Srpski lekari u Nemačkoj

Pozdrav kolega, ako mozes da podijelis sa nama iskustva i cijenu gdje si prevodio i ovjerio prijevod Plana i programa Medicinskog fakulteta iz Sa i koliko kosta? Hvala

Najprije provjerite da li pokrajina u koji predajete zahtjeva da su prevodi uradjeni u Njemackoj ili priznaju i prevode iz Bosne (pretpostavljam da ste iz Bosne jer pise SA). Ako priznaju iz Bosne, ustedjeli ste velike novce... Ako morate prevode napraviti u Njemackoj, skenirajte cijeli plan i program i posaljite mailom prevodiocima neka vam procjene koliko bi kostalo...vjerujte cijene se drasticno razlikuju i izaberite neku koja vam odgovara, s tim sto neki prevodioci daju popuste i mogucnost da se plati u vise rata...neke od prevodica imate na prethodnim stranicama foruma a za neke jednostavno ukucajte grad i Übersetzter Serbisch/Kroatisch/Bosnisch...

Najprije provjerite da li pokrajina u koji predajete zahtjeva da su prevodi uradjeni u Njemackoj ili priznaju i prevode iz Bosne (pretpostavljam da ste iz Bosne jer pise SA). Ako priznaju iz Bosne, ustedjeli ste velike novce... Ako morate prevode napraviti u Njemackoj, skenirajte cijeli plan i program i posaljite mailom prevodiocima neka vam procjene koliko bi kostalo...vjerujte cijene se drasticno razlikuju i izaberite neku koja vam odgovara, s tim sto neki prevodioci daju popuste i mogucnost da se plati u vise rata...neke od prevodica imate na prethodnim stranicama foruma a za neke jednostavno ukucajte grad i Übersetzter Serbisch/Kroatisch/Bosnisch...
U Hessenu prihvataju Curriculum na engleskom jeziku. Dakle, Plan možete tražiti od MF na engleskom jeziku i na taj način će te uštedjeti novce. Pozzz

Pozdrav kolega,
Cuo sam da je literatura za citavu njemacku ista, ulgavnom Last minute Innere, Last minute Chirurgie ( Urban&Fischer), takodjer Last minute Pharmakologie isti izdavac, Notfallmedizin (Thieme), Strahlenschutz i Toxicologie. Ovo treba znati napamet i da je to dovoljno. Knjiga Hammerexamen procitati jednom ili dva puta prije ispita. Takva iskustva su imale kolege koje su prije nepunu godinu polagale Approbation u razlicitim pokrajinama.
Ako moze pomoc gdje si ovjeravao dokumenta u Hr i koja je cijena? Kontakt?
Hvala velika i sretno

Ja ne radim, a imam termin za Kenntnisprüfung u aprilu. Bayern je u pitanju. Učim po Fallbuch internu i hirurgiju, ostalo po Last Minute. Samo da napomenem, čitajući Protokole ostalih kolega, da pitaju 90% samo internu i hirurgiju, pa se jos mislim hocu li ovo ostalo učiti ili barem pročitati.

Da bi ste mogli polagati Kenntnisprüfung (abrobaciju) morate prvo poloziti FSP. Koliko sam ja cula,FSP mozete jos u BW i mozda u Bayer-u polagati bez radnog mesta.

U BW na zalosi nije moguce, a za Bayern nisam jos uvek sigurna...

- - - - - - - - - -

Sad sam proveravala na netu i ne moze...
Sada traze "eine geeignete Stellenzusage einer Klinik/ eines Krankenhauses in BadenWürttemberg ":(

U Bayernu moze, jer sam dobila email od komore da uplatim 400 eura i da cu dobiti termin u roku od mjesec dana. Ja jos malo odugovlacim jer nisam sve naucila, i na FSP pitaju sve kao i na GWP. Mislim da je i u Bayernu oduvijek stajalo da se treba dostaviti Stellenzusage, ali ima nas dosta koji bez posla polazemo i niko nas nije zbog toga odbio. Isto tako, ne mora se polagari FSP prije GWP u Bayernu (takodjer znam slucaj), samo necete dobiti aprobaciju bez polozena oba. Sto se mene licno tice, ja sam termine za ispite relativno brzo dobila, pitali su me da li bih sad na jesen polagala GWP, ja sam odbila i rekla da moze na proljece. Meni je malo duze trajala obrada papira, skoro 2 godine, a ostalo die brzo.

Kolege, ako je neko zainteresovan sa saradnju sa agencijom, neka mi se javi privatnom porukom.
Ja licno od toga nemam nista, ali sam kroz razogor sa covekom iz agencije skontala da je ozbiljan i angazovan a ovde mnogi traze posao ,
pretpostavljam kao i ja ...pa reko posto nista ne kosta za nas lekare da probamo.

Pozdrav kolega,
Cuo sam da je literatura za citavu njemacku ista, ulgavnom Last minute Innere, Last minute Chirurgie ( Urban&Fischer), takodjer Last minute Pharmakologie isti izdavac, Notfallmedizin (Thieme), Strahlenschutz i Toxicologie. Ovo treba znati napamet i da je to dovoljno. Knjiga Hammerexamen procitati jednom ili dva puta prije ispita. Takva iskustva su imale kolege koje su prije nepunu godinu polagale Approbation u razlicitim pokrajinama.
Hvala velika i sretno

Da li neko ima navedenu literaturu u PDF ili link?

Da li neko ima navedenu literaturu u PDF ili link?

Postovane kolege,
Vidim iz mnogih textova koliko pomazete jedni drugima i svaka vam cast !Molim Vas da odvojite malo vremena i procitaj te moj slucaj.Naime,zivim i stanujem u Sarajevu, zavrsila sam med.fak.u Sarajevu 2006.g. te sam nakon godine obavljenog staza polozila i drzavni ispit. Specijalizirala sam medicinsku/klinicku biohemiju.Radim na klinickom centru u Sa;Imam oko 10g radnog iskustva.imam 37g i udata sam za naseg covjeka koji ima i njemacko drzavljanstvo kao i nasa beba.On je iz Kelna, zavrsio je meni vizu na godinu, i ja i djete imamo prebivaliste u Kelnu, adresu, licnu kartu, njihovo zdravstveno osiguranje.Stalno smo na relaciji Sa-Keln, zbog djetetovih vaccina i sl. Ja jos uvijek radim na klinickom centru, ali vrijeme odmice,ovdje je sve gore, mobing, bezvlasce, i kad vec imamo sansu ne zelim da nam djete odrasta u primitivnoj sredini.Suprug ima 2 fakulteta zavrsena na UNI u Kelnu i imao je krasno radno mjesto u Fordu, koje je napustio, jer je dosao meni u Sa ja sam tada bila u sred specijalizacije.Ne znam odakle da pocnem..ne znajuci kojim putem da idemo, uzela sam sve dokumente od vjencanog lista do licence za rad kopirala i ovjerila apostilom u sudu.Onda smo preveli ovdje od strane sudskog tumaca medjutim u Kelnu su mi rekli da mora biti Njemacki ovlasteni s.tumac, i to smo gore 500 eura platili slucajno preko interneta nasli zenu koja je porijeklom iz Splita i njemacki sudski tumac je za 3 jezika .Kada smo to predali iz2.puta s bebom tad u naramku, onda je decko od 20-22g. Rekao sve se odbija jer sam mu donjela ovjerene kopije a pokazala originale na uvid.I da nije siguran da moze taj sudski vjestak (zena ima pecat, licencu..)i da treba komplet plan i program preveden s Med faxa....bila sam vrlo ljuta i rekla sam mu da 2x s bebom putujem 17 sati i da me bez razloga 2.x vraca, i da bih dobro bilo da na takvom radnom mjesu radi neko ko govori bar i engleski jezik, s obzirom da radi s strancima! Ja sam na engleskom pricala jer ne znam nj. Suprugu je maternji njemacki j.
Citala sam vase komentare o aprobaciji..te za jezik da je potreban B2 / C1...o tome sta je hospitacija..da razlicito traje zavisno od pokrajine. DA LI JE TACNO DA POSLIJE 2020g. sA Balkana Njemacka nece vise primati ljekara niti ce se moci odradjivati aprobacija ?STA JE GWP? DA LI BI SE JA VRATILA NA DR OPCE PRAXE ILI ĆE MI NESTO PRIZNATI OD SPECIJALIZACIJE? DA LI POCINJEM KAO ASSISTENT ARZT? Koje predmete bih morala nadopuniti ?Kolika bi mi plata bila? MI BI RADO ZA MUNICH SE PRESELILI ILI ROSENHEIM, PASSAU TJ U BAYERN.CINI SE DA JE SVE PUNO LAKSE TAMO?Perfektno govorim engleski a tek sam polozilaA1, privatno uzimala casove,ali prof se morala vratiti na Gete zbog povecane norme i sada trazim drugu instruktorku, jedva stizem,dezuram, malo djete..Znam da je sada njemacki da naucim najvaznije. Ima li neko ikakvih informacija, da me uputi odakle da pocnem.Znam za linkove stepstone, glasdoor,i neke headhuntere..Unaprijed zahvalna!!!

Postovane kolege,
Vidim iz mnogih textova koliko pomazete jedni drugima i svaka vam cast !Molim Vas da odvojite malo vremena i procitaj te moj slucaj.Naime,zivim i stanujem u Sarajevu, zavrsila sam med.fak.u Sarajevu 2006.g. te sam nakon godine obavljenog staza polozila i drzavni ispit. Specijalizirala sam medicinsku/klinicku biohemiju.Radim na klinickom centru u Sa;Imam oko 10g radnog iskustva.imam 37g i udata sam za naseg covjeka koji ima i njemacko drzavljanstvo kao i nasa beba.On je iz Kelna, zavrsio je meni vizu na godinu, i ja i djete imamo prebivaliste u Kelnu, adresu, licnu kartu, njihovo zdravstveno osiguranje.Stalno smo na relaciji Sa-Keln, zbog djetetovih vaccina i sl. Ja jos uvijek radim na klinickom centru, ali vrijeme odmice,ovdje je sve gore, mobing, bezvlasce, i kad vec imamo sansu ne zelim da nam djete odrasta u primitivnoj sredini.Suprug ima 2 fakulteta zavrsena na UNI u Kelnu i imao je krasno radno mjesto u Fordu, koje je napustio, jer je dosao meni u Sa ja sam tada bila u sred specijalizacije.Ne znam odakle da pocnem..ne znajuci kojim putem da idemo, uzela sam sve dokumente od vjencanog lista do licence za rad kopirala i ovjerila apostilom u sudu.Onda smo preveli ovdje od strane sudskog tumaca medjutim u Kelnu su mi rekli da mora biti Njemacki ovlasteni s.tumac, i to smo gore 500 eura platili slucajno preko interneta nasli zenu koja je porijeklom iz Splita i njemacki sudski tumac je za 3 jezika .Kada smo to predali iz2.puta s bebom tad u naramku, onda je decko od 20-22g. Rekao sve se odbija jer sam mu donjela ovjerene kopije a pokazala originale na uvid.I da nije siguran da moze taj sudski vjestak (zena ima pecat, licencu..)i da treba komplet plan i program preveden s Med faxa....bila sam vrlo ljuta i rekla sam mu da 2x s bebom putujem 17 sati i da me bez razloga 2.x vraca, i da bih dobro bilo da na takvom radnom mjesu radi neko ko govori bar i engleski jezik, s obzirom da radi s strancima! Ja sam na engleskom pricala jer ne znam nj. Suprugu je maternji njemacki j.
Citala sam vase komentare o aprobaciji..te za jezik da je potreban B2 / C1...o tome sta je hospitacija..da razlicito traje zavisno od pokrajine. DA LI JE TACNO DA POSLIJE 2020g. sA Balkana Njemacka nece vise primati ljekara niti ce se moci odradjivati aprobacija ?STA JE GWP? DA LI BI SE JA VRATILA NA DR OPCE PRAXE ILI ĆE MI NESTO PRIZNATI OD SPECIJALIZACIJE? DA LI POCINJEM KAO ASSISTENT ARZT? Koje predmete bih morala nadopuniti ?Kolika bi mi plata bila? MI BI RADO ZA MUNICH SE PRESELILI ILI ROSENHEIM, PASSAU TJ U BAYERN.CINI SE DA JE SVE PUNO LAKSE TAMO?Perfektno govorim engleski a tek sam polozilaA1, privatno uzimala casove,ali prof se morala vratiti na Gete zbog povecane norme i sada trazim drugu instruktorku, jedva stizem,dezuram, malo djete..Znam da je sada njemacki da naucim najvaznije. Ima li neko ikakvih informacija, da me uputi odakle da pocnem.Znam za linkove stepstone, glasdoor,i neke headhuntere..Unaprijed zahvalna!!!
Pozdrav kolegice, dokumente treba prevesti kod Dolmetscher-a u Njemackoj a imam informaciju da prevodilac Satara iz Sa moze prevesti dokumente i da radi zajedno sa nekim Dolmetscherom u Njemackoj koji stavi svoj pecat na prevod kao da ga je on uradio. Mozete ovo provjeriti. Sto se tice ucenja njemackog intenzivni kurs je neizbjezan jer sve drugo traje predugo. Hospitacija je samo proba u bolnici da vide dali im odgovarate. Pozdrac

Hvala Vam!Suprug I ja smo platili vec ovdje u Sa kod ovlastenog sudskog tumaca I ponovo u Kelnu/ slucajnim izborom kod gospodje koja je prijeklom iz Croatie, koja je sudski tumac u Kelnu Ali NA svaku stranicu STAVILA NA SVA MOJA DOKUMENTA SVOJ PECAT I 1 STRANICU NA KOJOJ PISE KAO DA JeSVE ISTINITOST PODATAKA A REFERENTIC U KELNU je pravio problem zbog toga. Podigao mi je muz dokumenta jer nismo znali putanju ( on je dipl ecc)za doctore u Nj. Tesko mi je iz dezure produziti a tako radim... pa oko kucnih obaveza I svega Jos imam svu pomoc suprug a..I nakon svega sjednem uciti Nj.Inace volim jezike.. idu mi.. posto planiram dati otkaz I otici zivjeti u Keln, koliko mi je potrebno vremena da Se nauci B2- tamo mi nude te integracije- kurseve?Bit cu slobodnija I bez non stop rada na klinickom I dezurstava

Pozdrav kolega,
Hvala velika i sretno
Dokumentaciju sam prevodio u Zupanji, ali samo onu osnovnu za potrebe Vorstellungsgesprächa. Platio sam cca 130€. Na žalost, za postupak dobivanja BE i aprobacije priznaju se isključivo prevodi kod sudski ovlaštenih tumača u Njemackoj. Dakle, svaki prevod u BiH ili nekoj drugoj zemlji članici EU, bacanje para. Plan i program MF možete tražiti na engleskom jeziku i većina pokrajina ih prihvata i na taj način ćete uštedjeti značajan iznos kod prevoda u DE. Pozzz

Dragi forumasi, vec 4 godine radim u Nemackoj na specijalizaciji sam iz anestezije. Zna li neko gde su vece plate za Assistenzarzt in Weiterbildung der Anästhesie u nemackoj ili austriji? jedan kolega mi je rekao da dobija neku ogromnu platu u austriji cisto hocu da proverim, jer sam i na internetu citala da je namacka na visem nivou.? Ko ima informacija na ovu temu neka se javi,
pozdrav

- - - - - - - - - -

Dragi forumasi, vec 4 godine radim u Nemackoj na specijalizaciji sam iz anestezije. Zna li neko gde su vece plate za Assistenzarzt in Weiterbildung der Anästhesie u nemackoj ili austriji? jedan kolega mi je rekao da dobija neku ogromnu platu u austriji cisto hocu da proverim, jer sam i na internetu citala da je namacka na visem nivou.? Ko ima informacija na ovu temu neka se javi,
pozdrav

Postovane kolege,

Draga kolegice, Bayern je najgora moguca opcija. Ja imam supruga koji je njemacki drzavljanin, imala sam vec boravak kad sam predala papire, polozen B2 i sve sam predala ovjereno u Njemackoj i cekam vec 23 mjeseca bez ikakvog odgovora. Znaci bilo koji drugi Bundesland je bolji od Bayerna. Ne odgovaraju telefononom, ni na mail, kad odete ne saznate nista, znaci uzas. Nikome ne bih preporucila Bayern.

Poslednja izmena:
Kolege, kada dobijete aprobaciju, ne dozvolite da vas na radnom mestu iskoriscavaju da padate s nogu od posla, a da niste adekvatno placeni.
Radim vec par godina u Nemackoj, i pocelo je jako da mi smeta kad vidim kako se izrabljuju mladi lekari, i Nemci i stranci, nacionalnost je nebitna. Narocito na univerzitetskim klinikama. I svi cute. Dok nisam dobila aprobaciju radila sam po 10-12 sati dnevno, a kada sam imala nocna dezurstva, trajala su po 17-18 sati i bila placena su kao Rufbereitschaft! Znaci, ja radim po celu noc, prijemi, hitna stanja, a placena sam kao da lezim kod kuce i javljam se na telefon ako neko ima nesto da me pita. Za radnu subotu sam bila placena 30 eura. Znaci, rec je o univerzitetskoj klinici. Kolega Nemac koji je bio Facharzt je imao Asistenzarztvertrag. Znaci specijalista je bio placen kao lekar na specijalizaciji, zato sto na razgovoru za posao nije precizirao da zeli Fcharztvertrag (ugovor gde ce da bude placen kao specijalista; nije velika razlika, ali opet). A Nemcima su jako potrebni lekari (sa aprobacijom).
Cim sam dobila aprobaciju, dala sam otkaz na univerzitetskoj klinici, iako sam imala ugovor na neodredjeno (da, na univerzitetskoj klinici sam imala ugovor na neodredjeno iako sam bila obicni Assistenzarzt bez dana radnog staza u Srbiji, treba se samo cenjkati). I nasla sam posao na klinici koja nije Uni, ali gde se zna red. Kad dodjem na posao ulogujem se, a kad idem izlogujem se, znaci svaki minut prekovremenog rada sebroji, i kad skupim 8 sati prekovremenog, mogu da uzmem slobodan dan. Naglasila sam poslodavnu da na vreme zelim da idem kuci, tako da uglavnom na vreme izlazim, ako bas treba da se ostane duze, nekad ja ostanem, nekad nacelnica. Dezurstva su mi adekvatno placena (nije neki veliki novac, ali ne osecam se iskorisceno), i napravila sam takav ugovor da sam placena kao Stufe 6 ( iako nemam 6 godina radnog iskustva, tako me placaju, i to se moze). A cim specijaliziram, onda cu traziti jos bolje uslove. Jer, oni su zadovoljni samnom i srecni sto neko hoce da im radi, a da nisu morali da placaju 10 000 eura nekoj agenciji da im posreduje i dovede lekara.
U poslednjih 6 meseci su me drugi poslodavci 2 puta zvali na sluzbeni telefon na poslu da me pitaju zelim li da promenim radno mesto. Znaci mi lekari smo u situaciji da biramo i to treba da iskoristimo. Nadam se da sam bar nekome otvorila oci. Pozdrav :)

Pozdrav kolege,
Molim kolege koji su dobili ili su već predali zahtjev za aprobaciju za pomoć:)
Imam namjeru promijeniti poslodavca, a prije odlaska bih tražila ocjene od poslodavca. Oni daju ocjene u formi pisma. Da li je to dovoljno kod predavanja zahtjeva za aprobaciju ili postoji određeni formular koji poslodavac mora popuniti. I da li za svaku granu medicine ima određeni formular?
Hvala

Back