Srpski lekari u Nemačkoj

Zufrieden, Iz procitanog sam video da ste u Hessen-u,trebao bih par informacija. U Frankfurtu sam od jula ove godine,posao je gotovo nemoguce naci,sve bolnice traze vec uradjenu aprobaciju,a jos gora stvar je to sto imam polozen ÖSD B2,za koji sam cuo da se ne priznaje,ne znam da li znate vi nesto o tome sto se jezika tice i da li znate neku bolnicu ili Praxis gde bih mogao da krenem sa radom bez aprobacije? Hvala unapred

Sto se tice jezika, priznaje se OSD, iako tamo pisu Goethe, Telc, ali moj momak je imao polozen OSD i nije imao nikakvih problema, dobio je BE bez da je iko spomenuo taj Zertifikat. Znaci briga manje. Sto se tice Frankfurta i okoline, to da li ce vas neko primiti je stvar izbora Chefarzta, u istoj ustanovi na razlicitim odjelima vaze drugacija pravila. Negdje cete dobiti posao sa BE, negdje ne zele ni da vam uzmu Bewerbung ako nemate aprobaciju, a negdje cak i ne mozete doci hospitirati. Ova tri slucaja su se desila licno meni u istoj bolnici, tako da pravila nema, pisite Bewerbunge direktno Chefarztu ili licno odnesite u sekretarijat te klinike, ako je zainteresovan pozvace vas... Zaobidjite Personalabteilung. Znaci Initiativbewerbunge Chefarztu klinike gdje predajete. Puno srece

Pozdrav drugari! Pomagajte ako ste u mogucnosti! :) Specijalista sam oftalmologije koji je pozvan od strane poslodavca iz pokrajine Hessen da radi u privatnoj ocnoj klinici. Marta meseca sam poslala kompletnu zahtevanu dokumentaciju za nostrifikaciju kvalifikacija u Hessisches Landesprüfungs- und Untersuchungsamt im Gesundheitswesen (HLPUG) i prvi odgovor od g. Wolfganga Betza (osoba koja je zaduzena za moje procesuiranje) sam dobila u maju mesecu. Jula meseca dostavljam dodatno i sertifikat o polozenom B2 Telc nivou jezika, koji je bio zahtevan. U tom momentu moj buduci poslodavac angazuje advokata u cilju ubrzavanja procesa. Tom prilikom me advokat informise da je sva neophodna dokumentacija vec dostavljena, a da bi sledeci koraci trebalo da budu Sprachprüfung za 6 meseci, a zatim Kenntnisstandsprüfung za 9 meseci. Iz meni nepoznatih razloga do sada advokat nije uspeo da izdejstvuje priznavanje mojih kvalifikacija. U poslednjem mejlu od juce, advokat mi je objasnio da se nalazimo u poslednjoj fazi procesa, ali mi dodatno zahteva i zakazivanje termina za polaganje B2-C1 Medizin Fachsprachentest-a... Ja sam sada zatecena, s obzirom da sam ga prethodno razumela da se ovaj strucni test jezika polaze nakon 6 meseci boravka u Nemackoj i rada kod poslodavca. Da li sam u pravu ili se nesto u medjuvremenu promenilo? Izvinjavam se na opsirnom pismu, ali bih vas zamolila da ukoliko neko ima validne informacije ili linkove sa kojih bih mogla da se dodatno informisem, da mi ih posalje. Hvala puno unapred i veliki pozdrav!

Cao,

ako imas vise od sest godina radnog iskustva to moze da znaci da su ti dali Approbation i da ne moras da poloazes Kenntnisprüfung vec da bi preuzela Approbationsurkunde treba da polozis Fachsprachprüfung C1.Samo sa tim sertifikatom to mozes.Specijalistima sa radnim iskustvom se priynaju diplome bez KP.
Fachsprachprüfung C1 polazi PKT u Hessenu nikako TELC B2-C1 jer je on mnogo tezi. Za PKT ti treba polozeni B2 koji vec imas.Trazice ti sertifikat i to original.Za pripremu ti treba oko 2 meseca rada najmanje 5 sati dnevno .Skini sa neta Kommunikation für ausländische Ärzte/ Vorbereitung auf den Patientenkommunikationstest in Deutschland/ i Deutsch für Ärztinnen und Ärzte preko https://vk.com/topic-12399143_32480150?offset=0 i moj ti je savet posto nisi hospitirala u bolnici koristi na YouTube Doctors Abroad imas dosta ali nazalost kratkih snimaka kako se pise anamnesa i Arztbrief i po mogucstvu uplati kod njih na sajtu imas dobru ponudu do 100e ponude za interaktivno ucenje ELNEARNING i COACHING recimo....mislim da bi to pomoglo svakome ko ne hospitira jer na hospitaciji se uci u praksi ono sto oni traze na ispitu i plus iz ovih kniga gore....
Pokusacu da okacim sve sto mislim da bi pomoglo za ucenje

Cao

FALL 01
Eine 64 - jährige Patientin stellt sich wegen bestehender retrosternaler Schmerzen mit Ausstrahlung in den linken Arm vor. Sie hat diese Schmerzen seit heute am Morgen. Sie berichtet, dass die Schmerzen vor einer Woche begonnen haben, aber sich seit heute Morgen verstärkt hätten. Die Schmerzen haben einen brennenden Charakter mit einer Schmerzstärke von 7, außerdem klagt sie über eine belastungsabhängige Dyspnoe, über ein retrostenales Druckgefühl, über Schwindel und Schweißausbrüche. Die Patientin verspürt eine große Angst. Sie hat keine Orthopnoe, keine Ödeme und keine anderen Symptome, auch die vegetative Anamnese war unauffällig. Die Frau hat folgende Vorerkrankungen: Seit drei Jahren leidet sie unter DM Typ 2 und seit fünf Jahren hat sie eine arterielle Hypertonie. Sie hat sich vor einem Jahr beim Sport eine Rippenfraktur zugezogen und wurde konservativ behandelt. Sie ist wegen einer Pyelonephritis im Krankenhaus stationär behandelt worden und sie nimmt seit dieser Zeit 2X täglich Ramipril Tabletten und 1X täglich HCT 12,5 mg, Metformin ?? und 1X eine Allergie Tablette. Die 64-jährige Patientin hat eine Allergie gegen Pollen und gegen Pflaster. Die Familienanamnese hat gezeigt, dass ihre Mutter Herzrhythmusstörungen und einen Herzschrittmacher hatte. Der Vater ist an einem Hodgkin Lymphom gestorben. Die Patientin ist geschieden, lebt allein und sie hat zwei Kinder im Erwachsenenalter. Sie raucht seit 20 Jahren ungefähr 20 Zigaretten täglich und trinkt selten Alkohol. Diagnose: Verdacht auf Herzinfarkt, Angina Pectoris Maßnahmen: Labor:BB, CRp, Troponin T,I, CK.MB, ,GOT, AP, LDH, Nierenwerte und TG, CH, LDL, HDL EKG Röntgen: Thorax Echo Herzkatheter
A.A.
Fall 2
Herr Hartmann ist ein Patient im Alter von 52 Jahren, der sich wegen Bauchschmerzen und Diarrhö vorgestellt hat. Der Patient berichtet, er habe die Beschwerden seit zwei Wochen. Herr Hartmann sagt, dass er vor drei Tagen in der Apotheke Imodium und Mcp Abz Tropfen gekauft und diese eingenommen habe. Dadurch hätten sich die Blähungen und das Erbrechen verbessert, aber die Diarrhö sei schlimmer geworden. Der Patient klagt über krampfartige Bauchschmerzen und starken Durchfall, der in letzter Zeit schlimmer geworden sei. Der Patient hat 3-5 mal am Tag Durchfall und beschreibt seinen Stuhlgang als wässrig, ohne Blut und ohne Veränderung der Farbe. Der Patient leidet an Appetitlosigkeit und hat in den letzten Tagen 1,5 kg abgenommen. Die Analyse der Vorerkrankungen hat ergeben, dass das linke Bein kürzer ist als das rechte. Als Kind hatte er eine Hirnhautentzündung. Der Patient hat Herzrhythmusstörungen und seit drei Jahren eine Tachykardie und eine Hypertonie. Vor einem Jahr hat er eine Beinfraktur gehabt. Er nimmt dauerhaft folgende Medikamente: Bisoprolol 1-0-0 Sinosip! 0-0-1 In den letzten drei Tagen hat er folgende Medikamente eingenommen: Mcp Abz 5mg 30 Tropfen/3 mal pro Tag. Imodium/ 1 mal pro Tag! Darüber hinaus sind Allergien gegen Kontrastmittel und Mandeln bekannt. Die Familienanamnese hat ergeben, dass sein Vater ein Pankreaskarzinom hatte und seine Mutter unter einer Cholezystostomie gelitten hat. Herr Hartmann ist Verkäufer und beschreibt seine Arbeit als sehr anstrengend und stressig. Der Patient ist geschieden und lebt seit neun Jahren mit seiner zweiten Frau zusammen; (mit der er ein Kind hat). (Oder: mit der ersten Frau hat er ein Kind.) (DD) Es besteht Verdacht auf: Akute Kolonitis (Dickdarmentzündung) Ein Reizdarmsyndrom (Colon Irritabile ) Morbus Hirschsprung Eine Dickdarmpolypose Dickdarmkrebs (Colon Karzinom) A.

Fall 3
Eine 31-jährige Patientin wurde im Krankenhaus wegen diffuser Bauchschmerzen stationär aufgenommen. Sie berichtet, dass Sie die Schmerzen seit gestern habe, heute seien diese aber stärker geworden. Sie erwähnt, dass die Schmerzen mit Übelkeit und flüssigem Durchfall einhergingen. Sie hat zweimal erbrochen. Sie weist darauf hin, dass sie Fieber habe (38,5 Grad). Die Schmerzen betreffen keine anderen Körperregionen. Es bestehen keine auffälligen Vorerkrankungen außer einer Pollenallergie. Die Patientin raucht nicht und trinkt nur selten Alkohol. Sie ist nicht verheiratet und lebt zusammen mit ihrem Freund. Ihre Eltern leben noch, ihr Vater hat vor zwei Jahren einen Myokardinfarkt gehabt, ihre Mutter hatte vor längerer Zeit eine Knieoperation. Es besteht Verdacht auf ein akutes Abdomen(?) Untersuchungen: 1. BB, Infektionsparameter(?) 2. Bauchröntgen 3. Bauchultraschall Behandlung: Die Patientin weiterhin stationär versorgen 1. Analgetika(?) und Antiemetika (?) geben 2. Infusion. 3. Den Chirurg informieren. A.A.
Fall 4 Eine 51-jährige Patientin (Frau Schneider?) hat sich wegen unbestimmter Halsschmerzen (seit acht Tagen?) sowie trockenem Husten und einer Rhinitis vorgestellt. Darüber hinaus gibt die Patientin an, dass sie an einer Dysphagie mit einer Vergrößerung der Tonsillen leide. Sie hat 39,5 Grad Fieber. Die Patientin schläft wegen der Schmerzen nicht gut und leidet an Appetitlosigkeit. Sie erwähnt, dass sich die Beschwerden im Laufe der Zeit verschlimmert hätten. Sie hat keine Probleme beim Wasserlassen und beim Stuhlgang; sie befindet sich darüber hinaus gerade in den Wechseljahren. Die Vorgeschichte ist nahezu unauffällig: Sie hatte vor längerer Zeit eine Varizen-Operation am rechten Unterschenkel und vor zehn Jahren einen Verkehrsunfall. Die Patientin hat bislang keine Bluttransfusion erhalten, sie war in der letzten Zeit nicht im Ausland und ist gegen Tetanus, Influenza und Diphtherie geimpft. Die Medikamentenanamnese hat ergeben, dass die Patientin seit dem Verkehrsunfall wegen chronischer Schulterschmerzen regelmäßig abends 600 mg Ibuprofen und 20 mg Pantoprazol einnimmt. Sie leidet auch unter einer Penicillin- Allergie. In der Familie der Patientin haben sich folgende Erkrankungen gefunden: Der kleine Sohn ist seit neun Tagen an Grippe erkrankt, der Vater der Patientin starb vor einiger Zeit an einem Bronchialkarzinom und die noch lebende Mutter hat KHK (?), Herzrhythmusstörungen und leidet an Demenz. Die Patientin raucht seit ungefähr 40 Jahren (?) ca. 20 Zigaretten pro Tag, trinkt aber wenig Alkohol. Sie ist geschieden und hat zwei Kinder. Sie ist als Lagerarbeiterin beschäftigt. Es besteht Verdacht auf eine Angina tonsillaris, eine Sinusitis, Pharyngolaryngitis, eine Bronchitis und auf ein Bronchialkarzinom Maßnahmen (???): Eine körperliche Untersuchung: Ein Abstrich der Tonsillen; Laborkontrolle: Blutbild-LDH, erhöht bei EPV-Entzündungsparametern: CRP, PCT-Hämoglobin-Hämatokrit-Leber, Aminotransferasen-Kreatinin) Bauchultraschall (unter Ausschluss einer Hepatosplenomegalie, bei Verdacht auf EPV), Thorax Röntgen, um eine Pneumonie auszuschließen. Therapie (???)Analgetika, Antihistaminika, Antibiotika – z.B. Macrolide (wegen Penicillinallergie). Reichlich Flüssigkeitszufuhr. A.A.

Drage kolege, zelim sve da vas pozdravim jer sam nova na forumu i da se zahvalim svima na informacijama koje nesebiicno delite! Inace sam mlad lekar, bez iskustva, imam B2 polozen i hrvatski pasos, fakultet sam zavrsila u Beogradu. Moze li mi neko reci koja je procedura za dobijanje Berufserlaubnisa? Meni su rekli da mogu da pocnem da radim bez toga kao Assistenzarzt bez Annerkenung za nizu platu 2 godine, da u medjuvremenu polozim Fachprüfung i da onda mogu dobiti Berufserlaubnis i raditi kao Assistenzärzt jos 2 godine do Weiterbildung, da nakon tiga polazem aprobacioni ispit. Molim za tacne informacije u vezi procesa Aprobacije i dobijanja Berufserlaubnisa posto mi svi kazu razlicito i koja je procedura u vezi papirologije nakon dobijanja ugovora za posao. Inace , ta agencija (Media Farma) bi mi nasla posao bez Annerkenunga u Hessenu bi mi 20% od plate 2 godine... ne znam da li se to isplati? Ako neko ima iskustva sa njima, neka se javi, posto dovode dosta lekara iz Srbije. Hvala unapred!

Pozdravi kolege. Je li ima netko iz Bayerna ili jos bolje Region Oberbayern? Sto je sve potrebno za dobivanje radne dozvole jer mi poslodavac kaze jedno a na sajtu Region Oberbayerna pise nesto drugo? Je li za dobivanje Berufserlaubnissa obvezan Fachsprachpruefung ili se moze poceti sa B2 razinom ?
Pitam ove info jer se cesto mjenjaju pravila i zakoni i nisam trenutacno u tijeku!

Imam radnog iskustva preko 4 godine,nemam specku zavrsenu ali imam zapocetu,nisam eu drzavljanin.
Hvala vam puno

Zdravo kolege. Zelela bih da pitam da li neko od vas radi na psihosomatici? Tu granu u Srbiji nemamo, a meni zvuci interesantno, pa bih zelela da pitam za detaljnije informacije. Kako izgleda radni dan u takvoj klinici? Dezurstvo? Da li su sve te klinike iskljucivo rehabilitacione ili ima i akutnih? Imate neku za preporuciti? Moze i preko privatnih poruka. Unapred hvala. Pozdrav.

Drage kolege, zelim sve da vas pozdravim jer sam nova na forumu i da se zahvalim svima na informacijama koje nesebiicno delite! Inace sam mlad lekar, bez iskustva, imam B2 polozen i hrvatski pasos, fakultet sam zavrsila u Beogradu. Moze li mi neko reci koja je procedura za dobijanje Berufserlaubnisa? Meni su rekli da mogu da pocnem da radim bez toga kao Assistenzarzt bez Annerkenung za nizu platu 2 godine, da u medjuvremenu polozim Fachprüfung i da onda mogu dobiti Berufserlaubnis i raditi kao Assistenzärzt jos 2 godine do Weiterbildung, da nakon tiga polazem aprobacioni ispit. Molim za tacne informacije u vezi procesa Aprobacije i dobijanja Berufserlaubnisa posto mi svi kazu razlicito i koja je procedura u vezi papirologije nakon dobijanja ugovora za posao. Inace , ta agencija (Media Farma) bi mi nasla posao bez Annerkenunga u Hessenu bi mi 20% od plate 2 godine... ne znam da li se to isplati? Ako neko ima iskustva sa njima, neka se javi, posto dovode dosta lekara iz Srbije. Hvala unapred!

Draga Doktoresa, ja nisam sigurna moze li uopste da se radi bez BE, to su neke cudne informacije koje ste dobili. Mozda neki praktikum, ali posto ste vec zavrsili fakultet, nema potrebe za tim. Agencije uglavnom naplacuju svoje usluge od klinika, tako da se pripazite sta potpisujete. Vratite forum unazad i dobro iscitajte stranice koje smo svi mjesecima pisali, vidjecete da sve mozete sami uspjeti, samo vam treba malo vremena i naravno da se sve kockice sloze kako-sta-gdje-kada. Svi smo na pocetku bili zbunjeni i to je sasvim normalno. Ovaj forum pruza skoro sve informacije oko dobijanja BE i App u mnogim pokrajinama i sluzice vam mnogo. Ovdje kad dodjete moracete uraditi milion stvari sami i cijeli ovaj proces oko dobijanja BE vas pripremi za sve sto kasnije dolazi. B2 koji ste polozili vam je dovoljan da se mozete snaci na sajtovima pokrajinskih vlada na kojima stoje sve potrebne informacije za dobijanje BE. Ukratko da vam odgovorim, nakon sto obavite Vorstellungsgespräch, od klinike koja zeli da vas zaposli, dobicete Zusage koji predajete uz zahtjev za izradu BE. Nakon nekog vremena (zavisno od pokrajine i zavisno od toga da li se FSP polaze prije ili nakon dobijanja BE) dobijete BE koji vam vazi 2 godine i sa kojim mozete raditi normalno kao Assistenzarzt (jako malo klinika postuje pravilo da ne smijete raditi dezurstva) za normalnu platu koja je propisana ugovorom o platama za doktore. Nakon te dvije godine morate dobiti Approbation. Ako ste predali cijeli plan i program Gutachteru onda mozete imati srece da dobijete direktan Anerkennung (Approbation) ili on procijeni da morate izaci na ispit u sklopu kojeg polazete internu, hirurgiju i jos jedan predmet i nakon tog´ispita dobijete Approbation i dalje sve svojim tokom :D Eto ga, jos jednom savjetujem, vratite forum unazad i citajte, citajte, citajte i puno srece vam zelim :)

Draga Doktoresa, ja nisam sigurna moze li uopste da se radi bez BE, to su neke cudne informacije koje ste dobili. Mozda neki praktikum, ali posto ste vec zavrsili fakultet, nema potrebe za tim. Agencije uglavnom naplacuju svoje usluge od klinika, tako da se pripazite sta potpisujete. Vratite forum unazad i dobro iscitajte stranice koje smo svi mjesecima pisali, vidjecete da sve mozete sami uspjeti, samo vam treba malo vremena i naravno da se sve kockice sloze kako-sta-gdje-kada. Svi smo na pocetku bili zbunjeni i to je sasvim normalno. Ovaj forum pruza skoro sve informacije oko dobijanja BE i App u mnogim pokrajinama i sluzice vam mnogo. Ovdje kad dodjete moracete uraditi milion stvari sami i cijeli ovaj proces oko dobijanja BE vas pripremi za sve sto kasnije dolazi. B2 koji ste polozili vam je dovoljan da se mozete snaci na sajtovima pokrajinskih vlada na kojima stoje sve potrebne informacije za dobijanje BE. Ukratko da vam odgovorim, nakon sto obavite Vorstellungsgespräch, od klinike koja zeli da vas zaposli, dobicete Zusage koji predajete uz zahtjev za izradu BE. Nakon nekog vremena (zavisno od pokrajine i zavisno od toga da li se FSP polaze prije ili nakon dobijanja BE) dobijete BE koji vam vazi 2 godine i sa kojim mozete raditi normalno kao Assistenzarzt (jako malo klinika postuje pravilo da ne smijete raditi dezurstva) za normalnu platu koja je propisana ugovorom o platama za doktore. Nakon te dvije godine morate dobiti Approbation. Ako ste predali cijeli plan i program Gutachteru onda mozete imati srece da dobijete direktan Anerkennung (Approbation) ili on procijeni da morate izaci na ispit u sklopu kojeg polazete internu, hirurgiju i jos jedan predmet i nakon tog´ispita dobijete Approbation i dalje sve svojim tokom :D Eto ga, jos jednom savjetujem, vratite forum unazad i citajte, citajte, citajte i puno srece vam zelim :)
Hvala puno draga Zufrieden na korisnim informacijama. I meni je sve ovo bilo jako cudno, zato sam se i obratila. Plasim se da ta agencija Mediafair iz Uzica, nije prevara, jer mi nije logicno da mogu raditi bez FSP, mozda oni i misle na taj praktikum, ali to se ne isplati uopste, jer nije placeno uopste ili do 500€ maksimalno i tako 1-2 godine da radim. A oni obecavaju normalne plate tako da moram to sve da proverim, jer naplacuju svoje usluge i od poslodavca i od nas, koliko sam cula. I onda kazu tek nakon 2 godine polazem FSP i radim kao Assistent, jos 2 godine. To je bas gubljenje vremena, a nema ni puno logike. Hvala jos jednom!

Ako nekome treba jos nek ostavi Mail,saljem sve sta imam

Pozz

hvala puno sto ste postavili ove slucajeve. Iz koje je ovo pokrajine? Slicno je kao u Bayernu, a ja polazem FSP za 3 sedmice i mnogo me strah. Iako je mnogo kolega podijelilo svoja iskustva, ja i dalje nisam shvatila zasto ljudi padaju taj ispit jezika, da li zato sto nisu dovoljno znanja jezika pokazali ili i medicinsko (ne)znanje utice u nekoj mjeri?! Meni je neshvatljivo kako neko ko radi moze da padne ispit jezika, a ja ne radim u struci, vec u Pflege, pa me brine koliko medicinsko znanje utice na ishod ispita. Naravno, podrazumijeva se da na osnovu anamneze znam bar priblizno postaviti dijagnozu, da znam odvojiti bitno od nebitnog, sta dalje raditi, stici sve u predvidjenom vremenskom okviru,..ali da padnem jer ne znam kako se dokazuje alergija na fruktozu mi je malo previse, jer kazu da je prolaznost vrlo mala, pa nisam sigurna kako se dalje pripremati .za jezik ne brinem, mislim da ga dovoljno dobro znam da polozim.

Kolege iz Hessenu,

Predao sam zahtjev za izdavanje BE. Postom sam dobio informaciju u kojoj me obavještavaju da su zaprimili moj Zahtjev. U Ambasadi u SA mi traže Zusicherung da ću dobiti BE... Na posao se trebam javiti 01.01., a prilikom predavanja dokumentacije, Frau Keiser je rekla da se na BE čeka od 4-6 sedmica, sto znaci da nikako ne mogu ispoštovati termin 01.01., osim ako ne dobijem Zusicherung. Obzirom da sam ja u BiH, da li mogu e-mailom tražiti da mi pošalju Zusicherung? Kakva je vjerovatnoca da mi odgovore na e-mail, odnosno da mi pošalju Zusicherung? Kolege, kakva su vaša iskustva u ovom dijelu? Pozzz

Kolege iz Hessenu,

Predao sam zahtjev za izdavanje BE. Postom sam dobio informaciju u kojoj me obavještavaju da su zaprimili moj Zahtjev. U Ambasadi u SA mi traže Zusicherung da ću dobiti BE... Na posao se trebam javiti 01.01., a prilikom predavanja dokumentacije, Frau Keiser je rekla da se na BE čeka od 4-6 sedmica, sto znaci da nikako ne mogu ispoštovati termin 01.01., osim ako ne dobijem Zusicherung. Obzirom da sam ja u BiH, da li mogu e-mailom tražiti da mi pošalju Zusicherung? Kakva je vjerovatnoca da mi odgovore na e-mail, odnosno da mi pošalju Zusicherung? Kolege, kakva su vaša iskustva u ovom dijelu? Pozzz

Princip izdavanja BE Frau K je takav, da posalje Zusicherung tek kad je sve sa dokumentacijom uredu. Ona posalje Zusicherung da mozete napraviti vizu, pa onda kad dodjete sa vizom i prijavite se na adresu, onda BE posalje postom :rtfm: ne moze se licno preuzeti :dash: otprilike za to sve treba bar jos mjesec dana... A na mailove odgovara samo kad zeli nesto da vam saopsti, ali pisite, drzim vam fige da odgovori...Kod Bake je situacija vec drugacija...Jeste vec dobili termin u SA i predali za vizu, jer mi je poznata situacija u SA...

hvala puno sto ste postavili ove slucajeve. Iz koje je ovo pokrajine? Slicno je kao u Bayernu, a ja polazem FSP za 3 sedmice i mnogo me strah. Iako je mnogo kolega podijelilo svoja iskustva, ja i dalje nisam shvatila zasto ljudi padaju taj ispit jezika, da li zato sto nisu dovoljno znanja jezika pokazali ili i medicinsko (ne)znanje utice u nekoj mjeri?! Meni je neshvatljivo kako neko ko radi moze da padne ispit jezika, a ja ne radim u struci, vec u Pflege, pa me brine koliko medicinsko znanje utice na ishod ispita. Naravno, podrazumijeva se da na osnovu anamneze znam bar priblizno postaviti dijagnozu, da znam odvojiti bitno od nebitnog, sta dalje raditi, stici sve u predvidjenom vremenskom okviru,..ali da padnem jer ne znam kako se dokazuje alergija na fruktozu mi je malo previse, jer kazu da je prolaznost vrlo mala, pa nisam sigurna kako se dalje pripremati .za jezik ne brinem, mislim da ga dovoljno dobro znam da polozim.

Nazalost za Fachsprachprufung ne mozes se pripremiti.....to je vise prufung medicinskog znanja nego jezika.Zbog toga ljudi i padaju.Uglavnom drugi put polazu svi...PKT je vec nesto drugo,tu gledaju vise jezik zato sto ne ispituju lekari nego predavaci jezika. ...Tako da opusti se i prepusti....

Back