Srpski lekari u Nemačkoj

Ako mogu pomoci s prevodjenjem curriculuma i ostalih dokumenata, javite se. Priznato u EU. A mogu nazvati moj rad "pomoc", jer se uspostavilo da vrlo povoljno radim naspram ostalih. Imam klijente s ovog foruma i sire...od kojih je dosad vecina dobila aprobaciju. Pa javite se :) P.S. Ispricavam se na reklami :)

Pozdrav svima :) aktivno vas čitam posljednjih mjeseci. Upravo sam završila fax na univerzitetu u tuzli i aktivno spremam njemački. Imala bih par pitanja, pa ako bi se našao neko voljan da odgovori bila bih zahvalna. Da li se isplati prevoditi plan i program za dobijanje direktne aprobaciji ili je to čista lutrija? Da li postoji pokrajina gdje je najveća prolaznosti na FSP I prilikom polaganja ispita za aprobaciju? Imam EU pasos pa ako je neko bio u sličnoj situaciji eu pasos a non eu fax da li postoji kakva olakšica? Da li je moguće dobiti plaćenu hospitaciju?

Sto se tice dokumenata prije par dana sam ostavio povecu poruku, mislim da se taj spisak nesto bitno ne razlikuje od pokrajine do pokrajine. Kome treba literatura za FSP nek mi posalje mejl, ja vec imam dosta stvari na gdrive-u pa mogu poslati. Ovo sto ja imam je bas za FSP. Ja polazem za tri nedelje u Hanoveru.

Postovani kolega, da li biste mogli da i meni posaljete literaturu na mail miljana_jovancic@hotmail.com ? Unapred hvala !

Ako mogu pomoci s prevodjenjem curriculuma i ostalih dokumenata, javite se. Priznato u EU. A mogu nazvati moj rad "pomoc", jer se uspostavilo da vrlo povoljno radim naspram ostalih. Imam klijente s ovog foruma i sire...od kojih je dosad vecina dobila aprobaciju. Pa javite se :) P.S. Ispricavam se na reklami :)
A jel ste prevodili stomatolozima i koliko obicno kosta prevod curriculuma od oko 170 stranica?

Dobila posao, i to u Minhenu... konacno je moja 3-godisnja prica o nalazenju posla u Njemackoj dobila Epilog.. Iako sam zavrsila sa svim zavrzlamama njemackog birokratskog aparata, rado cu odgovarati na pitanja ovdje na forumu..

Koleginice cestitke na samom pocetku,ja sam dobila poziv nakon skype razgovora da dodjem na kliniku na petodnevnu hospitaciju.Interesuju me radnje i postupci(pod uslovom da budu samnom zadovoljni)nakon dobijenog ugovora,koliko se ceka termin za FHSP,odnosno da li mogu raditi kao Assistenärzt pre nego polozim isti,Bavarska,Nieder Bayern?

Koliko se ceka termin za FHSP,odnosno da li mogu raditi kao Assistenärzt pre nego polozim isti,Bavarska,Nieder Bayern?

Koleginice, vi se mozete prijavit za ispit i sada, ako su vam svi dokumenti prevedeni. Oko mesec dana cekate da provere da li su vam svi papiri u redu. Obicno neki fali, i to tipa adresa u DE. Nakon toga vam stigne da uplatite 400e, i onda dobijete termin. Sto znaci : od konkurisanja do termina 2,5-3 meseca. Taman se prijavite i za vizu, jer vizu ne mozete podici bez BE.

Koleginice, ja sam išla totalno drugim redoslijedom, odmah sam predala za aprobaciju i za to vrijeme (3 god) nisam radila kao ljekar. Morali biste upoznati Chefarzta sa situacijom, da morate polagati FSP i da sve traje par mjeseci. A on će odlučiti da li da vas čeka. Koliko znam, ne postoji prepreka da se i bez ugovora i adrese u Njemačkoj prijavite za FSP, to bih ja uradila.. Sto se tice vize, tu nisam upoznata, ja sam je vec imala kad sam pokrenula cijeli postupak.

- - - - - - - - - -

Ah da, ne možete raditi bez BE kao Assistenzarzt

Da li neko od kolega ko je vec dobio vizu i nasao posao u Nemackoj moze da mi kaze, koliko se ceka onaj listing iz PIO fonda? I da li ste imali onaj izvod iz trgovinskog registra ili sta vec?
Listing iz PIO fonda dobijate za 5 minuta, ja sam svoj za 1min.
Za izvod iz trgovinskog registra se zena na salteru namrstila sto ga nisam imala, ali je bilo za to ipak kao dobro ajde ne mora.
Ja nisam jos dobila vizu, ali zeljno je iscekujem svakog dana..

Cestitke kolegice.napokon se sve poslozilo... :) jesi dobila traženu specijalizaciju

Anestezija je u pitanju, samo sam se za to i prijavljivala, ali mi je inace totalno nebitno... najbitnije je bilo da je Minhen u pitanju, zbog toga sam na kraju krajeva i izgubila toliko vremena.. Ali nekako sam svojim primjerom htjela da pokazem da je sve moguce, da ne treba odustati od svog cilja, ne dozvoliti da vas iko (pri tom mislim na birokratiju) obeshrabri.. Ako vam neki proces traje neobjasnjivo dugo, zvati non stop, ne cekati, raditi bilo sta-tek kad sam ovo shvatila, kod mene su se stvari pokrenule (npr kod meine je Gutachter poslao izvjestaj u oktobru 2016, a ja ga licno dobila tek u avgustu 2017.. znaci da su samo negdje zabacili moj predmet i da se tog ljeta 2017 nisam probudila i vidjela da tako dalje ne ide, svakodnevno zvala i isla licno, vjerovatno bih cekala i dan danas..)

Back