Srpski lekari u Nemačkoj

Opet ja, dosadna sam vec... Ovako, na statusu mi je prvobitno pisalo 'Dokumente vollständig. Rückmeldung in Kürze'...a sad mi stoji 'bitte Screiben von 2.2.2016 beachten'... Sad ja na emailu nista nisam dobila..hoce li meni nesto doci postom ili??

Veliki pozdrav kolege,
ostala sam duzna price o kratkoj hospitaciji od 5 dana, gde sam bila pozvana na upoznavanje sa klinikom i obratno. Od prvog radnog dana sam isla uz nekoliko Oberarzta samo posmatrala sta rade, malo neobavezno caskali, uvodili me u pricu oko pacijenata, ali mi nisu dali ni krv da izvadim posto su insistirali da sam samo gost. Chefarzta maltene nisam ni videla, osim 2og dana kada me je proveo kroz citavu kliniku i gde smo imali prilike da malo popricamo oko aprobacije i kako on nije bio upucen da je nemam. Naravno odatle smo samo o tome pricali, svih 5dana pokusavali da nadjemo nekakav kompromis, ali nista mu nije odgovaralo, jer u tom Regierungu (BW) ne moze se zapoceti specijalizacija bez aprobacije, a njemu hitno treba svezeg kadra. Bilo mi je sve obezbedjeno, tako da ne zalim, ali eto...postalo je jako tesko samo zapoceti pricu oko papira. Sanjam dan kada cu to uspeti. Mislim da ce posle aprobacije sve ici lakse.

Imam i jedno pitanje, ima li nekog iz Niedersachsen-a? Ako ima, molim da mi se javi preko privatne poruke. Hvala :)

Ja imam vec nekih mjesec i pol BE za Bayern, poslao sam u tome razdoblju oko 40 Bewerbunga, svega 3 odbijenice ostalo je ili da se strpim ili uopce nema odgovora.. Jedna klinika me pitala da dodatno posaljem Aufenhalt ali sam odgovorio da ju dobivam tek po ugovoru kao građanin ne EU zemlje.. Uz BE ipak se otegla potraga za poslom,, Ali opet ne treba odustajati. Ako ima tko kakvih savjeta dobrodosli su ( trazim i u manjim gradovima, saljem za interno i anesteziju i neurologiju, bjezim od kirurskih grana- nisam za toga :D )

Poslednja izmena:
Eh ovako... Dosao mi je neki dopis od Regierunga Oberbayern, u kojem kazu da ce sad moje dokumente proslijediti Gutachteru da uporedi diplome i napominju da ce to kostati nekoliko stotina eura. Poslali su mi neki Einverständniserklärng da potpisem i da im to posaljem. Posto ovo dosad niko nije spominjao, moje pitanje glasi, da li je ovo vama koji ste dobili Aprobaciju dolazilo? Hvala unaprijes

Ako misliš da radiš kao lekar opšte prakse bez specijalizacije iz opšte medicine to u Nemačkoj, koliko je meni poznato, ne postoji. Ako baš želiš da radiš kao lekar opšte prakse moraćeš da počneš kao Assistenzarzt u bolnici koja nudi mogućnost za tu specijalizaciju a i mislim da ti treba i neka ambulanta gde bi odradio jedan deo. Za to vreme bi primao platu kao i svaki drugi asistent, što će reći nešto oko 2500 e neto. Kad završiš spec. onda možeš da radiš u nekoj ambulanti koje su sve privatne ili da preuzmeš neku od lekara koji ide u penziju ili da sam otvoriš neku. Rad i zarada se onda uglavnom vrte oko dodeljenog budžeta, a dodatno se zaradi kad dođu privatno osigurani pacijenti ili koji sami plaćaju usluge. Koliki je iznos zarade nije mi poznato...

Moguće da ti bude priznat u Saarlandu, jer koliko ja znam oni ne organizuju Ispit nego priznaju bilo koji ispit C1-Medizin, za ostale pokrajine ne verujem. Što se tiče FSP u Niedersachsen, ja treba da polažem uskoro pa ako možeš napisati malo više o tome, odakle si se spremao, kako je prošao ispit i sl. Hvala

Pozdrav.da ti kažem najpre da nisi jedina sa tim zahtevom.i meni je isti stigao i pored toga što imam već nostrifikovanu diplomu u grčkoj po zakonu 2005/36 evropske unije.i moje pitanje je koliko traje to upoređivanje srpske diplome i koliko kosta i naravno u kojoj službi to može da se sazna!hvala

Kolege, hvala na podeli informacija! Ja sam skoro polozila B2 a odavno pratim forum, tek se sad prikljucih. Pokusavam za sad apreko agencija da trazim posao, ali me uglavnom odbijaju zbog toga sto smo zemlja treceg sveta, a previse je EU kandidata, ili zato sto nemam C1, ili zato sto nemam aprobaciju. Jedina agencija za sada koja nudi nekakvu saradnju je DOC TO LET. Vidim da je ona pominjana vise puta, ali jos niko nije izneo svoja iskustva sa njom u vezi. Meni je ponudjeno placanje kursa C1-Kommunikationskurs für Ärzte i smesataja, a da im taj novac koji uloze vratim od plate, kada dobijem posao kojim sam zadovoljna. Zatim navode Vermittlungsgebühr u odredjenom iznosu koje se placa nakon dobijanja posla. To je znaci provizija koju agencija uzima za posredovanje. Sta mislite o ovome?

Poslednja izmena:

Back