Srpski lekari u Nemačkoj

Hvala za informaciju.
Malo su ove informacije zbunjujuće kad čitate forum.
Poslao sam Vam informaciju za Njemačku ambasadu u SA da ima posebne termine za plavu kartu od 16.01.2018 godine, imate na zvaničnoj stranici da se prijavite.

Sretno.
Hvala na puno! Ja sam termin prijavio ranije dok nije bilo opcije plave karte, ali su mi obećali da će ubrzati termin kad ima dostavim Zusicherung.

Pitanje za dr med.
jeste li Vi polagali ispit u Regierung von Oberbayern .
Možete li podijeliti svoje iskustvo sa nama.
Hvala

Već sam napisala poruku, ali sam onda, u pokušaju na napravim ispravku, nehotice izbrisala.. Ali evo ponovo.. Za BE u Regierung von Oberbayern mora se polagati FSP, koji sam ja nažalost prije par dana pala. Ja živim u Njemačkoj već 4 godine i nisam položila, ali ispit nije težak, samo se mora ostati miran i tečno govoriti jezik koliko je to moguće u datom momentu. Sad ce vam od Bayerische Landesärztekammer doći email da ste prijavljeni za ispit i račun za uplatu 400€. Onda kad platite u roku od 2 mjeseca bude vam ispit. Ima puno ljudi koji su položili a da nisu jos ovdje, isto kao i onih koji su padali, a već rade. Imate na fb grupu "Approbation für Ärzte in Bayern".. Tamo bas ima dosta informacija.

Ne mogu da vjerujem da se niko od kolega nije prijavljivao u DE i da nema iskustva sa navedenim ustanovama...

Lp

Evo ga evo odgovor :D kad dodjete morate se prvo prijaviti na adresu (u Rathaus, Bürger Büro -provjerite gdje se u vasem mjestu nalazi sluzba zaduzena za to). Potreban vam je pasos sa vizom i Wohnungsgeberbestätigung-to vam daje stanodavac. Prije toga provjerite zakazuju li se termini. Recimo u mom mjestu ceka se na termin i do 20 dana, a bez Meldebescheinigunga ne mozete prijaviti ni zdravstveno, otvoriti racun u banci niti dobiti Steuer broj. Prijava u Finanzamt ide direktno Lada se i prijavite na adresu i za neke 2 sedmice dobijete svoj broj. Prijava za ljekarsku komoru se obavlja u roku od mjesec dana od kada pocnete raditi. Na sajtu komore imate Meldebogen, ispunite, potpisete i saljete ga postom zajedno sa ovjerenom kopijom radne dozvole i diplome. Oni vam nakon toga salju potvrdu da ste clan komore i salju vam papire za Versorgungswerk-to je ljekarsko penziono osiguranje. Te papire isto morate popuniti i poslati. Od njih cete zatim dobiti Befreiung-to znaci oslobadjanje od drzavnog penzionog i potvrda da vam poslodavac uplacuje doprinose tu. Zdravstveno osiguranje sami odaberete i odete se prijaviti. :)

Evo ga evo odgovor :D kad dodjete morate se prvo prijaviti na adresu (u Rathaus, Bürger Büro -provjerite gdje se u vasem mjestu nalazi sluzba zaduzena za to). Potreban vam je pasos sa vizom i Wohnungsgeberbestätigung-to vam daje stanodavac. Prije toga provjerite zakazuju li se termini. Recimo u mom mjestu ceka se na termin i do 20 dana, a bez Meldebescheinigunga ne mozete prijaviti ni zdravstveno, otvoriti racun u banci niti dobiti Steuer broj. Prijava u Finanzamt ide direktno Lada se i prijavite na adresu i za neke 2 sedmice dobijete svoj broj. Prijava za ljekarsku komoru se obavlja u roku od mjesec dana od kada pocnete raditi. Na sajtu komore imate Meldebogen, ispunite, potpisete i saljete ga postom zajedno sa ovjerenom kopijom radne dozvole i diplome. Oni vam nakon toga salju potvrdu da ste clan komore i salju vam papire za Versorgungswerk-to je ljekarsko penziono osiguranje. Te papire isto morate popuniti i poslati. Od njih cete zatim dobiti Befreiung-to znaci oslobadjanje od drzavnog penzionog i potvrda da vam poslodavac uplacuje doprinose tu. Zdravstveno osiguranje sami odaberete i odete se prijaviti. :)
:) Super! Hvala puno na korisnim informacijama :)

Da li je neko vadio kurikulum (curriculum) sa Medicinskog fakulteta u Beogradu??? Plan i program nastave za svih 6 godina su mi potrebni radi aprobacije u Bayernu. Ima li ko informacije gde i kod koga da izvadim kurikulum??? Svaka pomoć i informacija mi je potrebna! Unapred sam vam zahvalan!

Pozdrav kolege!Da li je neko vrsio promjenu vize za trazenje posla u radnu vizu bez napustanja Njemacke?Koji uslovi treba da budu ispunjeni,koliko radno vrijeme i plata?Da li je dovoljno 21 radni sat sedmicno i plata od 1800€ brutto(pokrajina Niedersachsen)?Ili mora biti puno radno vrijeme?U pitanju je pozicija Vorbereitungsassistent(doktor stomatologije).Svaka informacija je dobrodosla
Mislim da nažalost nece biti dovoljno, uslov za dobijanje radne dozvole je, bez obzira na broj radnih sati, plata od mislim 36500€ godišnje za visoko obrazovane (inženjeri, lekari, stomatolozi...). Nadam se, da je taj Vorbereitungsassistent priznat kao visokoobrazovani kadar. Inače prebacivanje sa vize za traženje posla na radnu, ne bi trebalo da bude problem, jer si ti već prijavljena u Nemačkoj i možeš da završiš sve u Landratsamt ili Bürgerservice. Iskustvo sa tim nemam direkrno, već sam ja u Nemačkoj bez odlaska u ambasadu u Beogradu menjao tip vize, uspešno...

Poštovane kolege, zanima me procedura oko spajanja porodice. Šta je potrebno od dokumentacije? Koliko dugo traje proces? Da li se proces spajanja razlikuje od pokrajine do pokrajine ili je univerzalna procedura za celu Nemačku?
Svaki savet i iskustvo su dobrodošli.

Pozdrav Kolege i sretna Nova godina:)
Pitanje za kolege koji su produzavali BE u Bayernu. Koliko traje odgovor od dana predaje zahtjeva? Da li se predaje aktuelni Arbeitsvertrag koji istice kad i BE ili je potrebno Zusage od klinike da namjeravaju produziti ugovor?

Koleginice i kolege ja upravo predajem zahtjev u Hessenu pa bih molila za nekoliko informacija. Ne znam da li prvo moram imati poslodavca ili mogu podnijeti zahtjev za aprobaciju bez toga. Imam 10 godina radnog iskustva i nisam sigurna da li da trazim Gutachten, jer imam pomalo strah od Kentnnisseprüfung i bila bih srecna kad bih mogla bez njega. Da li odmah moram odluciti da li zelim Gutachten ili Kentnnisseprüfung ili oni prvo pregledaju svu dokumentaciju pa mi odgovore kakve mogucnosti imam? Za sve informacije bih bila veoma zahvalna.

Koleginice i kolege ja upravo predajem zahtjev u Hessenu pa bih molila za nekoliko informacija. Ne znam da li prvo moram imati poslodavca ili mogu podnijeti zahtjev za aprobaciju bez toga. Imam 10 godina radnog iskustva i nisam sigurna da li da trazim Gutachten, jer imam pomalo strah od Kentnnisseprüfung i bila bih srecna kad bih mogla bez njega. Da li odmah moram odluciti da li zelim Gutachten ili Kentnnisseprüfung ili oni prvo pregledaju svu dokumentaciju pa mi odgovore kakve mogucnosti imam? Za sve informacije bih bila veoma zahvalna.

Cao,
obavezno trazi vestacenje.Postoji velika mogucnost da ti daju Approbation bez kentnisa zbog godina radnog staza.Vestacenje ce trajati sigurno oko 5 meseci,ne manje,za to vreme spremaj PKT ako jos vazi za Hessen(on ti je najlaksi).

Back