Thebist1986
Početnik
- Poruka
- 4
Da li FSP polozen u jednoj pokrajini vazi i za druge i da li se FSP moze prijaviti bez predhodno dobijenog ugovora od klinike?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Hajde da pokusam da ti pomognem, jer nazalost imam iskustva sa FSP. PKT kod FIA i Telc Medizin B2/C1 ali Fachsprachenprüfung koji se polaze iskljucivo u centrali u Frankfurtu mozes prijaviti nezavisno jer je rec o nazovimo ih komercijalnim sertifikatima. Ove sertifikate priznaju za sada Hesse, Sarland, Schleswig Holstein i do 01.01.2018 thüringen. Sve ostale Bundesländer imaju svoj ispit. ako imas neki pasos EU kad napravis prijavu boravka u svakoj mozes prijaviti FSP bez ugovora a ako ga nemas ona jedino Bayern ali moras da dokazes da zelis u Bayernu da radis tj posaljes uz dokumentaciju nekoliko odbijenica (nije ih tesko dobitiDa li FSP polozen u jednoj pokrajini vazi i za druge i da li se FSP moze prijaviti bez predhodno dobijenog ugovora od klinike?
Hajde da pokusam da ti pomognem, jer nazalost imam iskustva sa FSP. PKT kod FIA i Telc Medizin B2/C1 ali Fachsprachenprüfung koji se polaze iskljucivo u centrali u Frankfurtu mozes prijaviti nezavisno jer je rec o nazovimo ih komercijalnim sertifikatima. Ove sertifikate priznaju za sada Hesse, Sarland, Schleswig Holstein i do 01.01.2018 thüringen. Sve ostale Bundesländer imaju svoj ispit. ako imas neki pasos EU kad napravis prijavu boravka u svakoj mozes prijaviti FSP bez ugovora a ako ga nemas ona jedino Bayern ali moras da dokazes da zelis u Bayernu da radis tj posaljes uz dokumentaciju nekoliko odbijenica (nije ih tesko dobiti). Ako ti je izdata radna dozvola u jednoj Bundesland i ako si RADIO u DE trebalo bi da ti prilikom prelaska u drugu pokrajinu priznaju FSP iz prethodne. U svim ostalim slucajevima FSP iz jedne se ne priznaje u drugoj (izuzeci su cetiri gore pomenute Bundesländer u kojima ce ti rado priznati bilo koji FSP).
Hessen ne organizuje ispit, vec vi sami birate sta i gde cete poloziti. Dva gore pomenuta komercijalna priznaju i sve FSP C1 iz drugih komora ako ste ih tamo iz bilo kog razlloga polozili. Da li ce vas pustiti bez ispita da podnesete paipire za BE pa vam dati neki rok da polozite FSP, to zaista ne znam, valjda ce se oglasiti neko iz Hessena. Ja sam polozila PKT kod FIA u septembru, kod njih birate termin dok ih ima a ako ih nema pisite mail mozda vas ubace, ispit kosta 300 E i sastoji se iz pisanja Arztbrief i jos dva usmena dela (Patientenaufklärung i Patientenvorstellung).Hvala puno dragi kolega na odgovoru.
Mozete li nam reci koliko se ceka na termin od momenta prijave ispita, konkretno u Hessenu i koliko je tesko poloziti taj FSP? Hvala unapred!
Hvala puno drage kolege na informacijama. Raspitacu se da li postoji mogucnost za dobijanje BE bez ispita, pa u nekom odredjenom vremenu da ga polozim. Ako moze jos jedno pitanje, sta mi preporucujute da li da polazem PKT kod FIA ili Telc B2-C1 u Frankfurtu, zbog tezine ispita, da ne rizikujem sa tezom opcijom? Hvala unapredHessen ne organizuje ispit, vec vi sami birate sta i gde cete poloziti. Dva gore pomenuta komercijalna priznaju i sve FSP C1 iz drugih komora ako ste ih tamo iz bilo kog razlloga polozili. Da li ce vas pustiti bez ispita da podnesete paipire za BE pa vam dati neki rok da polozite FSP, to zaista ne znam, valjda ce se oglasiti neko iz Hessena. Ja sam polozila PKT kod FIA u septembru, kod njih birate termin dok ih ima a ako ih nema pisite mail mozda vas ubace, ispit kosta 300 E i sastoji se iz pisanja Arztbrief i jos dva usmena dela (Patientenaufklärung i Patientenvorstellung).
Hvala puno drage kolege na informacijama. Raspitacu se da li postoji mogucnost za dobijanje BE bez ispita, pa u nekom odredjenom vremenu da ga polozim. Ako moze jos jedno pitanje, sta mi preporucujute da li da polazem PKT kod FIA ili Telc B2-C1 u Frankfurtu, zbog tezine ispita, da ne rizikujem sa tezom opcijom? Hvala unapred
Hvala puno! Po svemu sudeci je bolje polagati taj PKT! Koliko sam skontala, na polaganje ispita se ne ceka dugo. Koliko je otprilike potrebno vremena da se spremi ispit, nekome ko ima polozen B2? I koliko se ceka na BE, kada se preda sva potrebna dokumentacija? Ako neko zna za Hessen, molim vas neka napise.Licno ne poznajem nikog ko je polagao Telc Medizin B2/C1 u Frankfurtu, znam samo da tamo ima dodatni deo to Hören (trebalo je i PKT da ga ima ali kad smo dosli na ispit imao je samo tri dela i to i pise u sertifikatu koji dobijes). PKT je ok ispit jer se ocenjuje samo znanje strucnog nemackog bez ulazenja u medicinski deo. I PKT je jeftiniji za 180E od Telc medizin i ima vise termina. Ako imas jos nekih pitanja pisi.
Pozdrav,
da li može neko detaljno da objasni način prijavljivanja FSP za Bavarsku? I generalno napiše što više informacija oko istog. Hvala
Draga koleginice, nisam cula za tu agenciju, ali mislim da nije u redu sto traze da unapred potpise bilo kakav ugovor. Neka se dobro raspita u vezi uslova, da posle ne bi imao bespotrebne probleme. Mogu da preporucim agenciju MediFair Eu iz Uzica, zaduzena je za Srbiju, Bosnu i Hrvatsku pa neka vidi da li imaju ponude za stomatologe. Kod njih su gore navedene usluge takodje besplatne, sve organizuju u vezi procesa nostrifikacije i odlaska u Nemacku, a ne traze da se sa njima potpisuje ugovor, nego ukoliko dobijes posao, potpisujes ga sa poslodavcem. Niti imas bilo kakve obaveze prema njima, ukoliko ne prodjes intervju, mogu ti organanizovati sledeci, takodje besplatno. Srecno!Da li je neko cuo za CERTA agenciju, Kolega stomatolog je dobio ponudu od njih da potpisu ugovor, oni bi placali smjestaj, put na intervju, proces priznavanja diplome i nakon toga organizovali dva intervjua. Meni malo glupo licno sto on mora ista potpisati unaprijed i ne znam koliko uopste ta agencija zna kako ide proces za stomatologe iz Bosne, jer jednostavno nije. A uvuci se u pravnu zavrzlamu nije pametno. Eto, pa ako je neko cuo, cijenila bih odgovor, ili ima preporuku za stomatologe iz trecih zemalja![]()
Da li je neko cuo za CERTA agenciju, Kolega stomatolog je dobio ponudu od njih da potpisu ugovor, oni bi placali smjestaj, put na intervju, proces priznavanja diplome i nakon toga organizovali dva intervjua. Meni malo glupo licno sto on mora ista potpisati unaprijed i ne znam koliko uopste ta agencija zna kako ide proces za stomatologe iz Bosne, jer jednostavno nije. A uvuci se u pravnu zavrzlamu nije pametno. Eto, pa ako je neko cuo, cijenila bih odgovor, ili ima preporuku za stomatologe iz trecih zemalja![]()
Drage kolege, poslednjih par dana sam sa vise izvora cuo informaciju da ce od Nove godine u Nemackoj moci da se radi bez vize, dakle samo sa ugovorom od poslodavca ce moci da se dobije radna i boravisna dozvola, to jos uvek nigde nije zvanicna informacija, ali bi jako lepo bilo kad bi se obistinila, jer su guzve u ambasadi prevelike i predugo se ceka na termin za vizu.
Koliko ja znam, za ceo Bajern ispit se polaze u Minhenu. Ispit se sastoji iz tri dela:Da li neko moze da mi kaze kako izgleda FSP za Regierung Unterfranken? Da li standardno proveravaju uzimanje anamneze, da se prezentuje pacijent?
I jos jedno pitanje da li nakon polozenog FSP idem da se prijavim u nemackoj ambasadi za 'plavu kartu' ili ima neka druga procedura?
Kolege da li neko ima iskustva sa Gutachterom u Baden Wurttemberg?Iz Regierungsprasidium Stuttgart su mi odobrlili Berufserlaubnis i ponudili dve opcije:1.da polazem Kentnnisprufung 2.da saljem diplomu na procenu kod Gutachtera.Da li ima neko preveden plan i program Medicinskog Fakulteta u Beogradu Generacija 2000?
Koliko ja znam, za ceo Bajern ispit se polaze u Minhenu. Ispit se sastoji iz tri dela:
1) Anamneza i razgovor sa pacijentom
2) Pisanje anamneze
3) Predstavljanje pacijenta Oberarztu i razgovor sa njim
Sent from my ALE-L21 using Tapatalk