Postovane kolege,
Kao prvo pozdrav svima. Citao sam detaljno forum i mogu reci da sadrzi obilje korisnih informacija. Nesebicnost i kolegijalnost je ono sto karakterise ovu temu.
Jedno hipoteticko pitanje za kolege iz Srbije koje su vec u Nemackoj i koji rade - sa ove distance i sa ovom pamecu tj znanjem , da li biste se (sada kada ste vec u Nemackoj i kada znate ceo sistem i funkcionisanje) i u kom slucaju vratili u Srbiju, recimo ako bi vam neko ponudio posao?
Kako ocenjujete rad u zdravstvu u Srbiji , a kako u Nemackoj (znate kako funkcionisu oba sistema) ?
Kako poredite edukaciju (obavljanje specijalizacije) u Nemackoj i u Srbiji?
Mozda su odgovori na ova pitanja vise nego ocigledni, ali me zanima vase misljenje.
Jedan hipoteticki odgovor:
Ja bih se vratio , bez razmisljanja . U Srbiji sam radio puno radno vreme (da ja sam jedan od retkih srecnika koji je imao posao u Srbiji) za punu platu (ma koliko to bilo) i kad sve saberem i oduzmem, ziveo ne znacajno losije nego u De. Da zvuci mozda neverovatno , i ne znam da li bi neko to na ovom forumu tako rekao... U Nemackoj nisam jos radio za punu platu (nisam jos polozio GWP) ali i kad pocnem nece mi to puno promeniti misljenje, zivi se i ovako ok. Jer nema se vremena da se to zaradjeno opusteno i bezbrizno trosi. Cak ni jednog dana ako se postane Oberarzt, ista je prica (vece pare ali veca odgovornost , stres i ostale mane). Vidim koliko i oni kao nacelnici rade isto kao i mi od jutra do sutra . Na poslu su kao i mi ´´pocetnici´´ od 8 do 18 i stalno pod pritiskom vremena ili ovoga ili onoga... U De sam skoro 2 god. i sada kada sam Nemce i Nemacku malo bolje upoznao i ceo sistem shvatio i iskustva profesionalna i privatna prikupio jedína razlika koju ja vidim su pare. Za sve koje kazu da sistem u Srbiji ne valja, Nemacki je sjajan ili bolji mogu samo da kazem zdravstveni sistem u Srbiji je odlican. Ali situacija (finansijska uglavnom) je kakva jeste, iz ovih ili onih razloga, poznatih ili nepoznatih. Kada bi smo mi u Srbiji raspolagali tim sredstvima (i u sferi zdravstva i u sferi Reha, Pflege itd.) koja se u De vrte pa bili bismo i mi Schweiz. Jednostavno receno, sve cimanje i napor i ucenje i papirologija i Nemacki cinovnici i odlucivanje od slucaja do slucaja i promena uslova ispita 2 nedelje pred GWP i…i…ne isplati se za tu razliku koju sam imenovao. Drugih bitnijih razlika, ako se izuzmu neke sitnice npr. mentalitet (ovde pak potpada i obavezno prijavljivanje komsije policiji i za najmanju sitnicu, u Srbiji su to radili samo najvece drukare, ako se ja dobro secam) i nacin zivota (tu bi vec bilo nekih prednosti u De u odnosu na Srb. ) nema. Ljudi ko ljudi sa svim istim osobinama na koje sam nailazio u Srbiji, nista narocito (ima svakakvih i finih i gadnih i spremnih da pomognu i nezainteresovanih i preopterecenih itd.) . Koliko sam se samo puta zebezeknuo i verovatno otvorenih usta zurio pri nekim stvarima ili situacijama i mislio u kom sam sada ja paralelnom univerzumu , pa ovo je isto kao kod nas na Balkanu (pri tome sam izgubio najveci deo respekta prema Nemcima i njihovom drustvu koji sam imao pre nego sto sam ih bolje upoznao (ima i ovde isto afera po novinama i hapsenja i sl. , mozda jos i gore nego kod nas) sta cete bolji primer od tretmana Regirungspräsidium-a prema lekarima iz inostranstva).
Razlika jeste u sticanju obrazovanja, specijalizacije ali i to proistice iz sfere finansija, i dobro je opisano ovde na forumu. Moj utisak je , za sada samo utisak, da se i u De sistemu polako menjaju stvari, steze kais i stednja sve cesce nailazi kao tema, na sta ce to da izadje , zivi bili pa videli. U Srbiji je nekad tj. u SFRJ i Aspirin bio na recept sad ne i poneki ACE inhibitori…Moramo misliti i na to odakle sve te pare koje dobijamo mi i ostale nemacke i nenemacke kolege kao platu. Te pare su brizni Nemci godinama od svojih plata uplacivali u fondove Krankenkassen i onda dodje vreme da se to uplacivanje musterijama = pacijentima delimcino i isplati. I tako mi pruzamo uslugu (bogatim) musterijama koje to (bogato) placaju. E , to je moje vidjenje nemackog sistema, a najzanimljivije mi je da tako nikad ni priblizno u Srbiji nisam razmisljao ili na pacijente takav pogled imao. Ali tom utisku ne mogu da se otrgnem jer su razlike sta nasi i njihovi pacijenti dobijaju nebo i zemlja. (Jos ce se ispostaviti da sam komunista, …proleteri svih zemalja ujedinite se…

) Kao sto na pocetku rekoh , povratak da. Ali kakva je cela situacija verovatno (ili jedino moguce) sa specijalizacijom. Nego jel zna neko , jel priznaje Srbija specijalizacije iz inostranstva tj. Nemacke?

ili moramo nostrifikovati ?
Fazit: posle svega ne znam da li vredi upustati se u pricu Nemacka (ko se vec nije upustio, ko jeste verovatno je vec kasno). Ako niste potpuno sigurni da ste spremni na sve, onda ne, (jedini izuzetak je ako je neko izrazito avanturistickog duha), trnovit je to put ili ako ste sigurni da ce to u Srbiji biti mnogo teze, onda da u suprotnom (ako je ikako moguce) ne. E sad ima i ono ´´per aspera ad astra´´…Posle svega moram jos da kazem pa neka me hapse, Nemacka je obecana ili zemlja iz snova za koju treba nogama i rukama kopati samo za (ratom ili na sl. nacin) unesrecene ljude iz stvarno siromasnih zemalja(Afrike, Azije i Juzne amerike) tzv. treceg sveta (gde smo inace i mi svrstani) kojima je to jedini put da izadju iz prave bede i siromastva. Tja , so ist das Leben.