Srpski lekari u Nemačkoj

Da li FSP polozen u jednoj pokrajini vazi i za druge i da li se FSP moze prijaviti bez predhodno dobijenog ugovora od klinike?
Hajde da pokusam da ti pomognem, jer nazalost imam iskustva sa FSP. PKT kod FIA i Telc Medizin B2/C1 ali Fachsprachenprüfung koji se polaze iskljucivo u centrali u Frankfurtu mozes prijaviti nezavisno jer je rec o nazovimo ih komercijalnim sertifikatima. Ove sertifikate priznaju za sada Hesse, Sarland, Schleswig Holstein i do 01.01.2018 thüringen. Sve ostale Bundesländer imaju svoj ispit. ako imas neki pasos EU kad napravis prijavu boravka u svakoj mozes prijaviti FSP bez ugovora a ako ga nemas ona jedino Bayern ali moras da dokazes da zelis u Bayernu da radis tj posaljes uz dokumentaciju nekoliko odbijenica (nije ih tesko dobiti :D). Ako ti je izdata radna dozvola u jednoj Bundesland i ako si RADIO u DE trebalo bi da ti prilikom prelaska u drugu pokrajinu priznaju FSP iz prethodne. U svim ostalim slucajevima FSP iz jedne se ne priznaje u drugoj (izuzeci su cetiri gore pomenute Bundesländer u kojima ce ti rado priznati bilo koji FSP).

Hajde da pokusam da ti pomognem, jer nazalost imam iskustva sa FSP. PKT kod FIA i Telc Medizin B2/C1 ali Fachsprachenprüfung koji se polaze iskljucivo u centrali u Frankfurtu mozes prijaviti nezavisno jer je rec o nazovimo ih komercijalnim sertifikatima. Ove sertifikate priznaju za sada Hesse, Sarland, Schleswig Holstein i do 01.01.2018 thüringen. Sve ostale Bundesländer imaju svoj ispit. ako imas neki pasos EU kad napravis prijavu boravka u svakoj mozes prijaviti FSP bez ugovora a ako ga nemas ona jedino Bayern ali moras da dokazes da zelis u Bayernu da radis tj posaljes uz dokumentaciju nekoliko odbijenica (nije ih tesko dobiti :D). Ako ti je izdata radna dozvola u jednoj Bundesland i ako si RADIO u DE trebalo bi da ti prilikom prelaska u drugu pokrajinu priznaju FSP iz prethodne. U svim ostalim slucajevima FSP iz jedne se ne priznaje u drugoj (izuzeci su cetiri gore pomenute Bundesländer u kojima ce ti rado priznati bilo koji FSP).

Hvala puno dragi kolega na odgovoru.
Mozete li nam reci koliko se ceka na termin od momenta prijave ispita, konkretno u Hessenu i koliko je tesko poloziti taj FSP? Hvala unapred!

Hvala puno dragi kolega na odgovoru.
Mozete li nam reci koliko se ceka na termin od momenta prijave ispita, konkretno u Hessenu i koliko je tesko poloziti taj FSP? Hvala unapred!
Hessen ne organizuje ispit, vec vi sami birate sta i gde cete poloziti. Dva gore pomenuta komercijalna priznaju i sve FSP C1 iz drugih komora ako ste ih tamo iz bilo kog razlloga polozili. Da li ce vas pustiti bez ispita da podnesete paipire za BE pa vam dati neki rok da polozite FSP, to zaista ne znam, valjda ce se oglasiti neko iz Hessena. Ja sam polozila PKT kod FIA u septembru, kod njih birate termin dok ih ima a ako ih nema pisite mail mozda vas ubace, ispit kosta 300 E i sastoji se iz pisanja Arztbrief i jos dva usmena dela (Patientenaufklärung i Patientenvorstellung).

Poštovane kolege pre tri meseca sam položio B2 na Goetheovom institutu..Sada treba da počnem sa FSK. Voleo bih da bolje komuniciram na nemačkom,i usmeno i pismeno, da to uvežbavam, pa bih molio kolege, ako ima zainteresovanih za bolje savladavanje jezika da mi se jave privatnom porukom. Svako dobro!

Hessen ne organizuje ispit, vec vi sami birate sta i gde cete poloziti. Dva gore pomenuta komercijalna priznaju i sve FSP C1 iz drugih komora ako ste ih tamo iz bilo kog razlloga polozili. Da li ce vas pustiti bez ispita da podnesete paipire za BE pa vam dati neki rok da polozite FSP, to zaista ne znam, valjda ce se oglasiti neko iz Hessena. Ja sam polozila PKT kod FIA u septembru, kod njih birate termin dok ih ima a ako ih nema pisite mail mozda vas ubace, ispit kosta 300 E i sastoji se iz pisanja Arztbrief i jos dva usmena dela (Patientenaufklärung i Patientenvorstellung).
Hvala puno drage kolege na informacijama. Raspitacu se da li postoji mogucnost za dobijanje BE bez ispita, pa u nekom odredjenom vremenu da ga polozim. Ako moze jos jedno pitanje, sta mi preporucujute da li da polazem PKT kod FIA ili Telc B2-C1 u Frankfurtu, zbog tezine ispita, da ne rizikujem sa tezom opcijom? Hvala unapred

Hvala puno drage kolege na informacijama. Raspitacu se da li postoji mogucnost za dobijanje BE bez ispita, pa u nekom odredjenom vremenu da ga polozim. Ako moze jos jedno pitanje, sta mi preporucujute da li da polazem PKT kod FIA ili Telc B2-C1 u Frankfurtu, zbog tezine ispita, da ne rizikujem sa tezom opcijom? Hvala unapred

Licno ne poznajem nikog ko je polagao Telc Medizin B2/C1 u Frankfurtu, znam samo da tamo ima dodatni deo to Hören (trebalo je i PKT da ga ima ali kad smo dosli na ispit imao je samo tri dela i to i pise u sertifikatu koji dobijes). PKT je ok ispit jer se ocenjuje samo znanje strucnog nemackog bez ulazenja u medicinski deo. I PKT je jeftiniji za 180E od Telc medizin i ima vise termina. Ako imas jos nekih pitanja pisi.

Licno ne poznajem nikog ko je polagao Telc Medizin B2/C1 u Frankfurtu, znam samo da tamo ima dodatni deo to Hören (trebalo je i PKT da ga ima ali kad smo dosli na ispit imao je samo tri dela i to i pise u sertifikatu koji dobijes). PKT je ok ispit jer se ocenjuje samo znanje strucnog nemackog bez ulazenja u medicinski deo. I PKT je jeftiniji za 180E od Telc medizin i ima vise termina. Ako imas jos nekih pitanja pisi.
Hvala puno! Po svemu sudeci je bolje polagati taj PKT! Koliko sam skontala, na polaganje ispita se ne ceka dugo. Koliko je otprilike potrebno vremena da se spremi ispit, nekome ko ima polozen B2? I koliko se ceka na BE, kada se preda sva potrebna dokumentacija? Ako neko zna za Hessen, molim vas neka napise.

Pozdrav,
da li može neko detaljno da objasni način prijavljivanja FSP za Bavarsku? I generalno napiše što više informacija oko istog. Hvala

ispit se ne moze prijaviti direktno u Komori (gdje se polaze), vec mora ici preko Regierung von Oberbayern ili Unterfranken. Prvo se aplicira ili za BE ili za Aprobaciju, pa vas oni dalje prijavljuju za FSP. Nakon toga, dobijate email od Komore da ste prijavljeni i racun da uplatite 400 eura. Nakon potvrde o uplati, dobijate termin polaganja ispita, koji je otprilike 2 mjeseca od datuma placanja. Da li se moze mimo Regierunga radi ubrzavanja procesa, nije mi poznato, znam da su neke kolege zvale direktno komoru da zakazu termin, to je sve prica rekla-kazala, ovo sto sam opisala je "legalan" put. Za ispit kazu da je tezak, vidjecemo, ja polazem za 10-ak dana pa cu pisati utiske. I da, ja ne radim, ali mogla sam da apliciram za Aprobaciju.

Da li je neko cuo za CERTA agenciju, Kolega stomatolog je dobio ponudu od njih da potpisu ugovor, oni bi placali smjestaj, put na intervju, proces priznavanja diplome i nakon toga organizovali dva intervjua. Meni malo glupo licno sto on mora ista potpisati unaprijed i ne znam koliko uopste ta agencija zna kako ide proces za stomatologe iz Bosne, jer jednostavno nije. A uvuci se u pravnu zavrzlamu nije pametno. Eto, pa ako je neko cuo, cijenila bih odgovor, ili ima preporuku za stomatologe iz trecih zemalja :D

Da li je neko cuo za CERTA agenciju, Kolega stomatolog je dobio ponudu od njih da potpisu ugovor, oni bi placali smjestaj, put na intervju, proces priznavanja diplome i nakon toga organizovali dva intervjua. Meni malo glupo licno sto on mora ista potpisati unaprijed i ne znam koliko uopste ta agencija zna kako ide proces za stomatologe iz Bosne, jer jednostavno nije. A uvuci se u pravnu zavrzlamu nije pametno. Eto, pa ako je neko cuo, cijenila bih odgovor, ili ima preporuku za stomatologe iz trecih zemalja :D
Draga koleginice, nisam cula za tu agenciju, ali mislim da nije u redu sto traze da unapred potpise bilo kakav ugovor. Neka se dobro raspita u vezi uslova, da posle ne bi imao bespotrebne probleme. Mogu da preporucim agenciju MediFair Eu iz Uzica, zaduzena je za Srbiju, Bosnu i Hrvatsku pa neka vidi da li imaju ponude za stomatologe. Kod njih su gore navedene usluge takodje besplatne, sve organizuju u vezi procesa nostrifikacije i odlaska u Nemacku, a ne traze da se sa njima potpisuje ugovor, nego ukoliko dobijes posao, potpisujes ga sa poslodavcem. Niti imas bilo kakve obaveze prema njima, ukoliko ne prodjes intervju, mogu ti organanizovati sledeci, takodje besplatno. Srecno!

Koleginice,agencija Certa je za svaku pohvalu,visoko profesionalna,i sve sto kazu, tacno tako i urade.To Vam tvrdim na osnovu svog iskustva koje sam imao sa njima a i dalje saradjujemo.Sva dosadasnja iskustva su jako pozitivna.Odradili su mi kompletan proces dobijanja aprobacije,nasli radno mesto i organizovali do sada 3 intervjua.,pri cemu je agencija snosila sve troskove.Treba samo da budete disciplinovani i da tacno postupate onako kako vam oni kazu.Uzput,da kazem i to da mislim da je njihov fah zaposlavanje stranih lekara specijalista,uglavnom iz jugoistocne Evrope.

Drage kolege, poslednjih par dana sam sa vise izvora cuo informaciju da ce od Nove godine u Nemackoj moci da se radi bez vize, dakle samo sa ugovorom od poslodavca ce moci da se dobije radna i boravisna dozvola, to jos uvek nigde nije zvanicna informacija, ali bi jako lepo bilo kad bi se obistinila, jer su guzve u ambasadi prevelike i predugo se ceka na termin za vizu.

Drage kolege, poslednjih par dana sam sa vise izvora cuo informaciju da ce od Nove godine u Nemackoj moci da se radi bez vize, dakle samo sa ugovorom od poslodavca ce moci da se dobije radna i boravisna dozvola, to jos uvek nigde nije zvanicna informacija, ali bi jako lepo bilo kad bi se obistinila, jer su guzve u ambasadi prevelike i predugo se ceka na termin za vizu.

[VAŽNO SAOPŠTENJE]
Ambasada saopštava da su pojedine medije izveštavale kako srpskim državljanima od 01.01.2018.g. ne treba viza radi zapošljavanja u Nemačkoj. Te informacije nisu tačne!

Predlažemo da se na internet stranici Nemačke ambasade informišete o uslovima i predviđenom vremenu čekanja za izdavanje viza radi zapošljavanja.

http://www.belgrad.diplo.de/Vertretung/belgrad/sr/00/Visa.html

- - - - - - - - - -

Na prodaju studijski program na engleskom jeziku preveden na nemački i overen u HR ,MF Novi Sad izdanje 2001 (ovaj program izdaju i za one koji si ranije strudirali 1997,1993)

1.Neoveren program u PDF = 100 e
2.Overen primerak studijskog programa (engleska verzija + prevod+overa ,zajedno povezan ,overen u HR) = 500 e

Kontakt zokssa@gmail.com

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

Kenntnisprüfung u Hessenu

Konačno je došlo vreme da se i ja jednim postom odužim grupi od koje sam mnogo korisnih informacija dobila. Nakon uspešno položenog Kenntnisprüfung-a u Marburgu, ovih dana očekujem svoju Aprobaciju! Jedan savet svima koji su predali u Hessenu: osim ako nemate dugogodišnje radno iskustvo (preko 10 godina) preskočite Gutachten i prijavite se direktno za ispit (Preporuka od Frau Bake iz Landesprüfungamt-a), jer ćete tako sigurno skratiti celu proceduru za 3-4 meseca. Aktuelno se čeka na ispit 9 meseci do godinu dana, mada navodno bi trebalo da dozvole dodatne termine od Nove godine i tako skrate čekanje..

Nekoliko informacija o ispitu:
Ispit se sastoji iz 3 dela: praktični (max. 20 minuta), pismeni (max 30 minuta) i usmeni (60 minuta). Na praktičnom je sve moguće, ne samo interna i hirurgija, u pitanju su glumci a ne stvarni pacijenti, za 20 minuta treba uzeti anamnezu, uraditi pregled i porazgovarati sa pacijentom o mogućim dijagnozama. Vreme bukvalno proleti, zato gledajte da se usredsredite na simptome koji pacijentin ima i napravite ciljanu anamnezu i pregled. Klasični pacijenti tipa apendicitis ili bol u grudima su retkost, komisi je bitnije kako razmišljate od toga da postavite tačnu dijagnozu. Moja pacijentkinja je došla sa glavoboljom i promenama po koži u predelu gde je bolela glava 3 meseca nakon preležanih malih boginja. Tačna dijagnoza je na kraju bila Herpes zoster (žena je imala šiške i ispod njih su joj nacrtali osip). Jedan kolega je imao pacijenta sa paroksizmalnom vrtoglavicom.. Komisija za sve vreme praktičnog ispita vas posmatra kroz zatamnjeni prozor i nakon 20 minuta dobijete opomenu da morate da napustite prostoriju.
Drugi deo je sastavljanje lekarskog izveštaja: epikriza, dijagnoza i dif. dijagnoza, predlog terapije.. za to dobijete max. 30 minuta
Treći deo je usmeni ispit: 3 člana komisije (internista, hirurg i deficitarni predmet, u mom slučaju psihosomatika), svako ima 20 minuta na raspolaganju, obično svako postavi po tri pitanja i još par pitanja o slučaju sa praktičnog. Mene su samo pitali dijagnozu i terapiju herpes zostera. Meni je u komisiji bio kardiolog i visceralni hirurg, ali može da se desi da dobijete ortopeda npr. Sastav komisije se sazna oko 3-4 nedelje pre ispita, kad dobijete poziv za ispit. Nemci potpuno drugačije pitaju od naših profesora, pitanja su tako formulisana da dobijete par informacija o pacijentu i morate da kažete šta bi ste radili, na šta sumnjate itd. Isto je važno da li je pacijent došao kod vas na kliniku ili u praksu (na klinici možete da radite sve moguće analize, kao niedergelassen ne). Nema klasičnih pitanja kao kod nas, tipa "ispričajte mi sve što znate o..". Ne zanima ih patofiziologija itd, samo kliničko i praktično razmišljanje, tek ukoliko potpuno pogrešite odgovor onda krenu da čeprkaju po detaljima. Moja pitanja su bila: Kardiolog: gojazni pacijent sa otežanim disanjem unazad 5-6 nedelja, auskultatorni nalaz uredan, šta ću od analiza uraditi: Rg -> uredan nalaz, BGA -> uredan nalaz, pogledaću noge da nema trombozu (plućna embolija?) -> nema trombozu, Labor i D-dimer -> povećan, CT -> embolija.. i onda pitanje oko terapije itd. Onda sam dobila EKG (svi dobiju 1 EKG na ispitu), supraventrikularna tahikardija -> najčešći uzrok, opis pacijenta (mlada devojka sa povremenim tahikardijama) -> WPW Sindrom (iako na EKG-u nije bilo delta talasa..), i opet terapija itd. treće pitanje podela antihipertenziva. Onda je na red došla psihosomatika: kolon irritabile, alkoholizam i treće pitanje sam zaboravila :( OVaj deo je bio prilično lak, profesorka izuzetno prijatna, nisam imala osećaj da sam ispitu. Na kraju je na red došao hirurg sa svoja 3 pitanja: 1. Pacijent sa melenom --> šta raditi, Gastroskopija -> Adenoca želuca: terapija, prognoza itd. 2. Pacijent dolazi u UC, povraća konstantno i ima jake bolove u stomaku, operisao pre nekog vremena slepo crevo --> Dg. Bridenileus (dijagnostika, terapija, itd.) 3. Pacijentkinja sa čvorićem na štitastoj žlezdi (i opet dijagnostika, podela karcinoma štitaste žlezde, terapija, itd.).
Rezultate dobijete istog dana, ne znam kolika je prolaznost, ali znam da ljudi padaju (ali mnogi i polože :)
Ja sam se u pripremi orijentisala na 150 Fälle Innere Medizin i 140 Fälle Chirurgie, AMBOSS i za psihosomatiku na skriptu sa Uni Marburg. Ove dve knjige sa slučajevima su odlične, AMBOSS je isto veoma dobar, mada nisam imala mnogo vremena da odatle sve pročitam.

Mnogo sreće svima koji polažu, istini za volju ispit nije lak, ali ako razmišljate klinički i povezujete stvari komisija će biti zadovoljna :) meni su na kraju i sami rekli da ne moram sve da znam kao Assistenzärztin, da uvek mogu da pitam Oberarzt-a za terapiju itd u radu, ali da je njima bitno da vide kako razmišljaš kad ti dođe pacijent sa određenim tegobama.

Srećno!

Da li neko moze da mi kaze kako izgleda FSP za Regierung Unterfranken? Da li standardno proveravaju uzimanje anamneze, da se prezentuje pacijent?
I jos jedno pitanje da li nakon polozenog FSP idem da se prijavim u nemackoj ambasadi za 'plavu kartu' ili ima neka druga procedura?

Da li neko moze da mi kaze kako izgleda FSP za Regierung Unterfranken? Da li standardno proveravaju uzimanje anamneze, da se prezentuje pacijent?
I jos jedno pitanje da li nakon polozenog FSP idem da se prijavim u nemackoj ambasadi za 'plavu kartu' ili ima neka druga procedura?
Koliko ja znam, za ceo Bajern ispit se polaze u Minhenu. Ispit se sastoji iz tri dela:
1) Anamneza i razgovor sa pacijentom
2) Pisanje anamneze
3) Predstavljanje pacijenta Oberarztu i razgovor sa njim

Sent from my ALE-L21 using Tapatalk

Kolege da li neko ima iskustva sa Gutachterom u Baden Wurttemberg?Iz Regierungsprasidium Stuttgart su mi odobrlili Berufserlaubnis i ponudili dve opcije:1.da polazem Kentnnisprufung 2.da saljem diplomu na procenu kod Gutachtera.Da li ima neko preveden plan i program Medicinskog Fakulteta u Beogradu Generacija 2000?

Ima moja jedna drugarica, ovde je dosta njih koristilo taj program. U principu, mi smo u bajernu, ali bi ti sigrno koristilo. Sa druge strane ovaj drugi deo treba neko drugi da proba da odgovori.
E sad i ja imam pitanje--- Da li je neko ostao bez BE jer mu nisu na vreme produzili. Bayern-Oberbayern??

Koliko ja znam, za ceo Bajern ispit se polaze u Minhenu. Ispit se sastoji iz tri dela:
1) Anamneza i razgovor sa pacijentom
2) Pisanje anamneze
3) Predstavljanje pacijenta Oberarztu i razgovor sa njim

Sent from my ALE-L21 using Tapatalk

Hvala puno! :ok:

da li bi neko mogao da mi pomogne oko dokumenata posto gospodja u regirungu zaduzena za strane lekare radi 2 dana nedeljno i ima obicaj da mi ignorise mailove :rtfm: :dash:
1. Lebenslauf
2. Diploma (apostille) + overen prevod
3. dodatak diplomi + overen prevod (apostille?)
4. strucni ispit (apostille) + overen prevod
5. Cerificate of good standing + overen prevod
6. radni ugovor (iz nemacke)
7. B2 zertifikat
8. uverenje iz policije (o nekaznjavanju) + overen prevod ili postoji medjunardonda varijanta kao za izvod?
9. uverenje iz suda (o neosudjivanju) + overen prevod ili postoji medjunardonda varijanta kao za izvod?
10. rodni list medjunarodni
11. kopija pasosa
12. lekarsko uverenje (iz nemacke).

Iskustvo sa FSP München: prvo da napomenem da ja 5 godina nisam radila u medicini, pa je donekle i razumljiv moj pad na ispitu :-) Imala sam slucaj Z.n Fahrradunfall (Pac udario glavom od plocnik, jednom povratio, bolovi u desnoj ruci i stomaku). Dg Commotio cerebri, Schultergelenkluxation.. uglavnom pac je imao milion bolesti i alergija, uzimao milion lijekova.. ako neko hoce detaljno neka mi pise pp.. zasto objavljujem post bez detalja o slucaju? naime, citajuci iskustva kolega, ja sam stekla utisak da se ovdje pita medicinsko znanje, da se isto ocjenjuje, da padas ako samo nesto ne znas.. a moje iskustvo je sasvim suprotno, pala sam jer jezik nisam dovoljno dobro govorila..i na ovom ispitu je samo to bitno, ko dobro govori jezik polozice..isto tako vremenski ste ograniceni, svaki dio traje 20 minuta, mora se dobro odvagati sta je bitno, a sta ne, ne moze se stici sve napisati. sasvim je nebitno koji slucaj imate, smijete i pogrijesiti dijagnozu, ako tecno i tacno govorite, budite bez brige.. ja sam bila uvjerena da mi jezik nece biti problem, ali kad ste vremenski ograniceni naprosto samo brbljate i to ispadne bas bez veze...znaci organizacija je kljucna.. Rekli su mi da se vidi neiskustvo i nesigurnost, da bih trebala na neki kurs..ja sam rekla da za to nemam vremena, oni su rekli onda jednostavno vjezbajte, gledajte dr.House, pricajte glasno, imate sanse da sljedeci put polozite.. tako da nisam toliko razocarana, nisam ni ocekivala da cu poloziti, ali ovo mi je bilo vrijedno iskustvo..

Back