Postovane kolege,
da li je neko u poslednjih pola godine dobio Berufserlaubnis u Thüringenu? Navodno sad treba Aprobacija za izdavanje radne dozvole. Nesto su tu zakomplikovali tako da mi nista nije jasno. :-( Ako neko ima neke informacije neka se javi.
Hvala.
Pozdrav kolega, ja sam planirao da predajem dokumenta za BE u Thüringenu, ali ako sam dobro razumeo napisano na sajtu njihove drzavne uprave( Landesverwaltungamt), na pocetku se mora odmah predati Kurikulum( Plan i program studija) sa maticnog fakulteta, da bi oni uporedili diplome, pa tek kada donesu odluku da postoje razlike u programima fakulteta i da morate da polazete ispit za aprobaciju, mozete da dobijete BE. Znaci ne postoji mogucnost, da se odmah na pocetku odlucite da ne zelite uporedjivanje diploma i da zelite da polazete ispit za aprobaciju, te da u medjuvremenu dobijete BE na 2 godine za spremanje tog ispita. To pravilo su valjda uveli od 2018. god. E sad, ako neko ima neke druge informacije ili zna, da postoji neki nacin, da se ova procedura zaobidje, neka napise.
--------------------------------------
I jedno pitanje oko lekarskog uverenja. Da li na prethodnim stranama navednih doktori, koji su priznati pri nemackoj ambasadi (npr. Dr. Vukovic), popunjavaju onaj obrazac za lekarsko uverenje(Formblatt) na nemackom jeziku ili pak izdaju lekarsko uverenje na srpskom, a vi nakon toga prevodite to uverenje kod prevodioca?
Poslednja izmena: