Srpski lekari u Nemačkoj

Koliko se čeka na termin za FSP od momenta prijave ispita,da li je tacno da se moze birati mesec izlaska,i koliko vremena od momenta polaganja(naravno ako je uspesno)prodje do izdavanja Berufa?Hvala.

Da, tacno je da se može birati mjesec izlaska na ispit. Ja sam negdje u aprilu zaokruzila juli i dobila. Za Berufserlaubnis ne mogu ti tacno reci posto sam pala...:D Ljudi kazu oko mjesec dana...To je dosta individualno...

Ja sam predala ovjerene kopije ovjerene u Njemackoj, zaheftane za prevod iz Hrvatske.. Potvrde o dobroj praksi i nekaznavanju su u orginalu.. Kod mene je svaki dokument bio odvojen i diploma, dodatak, drzavni i licenca su imali apostil..Ako Ste prijavljeni u Njemackoj potrebna je i potvrda o nekaznjavanju iz Njemacke koja se salje direktno na adresu u Minhenu.

Ja sam predala ovjerene kopije ovjerene u Njemackoj, zaheftane za prevod iz Hrvatske.. Potvrde o dobroj praksi i nekaznavanju su u orginalu.. Kod mene je svaki dokument bio odvojen i diploma, dodatak, drzavni i licenca su imali apostil..Ako Ste prijavljeni u Njemackoj potrebna je i potvrda o nekaznjavanju iz Njemacke koja se salje direktno na adresu u Minhenu.

Dokumeti za slanje:
-diploma (apostil)
-dodatak sa fondom časova (apostil)
-licenca (apostil)
-uverenje o državnom ispitu (apostil)
-izvod iz matične knjige rođenih (međunarodni, za one koji su promenili prezime pri sklapanju braka i izvod iz knjige venčanih, međunarodni)
-uverenje iz suda (orginal)
-uverenje iz MUP-a (orginal)
-prijavni formular (ako se salje poštom potpisati ga i upisati datum slanja kao datum podnošenja)
-stažerska knjižica (nema apostile jer je kopija koja je overena u sudu i nije moguce iz tehničkih razloga staviti apostile na orginal knjizicu)
-lekarski pregled (na njihovom obrascu preuzet sa sajta vlade Bavarske, urađen u Hrvatskoj, orginal)
-sertifikat B2
-overena kopija pasosa
-potvrda o dobrom glasu iz LKS/LKV (sertifikat dobre prakse)

Da li sam sve dobro naveo i da li je adresa za slanje dobra?

Regierung von Oberbayern
SG 55.2 Berufszulassungsstelle
80534 München
Nemačka

Takodje me zanima sta se desava kada stigne pismo kada i kako dobijate prvu informaciju o vasem zahtevu?

Dokumeti za slanje:
-diploma (apostil)
-dodatak sa fondom časova (apostil)
-licenca (apostil)
-uverenje o državnom ispitu (apostil)
-izvod iz matične knjige rođenih (međunarodni, za one koji su promenili prezime pri sklapanju braka i izvod iz knjige venčanih, međunarodni)
-uverenje iz suda (orginal)
-uverenje iz MUP-a (orginal)
-prijavni formular (ako se salje poštom potpisati ga i upisati datum slanja kao datum podnošenja)
-stažerska knjižica (nema apostile jer je kopija koja je overena u sudu i nije moguce iz tehničkih razloga staviti apostile na orginal knjizicu)
-lekarski pregled (na njihovom obrascu preuzet sa sajta vlade Bavarske, urađen u Hrvatskoj, orginal)
-sertifikat B2
-overena kopija pasosa
-potvrda o dobrom glasu iz LKS/LKV (sertifikat dobre prakse)

Da li sam sve dobro naveo i da li je adresa za slanje dobra?

Regierung von Oberbayern
SG 55.2 Berufszulassungsstelle
80534 München
Nemačka

Takodje me zanima sta se desava kada stigne pismo kada i kako dobijate prvu informaciju o vasem zahtevu?

Da li saljes originale ili kopije? Kopije moraju biti ovjerene u EU ( mislim da ne mora biti Njemacka ili u ambasadi) i prevodi od sudskog tumaca iz EU trebaju biti zaheftani za kopiju . Ostalo Odgovara s tim da za Bayern treba samo potvrda o nekaznjavanju a ne da se protiv tebe ne vodi neki krivicni postupak. Preko emaila salju sifru sa kojom se prati na sajtu kakav status imaju vasi dokumenti... Ja sam ga dobila relativno brzo... Nakon nekih mjesec dana su mi obradili dokumente. Tu treba obratiti paznju ako dokumeni nisu potpuni i odmah reagovati jer se tu gubi dragocjeno vrijeme. U medjuvremenu se dobije mejl i komore za FSP i oni salju pismo sa formularom gdje se oznaci zeljeni mjesec. Malo poduzi post ali nadam se da sam bar malo pomogla...:-D

A da, skoro najvaznije, u zvanicnim dokumentima ne stoji da treba Zusage iz Bayerna. Ali iz iskustva par kolega znam da to sigurno treba priloziti, jer inace necete uci u postupak... To traze negdje od februara ove godine.. E sada da li su medjuvremenu nesto izmjenili ne mogu reci..

Poslednja izmena:
Da li saljes originale ili kopije? Kopije moraju biti ovjerene u EU ( mislim da ne mora biti Njemacka ili u ambasadi) i prevodi od sudskog tumaca iz EU trebaju biti zaheftani za kopiju . Ostalo Odgovara s tim da za Bayern treba samo potvrda o nekaznjavanju a ne da se protiv tebe ne vodi neki krivicni postupak. Preko emaila salju sifru sa kojom se prati na sajtu kakav status imaju vasi dokumenti... Ja sam ga dobila relativno brzo... Nakon nekih mjesec dana su mi obradili dokumente. Tu treba obratiti paznju ako dokumeni nisu potpuni i odmah reagovati jer se tu gubi dragocjeno vrijeme. U medjuvremenu se dobije mejl i komore za FSP i oni salju pismo sa formularom gdje se oznaci zeljeni mjesec. Malo poduzi post ali nadam se da sam bar malo pomogla...:-D

A da, skoro najvaznije, u zvanicnim dokumentima ne stoji da treba Zusage iz Bayerna. Ali iz iskustva par kolega znam da to sigurno treba priloziti, jer inace necete uci u postupak... To traze negdje od februara ove godine.. E sada da li su medjuvremenu nesto izmjenili ne mogu reci..

Da sve su kopije koje su overene u HR kod notara (Zupanja) pa onda su prevedene, osim za MUP, SUD, uverenje iz komore i lekarski pregled koji je uradjen u HR. Jedino stazerska je overena kopija u SUD-u pa prevedena, posto imam samo jedan primerak njega sam kopirao i overio u ambasadi pa cu to da posaljem.
A znaci recimo da posaljem 01.11 saljem DHL i stize za dva dana trebalo bi da do kraja decembra mi obrade dokumente ako bude se ok i da mi posalju mejl iz komore, ako sam dobro razumeo...u kom momentu da zakazem termin za vizu?Koliko si ti cekala?
I da li ti je jos uvek negde pri ruci taj einstelungzusage (i to saljem overenu kopiju?) da mi posaljes na mejl da uporedim jel sve ok kod mene. Moj mejl je zokssa@gmail.com
Hvala na pomoci i podrsci

Da li zanima nekog Bayern? Ako ima neko ko vec ima polozen FSP i interesuje ga Bayern, tacnije Bad Aibling, neka mi se javi. Za posao na neurologiji.

Koleginice,
mene interesuje Bavarska i neurologija, nemam polozen FSP, imam polozen TelcB2 i prevedenu dokumentaciju. Moze li se doci do hospitacije na toj klinici? Pocela sam pre nekoliko dana da saljem prijave klinikama u Bavarskoj, ali jos uvek nema odgovora :)
Unapred hvala!

Drugari, dobila sam termin za vizu 8.11.,a za FSP nista ne javljaju jos uvek ,osim sto su mi javili pre mesec dana da su mi dokumenta stigla i da budem strpljiva,nista drugo od njih ne dobih. E,sad ,pre nekog vremena sam ovde procitala da se bez radne dozvole u momentu termina za vizu viza vise ne moze dobiti. To ce biti verovatno moj slucaj.Ima li neko ideju sta da radim,sta je pametno?

Drugari, dobila sam termin za vizu 8.11.,a za FSP nista ne javljaju jos uvek ,osim sto su mi javili pre mesec dana da su mi dokumenta stigla i da budem strpljiva,nista drugo od njih ne dobih. E,sad ,pre nekog vremena sam ovde procitala da se bez radne dozvole u momentu termina za vizu viza vise ne moze dobiti. To ce biti verovatno moj slucaj.Ima li neko ideju sta da radim,sta je pametno?

Identicna situacija bila samnom u septembru, nedelju dana kasnije sam dobila mail od ambasade da se moja viza ne moze ni uzeti na razmatranje dok ne dobijem BE.
I da, zena sa saltera me je terala da idem i da stampam taj mail gde pise da je sva dokumentacija tamo i da cekam na termin, jer se po njoj TO OBAVEZNO MORA PRILOZITI. A kad je sve papire sortirala, rekla je, videcemo da li ce vam se viza uopste moci izraditi bez BE. I izgleda da ipak nije mogla....
Mada onda lepo nek napisu to u informator a ne da stoji najkasnije do podizanja vize.

Kada se predaju dokumenti za vizu u BG predaju se:
-diploma + apostile
-dodatak diplomi + apostile
-licenca + apostile
-uverenje o polozenom drzvnom ispitu +apostile
-rodni list medjunarodni
-vencani list medjunarodni
-popunjen obrazac
-3 fotografije

Posto se pominju orginal na uvid i dve prevedene fotokopije.
Da li se prosta fotokopija prevodi i prilaze uz orginal ili je potrebno ponovo otici kod one divne i fine gospodje na salter C da napravi overenu kopiju pa da se to overi i prilaze...
Pominje se da je potrebno sa nekog sajta odstampati dokaz da je diploma uporediva...
Ako mi je nesto promaklo molim za savet...
Kakva su Vasa iskustva?

Back