Srpski lekari u Nemačkoj

PRIJAVE DO 22. DECEMBRA

Drage kolege ovo nije oglas za nas lekare, ali sigurno neko ima prijatljicu koja trazi zaposlenje u De.

Ponuda posla za ginekolosko akuserske sestre (babice)...
Za kliniku u okolini Dortmunda, pokrajina North Rhine-Westphalia(oko 40 km juzno od Dortmunda) nudimo posao za 6 ginekolosko akuserskih sestara (babica).
Poslodavac obezbedjuje stan i nostrifikaciju diplome, a trazi...
1. Zavrsenu srednju, visu ili visoku medicinsku skolu - smer ginekolosko akuserska sestra (babica)
2. Zavrsen B1 nivo nemackog jezika (sa ili bez sertifikata)
3. Odradjen pripravnicki staz i polozen drzavni ispit
4. Radno iskustvo u struci nije neophodno, ali je pozeljno
Poslodavac nudi startnu brutto platu (pre nostrifikacije) oko 2600e, a posle nostrifikacije oko 3000e brutto plus dodaci za prekovremeni rad, rad praznikom, vikendom, nocni rad itd...
Svi zainteresovani kandidati se mogu prijaviti na mail srle_p@hotmail.com ili na telefon/viber +381642572399 agencije Medifair , radnim danima od 8-16h.
Od dokumentacije, na mail treba poslati Lebenslauf sa slikom u PDF-u, diplomu skole (jednu ili vise, srednja,visa/visoka...) original skeniranu i prevedenu na nemacki i overenu kod sudskog tumaca, sertifikat o polozenom nivou jezika (minimum B1, ako ga imate) i potvrdu o prethodnom radnom iskustvu (nije obavezno).
Ponuda vazi za sve kandidate sa teritorije ex-Yu.
Ovog puta, poslodavac nece dolaziti na intervju, vec ce kandidate odabrati na osnovu poslatih dokumenata i eventualno, telefonskog razgovora sa kandidatom koji ispunjava trazene uslove.

Ima moja jedna drugarica, ovde je dosta njih koristilo taj program. U principu, mi smo u bajernu, ali bi ti sigrno koristilo. Sa druge strane ovaj drugi deo treba neko drugi da proba da odgovori.
E sad i ja imam pitanje--- Da li je neko ostao bez BE jer mu nisu na vreme produzili. Bayern-Oberbayern??
Kolega mozes mi pisati na carobnjakizoza35@gmail.com interesuju me detalji u vezi programa,Hvala

Drage kolege, da li neko ima informaciju jesu li nase specijalizacije priznate u Nemackoj?

Ma kakvi,nisu priznate!

- - - - - - - - - -

Kenntnisprüfung u Hessenu

Konačno je došlo vreme da se i ja jednim postom odužim grupi od koje sam mnogo korisnih informacija dobila. Nakon uspešno položenog Kenntnisprüfung-a u Marburgu, ovih dana očekujem svoju Aprobaciju! Jedan savet svima koji su predali u Hessenu: osim ako nemate dugogodišnje radno iskustvo (preko 10 godina) preskočite Gutachten i prijavite se direktno za ispit (Preporuka od Frau Bake iz Landesprüfungamt-a), jer ćete tako sigurno skratiti celu proceduru za 3-4 meseca. Aktuelno se čeka na ispit 9 meseci do godinu dana, mada navodno bi trebalo da dozvole dodatne termine od Nove godine i tako skrate čekanje..

Nekoliko informacija o ispitu:
Ispit se sastoji iz 3 dela: praktični (max. 20 minuta), pismeni (max 30 minuta) i usmeni (60 minuta). Na praktičnom je sve moguće, ne samo interna i hirurgija, u pitanju su glumci a ne stvarni pacijenti, za 20 minuta treba uzeti anamnezu, uraditi pregled i porazgovarati sa pacijentom o mogućim dijagnozama. Vreme bukvalno proleti, zato gledajte da se usredsredite na simptome koji pacijentin ima i napravite ciljanu anamnezu i pregled. Klasični pacijenti tipa apendicitis ili bol u grudima su retkost, komisi je bitnije kako razmišljate od toga da postavite tačnu dijagnozu. Moja pacijentkinja je došla sa glavoboljom i promenama po koži u predelu gde je bolela glava 3 meseca nakon preležanih malih boginja. Tačna dijagnoza je na kraju bila Herpes zoster (žena je imala šiške i ispod njih su joj nacrtali osip). Jedan kolega je imao pacijenta sa paroksizmalnom vrtoglavicom.. Komisija za sve vreme praktičnog ispita vas posmatra kroz zatamnjeni prozor i nakon 20 minuta dobijete opomenu da morate da napustite prostoriju.
Drugi deo je sastavljanje lekarskog izveštaja: epikriza, dijagnoza i dif. dijagnoza, predlog terapije.. za to dobijete max. 30 minuta
Treći deo je usmeni ispit: 3 člana komisije (internista, hirurg i deficitarni predmet, u mom slučaju psihosomatika), svako ima 20 minuta na raspolaganju, obično svako postavi po tri pitanja i još par pitanja o slučaju sa praktičnog. Mene su samo pitali dijagnozu i terapiju herpes zostera. Meni je u komisiji bio kardiolog i visceralni hirurg, ali može da se desi da dobijete ortopeda npr. Sastav komisije se sazna oko 3-4 nedelje pre ispita, kad dobijete poziv za ispit. Nemci potpuno drugačije pitaju od naših profesora, pitanja su tako formulisana da dobijete par informacija o pacijentu i morate da kažete šta bi ste radili, na šta sumnjate itd. Isto je važno da li je pacijent došao kod vas na kliniku ili u praksu (na klinici možete da radite sve moguće analize, kao niedergelassen ne). Nema klasičnih pitanja kao kod nas, tipa "ispričajte mi sve što znate o..". Ne zanima ih patofiziologija itd, samo kliničko i praktično razmišljanje, tek ukoliko potpuno pogrešite odgovor onda krenu da čeprkaju po detaljima. Moja pitanja su bila: Kardiolog: gojazni pacijent sa otežanim disanjem unazad 5-6 nedelja, auskultatorni nalaz uredan, šta ću od analiza uraditi: Rg -> uredan nalaz, BGA -> uredan nalaz, pogledaću noge da nema trombozu (plućna embolija?) -> nema trombozu, Labor i D-dimer -> povećan, CT -> embolija.. i onda pitanje oko terapije itd. Onda sam dobila EKG (svi dobiju 1 EKG na ispitu), supraventrikularna tahikardija -> najčešći uzrok, opis pacijenta (mlada devojka sa povremenim tahikardijama) -> WPW Sindrom (iako na EKG-u nije bilo delta talasa..), i opet terapija itd. treće pitanje podela antihipertenziva. Onda je na red došla psihosomatika: kolon irritabile, alkoholizam i treće pitanje sam zaboravila :( OVaj deo je bio prilično lak, profesorka izuzetno prijatna, nisam imala osećaj da sam ispitu. Na kraju je na red došao hirurg sa svoja 3 pitanja: 1. Pacijent sa melenom --> šta raditi, Gastroskopija -> Adenoca želuca: terapija, prognoza itd. 2. Pacijent dolazi u UC, povraća konstantno i ima jake bolove u stomaku, operisao pre nekog vremena slepo crevo --> Dg. Bridenileus (dijagnostika, terapija, itd.) 3. Pacijentkinja sa čvorićem na štitastoj žlezdi (i opet dijagnostika, podela karcinoma štitaste žlezde, terapija, itd.).
Rezultate dobijete istog dana, ne znam kolika je prolaznost, ali znam da ljudi padaju (ali mnogi i polože :)
Ja sam se u pripremi orijentisala na 150 Fälle Innere Medizin i 140 Fälle Chirurgie, AMBOSS i za psihosomatiku na skriptu sa Uni Marburg. Ove dve knjige sa slučajevima su odlične, AMBOSS je isto veoma dobar, mada nisam imala mnogo vremena da odatle sve pročitam.

Mnogo sreće svima koji polažu, istini za volju ispit nije lak, ali ako razmišljate klinički i povezujete stvari komisija će biti zadovoljna :) meni su na kraju i sami rekli da ne moram sve da znam kao Assistenzärztin, da uvek mogu da pitam Oberarzt-a za terapiju itd u radu, ali da je njima bitno da vide kako razmišljaš kad ti dođe pacijent sa određenim tegobama.

Srećno!

Hvala na informacijama i bravo! Svaka cast!

Drage kolege, pozdrav! Hvala na informacijama koje delite sa nama! Ja sam lekar opste prakse, skoro sam polozila B2 i sada ne znam sta dalje da radim. Da li mi neko moze dati savet da li da trazim agenciju za zaposljavanje, saljem dokumenta na oglase ili da saljem direktno klinikama bez obzira na potraznju? Molim vas za pomoc, potpuno sam izgubljena :/

Kolege, da li je obavezna aprobacija prilikom potrage posla? Ne znam da li su to kriterijumi poostreni ili nesto radim pogresno jer mi vecina njih trazi aprobaciju. Poslala sam ni ne znam koliko mailova, bila u Nemackoj na razgovoru, i opet me pitaju jesam li u EU i zasto nemam aprobaciju. Zna li neko kako da dobijem aprobaciju odavde?
Hvala

Drage kolege, pozdrav! Hvala na informacijama koje delite sa nama! Ja sam lekar opste prakse, skoro sam polozila B2 i sada ne znam sta dalje da radim. Da li mi neko moze dati savet da li da trazim agenciju za zaposljavanje, saljem dokumenta na oglase ili da saljem direktno klinikama bez obzira na potraznju? Molim vas za pomoc, potpuno sam izgubljena :/

Preporucujem agenciju Mediconsult LR, takodje ivan alilovic, sabina banda..a mozete i direktno klinikama da salljete. Uskoro ce biti potreban Assistenzarzt tamo gde sam ja,pedijatrija u pitanju. Ostavite mejl,pisacu vise o tone

Pisao sam Mediconsult LR putem e-mail i kontakt forme na sajtu ali nisu ništa odgovorili. Generalno u kontaktu sa agencijama svi tvrde da je situacija postala jako teška i da bez Aprobacije ne mogu da pomognu.

Da li je neko imao drugačija iskustva u poslednjih mesec-dva dana sa pronalaženjem ponuda za posao bez BE ili aprobacije?

Pisao sam Mediconsult LR putem e-mail i kontakt forme na sajtu ali nisu ništa odgovorili. Generalno u kontaktu sa agencijama svi tvrde da je situacija postala jako teška i da bez Aprobacije ne mogu da pomognu.

Da li je neko imao drugačija iskustva u poslednjih mesec-dva dana sa pronalaženjem ponuda za posao bez BE ili aprobacije?
Kolega probajte s Reha klinikama, one su bolje za pocetnike. Bez stresa se udje u sistem i savlada jezik, a mislim i da je manja konkurencija, jer su plate manje nego u akutnim klinikama. Samo saljite Initiativbewerbung. Sretno:)

Ne znam kada ste poslali mejl,ali ne odgovaraju u roku od 24 h,takodje zavisi i sta ste pisali,da li ste izbirljivi. Meni su na mejl odgovorili posle desetak dana,mozda i dve nedelje,ne secam se. O agenciji pisala sam vec ranije..mozda se i promenilo u poslednjih godinu dana,ne znam. Ali ako ste u startu izbirljivi i ocekujete poseban tretmman,tesko ce biti

Ja sam im poslala svoj CV pre 2 nedelje i kako nisam dobila odgovor poslala sam jos jedan mail sa upitom da li su dobili CV na sta su odgovorili potvrdno i to je sve za sad :)

Pozdrav kolege!Da li je neko vrsio promjenu vize za trazenje posla u radnu vizu bez napustanja Njemacke?Koji uslovi treba da budu ispunjeni,koliko radno vrijeme i plata?Da li je dovoljno 21 radni sat sedmicno i plata od 1800€ brutto(pokrajina Niedersachsen)?Ili mora biti puno radno vrijeme?U pitanju je pozicija Vorbereitungsassistent(doktor stomatologije).Svaka informacija je dobrodosla

Da li neko ima u pdf formatu ili slikano dodatak diplomi preveden na nemacki, po bolonji sa med fakulteta bg? Pitam samo da bih ubrzao proces prevodjenja posto mom sudskom prevodiocu treba vise od nedelju dana da to prevede a zuri mi se oko predaje dok za fsp pa da prekuca samo i izmeni polja za bodove i ocene...

Postovane kolege, hvala Vam svima sto nesebicno pruzate informacije koje su od velike koristi. Ja sam lekar opste prakse, diplomirao 2016. i polozio sam pre nedelju dana za B2 sertifikat. Za pocetak da kazem da sam citao forum, mozda ne od pocetka ali postove od 2015. pa na ovamo sve. Vidim da se situacija od tada dosta izmenila pa sam hteo da postavim par pitanja ako neko moze da mi pomogne oko toga. Naime, da li znate trenutno u kojim pokrajinama sve je moguce dobiti BE sa tim da FSP polozim u neko dogledno vreme nakon toga (makar i nakon 4-5 meseci od trenutka dobijanja BE)? Ako i postoji takva pokrajina da li u tom slucaju pocinjem kao hospitant ili kako je neko napomenuo kao Assistent Arzt sa obavezom da u datom roku polozim FSP i KP radi dobijanja aprobacije? Cilj mi je da sto pre pronadjem neku kliniku u kojoj cu poceti da radim i tako se bolje pripremiti za test jezika nego da sedim kod kuce i ucim ga na 'suvoparan' nacin.
Hvala Vam unapred svima!

Poštovane kolege,
danas sam se priključio forumu.
Imao bih nekoliko pitanja i molio za pomoć
Ja sam ljekar specijalista neurolog sa ukupnim radnim stažom od 10 godina.
Dobio sam posao u regiji Oberbayer, položio B2 OSD ispit.
Kompletnu dokumentaciju sam posalo u Regirung i sad čekam njihov odgovor, predao sam prije 10-ak dana.
Sad sam pročitao na forumu da bih trebao polagati FSP prije nego dobijem radnu dozvolu.
I još neke informacije sam na forumu pročitao koje me zbunjuju
Dali mi se može javiti neko od kolega koji su kao specijalisti prolazili proceduru dobijanja radne dozvole u regiji Oberbayer.
Hvala na pomoći

Postovani, dobio sam (Hessen) Zusicherung da cu dobiti Berufserlaubnis i sada čekam termin u Ambasadi. Molim info kolega koje već rade u Hessenu, koji je postupak po dolazku u Njemacku. Mislim na redoslijed administrativnih obaveza: prijava mjesta boravka, Arbeitserlaubnis, prijava na zdravstveno i PIO, Finanzamt, Ärztekammer...

Back