Srpski lekari u Nemačkoj

Postovane kolegice i kolege,

Dobio sam posao na jednoj Klinici u Hagenu (NRW). Zanima me nekoliko stvari..da li prije zahtjeva za vizu moram zahtijevati Berufserlaubnis, gdje se to radi i kako? Moja bruto plata po ugovoru je 3.500 eura, zna li neko koliko je to netto kada sam tamo zivis?

Hvala u naprijed na odgovoru

Lijep pozdrav

Drage kolege,da li moze neki savet oko polaganja ispita za B2 nivo? Nekako nemam srece! Iskreno,najtezi mi je deo slusanje,svaki put gomila novih nepoznatih reci! Hvala na odgovorima!

Sa slusanjem je najbitnija stvar da se ne skoncentrises na rec koju ne znas , nego da razumes sustinu. Slusanje sam vezbala na DW prvo od langsam gesprochene Nachrichten, Top Thema i gledanjem serija i filmova.pozz

- - - - - - - - - -

Moja bruto plata po ugovoru je 3.500 eura, zna li neko koliko je to netto kada sam tamo zivis?

http://www.brutto-netto-rechner.info/

Da i meni je slusanje bio najtezi deo i tu sam imao i najmanje poena na Goethe Inst. , manje od pisanja manje i manje od pricanja, ali po mom missljenju je kad sam ja polagao lose formulisano bilo sta gde treba popuniti. A i ja mogu da preporucim DW . Ja sam skinuo one lekcije ´´Marktplatz- Deutsche Sprache in der Wirtschaft´´ . Tu imaju cele lekcije u tonskom zapisu oko 20tak minuta duge, ako se dobro secam, i u PDF formatu zapisano sve sto je u lekciji receno. Ja sam krenuo polako, bez citanja samo sam slusao i zapisivao sta je receno i posle recimo 5 min ili na kraju jednog dela uporedjivao sta sam ja zapisao i sta stoji u PDF. Pa onda opet slusao itd. Na pocetku je bilo tesko i sporo a posle ide brze. Savet preci sto vise lekcija...

Drage Kolege, radim vec godinu dana na Reha-Klinici i nisam zadovoljna iskustvom koje sam stekla. Kakva su vasa iskustva sa akutnim klinikama? Koliko je tesko? Hoce li sve da pokazu ili se odekuje da sve znate? Rado bih presla u akutnu klinku jer mislim da sam Reha vec savladala i postalo je dosadno. Svaki savet mi dobro dodje npr. sta je najbolje da citam kako bih se pripremila za akutnu kliniku itd. Kakav je sistem rada tamo? Jer verujte ovde je smor. Cekam vase komentare, Pozdrav a za ostala pitanja stojim na raspolaganju

I da , na ispitu drugi deo slusanja na Goethe-u pustaju 2 puta. Tokom prvog pustanja-slusanja drugog dela ja sam citao pitanja i odgovore. Odgovora su cini mi se 3 , od kojih je jedan totalna nebuloza i mozes odmah da ga iskljucis , a od druga 2 ponudjena odgovora da markiras koji mislis da je tacan i onda mozes prilikom drugog slusanja drugog dela brze da cujes sta je receno. A sve ovo mozes da vezbas pomocu onih pripremnih testova za Goethe ispit, to ima od izdavaca Klett, Huber i drugi…

Drage Kolege, radim vec godinu dana na Reha-Klinici i nisam zadovoljna iskustvom koje sam stekla. Kakva su vasa iskustva sa akutnim klinikama? Koliko je tesko? Hoce li sve da pokazu ili se odekuje da sve znate? Rado bih presla u akutnu klinku jer mislim da sam Reha vec savladala i postalo je dosadno. Svaki savet mi dobro dodje npr. sta je najbolje da citam kako bih se pripremila za akutnu kliniku itd. Kakav je sistem rada tamo? Jer verujte ovde je smor. Cekam vase komentare, Pozdrav a za ostala pitanja stojim na raspolaganju

I da , na ispitu drugi deo slusanja na Goethe-u pustaju 2 puta. Tokom prvog pustanja-slusanja drugog dela ja sam citao pitanja i odgovore. Odgovora su cini mi se 3 , od kojih je jedan totalna nebuloza i mozes odmah da ga iskljucis , a od druga 2 ponudjena odgovora da markiras koji mislis da je tacan i onda mozes prilikom drugog slusanja drugog dela brze da cujes sta je receno. A sve ovo mozes da vezbas pomocu onih pripremnih testova za Goethe ispit, to ima od izdavaca Klett, Huber i drugi…

Slažem se potpuno,iako sam na kraju položila telc, sve vreme sam se spremala kao za ispit na Goethe-u.

Isti slucaj , spremam se intenzivno posle nove godine da krenem u potrazi za novim radnim mestom u akutnoj klinici...ne mogu vise ovde , kao sto ste i rekli..dosadilo je , sve sam vec video i savladao. Takodje mi je potreban veci grad , trenutno sam u malom mestu. Periferija je ok za porodican zivot , jeftino , mirno i sl. U akutnoj klinici je veci stres , veca odgovornost i mora mnogo brze ali i kvalitetno da se radi , pacijenti moraju da prodju kroz gomilu pregleda za kratko vreme ali zato moze mnogo da se napreduje i nauci , veca plata itd. Inace nije lako naci dobru kliniku...ima dosta losih koje ne bih preporucio , intenzivno se raspitujem kod kolega , citam po netu iskustva..pitam cak i pacijente da li su bili zadovoljni u klinici odakle su dosli. Nece biti jednostavno , ali potrebno mi je da idem dalje..osecam se da gubim vreme ovde gde sam sada. Iako nam je dostupna neka dijagnostika ovde niko mi nista ne pokazuje iako sam vise puta pitao da li postoji ta mogucnost. Bas zato je i bitan izbor dobre klinike gde je sve to moguce , iako svi oni pisu u ponudama za posao da ce to da se sve prodje i nauci....nije uvek slucaj , i nije uvek da nece..nego losa organizacija , previse posla , svi su zauzeti. Narednih 6 meseci koliko jos imam ovde iskoristicu za neko teorijsko pripremanje...ali sve dok se to prakticno ne oseti i vidi , nema nista. Kod nas kada imamo hitan slucaj odmah prebacujemo pacijenta u akutnu , hocu malo ja da budem sa druge strane...ne mogu vise da zivkam telefonom... :) Takodje znam dosta ljudi koji su vec 2 godine u akutnoj i vise ne mogu ni tamo da izdrze taj tempo..tako da , mora sve da se prodje u sklopu specijalizacije. A posle , videcemo..nameravam da napredujem koliko mogu..

Poslednja izmena:

Sistem rada je takav da ces posle 2 nedelje pozeleti da se vratis u REHA kliniku a posle mesec dana trebace ti AHB :D ja sam proveo neko vreme u akut bolnici , sad radim vec 4 meseca u REHA klinici i nije mi dosadilo za sada. Znam da cu jednog dana morati da predjem u akut bolnicu ako hocu da idem dalje ali za sada moze to i da saceka. Prvo C1 pa GWP, pa cemo videti...

Sistem rada je takav da ces posle 2 nedelje pozeleti da se vratis u REHA kliniku a posle mesec dana trebace ti AHB :D ja sam proveo neko vreme u akut bolnici , sad radim vec 4 meseca u REHA klinici i nije mi dosadilo za sada. Znam da cu jednog dana morati da predjem u akut bolnicu ako hocu da idem dalje ali za sada moze to i da saceka. Prvo C1 pa GWP, pa cemo videti...

Da, slazem se sa oba komentara, svako ima neka svoja iskustva. Doduse imam C1 polozen. Inace sam na psihosomatici i imam utisak da se degradiram na ovoj klinici jer nemamo puno dijagnostike. Sa time su se slozili i ostali koji su na klinici. Iskreno ne ucim nista novo, diktiram i dalje po sablonu. Da li neko ima iskustva sa DONAUISAR Klinikum Landau an der Isar u Niederbayern? Da li ste culi nesto o toj klinici? Molim za brze odgovore

Drage kolege, u Nemackoj sam vec mesec i po dana. Dosla sam u Hannover upisala kurs, nisu imali mesta na b1 pa su me ubacili na b2. Izasla sam na TELC test B2 i iskreno nisam sigurna da sam polozila. Rezultati su tek za 4 nedelje. Zanima me da li neko ima iskustva sa Telcom. Da li ja mogu da ga prijavim opet iako nisam dobila rezultate. Sledeca stvar koju bih volela da znam sta treba da uradim da bih ostala ovde duze od tri meseca . Trazim stan planiram da opet upisem kurs. Volela bih da neko podeli iskustva po tom pitanju samnom.

Dobio sam ponudu od jedne klinike u Bavarskoj da počnem da radim Teilzeit 50% a onda da na leto da pređem na Vollzeit. Da li neko možda zna da li mogu na osnovu ovih 50% da dobijem radnu i boravišnu dozvolu? Bruto plata za Vollzeit je 3800e.

Nazalost nemam iskustvo sa tim. Mozda mozes da pokusas da ti klinika da ugovor u kome pise 3800e a u anexu ugovora (ili negde na kraju ugovora) da stoji to sto ste se dogovorili da za prvo vreme pola radnog vremena za pola plate a posle puno radno vreme itd. Znaci pokusaj da se u ugovoru akcenat stavi na tih 3800e jer onda nemas pronlema za radnu i boravisnu. Usput budi receno imam neki osecaj da ces raditi od pocetka puno radno vreme , tj. na poslu ces ostajati kao da radis puno radno vreme a bices placen samo pola, ali to je samo moj neki osecaj po mom iskustvu  bilo bi dobro da me opovrgnes. Nego meni predstoji potraga, kad polozim GWP , za par meseci, interesuje me , da bih znao sta da ocekujem i cemu da se nadam po pitanju plate i kako da se postavim u razgovoru, dali je REHA ili Akutklinik i koja oblast medicine je u pitanju. Moze i na pp. Hvala unapred i pozdrav

- - - - - - - - - -

Drage kolege, u Nemackoj sam vec mesec i po dana. Dosla sam u Hannover upisala kurs, nisu imali mesta na b1 pa su me ubacili na b2. Izasla sam na TELC test B2 i iskreno nisam sigurna da sam polozila. Rezultati su tek za 4 nedelje. Zanima me da li neko ima iskustva sa Telcom. Da li ja mogu da ga prijavim opet iako nisam dobila rezultate. Sledeca stvar koju bih volela da znam sta treba da uradim da bih ostala ovde duze od tri meseca . Trazim stan planiram da opet upisem kurs. Volela bih da neko podeli iskustva po tom pitanju samnom.

Uzmi potvrdu od skole da ces da posecujes kurs. Vecina skola ima vec iskustva sa tim i spremne takve potvrde za vizu. Uslov za vizu je da je kurs minimum cini mi se preko 5 ili 6 casova dnevno , radnim danom. Sa potvrdom i ostalim potrebnim dokumentima (vidi na sajtu ambasade ili pozovi-sto cesto ne pomogne puno) ides u ambasadu i predas. Dok cekas na vizu mozes da se vratis u De pa kad te pozovu za vizu ponovo putujes za Bg i licno je podignes. Ni u kom slucaju ne smes prekoraciti tih 90 dana. Ajd puno uspeha

Možeš da pokušaš ovo što je kolega Zhuca predložio. Prema informatoru sa sajta ambasade kurs mora da ima minimum 25 časova nedeljno. Međutim ja sam to hteo pre dve i po godine (takođe sam već bio potrošio 3 meseca) i onda su mi preko telefona rekli da kurs mora da traje duže od 90 dana da bi oni izdali vizu a za kraće kurseve možemo da koristimo samo ova 3 meseca bez vize i pošto sam ja svoje potrošio to je to, moram da čekam narednih 3. Paradoks je da svi ili bar većina tih intenzivnih kurseva koje oni priznaju za vizu traje manje od tri meseca... :confused::confused::confused:
Ti ih pitaj možda dobiješ drugu informaciju....

Uzmi potvrdu od skole da ces da posecujes kurs. Vecina skola ima vec iskustva sa tim i spremne takve potvrde za vizu. Uslov za vizu je da je kurs minimum cini mi se preko 5 ili 6 casova dnevno , radnim danom. Sa potvrdom i ostalim potrebnim dokumentima (vidi na sajtu ambasade ili pozovi-sto cesto ne pomogne puno) ides u ambasadu i predas. Dok cekas na vizu mozes da se vratis u De pa kad te pozovu za vizu ponovo putujes za Bg i licno je podignes. Ni u kom slucaju ne smes prekoraciti tih 90 dana. Ajd puno uspeha[/QUOTE]
Hvala kolega . Problem je sto sam ja kada sam dosla kurs od polovine pohadjala. Znaci samo mesec dana. I to se zavrsilo. Od 5 januara pocinju kursevi i traju dva meseca, a ja ne mogu jos dva meseca da ostanem. Cekam 5 da se otvori Ausländerbehörde i da odem i pitam za boravisnu vizu. Ne znam da li se obracam na pravo mesto ali to je jedino sto znam. U ambasadi su rekli da sam trebala da se prijavim pre nego sto sam otisla.

Kolege potrebna mi je pomoć....
Diplomirala sam medicinski fakultet u Nišu 2006 god. Od tada počinje agonija za poslom,još ga tražim ali ništa,izgleda da u ovoj zemlji nema mesta za nas. Zakucala sam na sva vrata.... sve klinike,domovi zdravlja,seoske ambulante,konkurisala po raznim gradovima od Leskovca do Subotice svakog puta mi je stizao negativni odgovor kulturno se zahvale i kažu kako su drugog kandidata primili
I tako već godinama.....nemogu to da izdržim više,došla sam u iskušenje da radim i negde u nekoj firmi kao kafe kuvarica ili bilo šta u nekoj radnji na moju žalost. U međuvremenu kada sam završila fakultet jedino sam uspela da budem 2,5 god. na medicinskom fakultetu - volonter saradnik u nastavi na jednom predmetu i pomagala na predmetu biohemija u labaratoriji u nadi da će se kasnije ukazati prilika da zasnujem radni odnos ali ĆORAK ,kasnije i tu nije bilo mesta.

- - - - - - - - - -

Kolege potrebna mi je pomoć....
Diplomirala sam medicinski fakultet u Nišu 2006 god. Od tada počinje agonija za poslom,još ga tražim ali ništa,izgleda da u ovoj zemlji nema mesta za nas. Zakucala sam na sva vrata.... sve klinike,domovi zdravlja,seoske ambulante,konkurisala po raznim gradovima od Leskovca do Subotice svakog puta mi je stizao negativni odgovor kulturno se zahvale i kažu kako su drugog kandidata primili
I tako već godinama.....nemogu to da izdržim više,došla sam u iskušenje da radim i negde u nekoj firmi kao kafe kuvarica ili bilo šta u nekoj radnji na moju žalost. U međuvremenu kada sam završila fakultet jedino sam uspela da budem 2,5 god. na medicinskom fakultetu - volonter saradnik u nastavi na jednom predmetu i pomagala na predmetu biohemija u labaratoriji u nadi da će se kasnije ukazati prilika da zasnujem radni odnos ali ĆORAK ,kasnije i tu nije bilo mesta.
NASTAVAK Upisala sam i doktorske akademske studije stigla do trreće godine al nisam imala para da uplatim treću godinu,zavrsila kurs urgentne medicine u trajanju od 60 časova,završila kurs za matične ćelije od 30 časova i sve to plaćala i niko nema sluha u ovoj zemlji koliko vidim. Jedino svetlo na kraju tunela vidim na ovom forumu,odnosno na rad u Nemačkoj, imam 37 godina , dva deteta, al spremna sam da se žrtvujem i da odem iz ove zemlje jer ako ostanem ovde zaboraviću medicinu i sve što sam naučila. Nemački jezik.....tu sam negde na nivoou A2 i svesna da treba da nadogradim do B2. Moje pitanje je : da li nemci obraćaju pažnju na godine i da li prolaze i oni koji nemaju iskusstvo u radu. Moju sudbinu pretpostavljam da mnogi lekari u Srbiji dele samnom , potreban mi je savet Vas forumaša i Vas već ostvarenih u našoj profesiji

Unapred Vam se zahvaljujem

Back