Srpski lekari u Nemačkoj

Drage Kolege, nalazim se u fazi potrage za poslom, pratim ovaj forum redovno i koliko sam zapazila na sve vecem broju oglasa traze da lekari vec imaju aprobaciju. Ono sto mene zanima jeste jel mi mozemo podneti zahtev za aprobaciju i bez ugovora o radu t.j. bez da smo nasli posao? Isto pitanje za Berufserlaubnis? Ako sam ja dobro shvatila za dobijanje Berufserlaubnisa nam treba ugovor a za aprobaciju ne, sto mi je malo nelogicno. Moze li neko da me ispravi ako gresim?

Pozdrav kolege.

Da li je neko od vas mozda menjao pokrajinu pre nego sto ste dobili Aprobaciju?

Ja sam u Sachsen-Anhalt (nesto duze od godinu dana) i predlala sam papire za dobijanje Aprobacije. Naravno ta procedura traje :think:
Interesuje me da li mogu da predjem u drugu pokrajinu i tamo ponovo predam papire za dobijanje Aprobacije ili moram to ovde da obavim do kraja?

Hvala na unapred na odgovoru.

Pozdrav

Jeste od vrata do vrata lakse dobiti posao, direktno na bojnom polju, nego iz srbije preko mail-a. Kao sto napisa koleginica par postova pre ovog i kao sto ja napisah u mom postu moras da im upadnes u oci, da tvoju prijavu zapaze. Preporuka od profesora mentora U SVAKOM SLUCAJU (po mogucstvu na engleskom ili na srpskom pa prevedena na nemacki)a sto se tice simpozijuma prevedi samo par da se vidi da si zainteresovana, posebno ako su simpozijumi sa prakticnim delom ili se dobija neki sertifikat posle simpozijuma, i ako je medjunarodni u Becu ili Londonu...npr. , e to je pun pogodak. Nemoj prevoditi i slati sve, oni nemaju vremena da pregledaju 300 sertifikata ili sl. koji im ne znace puno. Ajd puno uspeha

Hvala puno :)!

Kao nastavak priče o dobijanju dozvole u Brandenburgu: Samo bi još dodal da se po dobijanju Berufserlaubnisa u Brandenburgu dobija i automtaski prijava za aprobaciju i za Fachsprachprüfung (kao i njegov detaljan opis), koje bi trebalo odmah da im se pošalju. Meni je Beruferlaubnis izdat 19. maja, a prvi slobodan termin za polaganje jezičkog ispita je novembar 2014. Ipit košta 275eu.

Postovane kolege, nova sam na forumu, procitala sam temu od prve stranice, vi ste moj jedini izvor informacija i hvala vam na tome! Kao sto mozete predpostaviti, i ja sam u potrazi za poslom, po zanimanju sam doktor medicine. Zivim u Minhenu vec skoro 2 godine i nazalost, iz privatnih razloga, ogranicena sam na ovaj grad. Svjesna sam cinjenice da cu ovdje tesko naci zaposlenje, ali druge opcije nemam. Moje pitanje glasi: Na kakve konkurse saljete Bewerbunge, da li za mjesto Assistenzarzt ili Assistenzarzt im Praktikum ili nesto trece? Ja sam dosad slala za mjesto Assistenzarzt i dobijam samo odbijenice. Pitam se da nije ovo preambiciozno sa moje strane? Ne smijem se usuditi da polazem za Aprobaciju jer mi znanje jezika jos uvijek nije na zavidnom nivou (imam polozen B2).. unaprijed zahvaljujem

A koliko ste vi dobili vremena za uvesti se u posao? Kada su pocela dezurstva? Zasto mi necete odgovoriti...?

Ja mogu iz mog kratkog iskustva odgovoriti da su mi dali bas malo vremena za uvodjenje u posao tj vec u drugom mesecu me cekaju dezurstva a na razgovoru za posao je receno da cu imati posle 2-3 meseca dezurstva. Radim nedelju dana i od prvog dana sam pocela prijeme, fleksule i poneko vadjenje krvi!
Kako je u tvom slucaju?

Ja imala dezuru nakon tjedan dana..mjesecno jedan vikend potpuno slobodan i te vikende imala sam tecajeve..i tako prva tri mjeseca....kasnije sam imala 2 slobodna vikena mjesecno...mislim da sam na licnom iskustvu naucila sto je burning out syndrom..ekipa je bila ok, kolegijalni i dragi..sestre super...ali. ja taj start nisam najbolje podnijela i kod odlaska sam to sefu vrlo jasno rekla. Kod razgovora za posao dogovor je bio 2 do 3 mj uvodjenje. Smatram to bezobraznim..ne radim vise tamo i sefu je bilo zao sto idem ali bas to je bio razlog...osjecaj da nema zadane rijeci. A bilo je toga jos doduse.
Nije lose iznositi i losa iskustva. Nije sve savrseno. Meni je ovo bilo lose iskistvo.

Poslednja izmena:
Hvala na odgovoru. Ja neznam nikoga sa ovako teskim startom. Sada je dobro, ali sada nisam niti svjezi auslender. Meni je taj odjel savrseno odgovarao po gabaritima, ali bilo je stvari koje nisu bile u redu i koje ja nisam htjela tolerirati. Nisam bila svjesna koliko sam zdravstveno lose, mislila da je samo umor.. Trebalo mi je nekoliko mjeseci da dodjem na sebe i vratim staru energiju.
Mislim da treba pisati i o losim iskustvima jer covjek ima dojam da je u njemu greska i da nesto krivo radi. Nema meda i mlijeka. Sreca je upasti medju korektne igrace. Ja se nisam usudila odbiti dezursta u strahu od otkaza. Dosla sam sama sa malo para..kuda ako dobijem otkaz nakon 15 dana? A htjela sam odraditi ugovor iako mi je bilo tesko kao covjeku.No, sada sam u poziciji da jednostavno kazem "Odoh"...pa je sve drugacije. I ja sam vidno jaca nego prije.

Drage Kolege, nalazim se u fazi potrage za poslom, pratim ovaj forum redovno i koliko sam zapazila na sve vecem broju oglasa traze da lekari vec imaju aprobaciju. Ono sto mene zanima jeste jel mi mozemo podneti zahtev za aprobaciju i bez ugovora o radu t.j. bez da smo nasli posao? Isto pitanje za Berufserlaubnis? Ako sam ja dobro shvatila za dobijanje Berufserlaubnisa nam treba ugovor a za aprobaciju ne, sto mi je malo nelogicno. Moze li neko da me ispravi ako gresim?

Grešiš, ovaj, silno grešiš sinko :D :D :D. Šalu na stranu, za aprobaciju nije potreban ugovor o radu, dok je za BE različito od pokrajine do pokrajine. U BW npr. je potreban ugovor ili pismena izjava poslodavca da hoće da Vas primi, dok u Bavarskoj možete podneti zahtev za BE i bez nađenog posla.

Pozdrav kolege.

Da li je neko od vas mozda menjao pokrajinu pre nego sto ste dobili Aprobaciju?

Ja sam u Sachsen-Anhalt (nesto duze od godinu dana) i predlala sam papire za dobijanje Aprobacije. Naravno ta procedura traje :think:
Interesuje me da li mogu da predjem u drugu pokrajinu i tamo ponovo predam papire za dobijanje Aprobacije ili moram to ovde da obavim do kraja?

Hvala na unapred na odgovoru.

Pozdrav

Hmmm, procedura za aprobaciju svuda traje minimum par meseci i to u najboljem slučaju. Ne znam koliko ćete dibiti na vremenu ako podnesete zahtev u drugoj pokrajini... S druge strane to oko povlačenja zahteva je malo nejasno. Ja kad sam podnosio zahtev za izdavanje aprobacije posle GWP, potpisao sam neku izjavu da nisam nigde drugde podneo zahtev. A u tom formularu je bilo ostavljeno mesto da, uslučaju da sam podneo zahtev negde drugde, upišem naziv pokrajine. Logično bi bilo da može da se povuče zahtev za aprobaciju i podnese u drugoj pokrajini bez nekih posledica. Međutim ukoliko su Vam možda već odredili termin za GWP, treba voditi računa da vam povlačenje zahteva ne tumače kao odustajanje odnosno padanje ispita. Najbolje je da pitate nadležne.

A koliko ste vi dobili vremena za uvesti se u posao? Kada su pocela dezurstva? Zasto mi necete odgovoriti...?

Kod mene uvođenje u posao po nekim novim preporukama traje tri meseca, dok je ranije bilo 4 nedelje za početnike... Ja sam na anesteziji i to za mene znači da uvek neko treba da bude sa mnom u sali za to vreme. Lakše intubacije su mi dali da radim uz nadzor već od drugog dana, a posle nekih mesec dana sam ostajao sam u sali (posle intubacije do trenutka za buđenje pacijenta) kod manje rizičnih pacijenata i operacija. Nakon dva meseca sam radio povremeno potpuno sam u sali i radim sam preoperativne preglede pacijenata. Dežurstva me očekuju tek posle prvih 6 meseci minimum.

Kolege ima li neko dobar savet u vezi hospitacije? Pozvana sam na nedelju dana nakon intervjua na Skype,pa da znam otprilike sta da ocekujem. Hvala unapred :-)
Savet da, ali koliko dobar zavisi od situacije :mrgreen:. Ispitajte sve što možete u vezi klinike, obično je dovoljno ono što imaju na sajtu ali možete i da guglate ako Vas ne mrzi. Pričajte što više sa njima, znanje jezika im je naravno jako bitno, ako napravite po neku grešku manje je strašno nego da ćutite. Očekujte gomilu pitanja o Vam, studijama, zašto baš ta oblast itt. i spremite odgovore (pisano je već dosta o tome malo prelistajte unazad postove vezano za razgovor za posao). Postavljajte i Vi dosta pitanja da pokažete interesovanje. Ne znam na kom ste odeljenju ali očekujte da odradite neki pregled, izvadite krv i sl. Zavisi sve od klinike ali za nedelju dana hospitacje nećete dobiti mnogo toga radite. Možda Vam daju da tumačite neki EKG, rentgenski snimak itt. Dakle ne očekujte previše a ni da ćete biti samo pasivni posmatrač.

Kolege ima li neko dobar savet u vezi hospitacije? Pozvana sam na nedelju dana nakon intervjua na Skype,pa da znam otprilike sta da ocekujem. Hvala unapred :-)

Ja sam imala skoro hospitaciju od nedelju dana na reha klinici.
Prvi dan sam isla na sastanak posle zajedno vizita. Gde su mi usput postavljanja pitanja. O svakom pacijentu ponesto. Dosta su me pitali farmakologiju. Odmah sutradan na sastanku mi je dodeljen pacijent koji treba da dodje taj dan. Uradila sam prijem do detalja. Ispricala sam se sa sestrama pa me onda sef pozvao i opet sve pred njim. Posle opet vizita i opet pitanja samo tezi pacijenti. Sledeci dan sam referisala pacijenta na sastanku. I tako jos tri puta. Na kraju me sef pitao o svim pacijentima koje sam imala da mu referisem. Prva dva dana nisam imala srecu jer kolega assistenzarzt nije dosao na posao, bio bolestan, pa sam morala sa sestrama da se konsultujem. Generalno na pocetku mi je receno da bez Berufserlaubnisa ne mogu nista da radim.Znaci sve sto mi radimo na toj hospitaciji je protiv zakona.
Ali sa druge strane ne verujem da ce neko dati posao gradjaninu zemlje treceg sveta ako se ne pokaze u dobrom svetlu za to kratko vreme.
Zato radi sta znas i sto vise pitaj i komuniciraj sa kolegama. Srecno;)

Kod mene uvođenje u posao po nekim novim preporukama traje tri meseca, dok je ranije bilo 4 nedelje za početnike... Ja sam na anesteziji i to za mene znači da uvek neko treba da bude sa mnom u sali za to vreme. Lakše intubacije su mi dali da radim uz nadzor već od drugog dana, a posle nekih mesec dana sam ostajao sam u sali (posle intubacije do trenutka za buđenje pacijenta) kod manje rizičnih pacijenata i operacija. Nakon dva meseca sam radio povremeno potpuno sam u sali i radim sam preoperativne preglede pacijenata. Dežurstva me očekuju tek posle prvih 6 meseci minimum.
I ja sam pozvana na razgovor i jednodnevnu hospitaciju na anesteziji? Jel mozete da mi kazete sta bih mogla da ocekujem? Svaki svaet je dobrodosao. Malo me brine jer je ovo deo medicine s kojim se tokom studija najmanje bavimo. Hvala unapred

I ja sam pozvana na razgovor i jednodnevnu hospitaciju na anesteziji? Jel mozete da mi kazete sta bih mogla da ocekujem? Svaki svaet je dobrodosao. Malo me brine jer je ovo deo medicine s kojim se tokom studija najmanje bavimo. Hvala unapred
Možemo slobodno da kažemo deo medicine kojim se uopšte ne bavimo tokom studija....:roll: Ali neka Vas to ne zabrinjava previše, naučićete polako sve :ok:. E sad što se tiče hospitacije... Meni je trajala dva dana, ali tu nema neke razlike u odnosu na jedan dan.Kao što sam već pisao, jako je bitno da pričate sa njima. Idete odmah u salu, tu se upoznajete sa kolektivom, pokazuju Vam gde je šta i usput pitaju sve i svašta. Meni su pitanja išla od toga iz kog sam mesta u Srbiji do toga koji je lek u špricu (to je bilo lako jer je bio propofol :) ). Iskoristite savete sa foruma da spremite dobre odgovore na pitanja, kako lična tako i u vezi studija, oblasti kojima želite da se bavite itt. Razgovarate sa skoro svakim Oberazt-om ponaosob. Ostaviće vas i da popričate i sa ostalim kolegama dok ste u sali, sve zavisi kako se organizuju. Mogu da Vam daju da navučete neki lek u špric. Eventualno da stavite braunilu ali to ne verujem, meni za dva dana to nisu dali da radim, ali opet sve zavisi od klinike. Mislim da sam sve ispričao :D, možete mi pisati na PP ako Vas još nešto zanima.

Postovane kolege, nova sam na forumu, procitala sam temu od prve stranice, vi ste moj jedini izvor informacija i hvala vam na tome! Kao sto mozete predpostaviti, i ja sam u potrazi za poslom, po zanimanju sam doktor medicine. Zivim u Minhenu vec skoro 2 godine i nazalost, iz privatnih razloga, ogranicena sam na ovaj grad. Svjesna sam cinjenice da cu ovdje tesko naci zaposlenje, ali druge opcije nemam. Moje pitanje glasi: Na kakve konkurse saljete Bewerbunge, da li za mjesto Assistenzarzt ili Assistenzarzt im Praktikum ili nesto trece? Ja sam dosad slala za mjesto Assistenzarzt i dobijam samo odbijenice. Pitam se da nije ovo preambiciozno sa moje strane? Ne smijem se usuditi da polazem za Aprobaciju jer mi znanje jezika jos uvijek nije na zavidnom nivou (imam polozen B2).. unaprijed zahvaljujem

Ne bojte se nije preambiciozno :). Samo na konkurse za Assistenzarzt-a možete i da šaljete. Za mesto Arzt im Praktikum koliko sam ranije video nema oglasa, to možete da šaljete samoinicijativno. Mada pošto je u pitanju Bavarska, Assistenzarzt je dovoljno.
Da li ste samo po Minhenu tražili mesto ili ste razmatrali okolinu do nekh 50-60 km udaljenosti? Minhen je veliki grad i tu se po pravilu teško nalazi mesto pogotovo ako ste stranac bez aprobacije. Nemojte da se obeshrabrujete, videli ste i sami na forumu da je većina nas slala gomilu Bewerbung-a širom Nemačke sa uglavnom malim procentom odgovora a još manjim pozitivnih odgovora. Retki su primeri gde su ljudu dobili poziv(e) na razgovor posle 10-20 poslatih pisama.

Kolega odi na klinici gde si stazirao i potrazi da ti otkucaju plan staziranja u kadrovskoj sluzbi. U Nišu su tako odlazili za DE
Poštovane kolege,
u toku sam procesa dobijanja aprobacije u Bayernu.U Regierung-u mi traze dodatnu dokumentaciju iz koje se vidi sta sam sve na fakultetu i pripravničkom stažu radio iz urologije, traumatologije, anestezije.Studirao sam u NS, pripravnički staž obavljao u trajanju od 12 meseci.S obzirom da je jedini dokaz obavljenog pripravničkog staža pripravnička knjižica koja je u ministarstvu, i koliko sam na ovom forumu uspeo pronaći, iz ministarstva se ne može uzeti da se kopira. Interesuje me da li je neko imao slična iskustva i kako je rešio ovaj problem?
Zahvaljujem se unapred.

- - - - - - - - - -

Kolega DHL daje poseban popust za slanje dokumentacije vezano za posao ako je medicina u pitanju.Isla ja u DHL u Nišu i tamo dobila tu informaciju.
Kolege, potrebna mi je preporuka : Koji je najbolji mogući način da se šalju dokumenta za De. Pošta? Dhl? Kurirska služba?

Da li neko radi ili je upoznat sa tzv.opstom praksom u Nemackoj,ili Allgemeinmedizine,ja treba da pocnem,ovde su uglavnom iskustva iz bolnica,klinika.svaka informacija bi mi dobro dosla u vezi rada,plate..
Za opstu mora (mislim) 18 meseci Weiterbildung Interne u bolnici (koja ima Ermächtigung za Weiterbildung). Ima i neka kombinacija interna plus psihijatrija onda u svakom slucaju jos (mislim) 18 meseci opste prakse gde ima specijalsta opste prakse (tu ne znam kako ide za Ermächtigung) i onda prijava ispita, polaganje i specijalista ste. Moze i start odmah u opstoj praksi (sto je redje ali ima da se nadje) pa onda interna pa ispit itd., ali interna mora obavezno. U Nemackoj ili vas zaposle=prime u nekoj Gemeinschaftpraxis gde je vise lekara opste ili cak internista itd. udruzeno ili se radi varijanta preuzimanja prakse od nekog ko ide u penziju. U tom slucaju mora ta praksa da se bukvalno otkupi od nekoga. Cenu ne znam, moj bivsi mentor (tj. od koga sam ja preuzeo Station kad je on zavrsio svojih 18meseci interne) radi trenutno paralelno sa lekarom od koga za godinu dve (dok ne polozi specijalisticki) preuzima praksu. Ja sam samo nesto nacuo ali on bi trebalo da plati 20000e, ali moze biti da je totalna dezinformacija. Plata ako vas oni prime u neku Gemeinschaftpraxis isto ne znam ali mislim da ne odstupa od proseka u bolnicama 4000-4500e bruto mesecno. A ako preuzmete praksu sami ste svoj gazda, sami svodite racune, prihode i troskove. Pokusavate da od Krankenkase sto vise naplatite za usluge i na pacijentima i ostalim troskovima sto vise da ustedite. U realnosti to znaci da se lekovi prepisuju u jeftinijoj varijanti (kombinacije ili po ugovoru sa Krankenkase naveliko i jeftinije) ili laboratorija ne radi tako cesto cak i kad je kontrola indikovana ili cak da se preporuke o promeni terapije iz bolnica posle bolnickog lecenja ne sprovode uopste ili bar ne dok se potrose vec (pre bolnickog lecenja) propisani lekovi. Pa nas posle zovu pacijenti ´´sta da radim Hausarzt nece da mi prepise´´ :) :) Sta da kazem sve velelepno u toj Nemackoj.

U vezi rada ne mogu ti puno pomoci. Termini se zakazuju, zavisi kako gde po par dana ili nedelja cekaju pacijenti. Ima i tzv. Notfalltermina gde se moze doci kod Hausarzta po pozivu i u istom danu ako se ima debeo razlog. Pregledaju se deca tj. bukvalno je cela porodica kod jednog lekara. (U Srbiji bar nisam imao nista sa pregledom dece kad sam radio u opstoj praksi. ) Ima kucnih poseta, kako i koliko cesto saznaces verovatno i sama, ubrzo. I najvaznije, mnogo mnogo papirologije. Petkom posle 12h nema otvorene opste prakse u celoj Nemackoj, a obicno se ima jos jedan kratak, isto do 12h, dan u sedmici i jedan dug do 18:30 ili sl. Sve ovo znam samo indirektno ili preko iskustva kod mog Hausarzt-a. A da ima Praxis-a koje su dobro opremljene sa Ultraschall-ovima itd., sto je opet u cilju ustede, da se manje pacijenti salju na stranu a vise dijagnostike radi samostalno, sto je po meni od prednosti i za pacijente. Valjda je od pomoci...

Poslednja izmena:

Back