Srpski lekari u Nemačkoj

Postovane kolege,

Predao sam zahtjev za Aprobaciju u NRW-u, tacnije u Arnsbergu.Treba da polazem Fachsprachtest. Ima li ko bilo kakve informacije o tom ispitu, kako se polaze, je li tesko poloziti, ima li neka posebna literatura? Unaprijed hvala.

Lijep pozdrav

Imam jedno pitanje, bio bih veoma zahvalan na odgovoru, a ono je sa koliko novca, odprilike, treba otici u Nemacku prilikom pokusaja zaposljavanja? Ovde tesko da ima zivota za mene, pa posle zavrsene medicinske skole imam zelju da odem odavde. Kada bih savladao jezik i nekako nasao posao, koja je to minimalna cifra bez koje ne vredi polaziti? Znam da sve zavisi od mnogo razlicitih faktora, ali me interesuje neka najniza cifra, sa kojom bih se snasao za vreme probnog rada, da se ima za stan i da moze da se prezivi do prve plate.

Imam jedno pitanje, bio bih veoma zahvalan na odgovoru, a ono je sa koliko novca, odprilike, treba otici u Nemacku prilikom pokusaja zaposljavanja? Ovde tesko da ima zivota za mene, pa posle zavrsene medicinske skole imam zelju da odem odavde. Kada bih savladao jezik i nekako nasao posao, koja je to minimalna cifra bez koje ne vredi polaziti? Znam da sve zavisi od mnogo razlicitih faktora, ali me interesuje neka najniza cifra, sa kojom bih se snasao za vreme probnog rada, da se ima za stan i da moze da se prezivi do prve plate.

Ako ne racunas prevod diplome, izdavanje boravisne dozvole (ako je duze od godinu dana onda je 110eu) i u slucaju da ti klinika ne obezbedi smestaj, a da zivis u srednje skupom gradu, rekla bih da mozes naci sobu za oko 300eu i da sam spremas hranu, ali da se ipak hranis relativno raznovrsno (povrce, voce, 2-3 nedeljno neko meso) je oko 10eu dnevno. Naravno, ako zivis na drugom kraju grada, tu je i prevoz koji se krece mislim od 1.20eu do 2.90eu za kartu (obicna karta za 1 zonu koja svuda vazi 2h) u jendom pravcu. Ima tu jos mnogo faktora - koliko trosis na internet, telefon i drugo.

Ako ne racunas prevod diplome, izdavanje boravisne dozvole (ako je duze od godinu dana onda je 110eu) i u slucaju da ti klinika ne obezbedi smestaj, a da zivis u srednje skupom gradu, rekla bih da mozes naci sobu za oko 300eu i da sam spremas hranu, ali da se ipak hranis relativno raznovrsno (povrce, voce, 2-3 nedeljno neko meso) je oko 10eu dnevno. Naravno, ako zivis na drugom kraju grada, tu je i prevoz koji se krece mislim od 1.20eu do 2.90eu za kartu (obicna karta za 1 zonu koja svuda vazi 2h) u jendom pravcu. Ima tu jos mnogo faktora - koliko trosis na internet, telefon i drugo.

Hvala puno. Znaci u nekom proseku skoro 1000eu. Koja je to zivotna ironija, odavde bih pobegao jer nemam posla, samim tim i novca, a da bih otisao gde ima posla treba poprilicno novca. Al boritu se moram, kako znam i umem.

Ćao svima. Evo jedne ponude za posao. Direktorka jedne privatne reha klinike, koju sam nedavno upoznao, traži jednog lekara. Nažalost na klinici nema mogućnosti za specijalizaciju. Ugovor možete sklopiti na najviše dve do tri godine, a odgovara joj i na par meseci, sve po dogovoru. Klinika je u NRW pa je neohodan Fachsprachprüfung za izdavanje BE koji se polaže pri lekarskoj komori. Ako je neko zainteresovan neka mi se javi preko PP.

Zdravo,kolega ako se uste e slobodno mestoto ,dali moze da mi go pisete imeto i adresata na klinikata,fala ,pozdrav

Kolege kako ste popunjavali nedostatke u Lebenslaufu, tj interesuje me jesu vam nekad zbog toga zamerili kada ste predavali za BE. Kod mene je slucaj da sam radila do kraja 2013e i posle toga sam dosla u Nemacku, ucila jezik i imala jednu hospitaciju koju nisam bila unela u CV ali sam je navodila u Anschreibenu kad sam slala prijave za posao. E sada poslali su mi mail iz Burgeramta gde sam predala za BE da dopunim period od kraja 2013 do danas sto sam pokusala da objasnim im u mailu a takodje sam i prepravila CV koliko je to moguce. Ovo pisem bas vise iz ocaja jer me sad strah da me i zbog toga mogu cimati da imam problema za BE a imam vec i ugovor sa Klinikom od 01.06. Inace sutra zovem telefonom da pitam jer mi na mail nisu odgovorili :(

Hvala odlicnim kolegama na solidarnosti.. Moram i ja da dosadjujem malo.. Ukoliko Nemacka ne prihvata prevode nasih sudskih tumaca i zahtevaju da se prevodi obave kod njih, kako naci sudske tumace u Nemackoj i kako to funkcionise? I jos jedna stvar, da li je diploma OSD ekvivalentna diplomi Goethe instituta ? Hvala unapred na odgovoru

Upravo tako kako se zalomi, mislim da je u Bavarskoj veca konkurencija jer ne treba jos uvek C1 i uglavnom se dobija aprobacija bez polaganja. Prelistaj forum ima raznih iskustava!
Drage kolege,molim vas ako biste hteli da podelite iskustvo gde je lakse traziti posao u kojoj pokrajini,da li je to severni i istocni deo Nemacke ili pak mozda Bavarska,ili su sva iskustva individualna pa kako se kome zalomi? Hvala.

Pozdrav kolege!
Potrebna mi je pomoc oko dokumenata za Berufsurlaubnis.Sta ste slali kao dokaz da ste radili u Srbiji kao lekar?
Da li je to radna knjizica?Da li je neko prevodio radnu knjizicu?Hvala
Ja sam radila u Republici Srpskoj i nisam prevodila radnu knjizicu nego potvrdu koju mi je izdao Dom zdravlja na kojoj tacno pise sta sam radila i u kom periodu.

Hvala odlicnim kolegama na solidarnosti.. Moram i ja da dosadjujem malo.. Ukoliko Nemacka ne prihvata prevode nasih sudskih tumaca i zahtevaju da se prevodi obave kod njih, kako naci sudske tumace u Nemackoj i kako to funkcionise? I jos jedna stvar, da li je diploma OSD ekvivalentna diplomi Goethe instituta ? Hvala unapred na odgovoru

Pa to ces uglavnom naci na internetu za prevodioca ako ukucas za neku regiju ili grad. Da OSD je koliko znam priznat kao i Goethe i Telc.

Pozdrav svima. Uspeo sam naci posao u pokrajini Sachsen-Anhalt. Da bih dobio BE, potrebno je da polazem PK test, odnosno kako oni to sad zovu Deutsch-Sprachtest. Poslali su mi da polaganje traje 80 min i sastoji se iz usmenog dela tj. razgovor sa pacijentom i razgovor sa drugim lekarima o pacijentu i pismenog dela (Anamnesebogen, Befunde, Arztbrief). Nikakve dalje detalje nisu spominjali. Ima li neko iskustva sa polaganjem ovog testa u Sachsen-Anhalt da podeli? Svaki blizi info mi je od velike pomoci. Puno pozdrava svima jos jednom.

Prije svega, svima veliko hvala. Ja uveliko planiram da nakon zavrsetka studija odem u Njemacku, trenutno sam u fazi ucenja jezika i prikupljanja informacija :) pa me zanima da li je neko licno obilazio bolnice? Ja imam neke rodbine tamo pa bih mogla boraviti kod njih i tako traziti posao ali ni sama ne znam da li moze tako :/

Back