispita 3 meseca. Mislim da se morate sami prijaviti, ili ako vam je bolnica ponudila da vas prijavi - tim bolje.
Za ovo drugo pitanje sam vec pisala, nece vam ni uzeti vizu na razmatranje bez BE. Tj trazice da prvo dostavite komplet dokumentaciju, pa ce tek onda poceti sa obradom vize.

Moje iskustvo od pre 2 godine i iskustvo kolege od avgusta ove godine sa ambasadom u Bg:
Zakaze se termin, i tada se ponese trazena dokumentacija, naravno osim BE. Potrebna je potvrda da imate zakazan fsp. Posle par dana, nedelja, pozovu iz ambasade da kazu da je viza odobrena. Ali vizu mozete dobiti samo uz BE. Dakle, u medjuvremenu polozite fsp, dobijete BE i onda odete da vam viziraju pasos...
Eto, ne morate istog trenutka kad pozovu da odete, imate vremena dok ne dobijete BE. I kad odete da vizirate pasos onda kazete datum od kada zelite da vam viza vazi, tj.kada putujete

Pa sta da kažem, ono ja u muž se kontamo, da smo u Bosni imali oboje posao i da primamo zajedno oko 1500€ ne bih nikad došli ovamo. Ja sam sad u situaciji da će mi plata biti oko 2200€ (jer sam 5-ta porezna klasa), a kao Pfleger sam zarađivala oko 1700€, a ni brige ni pameti.. Ne znam, ko želi da dodje neka bas dobro razmisli..

Koleginice poslao sam vam privatnu poruku, pa kad stignete odgovorite mi.
Pozdrav

Moje iskustvo od pre 2 godine i iskustvo kolege od avgusta ove godine sa ambasadom u Bg:
Zakaze se termin, i tada se ponese trazena dokumentacija, naravno osim BE. Potrebna je potvrda da imate zakazan fsp. Posle par dana, nedelja, pozovu iz ambasade da kazu da je viza odobrena. Ali vizu mozete dobiti samo uz BE. Dakle, u medjuvremenu polozite fsp, dobijete BE i onda odete da vam viziraju pasos...
Eto, ne morate istog trenutka kad pozovu da odete, imate vremena dok ne dobijete BE. I kad odete da vizirate pasos onda kazete datum od kada zelite da vam viza vazi, tj.kada putujete

Veliko hvala na odgovoru.. :)

Back