Srpski lekari u Nemačkoj

Poslednja izmena:
Moja koleginica je pre mesec dana slala dokumenta, sada je ispite moguce prijaviti samo u prva tri meseca. Medjutim, dodala bih da su to vase zelje, a ne znaci da ce imati termina tada. Znaci mozda bude i kasnije (pre ne verujem). Ali, gospodje u Landesamt-u rado odgovaraju makar okvirnu na takva pitanja, pa ih mozete pozvati. Posle mesec dana rada, ispit vam nece biti nikakav problem, ispit je jedan od najlaksih u Nemackoj (barem iz price).

Da li neko zna koji je konacni rok za polaganje FSP u Brandenburgu? Neko kaze 3, neko kaze 6 meseci, a citala sam da je jedna koleginica rekla kako moze u poslednjem mesecu pre polaganja Appr. Pa me interesuje sta je sad od toga tacno. Nigde ne mogu da nadjem zvanican dokument.

Koleginice,polagala sam ispit u pokrajini Sachsen-Anhalt...
Dobijes pacijenta,uglavnom sa GIT tegobama.Moja pacijentkinja je imala mučninu,povraćanje i dijareju 5 dana. Odradiš anamnezu,objasniš joj na šta sumnjaš i šta od procedura dalje nameravaš da radiš.To je prvi deo ispita.
Drugi deo pišeš anamnezu,što detaljnije napišeš bolje će biti. U ovom delu ispita dobiješ i papir na kome treba da upišeš procedure koje planiraš u vezi pacijenta da odradiš (kao ti to poručuješ npr. Labor,Ultraschalluntersuchung des Bauchs).
Treći deo dobiješ prethodne nalaze koje je kao pacijent dostavio i onda dobiješ 4 pitanja u vezi toga...3 nalaza i 3 pitanja iz toga i imaš jedan telefonski poziv gde ti za nekog pacijenta izdiktiraju dve labor vrednosti)
Četvrti deo predstavljaš pacijenta,dobiješ pre toga 2 papira na jednom da obeležiš nešto što traže od tebe tipa neki deo tela,a na drugom papiru imaš 10 termina da objasniš - atrium dexter,contusio cerebri,echokardiographia,gaster,Hematom sl.).Tu te onda malo propitaju i vezano za nalaze iz trećeg dela a u vezi sa pitanjima i to je to.
U principu dosta je vremenski nabijeno,i nije baš formalnost.
Dosta zavisi od toga da li si pre hospitirala ili radila negde u smislu snalaženja.
Nadam se da sam ti informacijama pomogla i želim ti puno sreće.
Lep pozdrav

Postovane kolege,moze li mi neko reci ima li dr u Beogradu koji izdaje lekarsko uverenje odmah na nemackom i koliko to kosta?Miclim da je na nekom od ranijih postova pominjan izvesni dr Vulevic,ali nisam nasla gde se taj covek nalazi i da li je pouzdana informacija?Bila bi mi veoma znacjan ova informacija sto pre...Hvala unapred...

Evo jedna informacija u vezi sa overavanjem dokumenata ,ako jos nekome nije u potpunosti jasno...Danas su dve devojke bile koje su samo kopije originala na srpskom pre prevoda donele i nisu hteli da im overe...Dakle...
1)kopirate originale na srpskom
2)odnesete na prevodjenje
3)kopirate te prevode i onda na jednu gomilu stavite sve ooriginale na srpskom,na drugu po jednu kopiju na srpskom (u ambasadi ne zadrzavaju nista kod sebe),a na drugu gomilu original prevoda na nemackom i kopije prevoda na nemackom,takodje po jednu kopiju,zena na salteru sve lepo poveze,overi jednim pecatom na poslednjoj strani i to je to!!!!:)Meni je izaslo 6000 ali sam imala gomilu nekoh papira,diplome,preporuke,opis sta sam radila itd...Eto ...puno srece zelim!!!

Stigla mi je danas Aprobacija iz Regierung von Oberbayern :)
Iskreno, nisam je ocekivala tako brzo. Pisala sam ranije da su moji papiri tek 25.05. poslati Gutachteru (nakon 6 meseci od kada sam predala svoje papire Regierungu). Isla sam u Minhen pre oko mesec dana da pitam kako napreduje, a izasla sam razocarana jer su mi rekli da se na odgovor Gutachtera ceka par meseci. I danas mi na adresu stize Aprobacija od Regierunga, uz racun od 1200 eura.
Eto dobre vesti, ne moramo da polazemo ispite :) (ja sam studirala u Beogradu po Bolonji)

Postovane kolege,moze li mi neko reci ima li dr u Beogradu koji izdaje lekarsko uverenje odmah na nemackom i koliko to kosta?Miclim da je na nekom od ranijih postova pominjan izvesni dr Vulevic,ali nisam nasla gde se taj covek nalazi i da li je pouzdana informacija?Bila bi mi veoma znacjan ova informacija sto pre...Hvala unapred...

http://www.belgrad.diplo.de/contentblob/4494866/Daten/5312987/rzteliste.pdf
Draga koleginice, evo medju prvima na spisku je dr Vukovic. Suprug je kod njega radio pregled, 60e je bila cena, ali su mu onda naknadno trazili pregled od lekara iz EU. Bayern je u pitanju. Ne znam gde saljete, ali bolje prvo proveriti. Onda smo oboje uradili u Nemackoj, on platio 50, a ja 10e.

Iskreno, nisam je ocekivala tako brzo. Pisala sam ranije da su moji papiri tek 25.05. poslati Gutachteru (nakon 6 meseci od kada sam predala svoje papire Regierungu). Isla sam u Minhen pre oko mesec dana da pitam kako napreduje, a izasla sam razocarana jer su mi rekli da se na odgovor Gutachtera ceka par meseci. I danas mi na adresu stize Aprobacija od Regierunga, uz racun od 1200 eura.
Eto dobre vesti, ne moramo da polazemo ispite :) (ja sam studirala u Beogradu po Bolonji)

Cestitam!!!:D
Konacno lepe vesti vezane za Regierung von Oberbayern!
Ja sam danas isla da se raspitam za BE, zahtev su dobili pre skoro 9 nedelja. Koliko sam ja mogla da zakljucim, obrada jos uvek nije ni pocela, jer nije mogla ni da mi kaze da li je dokumentacija kompletna. Jos mi je rekla da dodjem ponovo za mesec dana, ako u medjuvremenu ne dobijem nista.

Sve cestitke od srca koleginice i imate jednu porukicu u inbox-u!☺️☺️☺️

Pozdrav kolege,

zna li neko mozda koliko vremena prodje posle slanja dopune dokumentacije za BE do dobijanja neke informacije, tipa da li je sad sve u redu i to?
ja sam posle 4 nedelje dobio mail da mi fali par stavki koje sam potom poslao i sad je proslo 2 nedelje od tog slanja i jos uvek nema nikakvog odgovora.
Ako je imao neko slicna iskustva molio bih za odgovor.

Hvala puno kolega! Pogledacu termine. Taj dokument sam dobila od klinike, mislim da je to kao neka garancija da sam primljena. Kako tebi teku pripreme za PKT, jel dovoljna literatura Deutsch für Ärztinnen und Ärzte? I koliko je potrebno za spemanje testa, okvirno? Nista mi nisu rekli u klinici koliko treba da zurim s tim al naravno, moracu sto pre to da zakazem.

Imao sam danas ispit. Za tri nedelje ce biti rezultati. Hörenverstehen je lak, pismo je bilo o holecistektomiji sa postop. komplikacijom. Dva usmena dela su dosta teza. Ja sam ucio iz te knjige, ali i iz drugih i sa Youtube-a. Srecno, valjda cemo svi poloziti ☺

Hvala, puno ,koristice

- - - - - - - - - -

Koleginice stracatela, ukoliko si mislila na objasnjenja procedura, sledeci linkovi mogu biti od koristi: http://radiologie-uni-frankfurt.de/...7/DSADigitaleSubtraktionsangiographie_ger.pdf
https://www.thieme-compliance.de/de/aufklaerungsboegen-diomed/
http://medidok.de/2015/04/papierlose-patientenaufklaerung-mit-thieme-compliance-und-medidok/

Ili jednostavno ukucas Aufklärung zur Koloskopie ili nesto drugo, sta zelis!

Hvala, bas sam na to mislila

Drage kolege da li je neko predavao za Approbation bez ugovora o radu?! Hvala
Dragi kolega/koleginice, ja sam predala bez ugovora. Iskreno, mislim da mi to nije bilo bas najpametnije, jer sada navodno u Bayernu izdaju Aprobaciju samo onima koji imaju ugovore. Kazem navodno, jer je to info od agentice koja mi je nalazila posao. Ako neko ima neke info, bila bih zahvalna.
Pozdrav svima :-)

Cestitke, koleginice! Ja jos cekam od februara...zanima me jeste li morali imati ugovor prilozen s nekom bolnicom iz Bayerna, kao uslov za dobijanje Aprobacije?
Pozdrav :-)

Ja sam slala dokumente koji su navedeni na sajtu Regierunga. Dodatno sam poslala i overenu kopiju Logbuch, i potvrdu o stazu (dobije se u Ministarstvu u Nemanjinoj gde se polaze drzavni). Ne znam da li je ugovor sa bolnicom uslov za dobijanje aprobacije. Ja svoj ugovor nisam slala, nego sam slala Arbeitszeugnis koji mi je moj Chefarzt napisao (ima 2 strane i detaljno je opisano sta su moje duznosti na poslu, sta sam sve naucila...)

Sve cestitke!Koliko je proslo vremena od kada ste poceli sa radom u Oberbayernu i od momenta prijave za aprobaciju do dobijanja aprobacije?

Back