Srpski lekari u Nemačkoj

Pozdrav raja. Danas sam cak upoznao kolegu iz Turske koji čeka da mu dodjile BE a vec je poceo kod nas da se uvodi u posao. Nema nikakvog iskustva. I jedan kolega je danas dao otkaz jer seli u Frakfurt. Sigurno ce se otvarati mjesno na internom a vec imaju jako puno iskustva sa strancima i BE i otvoreni su za dobrodoslicu. Koga zanima posao u Memmingenu neka prati ili cak neka salje dokumente slobodno na sekretarijat šefa.
Meni je prosao Probezeit , kolege su odlicne , vec nas je 2 iz Bosne tu i 2 iz Srbije.

Kolega, hvala. Ja sam poslala, pa ako nesto bude javicu :) .

Inace kolege, imam opet pitanje i opet mi treba pomoc :) . Neko je sigurno nosio pismo preporuke, zanima me kako je ustvari izgledalo i sta konkretno treba da pise. Obecao mi je jedan prof isto dati ali trazi da mu pokazem formu kako treba da izgleda jer nece svoj pecat da daje bezveze, nego mora da bude po PS-u.
I jos nesto, poslala sam par mailova ako bih imala ludu srecu da me nazovu poslodavci, zanima me kakva pitanja postavljaju tokom tog razgovora i na sta on lici? Nasla sam tamo na netu 100 nekih pitanja ali ne znam da li su to ta pitanja koja se stvarno najcesce i vrte.
Svima unaprijed hvala na odgovorima, nadam se da cu u skorije vrijeme i ja moci nekome da pomognem :)

Drage moje kolege, hvala vam na nesebičnoj pomoci koju nam ovde pruzate. Zaista ste pokazali koliko ste veliki ljudi.
Ima li nekoga od vas u Saarlandu, znate li da li je moguce polagati Kenntnisprüfung bez prethodno dobijenog Zusage?
Hvala unapred svima koji mogu da mi pomognu.

Pozdrav kolege!
Molim za odgovor ako je neko slucajno upucen ili ima slicno iskustvo.
Moze li sta pomoci u vezi olaksavanja dobijanja BE ili Aprobacije u DE ako svoju srpsku diplomu nostrifikujem u Hrvatskoj i postanem clan Hrvatske lekarke komore???
Puno hvala unapred!

Kolega, hvala. Ja sam poslala, pa ako nesto bude javicu :) .

Inace kolege, imam opet pitanje i opet mi treba pomoc :) . Neko je sigurno nosio pismo preporuke, zanima me kako je ustvari izgledalo i sta konkretno treba da pise. Obecao mi je jedan prof isto dati ali trazi da mu pokazem formu kako treba da izgleda jer nece svoj pecat da daje bezveze, nego mora da bude po PS-u.
I jos nesto, poslala sam par mailova ako bih imala ludu srecu da me nazovu poslodavci, zanima me kakva pitanja postavljaju tokom tog razgovora i na sta on lici? Nasla sam tamo na netu 100 nekih pitanja ali ne znam da li su to ta pitanja koja se stvarno najcesce i vrte.
Svima unaprijed hvala na odgovorima, nadam se da cu u skorije vrijeme i ja moci nekome da pomognem :)

Vezano za razgovor,da to su ta pitanja koja se vrte.Mene su pitali zasto sam izabrao Nemacku,zasto bas njihovu kliniku i gde sam ucio nemacki i koliko dugo.Ja sam spremao odgovore na ta tipska pitanja da bi bilo efektnije,sto svima preporucujem,jer tako se vidi trud.Nakon toga,kada su videli da sam se spremao za razgovor,pocela su pitanja oko porodice,dece,planova itd.I na kraju malo Rtg snimaka.Tu sam koristio latinski.I bili su zadovoljni.

Vezano za razgovor,da to su ta pitanja koja se vrte.Mene su pitali zasto sam izabrao Nemacku,zasto bas njihovu kliniku i gde sam ucio nemacki i koliko dugo.Ja sam spremao odgovore na ta tipska pitanja da bi bilo efektnije,sto svima preporucujem,jer tako se vidi trud.Nakon toga,kada su videli da sam se spremao za razgovor,pocela su pitanja oko porodice,dece,planova itd.I na kraju malo Rtg snimaka.Tu sam koristio latinski.I bili su zadovoljni.

Kolega, hvala puno!

Evo ovako da ostavim svoje iskustvo iz dosadasnjeg birokratskog dela...Ovo je sve vezano za Regierung u Wuerzburgu...Predala sam sva potrebna dokumenta 29 .jula,za BE...Takodje sam posle toga negde oko 4.avgusta podnela zahtev za plavu kartu...Otisla sam na hospitaciju polovinom abgusta jer sam se tako dogovorila sa klinikom da cekam na radnu dozvolu u Nemackoj ...Moja viza je odobrena bila tacno posle tri dana i rekli su mi telefonski iz Ambasade da mogu da je podignem kada mi stigne radna dozvola (pitala sam ciljano da li moze i sa Zusicherungom-nije moglo)..Radna dozvola mi je stigla posle tri nedelje tacno, na mail,a posle par dana i na adresu,ostavila sam adresu u Nemackoj...Sada sam bila u Bg u ambasadi da mi viziraju pasos i imala sam malu neprijatnost posto mi niko nije rekao da treba i putno zdravstveno osiguranje na sest meseci..To sam izvadila i dosla sledeci dan u ambasadu ponovo da bi mi rekli da ne treba ali su ga ipak uzeli...:)Nisam slala za vreme cekanja mejlove Regirungu nisam zvala telefonom jer znam da ne odgovaraju i nisam "gospodu"htela da nerviram,vodeci se kad stigne ,stigne...Eto mala informacija za kolege koji tek tereba da dodju da se ne nerviraju i da sve dodje bas kad treba...Pozdrav svima i srecno!!!:super::bye:

Pozdrav kolege, jedno pitanje za onekoji su polozili GWP.. Koliko je realno potrebno vremena da se ovaj ispit spremi ? Neka svezija iskustva iz BW ?

Sve zavisi, ja mislim 6 meseci. Meni je trebalo 11. Zavisi da li radis u Nemackoj ili samo sedis i ucis. U prvom slucaju se nema vremena za ucenje ali se puno uci kroz praksu u drugom slucaju moze ici brze ali je velika mana nedostatak prakticnog iskustva...sve u svemu mislim da treba 6-12 meseci. Po pitanju iskustava procitati postove #2869 i #2338 , da se ne ponavljam.

Back