Srpski lekari u Nemačkoj

Pozdrav svima, novi član :)

kolege, da li znate sta se desava sa zakazivanjem termina u ambasadi? Vec mesec dana bezuspesno pokusavam da zakazem termin online.. da li je neko u slicnoj situaciji?

Ja sam pokušavao u poslednjih mesec i više dana da dobijem termin. Juče oko 13h su pustili termine za jun i bukvalno je za 20 minuta sve bilo rezervisano. Nekako sam uspeo da rezervišem termin za 10. jun. Danas vidim da je i jul rezervisan ceo. Inače sam i lično išao u ambasadu pre 15ak dana (imam sva dokumenta potrebna za radnu vizu) i rekli su da može samo preko interneta da se zakaže i da ovakvih kao što sam ja koji imaju i DIenstvertrag i Zusicherung a nemaju termin ima preko 50. Pozdrav.

kolege, da li znate sta se desava sa zakazivanjem termina u ambasadi? Vec mesec dana bezuspesno pokusavam da zakazem termin online.. da li je neko u slicnoj situaciji?

Kolege,

da li i vi imate problem sa dobijanjem termina za vizu? Ja danima pratim stanje na sajtu nemacke ambasade i jos uvek niceg novog.

To se i ja pitam danima. Do pre 3-4 dana bilo je samo da je popunjeno do kraja maja, a danas veä stoji i za kraj jula.

Pozdrav kolege, učim njemački nekih 10 mjeseci u Doboju ali slabo to ide, pa sam sada odlučio da odem kod sestre u Hamburg i upišem intenzivni kurs na vizu za pohađanje kursa njemačkog jezika duže od 90 dana. Zanima ne ako neko zna, da li imam pravo gore na hospitaciju na tu vizu (naravno ukoliko nađem i kad savladam jezik dovoljno)? Hvala

Naravno da moze, samo moze biti problematicno to sto je uslov za tu vizu da se posecuju casovi a casovi su kod intezivnog kursa 4-5 sati dnevno, znaci nemoguce je ici na casove i hospitirati. E sad ti mozes da odsustvujes sa casova nedelju dana i kazes u skoli jezika da si bolestan ili da moras da se vratis na nedelju dana u BiH i hospitiras ti nedelju dana, mada je to rizicno...ja sam ima vizu za Bundesfreiwilligendienst i kad sam dobio hospitaciju da otkaz tu gde sam radio Bundesfreiwilligendienst i hospitirao mesec dana bez ikakve promene vize, na rizik i nista nije bilo. Ja bih na tvom mestu zagovorio hospitaciju odmah po isticanju vize za skolu jezika i onda u Bürgerservice-u ili Rathaus-u samo ih obavestio da po isteku vize ostajem turisticki i smislu onih 90 dana u toku 180 kalendarskih dana. Ja sam i to radio, i dobije se papir=potvrda koliko dana mozes jos da ostanes po isteku vize za skolu jezika, tako da sa tom potvrdom nemas problema pri izlasku iz EU, tj. nisi prekoracio dozvoljeno vreme boravka...ajd puno uspeha

Drugari nosim se mislju da menjam tim. Ja sam poceo Weiterbildung za internu, sada krajem godine (iz vise razloga) menjacu bolnicu (verovatno). Sad kad vec moram da menjam razmisljam da se oprobam u anesteziji, uvek me je malo zanimala ali se nikad nisam njom bavio. Ako ne uspem u anesteziji nije kraj sveta, moze da se (bar delimicno) preracuna u Weiterbildung za internu. Interesuje me sto vise podataka o ansteziji, kakv je posao, sta se radi, ima li papirologije, jel pomazu OA ili si sam, kad pocinju dezurstva, jel su dezurstva samo anestezioloska ili i na prijemnom, kad se pocinje samostalno uvoditi i izvoditi iz anestezije, da li biste preporucili iz licnog iskustva da se neko bavi anestezijom, narocito ako neko ima slicno iskustvo kao ja iz interne u anesteziju…znaci interesuje me sve sve, sto vise informacija to bolje, za i protiv. Moze i na PP, ali mislim da bi i za ostale bilo interesantno…hvala

Hvala Zhuca, predao sam za vizu i čekam, a svatio sam i ja da ne mogu uporedo i jezik i hospitaciju jer ovaj kurs što sam upisao na UNS Hamburg je 5 časova dnevno od 09.45-14.00h tako da ću po završetku kursa tako i uraditi ostati turistički 90 dana i hospitirati ako nađem, i tražiti posao. Pozz

Posle dva dana hospitacije, rekli su mi da ce me primiti ali samo na dva meseca prvo da vide kako napredujem ... Pa bi mi produzili na godinu ali sve to je pod velikim znakom pitanja. I svaka druga je bila nemate aprobaciju... Ne smete samostalno da radite..Sreca moja jeste sto je ta klinika u planincugi daleko od grada i vrlo mali broj pa cak i nasih bi da radi na takvom mestu..
Aprobacija se mora dati pa traziti posao ovde kako vidim. Eventualno samoinicijativno pisati klinikama, nuditi se kao praktikant. Radi sticanja iskustva..
Nisam verovala da je ovako tesko :/

Da , i ja imam isti utisak, kao da je ranije bilo lakse ili se to nama samo cini, pokusacu da se ponudim kao praktikant pa da vidim............

Najpre pozdrav.
I ja sam imao problem oko zakazivanja termina za radnu vizu. Pre dan dva sam slucajno oko 8h pogledao termine i bilo je potpuno popunjeno za jun,pa sam sledeceg dana dezurao bukvalno za termine u julu i uspeo da dobijem termin pocetkom jula. Inace treba da krenem sa radom u Nemackoj od juna,tako da sam u velikom strahu oko vize....
E sad ako bi neko bio dobre volje pa da mi napise koliko se ceka na dobijanje vize i sta je sve potrebno,nadam se da nista nisu menjali sto se tice dkumentacije za vizu.

I da li je moguce doci u Nemackoj na primer. mesec dana ranije, pre pocetka radnog odnosa? Kako se to dalje racuna za vizu u sluzbi za strance?

Poslednja izmena:
Ljudi, samo jedna informacija. Ja mislim da sam jedini Srbin koji je ovo uradio. Mislim da moze da olaksa muke oko vize.

Nakon uspesne hospitacije, dobio Zusicherung (na njemu je pisao i iznos buduce plate) i rekli mi kad dobijem sve papire da ce mi dati Vertrag. Posto mi je isticalo tih 90 dana, a trebao da spremam Fachsprachtest, hteo sam da ostanem u Nemackoj da hospitiram i dalje, jer nema boljeg nacina za ucenje jezika nego svakodnevni kontakt s pacijentima. Otisao sam u Ausländerbehörde i objasnio sluybeniku situaciju. Dobio sam savet da podnesem molbu za Blau Karte. To su prihvatili samo sa Zusicherungom i Anmeldebescheinigungom. Nakon podnosenja prijave za Blau Karte, rekli su mi da mogu ostati u Nemackoj sve do donosenja odluke, tj. ne moram napustati zemlju i pravilo 90 dana ne vazi. Naravno to sam i uradio. Mesec dana kasnije polozio sam Fachsprachtest, 2 dana posle toga dobio i Berufserlaubnis, a nedugo zatim i Vertrag. Sve to odneo u Ausländerbehörde, i 7 dana kasnije dobio Blau Karte. AMBASADU U BEOGRADU sam elegantno zaobisao. Niti sam trazio vizu za hospitaciju, niti za rad. Evo vec radim nekoliko meseci primam normalno platu ,svi papiri ok....

Pa vi probajte, nista ne kosta, samo mislim da ne zele svakome da otkriju tu mogucnost koja postoji u zakonu. Ako kazu da ne moze, insistirajte, recite da znate da na to imate pravo i da cete se zaliti. Inace ja sam u NRW. Sve najbolje kolege!!!

Pozdrav svima

Imam pitanje u vezi registracije, to jest osiguranja automobila u Nemackoj. Mislim da sam nesto o tome ranije citao na ovom forumu ali nisam siguran.
Posto ovde vec desetak godina imam auto koji je registrovan na mene a pritom nisam imao štete, cuo sam da osiguravajuće kuće u Nemackoj hoce da prihvate te potvrde od nasih osiguranja i svrstaju nas u određenu grupu za osiguranje. U zavisnosti od toga za koji period se odnesu potvrde. Usteda nije uopste mala, ako se registruje auto bez ikakve potvrde prve godine se plaća 180%. druge 100%....i onda svake godine sve manje. Pod uslovom da ne izazivate udese i slicno...

Zanima me da li neko zna koje konkretno osiguravajuće kuće prihvataju ove naše potvrde?

hvala

Da vam pitam nesta, moja prijatelica je dobila ugovor za rabotu, ali su nju rekli da programa iz faxa za ono sta smo sve ucili, mora da nosi nejzino ime. Ja znam da nasa prograa pise programa za generacija 2008/2009 i je za svi studenti koji su zavrsili ta generacija, da nema ime. Hteo sam da vam pitam jel ima vasa programa od Beograd ili od Nish itn ime kad je dobijete iz faxa. Primer Programa za generacija 2008/2009 za Milan Zarkic, etc etc.? Jel netko moze mi odgovoriti ovo meni. I Njeno uverenie su oni sporedzivale sa Leipzig uni, i niso njoj priznale 1920 casa praticna nastava koi smo mi imale? A bas one hirurgije, inter, etc imame mnoogu vise casovi nego oni, ali eto. Malko je cudno. Ako ima netko neko iskustvo neka kaze. Hvala puno.

Ja cujem neke price da je i pre bilo zakzivanje preko interneta, pa su ljudi i dalje kampovali pred ambsadom/konzulatom. Da li se i dalje isplati kampovati? Šta se dešava ako ljudi ne storniraju termin u slučaju da ne mogu da dodju i taj dan u ambasadi se ne pojave? Pola njih što čekaju za vizu nemaju pojma da koriste internet. U tom slučaju termin bi propao...

Back