Pozdrav kolege!
Posto je FSP uvek aktuelan, evo da podelim moja iskustva od ovog meseca iz Diseldorfa (NRW). Potrudicu se da sve detaljno objasnim, jer je meni puno pomoglo to sto mi je koleginica sve lepo objasnila da znam sta da ocekujem.
Nakon uplate novca za polaganje ispita (300 evra), narednog dana sam dobila email da je ispit planiran za oko 2 nedelje od tada. Cisto da znate, da mozete da racunate sa tim.
Sam ispit je podeljen na 3 dela, koja traju po 20 minuta i zaista su vremenski ogranicena, tako da vodite racuna o tome, meni je to bilo najteze. Sluzbenica vas uvodi od jedne do druge sobe u kojima se odvija svaki deo. Unutra se nalazi sat koji odbrojava i na kraju zvoni, sto je znak da izadjete iz sobe, bez obzira gde ste stali, jer ulazi sledeci kandidat. Na pocetku dobijete blokcic i olovku za zabeleske o anamnezi koje im na kraju ispita vratite. U prvoj sobi vas ceka pacijentkinja i ispitivac koji samo sedi u uglu i posmatra sta vi radite vodeci zabeleske. Situacija je da vam dolazi pacijentkinja u hitnu sluzbu i vi pocinjete razgovor odatle. Moj slucaj je bila zena od 40. godina koja je dosla jer se osecala lose kod kuce, lupalo joj je srca, a inace je inace se za mesec dana ugojila oko 4 kg i nikako joj nije dobro i gubila je svest dva puta. Odatle smo poceli anamnezu onako kako stoji u Deutsch für Ärzte und Ärztinnen. Pacijentkinja je imala puno simptoma, kada je pitate pravo pitanje ona onda sama nastavlja dalje da govori i da vam pomaze u postavljanju dijagnoze. Slucaj je bila hipotireoza. U prvom delu treba da stignete da odgovorite i na pitanja pacijentkinja sta cete joj raditi dalje od ispitivanja, na sta sumljate, da li je to nesto ozbiljno, da li mora da se operise. I to sve u 20 minuta...
Drugi deo u narednoj sobi je pisanje pisma, takodje po navedenoj knjizi. Sadasnja bolest i vegetativna anamneza u celim recenicama, naravno konjuktiv I, za ostalo mogu i skracenice. U toku ovih 20 minuta, zvoni vam telefon da vam jave vazan rezultat za pacijenta koji je na odeljenju koji treba da zapisete i da kazete komisiji u narednom delu. I tako vreme opet proleti...
Treci deo je razgovor sa dvoclanom komisijom. Predate pismo koje ste napisali, a beleske od anamneze zadruzite kod sebe. Dok jedan ispitivac cita vase pismo, drugi vas pita da ispricate celu anamnezu. onda vas pitaju koja je vasa radna dijagnoza, sta biste dalje od ispitivanja u tom slucaju radili i zbog cega, kakve rezultate ocekujete. Onda su mi pokazali papir sa laboratorijskim analizama pacijentkinje da protumacim. Tu su bile razne biohemijske analize i hormoni tireoidee, pa sam trebala da objasnim sta je tu patoloski i sta bih dodatno radila (antitela). Onda su usledila pitanja o terapiji, prognozi i dopunskim ispitivanjima - UZ, scintigrafija. Onda je trebalo reci onaj telefonski rezultat. Taj pacijent je imao secer u krvi 360, pitali su da li je to normalno i sta bih radila u tom slucaju. Zatim se dobije papir sa oko 10 skracenica koje treba protumaciti, ono cega se secam je: AZ, BZ, PPI, ERCP, BSG... Onda pitaju pojmove kako biste rekli na nemackom: Sinusitis, Arthritis, Anomalie, Hypothyreose, Hirninfarkt, preoperativ...
Sve u svemu nije tesko, ako se dobro spremite. Svakako preporucujem da citate o najcescim slucajevima iz npr. Falbuch Innere Medizin i Fallbuch Chirurgie.
Cula sam da jos slucajevi koji cesto dolaze su apendicitis, pankreatitis, holecistitis, infarkt miokarda.
Narednog dana dobijete mail da li ste polozili ili ne.
Nadam se da ce vam post biti od pomoci. Izvinite ako sam vas udavila. Puno srece svima na ispitu