A sada je došao i na mene red da se odužim zajednici
Friške izveštaj sa današnjeg GWP u
Hessenu! Tacnije u Marburgu.
Obaveštenje o datumu ispita dobijete putem mejla i dva dana kasnije pismo, i sve to 2 nedelje pred ispit. Članove komisije saznajete 48sati pred ispit.
Uz obaveštenje o datumu ispita, dobijete i obavest, koji ce vam biti treci Fach: aneste, neuro...
Ispit košta
1100eur ( hiljadu i sto eura). Da, dobro ste pročitali. To je cifraaa

. Sve ovo se polako pretvara u biznis
Tok ispita:
20minuta - imate pacijenta glumca, ciljana anamneza, pregled. Pacijent je imao TVT Unterschenkel links. Payer, Meyer, Homan Zeichen. Pregled se odigrava u prostoriji koja lici ordinaciji, odvojena staklom u kojoj su Prüferi koji preko slusalica cuju kako ja pricam

. Pacijent je zapravo i ispitivac. On me pita sta dalje sa ovim, sta cete mi raditi, zasto? i njemu sve na narodski.
30Minuta- da se to lepo napise: Anamnese, Befunde, Diagnose, Prozedere. Papir odlazi komisiji.
Kratka pauza i cekanje na prozivku.
Bejah prvi. U komisiji kardiolog, hirurg und anestesist. Najpre je poceo Internist o TVT, sve, Ursache, Virchow Triade, Heparin, Marcumar, NOAK, D-Dimmere wenn erhöht. Dao mi je EKG, odmah se dalo videti ERBS , ST Streckung Elevation in II; III; AVF Ableitung. Ali se sve lepo opise, P Welle, Lagetyp, sve po PS. Anestezilog pitao Verbrenungen, zakon devetki ( eto toga sam se setio sa mog GBD faxa

))! formula za nadoknadu tecnosti 4ml x kgKG x % opaljenih povrsina tela. ACS pitao, da li Aspirin moze intravenös, QTz, was korrigierte QTz ist, guckt ihr mal Bazett Formel. Pitao me Th Morfin, Dosierung wusste ich nicht. Znao sam Th za Torsade des Pointes, Magnesium 2mg IV. Time sam pokrio rupetine u druge Dosierungen.
Hirurg me je pitao samo Pneumothorax, Pleurodese, Drainage nach Monaldi und Bulleu. On je i bio predsednik komisije.
Rö snimke nisam imao. O Strahlenschutzu ni S

. Kao ni o Rechtsfrage.
Frage und Antwort Innere, Chirurgie, Fallbücher Innere, Chirurgie, Farmakologie. EKG Kurs für Isabel. Sledeci sajt je super:
http://www.uni-marburg.de/fb20/rpz/lehrvideo_scripte
Ali... ali... najbitnije jeste rad na klinici. Ako radite na psihijatriji, neurologiji, trazite od sefova da vas puste da idete ili na Notaufnahme, ili da vam organizuju mini praktisches Jahr. Ja sam to imao, i dosta mi je pomoglo...
Ispit je velika igra. Morate biti opusteni, osmeh ne skidati sa lica, provesti neku salu kroz ispit. Pre nego sto sam usao na ispit, predsednk mi rekoa: Bleiben Sie einfach locker

, das schaffen Sie schon...
Priprema za sam ispit- dugotrajna, posao kombinovati sa ucenjem, dobro vreme isplanirati... Informacije o udzbenicima sam upravo na ovm sajtu nasao. Kada sada neko ovo moje procita, kako je ispit tekao, moze da se uplasi, osobito ak je na pcetku ucenja... ja sam se tako bio prestravio kada sam citao postove kolega koji su nesebicno davali info! Svaka cast!
Sta donosi polozeni ispit: naucena medicina na nemackom, rame uz rame sa nemackim doktorima, rad bez bojazni straha.. onda malo provedete u tom malom mestu gde ste, naucite jos bolje jezik, a onda su vam svuda vrata otvorena. Na tom Vorstellungsgesprächu u Hamburgu, Berlinu, Kölnu... vasa aprobacija iz zapadne nemacke, vasa polozena aprobacija... videcete kakvu ulogu igra

.
Rado cu svakom odgovoriti svakom na pitanje, ali bih zamolio da mi saljete na private, kako bin na mail dobio, jer necu tako cesto pocecivati ovaj forum

)) mali predah... die Seele atmen lassen...
Izvinjavam se na pola nemackom, pola srpskom... medicinu vise na srpskom ne znam

)... pitanje je da li sam je ikada i znao... bgd fax...necu o tome

...
Ich wünsche euch ein wünderschönes Wochenende!