Srpski lekari u Nemačkoj

http://www.kurir-info.rs/lepa-vest-2000-lekara-i-sestara-dobice-posao-u-2014-clanak-1273565

bilo bi zaista lepo da je istina , za sve ljude koji se dvoume ili im se ne ide...mada vise lici na predizborne igrarije , a i da do zaposljavanja dodje..nastace haos...

Mislim da svi koji su ovde na ovom forumu nemaju dilemu jer sta bi i radili sa 430 Eur/mes u drzavi ... a na kraju krajeva to je najverovatnije jos jedno od praznih obecanja jer se svakodnevno na sitno zaposljavaju politicki (partijski) podobni. :)

Poslednja izmena:
Inace i dalje nemam informaciju sto se poslatih prijava tice. Novo odeljenje je otvoreno , par kolega je tamo prebaceno..ali i dalje nam fale lekari , minimum jedan novi. Sef sada zeli da neko od internista predje na Neurologiju a oni se naravno bune jer ne zele da rade nesto sto ne vole , i mogu da ih razumem. I Neurolozi nerado odlaze na internisticko odeljenje tokom dezurstva. Videcemo sta ce biti...Sef mora da misli na buducnost , i ja i jos jedan kolega posle par godina moramo dalje...akutna , psihijatrija i sl. Vreme brzo prolazi , prosto mi je neverovatno da sam ovde vec 8 meseci...nekada me to plasi , ode zivot.

Inace i dalje nemam informaciju sto se poslatih prijava tice. Novo odeljenje je otvoreno , par kolega je tamo prebaceno..ali i dalje nam fale lekari , minimum jedan novi. Sef sada zeli da neko od internista predje na Neurologiju a oni se naravno bune jer ne zele da rade nesto sto ne vole , i mogu da ih razumem. I Neurolozi nerado odlaze na internisticko odeljenje tokom dezurstva. Videcemo sta ce biti...Sef mora da misli na buducnost , i ja i jos jedan kolega posle par godina moramo dalje...akutna , psihijatrija i sl. Vreme brzo prolazi , prosto mi je neverovatno da sam ovde vec 8 meseci...nekada me to plasi , ode zivot.
u kom delu Nemacke se Vi nalazite?

Da li je neko od vas na forumu imao iskustva sa razlikom u polozenim ispitima u Srbiji i ispitima koje nemci smatraju validnim? Tu se u stvari radi o razlici u nazivu predmeta koje smo mi u Srbiji polozili i koje polazu studenti medicine u Nemackoj a tamo se oslovljavaju drugacije. U mom slucaju dobila sam zahtev od nemackog ministarstva da moram priloziti potvrdu iz svoje zemlje da na mom fakultetu u Srbiji ne postoji predmet Opsta medicina vec je to u okviru Interne kao i prakse i staza koji je trajao po zavrsetku fakulteta. Takodje moram dokazati da sam predmete ortopedija, anestezija i reanimacija i urologija imala u okviru predmeta hirurgija. Predmet Hitna medicina, tj urgentna medicina bio je u okviru hirurgije, interne i staza. Razlika je dakle u nazivu predmeta koje smo mi u Srbiji imali u okviru ovih velikih grana medicine a kod njih se isti vode kao posebni predmeti na fakultetu. Aprobacija se polaze naknadno i to se ne dovodi u pitanje ali analogija nasih studija medicine i njihovih je sada u pitanju. Ne znam kojoj instituciji u Srbiji da se obratim ne bih li dobio potvrdu o gore navedenoj situaciji. Da li neko od vas ima neka detaljinija saznanja? Hvala unapred.

Kolega Ecke, koji ispiti se polažu na GWP u NRW i koliko košta ispit?
Da li se pre toga polaže PKT?
I kakvi su generalno utisci ljudi sa polaganja ova dva ispita?

Pozz

Da , polaze se sada i PKT. Kolega iz Rumunije je polagao samo PKT , zato sto je to njemu dovoljno za Aprobaciju i rekao mi je da je ispit bio cista formalnost. Inace polazu se interna , hirurgija i farma. GWP ispit varira , nekome je bilo tesko , nekome onako srednje tezine sto bi se reklo , ja iskreno nisam cuo da neko nije polozio ispit...ali verovatno ima i takvih slucajeva , verovatno retko. Ispit kosta 605€.

Da li je neko od vas na forumu imao iskustva sa razlikom u polozenim ispitima u Srbiji i ispitima koje nemci smatraju validnim? Tu se u stvari radi o razlici u nazivu predmeta koje smo mi u Srbiji polozili i koje polazu studenti medicine u Nemackoj a tamo se oslovljavaju drugacije. U mom slucaju dobila sam zahtev od nemackog ministarstva da moram priloziti potvrdu iz svoje zemlje da na mom fakultetu u Srbiji ne postoji predmet Opsta medicina vec je to u okviru Interne kao i prakse i staza koji je trajao po zavrsetku fakulteta. Takodje moram dokazati da sam predmete ortopedija, anestezija i reanimacija i urologija imala u okviru predmeta hirurgija. Predmet Hitna medicina, tj urgentna medicina bio je u okviru hirurgije, interne i staza. Razlika je dakle u nazivu predmeta koje smo mi u Srbiji imali u okviru ovih velikih grana medicine a kod njih se isti vode kao posebni predmeti na fakultetu. Aprobacija se polaze naknadno i to se ne dovodi u pitanje ali analogija nasih studija medicine i njihovih je sada u pitanju. Ne znam kojoj instituciji u Srbiji da se obratim ne bih li dobio potvrdu o gore navedenoj situaciji. Da li neko od vas ima neka detaljinija saznanja? Hvala unapred.
Ovo ti uopšte ne treba. Od svega ovoga što si napisao potrebna ti je možda potvrda o stažu sa programom staža po predmetima. Sve ovo drugo što si napisao je gubljenje vremena, ništa od toga ti nije potrebno. Od koga si ministarstva dobio ovakav zahtev? Mislim da si upit poslao pogrešnoj instituciji. Jedino da se nešto u međuvremenu promenilo a ja nisam informisan.
Pozdrav

sakam pak da prasam nesto za stomatoloze razumeo sam da treba prvo rabotu da nadjem.Ajde neka mi kaze nekoj kakva je pobaruvacka za stomatoloze traze li mnogo stomatoloze kako je i kade je najdobro da baram zasto su mi neki rekli da treba na nekakve klinike da baram ajde nekoj koj e po uputjen pozdrav

Da , polaze se sada i PKT. Kolega iz Rumunije je polagao samo PKT , zato sto je to njemu dovoljno za Aprobaciju i rekao mi je da je ispit bio cista formalnost. Inace polazu se interna , hirurgija i farma. GWP ispit varira , nekome je bilo tesko , nekome onako srednje tezine sto bi se reklo , ja iskreno nisam cuo da neko nije polozio ispit...ali verovatno ima i takvih slucajeva , verovatno retko. Ispit kosta 605€.

Je l' to onda znaci da bi meni koji sam zavrsio medicinu u beogradu, ukoliko bih uspeo na neki nacin da dobijem hrvatski pasos, za aprobaciju bilo dovoljno samo da polozim PKT?

Provereno nije drugačije. Interesuje ih samo gde ste završili fakultet, i nostrifikacija u nekoj od zemalja EU ima značaj samo ako imate gorepomenuto radno iskustvo. Državljanstvo zemlje članice EU utiče samo na činjenicu da vam ne treba plava karta. Odavde i ne vidim neku razliku, jer je mi automatski dobijamo kad dobijemo posao.

sakam da prasam nekade sum pri kraj so A1 nivo i sakam da odam germanija na usovrsuvanje na germanskiot jazik na medicinsko pole.ke pocnuvam iz pocetka.sta mislite dali mogu za 3 mjeseci sa osnovno poznavanje od A1 da stignam do B2 i da zemam sertifikata.odam vo maj pa ajde sto mislite vie za toa i sakam tamu odma da baram rabota za stomatoloze i kazete mi dali mislite da traze dosta stomatoloze ajde ve molam pisete pozdra do site na forumov

Back