Srpski lekari u Nemačkoj

Kada se predaju dokumenti za vizu u BG predaju se:
-diploma + apostile
-dodatak diplomi + apostile
-licenca + apostile
-uverenje o polozenom drzvnom ispitu +apostile
-rodni list medjunarodni
-vencani list medjunarodni
-popunjen obrazac
-3 fotografije

Posto se pominju orginal na uvid i dve prevedene fotokopije.
Da li se prosta fotokopija prevodi i prilaze uz orginal ili je potrebno ponovo otici kod one divne i fine gospodje na salter C da napravi overenu kopiju pa da se to overi i prilaze...
Pominje se da je potrebno sa nekog sajta odstampati dokaz da je diploma uporediva...
Ako mi je nesto promaklo molim za savet...
Kakva su Vasa iskustva?

Da li se ovo desavaju neke izmene, ne vidim na spisku ugovor sa poslodavcem (ili ponudu zaposlenja) niti BE. Sta je dokaz da je diploma uporediva (da li se to pokriva sa BE)?

Potreban vam je anabin ( na informatoru imate adresu sa kog se download-uje) . Ugovor s poslodavcem je obavezan.
I diploma za jezik. To ne pise,al to traze.

Da li se prosta fotokopija prevodi i prilaze uz orginal ili je potrebno ponovo otici kod one divne i fine gospodje na salter C da napravi overenu kopiju pa da se to overi i prilaze...
Pominje se da je potrebno sa nekog sajta odstampati dokaz da je diploma uporediva...
Kakva su Vasa iskustva?

Kakva su Vasa iskustva?

Znaci potrebna vam je vasa diploma ( original srpska) , prevod na nemacki ( ja sam na tome imala pecat od tete sa C saltera, jer sam prvo lupila kod nje pecat pa slala na prevod), dve kopije od tog original prevoda, i tako za sve .
Anabin vam je taj dokument da se fakultet priznaje ( bas na informatoru ima link, skinete i odstampate obe stranice). Al iz iskustva, ako nemate BE dzaba uopste ici u ambasadu, bar iz mog iskustva.

Ne znam da li ima neki poseban naziv, kolege su mi rekli da je na naslovnoj strani logo FIA i tu su primjeri koje dobijamo na ispitu (PKT). Mislim da ih dobijaju oni koji pohađaju njihov pripremni kurs.

- - - - - - - - - -

Naziv knjige? Imam ja nesto pa da pogledam

Ne znam da li ima neki poseban naziv, kolege su mi rekli da je na naslovnoj strani logo FIA i tu su primjeri koje dobijamo na ispitu (PKT). Mislim da ih dobijaju oni koji pohađaju njihov pripremni kurs.

Pozdrav svima! Nova sam ovde, lekar sam opste prakse imam polozen B2. Imali neko ko je prosao celu proceduru skoro da me uputi i objasni sta kako dalje.
Unapred hvala!

Koleginice, ja ću pokušati da ti objasnim neke osnovne stvari iako je mnogo toga individualno, kolege imaju različita iskustva. Ja sam još uvijek u proceduri, a sve je počelo u decembru 2017. Ja sam imala mnogo komplikacija i imam ih i danas, prosto loša sreća ali ljudi to završe i mnogo brže.
Prvo što moraš znati da li odmah tražiš Approbation ili BE. U većini pokrajina ti je potreban i FSP. Podneseš zahtjev u nadležnom ministarstvu i ako tražiš BE najčešće ne čekaš dugo, s tim da trebaš imati i ugovor poslodavca. Kada imaš BE možeš da radiš 2 god i tom vremenskom periodu trebaš položiti Kenntnisseprüfung da bi dobila aprobaciju. Ranije je to moglo trajati duže a sada je BE ograničena na 2 god i ne može se produžavati a KP imaš pravo polagati 2 puta. Znači u te 2 god treba sve da završiš. Na početku sve izgleda strašno i nemoguće, ali nije, završava se to sve. Najbolje je da tražiš informacije u pokrajini u kojoj misliš raditi jer su zakoni različiti. Ja sam u Hessenu pa ti mogu detaljnije pisati ako ti to bude potrebno. Želim ti mnogo sreće!

Identicna situacija bila samnom u septembru, nedelju dana kasnije sam dobila mail od ambasade da se moja viza ne moze ni uzeti na razmatranje dok ne dobijem BE.
I da, zena sa saltera me je terala da idem i da stampam taj mail gde pise da je sva dokumentacija tamo i da cekam na termin, jer se po njoj TO OBAVEZNO MORA PRILOZITI. A kad je sve papire sortirala, rekla je, videcemo da li ce vam se viza uopste moci izraditi bez BE. I izgleda da ipak nije mogla....
Mada onda lepo nek napisu to u informator a ne da stoji najkasnije do podizanja vize.
Cekacu da mi jave kad imam FSP,pa cu zvati ambasadu da vidim sta da radim.

Potreban vam je anabin ( na informatoru imate adresu sa kog se download-uje) . Ugovor s poslodavcem je obavezan.
I diploma za jezik. To ne pise,al to traze.

Da li mi možda možete poslati šta ste tačno štampali sa anabin sajta, pošto link u informatoru više nije funkcionalan i vodi do stranice koja vas upućuje na drugi sajt koji onda ne deluje previše informativno?

Kakve veze ima licenca? Ja licencu svakako imam. Pitao sam za hospitaciju

- - - - - - - - - -

Kakve veze ima licenca? Ja licencu svakako imam. Pitao sam za hospitaciju i za postupak BE u Nemackoj, ne u srbiji.

BE je privremena dozvola da se bavite medicinom dok ne dobijete licencu tj. Approbation (koliko sam ja razumeo). Tj BE vam je neophodan za vizu, ne treba mesati nasu licencu i nemacku.

Poslednja izmena:
BE je privremena dozvola da se bavite medicinom dok ne dobijete licencu tj. Approbation (koliko sam ja razumeo). Tj BE vam je neophodan za vizu, ne treba mesati nasu licencu i nemacku.

Tako je, ne treba mesati licence. Za dobijanje viza ne treba aprobacija nego BE. Posto ocigledno nemate konkretnu informaciju, zamolio bih Vas da ne zbunjujete kolege i da ne odgovarate nekonstruktivnim komentarima.

Poštovane kolege,
nakon položenog telc B2 ispita želeo bih da izađem na telc B2/C1 medizin. Da li neko u DE priznaje ovaj sertifikat za lekare ili da se ne mlatim sa time? U školi u BG (NS pro) u kojoj bih hteo da polažem mi je rečeno da se za Hessen i još par bundeslanda traži telc FSP koji ova škola nudi ali koji košta skoro 500 EUR.

Poštovane kolege,
nakon položenog telc B2 ispita želeo bih da izađem na telc B2/C1 medizin. Da li neko u DE priznaje ovaj sertifikat za lekare ili da se ne mlatim sa time? U školi u BG (NS pro) u kojoj bih hteo da polažem mi je rečeno da se za Hessen i još par bundeslanda traži telc FSP koji ova škola nudi ali koji košta skoro 500 EUR.

Tacno je da se priznaje u 3 pokrajine s tim da u nemackoj polaganje kosta oko 400e. Sve najbolje :)

- - - - - - - - - -

http://www.registerbekanntmachungen.de/?aktion=suche

Drage kolege, konacno dodjoh do jednog korisnog linka. Naime u informatoru za nas noks, pise da izvod firme iz trgovinskog registra nemacke moze da ubrza citav proces. E kad kliknete ovde, imate polje naziv firme, da se ukuca grad u kom.je firma itd, zatim kliknete ma suchen i on ce vam izbaciti izvod ili u pdf formatu ili u nekom drugom. To je sajt nemackog mup-a, tako da je sigurno pouzdan. Puno srece svima! :)

Tacno je da se priznaje u 3 pokrajine s tim da u nemackoj polaganje kosta oko 400e. Sve najbolje :)

- - - - - - - - - -

Hvala kolega na brzom odgovoru :). Samo da još jednom razjasnim.
U Srbiji se trenutno nudi polaganje TELC B2/C1 medizin ispita po ceni od oko 140e
https://www.telc.net/en/candidates/.../tests/detail/telc-deutsch-b2-c1-medizin.html

kao i polaganje TELC B2/C1 Medizin Fachsprachprufung koji košta 500e i priznat je u tri pokrajine
https://www.telc.net/en/candidates/...-deutsch-b2c1-medizin-fachsprachpruefung.html

Moje pitanje je vredi li šta za lekare ovaj običan TELC B2/C1 medizin od 140e?

Poštovane kolege,

Priznaju Saarland, Hessen i SchleswigHolstein...

Ima dve verzije ovog ispita, vrlo malo se razlikuje nacin polaganja. Imate na TELC sajtu tipps fur TELC C1 mediznin / FSP...sve pise.
Razlika je u ceni.
C1 medizin je 150 eura C1 medizin FSP je kao sto kazes 500 eur.
Hessen i SH priznaju tu FSP verziju a Saarland tu jeftiniju.
Problem je ako dobijes BE u Saarlandu na primer a pozelis da menjas pokrajinu moraces opet da polazes FSP. Bolje juri poslodavca pa na FSP ili ako si vec kuci uci opsti C1 bices konkurentniji.

Postovane kolegice i kolege. U potrazi smo za ljekarima i specijalistima i bez specijalizacije. Specijasti koje trazimo su iz svih oblasti osim kirurgije i urologije. Ljekari bez specijalizacije: potrebno klinicko iskustvo te grane u kojima ih mozemo zaposliti su interno, psihijatrija,neurologija, anestezija i opca medicina. Obavexno je imati B2 znanje jezika i diplomu. Agencija ce Vs voditi cijeli proces te Vam pruziti i pripremu za FSP i polaganje. Za vise informacija javite se sa Vasim CV-om na mail: proselectvermittlungsagentur@gmail.com

Da li je neko polagao TELC ispite u UE?

Ja sam polagala 17.3. Rezultati su stigli 4.5.Bilo nas je 3,samo sto je jedan momak vec imao polozen usmeni.Posle prvog dela-pismenog sam bila bas iscrpljena jer sam sa vremenom bila knap,narocito pri pisanju pisma.Na usmenom je bilo ok ,samo je 3 deo bio problem jer ovaj momak pojma nije imao,a treba da resimo problem.Prof Sabo i Prof Nikola su bili ok.Srecno...

- - - - - - - - - -

Dokumeti za slanje:
-diploma (apostil)
-dodatak sa fondom časova (apostil)
-licenca (apostil)
-uverenje o državnom ispitu (apostil)
-izvod iz matične knjige rođenih (međunarodni, za one koji su promenili prezime pri sklapanju braka i izvod iz knjige venčanih, međunarodni)
-uverenje iz suda (orginal)
-uverenje iz MUP-a (orginal)
-prijavni formular (ako se salje poštom potpisati ga i upisati datum slanja kao datum podnošenja)
-stažerska knjižica (nema apostile jer je kopija koja je overena u sudu i nije moguce iz tehničkih razloga staviti apostile na orginal knjizicu)
-lekarski pregled (na njihovom obrascu preuzet sa sajta vlade Bavarske, urađen u Hrvatskoj, orginal)
-sertifikat B2
-overena kopija pasosa
-potvrda o dobrom glasu iz LKS/LKV (sertifikat dobre prakse)

Da li sam sve dobro naveo i da li je adresa za slanje dobra?

Regierung von Oberbayern
SG 55.2 Berufszulassungsstelle
80534 München
Nemačka

Takodje me zanima sta se desava kada stigne pismo kada i kako dobijate prvu informaciju o vasem zahtevu?

Ja koliko znam stazersku knjizicu je nemoguce dobiti,vec samo potvrdu da je obavljen staz u trajanju od 6 meseci.Bar su meni to poslali i tako rekli iz Ministarstva zdravlja,da li gresim?

Back