Srpski lekari u Nemačkoj

Draga Milice_yu, ja sam bas pre dva dana poslala dokumenta u Landesamt u Zossenu (Brandenburg). Pošto sam već dala toliko para, overila sam i dokumenta na međunarodnom obrascu. Nisam doduše overila apostilom potvrdu da nisam osuđivana, jer to izdaje sud i glupo mi je da bukvalno imam dva pecata iz suda. Ne znam d ali ce mi proci, doduse.

Da li si ti slala neke dokumente koji treba da predstavljaju kurikulum i opis predmeta? To navodno treba za aprobaciju. Da li neko ima iskustva sa dobijanjem aprobacije u Brandenburgu?

Inače, u kom si gradu?

A sada je došao i na mene red da se odužim zajednici :)

Friške izveštaj sa današnjeg GWP u Hessenu! Tacnije u Marburgu.

Obaveštenje o datumu ispita dobijete putem mejla i dva dana kasnije pismo, i sve to 2 nedelje pred ispit. Članove komisije saznajete 48sati pred ispit.
Uz obaveštenje o datumu ispita, dobijete i obavest, koji ce vam biti treci Fach: aneste, neuro...
Ispit košta 1100eur ( hiljadu i sto eura). Da, dobro ste pročitali. To je cifraaa :). Sve ovo se polako pretvara u biznis :)

Tok ispita:
20minuta - imate pacijenta glumca, ciljana anamneza, pregled. Pacijent je imao TVT Unterschenkel links. Payer, Meyer, Homan Zeichen. Pregled se odigrava u prostoriji koja lici ordinaciji, odvojena staklom u kojoj su Prüferi koji preko slusalica cuju kako ja pricam:). Pacijent je zapravo i ispitivac. On me pita sta dalje sa ovim, sta cete mi raditi, zasto? i njemu sve na narodski.
30Minuta- da se to lepo napise: Anamnese, Befunde, Diagnose, Prozedere. Papir odlazi komisiji.
Kratka pauza i cekanje na prozivku.
Bejah prvi. U komisiji kardiolog, hirurg und anestesist. Najpre je poceo Internist o TVT, sve, Ursache, Virchow Triade, Heparin, Marcumar, NOAK, D-Dimmere wenn erhöht. Dao mi je EKG, odmah se dalo videti ERBS , ST Streckung Elevation in II; III; AVF Ableitung. Ali se sve lepo opise, P Welle, Lagetyp, sve po PS. Anestezilog pitao Verbrenungen, zakon devetki ( eto toga sam se setio sa mog GBD faxa :)))! formula za nadoknadu tecnosti 4ml x kgKG x % opaljenih povrsina tela. ACS pitao, da li Aspirin moze intravenös, QTz, was korrigierte QTz ist, guckt ihr mal Bazett Formel. Pitao me Th Morfin, Dosierung wusste ich nicht. Znao sam Th za Torsade des Pointes, Magnesium 2mg IV. Time sam pokrio rupetine u druge Dosierungen.
Hirurg me je pitao samo Pneumothorax, Pleurodese, Drainage nach Monaldi und Bulleu. On je i bio predsednik komisije.
Rö snimke nisam imao. O Strahlenschutzu ni S:). Kao ni o Rechtsfrage.
Frage und Antwort Innere, Chirurgie, Fallbücher Innere, Chirurgie, Farmakologie. EKG Kurs für Isabel. Sledeci sajt je super: http://www.uni-marburg.de/fb20/rpz/lehrvideo_scripte
Ali... ali... najbitnije jeste rad na klinici. Ako radite na psihijatriji, neurologiji, trazite od sefova da vas puste da idete ili na Notaufnahme, ili da vam organizuju mini praktisches Jahr. Ja sam to imao, i dosta mi je pomoglo...
Ispit je velika igra. Morate biti opusteni, osmeh ne skidati sa lica, provesti neku salu kroz ispit. Pre nego sto sam usao na ispit, predsednk mi rekoa: Bleiben Sie einfach locker:), das schaffen Sie schon...

Priprema za sam ispit- dugotrajna, posao kombinovati sa ucenjem, dobro vreme isplanirati... Informacije o udzbenicima sam upravo na ovm sajtu nasao. Kada sada neko ovo moje procita, kako je ispit tekao, moze da se uplasi, osobito ak je na pcetku ucenja... ja sam se tako bio prestravio kada sam citao postove kolega koji su nesebicno davali info! Svaka cast!

Sta donosi polozeni ispit: naucena medicina na nemackom, rame uz rame sa nemackim doktorima, rad bez bojazni straha.. onda malo provedete u tom malom mestu gde ste, naucite jos bolje jezik, a onda su vam svuda vrata otvorena. Na tom Vorstellungsgesprächu u Hamburgu, Berlinu, Kölnu... vasa aprobacija iz zapadne nemacke, vasa polozena aprobacija... videcete kakvu ulogu igra:).

Rado cu svakom odgovoriti svakom na pitanje, ali bih zamolio da mi saljete na private, kako bin na mail dobio, jer necu tako cesto pocecivati ovaj forum:))) mali predah... die Seele atmen lassen...

Izvinjavam se na pola nemackom, pola srpskom... medicinu vise na srpskom ne znam:))... pitanje je da li sam je ikada i znao... bgd fax...necu o tome:)...

Ich wünsche euch ein wünderschönes Wochenende!:)

Draga Milice_yu, ja sam bas pre dva dana poslala dokumenta u Landesamt u Zossenu (Brandenburg). Pošto sam već dala toliko para, overila sam i dokumenta na međunarodnom obrascu. Nisam doduše overila apostilom potvrdu da nisam osuđivana, jer to izdaje sud i glupo mi je da bukvalno imam dva pecata iz suda. Ne znam d ali ce mi proci, doduse.

Da li si ti slala neke dokumente koji treba da predstavljaju kurikulum i opis predmeta? To navodno treba za aprobaciju. Da li neko ima iskustva sa dobijanjem aprobacije u Brandenburgu?

Inače, u kom si gradu?

Ja sam trenutno u Srbiji i prikupljam dokumentaciju. Na kraju sam stavila i ja apostill na medjunarodni obrasac. Napisi mi molim te vezano za c1 jel vec imas ili polazes u komori posto ja sada cekam rezultate od telc a to ne ide bas brzo. Hvala puno, izgleda da ovde bas nema ljudi u toj pokrajini. Kad pustis tri poruke mozemo preci na privatne poruke. Pozdrav!

Meni su u Zossenu rekli da oni ne priznaju TELC (osnosno mozda bi i priznali), vec samo ispit njihove komore. Ja inace imam Goethe C1. Usput, ako saljes za Berufserlaubnis, taj ispit se ne polaze pre dobijanja istog, nego u prvih 6 meseci (najbolje) po dobijanju. Znaci, to ti nije potrebno za dobijanje dozvole, vec za polaganje (dobijanje) aprobacije. Ja bih u ponedeljak trebala da dobijem zvanicno obavestenje da li su mi dokumenta u redu.

Hvala Ecke.

Iako zida više nema, u glavama nemačkog društva granice su još tu.
  • Da li ste ikada čuli za zajebanciju Ossy und Wessy?
  • Kada neko kaže Bundesrepublik Deutschland, taj i dalje ne priznaje DDR kao deo Nemačke.
  • Ili kada neko ne želi da izgovori DDR nego kaže neue Bundesländer?

Aprobacija stečena na istoku ili zapadu, ali na koji način? Mukotrpnim učenjem i polaganjem, ili tako što smo šatro uporedili program, ali zbog ogromnog deficita lekara izdata aprobacija, bez da se polaže?
Svako ko uči za GWP je u ogromnoj prednosti! To jeste posao, ali to znanje je onda vaše i to vam nikada niko ne može oduzeti!

Ne želim da glumim proroka, ali polako, vreme će pokazati...

Kolega Leo, svaka cast na polozenom ispitu i nadam se da cete se malo opustiti i odmoriti, ali u vezi ovog jednostavno niste u pravu. Jedino relevantno za dalji napredak je CV, jako je bitno gde ste i kod koga radili WB, to odakle vam je aprobacija vas niko zivi pitati nece, jedino da si ste approbiert ili ne. Takva diskvalifikacija kolega koju su imali nesrecu ili srecu da prvi posao nadju na istoku nije na mestu. Znanje se stice i bez ucenja za ispit, koje nekad podrazumeva ucenje nepotrebnih stvari. Za nekog ko se ne bavi somatikom nego psihijatrijom ili mikrobilologijom je svakako jednostavnije da mu se uporedi diploma nego da 6 meseci uciti posle posla, koji svakako iscrpi coveka, i izlagati se dodatnom stresu. Mislim, jednostavnije je i za druge ali opet... Moja prijateljica je dobila App u Osten, tako sto je kako biste vi rekli "satro uporedjena diploma" i ubrzo nakon toga dobila posao bez problema na renomiranoj kardiloskoj klinici u Berlinu. Dalje, App se ne izdaje samo u Osten, vec i u Westen. NRW na primer,Hamburg, Schleswig-Holstein, Bayern je vec naveden. Za Niedersachsen, Saarland i Bremen nisam siguran.

super...hvala ti kolega
moze li samo pomoc oko ovog ÄRZTLICHES ATTEST, gdje se to vadi?
Jedan vrlo koristan link:
http://www.bundesaerztekammer.de/downloads/Approbationsbehoerden20130225.pdf

Koleginice annavisi
Što se Bajerna tiče ovde sve piše:
http://www.regierung.oberbayern.bayern.de/formulare/gesundheit/appro/
Znači Beruferlaubnis 2 godine. Za to vreme položiti Aprobaciju. Jezik nivo B2. Komunikacion test ne postoji za sada.
Spisak dokumenata za Licencu možete preuzeti u PDF-u sa ovog linka samo obavezno koristite Internet Explorer nikako Chrome ili nešto slično
link berufserlaunis: http://www.regierung.oberbayern.bayern.de/formulare/gesundheit/appro/08959/
Approbationen: http://www.regierung.oberbayern.bayern.de/formulare/gesundheit/appro/08957/

Pozdrav i srećno

Pozdrav kolege, novi sam na forumu i prethodne sate sam proveo citajuci forum i stvarno svaka vam cast...obilje korisnih informacija

imam pitanje za kolege koji su se "borili" sa papirologijom u bayernu...otprilike sam shvatio koje sve dokumente treba pripremiti za BE ali mi nije jasno da li se priznaju prevodi sudskih tumača van EU ako su ovjereni apostilom, koliko sam vidio nekome jesu a nekome nisu, pa ima li neka zvanicna informacija (jer ove iz regierunga skoro je nemoguce dobiti na tel a na mail ne odg)...ne bih bas da rizikujem sa nasim prevodima ako ih ne priznaju

i jos nesto...gdje se vadi arztliches attest, moze li od ljekara koji saradjuje sa ambasadom ili i to mora biti iz njemacke

Magdeburg, mogu samo da ti kazem sta su rekli mom poznaniku (radi kao inzenjer elektrotehnike, znaci isto deficitarno zanimanje). Trajni boravak moze dobiti ako je zaposlen za stalno i ako je polozi B1 posle 21. meseca. Ukoliko zaposlenje nije za stalno, trajni boravak se dobija posle mislim 5 ili 8 godina, nisam sigurna.

Ćao svima. Evo jedne ponude za posao. Direktorka jedne privatne reha klinike, koju sam nedavno upoznao, traži jednog lekara. Nažalost na klinici nema mogućnosti za specijalizaciju. Ugovor možete sklopiti na najviše dve do tri godine, a odgovara joj i na par meseci, sve po dogovoru. Klinika je u NRW pa je neohodan Fachsprachprüfung za izdavanje BE koji se polaže pri lekarskoj komori. Ako je neko zainteresovan neka mi se javi preko PP.

Cao svima, citam vas puno, super ste, ima puno informacija, stvarno mi je drago sto ima ljude koji spodeluju svoje iskustva, i sta se trude da pomogne.
Ja sam iz Makedonije, pa izvinite ako ne pisem pravilno Srpski.
Zavrsio sam Medicinski fakultet pre 3-4 meseca, idem na Staz sad, pa da ve pitam
Jel znate da je procedura ista za Makedonci kao i za Srbi?

I ne mogu se odlucite izmedju Slovenija i Germanija, svakako da je Slovenski jezik nesporedlivno polesan od Germanski, sta mislete vi za Slovenija, jel znate ili ima neko ovde koj je otisamo u Slovenii?

Hvala svim kolegama na pruzenim informacijama!
Ukoliko neko ima pitanja vezanih za polaganje B2 ispita, prenecu mu svoje iskustvo, jer sam taj stupanj uspesno presla.
Trenutno pripremam Bewerbung, zanima me kakva su vasa iskustva sa prevodom diplome i ostalih dokum. Gde je najbolje prevoditi? Da li neko moze da mi preporuci sudskog tumaca?

Back