Srpski lekari u Nemačkoj

Cao kolega, najčešće koristim sledeće sajtove:

www.kimeta.de
www.medi-jobs.de
www.medirandum.de

I ja tebi želim puno uspeha i sreće u pronalaženju posla. Trebaće nam ;)

Hvala, na odgovoru. Trebace svakako. Hvala svima sto nesebicno dele svoja iskustva. Pitao sam ovo posto nigde na sajtu nisam uspeo da pronadjem na jednom mesto sazeto ovako gde i kako traziti. Sad je svima naraspolaganju. Hvala svima jos jednom . Pozdfrav.

- - - - - - - - - -

Hvala, na odgovoru. Trebace svakako. Hvala svima sto nesebicno dele svoja iskustva. Pitao sam ovo posto nigde na sajtu nisam uspeo da pronadjem na jednom mesto sazeto ovako gde i kako traziti. Sad je svima naraspolaganju. Hvala svima jos jednom . Pozdfrav.

- - - - - - - - - -

Poštovana doktorka, da li imate neku informaciju o mogućnosti odrade pripravničkog staža u Nemačkoj? Student sam pete godine, s obzirom na to da je u našem zdravstvu jako teško naći posao rešila sam da se fokusiram na one zemlje koje nas još uvek hoće :) U tom duhu odabrala sam da učim nemački jezik ali ne mogu da nadjem informacije za pripravnički staž, uslovima, mogućnosti dobijanja lekara naše nacionalnosti kao mentora... Hvala Vam unapred.

Danas sam pricao sa sekretaricom i rekla mi je da su stigle neke prijave , medju njima i za Ginekologiju. :lol: Sto se tice ove klinike gde sam ja nije lose navesti Neurologiju kao izbor a posle ako vam se ne svidja mozete se lako prebaciti na drugu specijalizaciju , na kojoj ce vam uracunati odredjeni broj meseci. U sustini bitno je sto pre uci u sistem rada ovde i generalno poceti sto pre sa radom , steci rutinu i neko iskustvo. Ja sam prvo imao predrasude sto se Neurologije tice medjutim dopalo mi se , navikao sam se na neuroloske pacijente i mislim da cu sa tim dalje i nastaviti. Ljudi koji su slali prijave za druge specijalizacije su jednostavno prosledjeni upravi u Ofenburgu i moze se desiti da ako budete kontaktirani , da to bude neka od drugih MediClin klinika sirom Nemacke. Pozdrav i srecno !

Mi smo poslali prijave 09.02. za neuro i internu. To je ujedno i bio prvi nas Bewerbung :) Nama se svidjaju i specijalizacije i bolnica i mesto, medjutim jos nas niko nije kontaktirao. U medjuvremenu smo od prekjuce poslali jos desetak prijava i nastavljamo dalje. Glavno nam je da traze bar po dvoje, jer smo par i da nije neka nemoguca pokrajina (tipa Hessen, Thüringen isl.) Puno srece i svim drugim kolegama koje konkurisu! :)
Nadam se da cu se javiti sa dobrim vestima relativno uskoro.

Milice,u biti zavisi od same bolnice i samog sefa. Ja sam Bewerbungen slao malo pre ispita za b2. Na hospitaciju su me pozvali dok jos nisam imao rezultate ispita (polagao sam u Hamburgu,a na rezultate cekao oko 35 dana). Naravno,prvo su me kontaktirali telefonom da provere znanje jezika,a zatim i na Vorstellungsgespraech. Ono sto treba da znas je da i sa b2 nivoom je jako tesko razumeti se i razgovarati sa kolegama,pa zbog neke tvoje sigurnosti ti savetujem da ne zuris sa tim.

Mi smo poslali prijave 09.02. za neuro i internu. To je ujedno i bio prvi nas Bewerbung :) Nama se svidjaju i specijalizacije i bolnica i mesto, medjutim jos nas niko nije kontaktirao. U medjuvremenu smo od prekjuce poslali jos desetak prijava i nastavljamo dalje. Glavno nam je da traze bar po dvoje, jer smo par i da nije neka nemoguca pokrajina (tipa Hessen, Thüringen isl.) Puno srece i svim drugim kolegama koje konkurisu! :)
Nadam se da cu se javiti sa dobrim vestima relativno uskoro.

Ponovo sam pitao Sefa da li se neko prijavio. On je sav srecan pitao ko je to , da li ih poznajem , koliko ih ima i slicno..bas im trebaju lekari , ali akcenat je na Neurologiji. Ovo sto sam naveo za internu je samo predlog jer se dosta moze nauciti iz interne , i naravno posle se mozete prebaciti na drugu specijalizaciju ako vam se Neuro ne svidja. E sada koliko lekara traze nisam siguran , ali po mojoj proceni nam fale minimum jos 2. Rekao je da ce prelistati licno prijave , iskreno se nadam da ce biti pozitivnih odgovora. Pocetkom marta krece sa radom novo odeljenje , stize novi personal..sve im treba..sestre , negovatelji , lekari. U medjuvremenu je jedan lekar , Nemac..otkazao dolazak..tako da moraju nekoga da izaberu uskoro. I ja bih se bas radovao da imam kolege iz Srbije , i ucinio bih sve da ih uvedem u posao i olaksam period navikavanja. Sta da vam kazem sem ponovo srecno i samo napred ! Pozdrav !

Hvala kolega na odgovoru :)
Milice,u biti zavisi od same bolnice i samog sefa. Ja sam Bewerbungen slao malo pre ispita za b2. Na hospitaciju su me pozvali dok jos nisam imao rezultate ispita (polagao sam u Hamburgu,a na rezultate cekao oko 35 dana). Naravno,prvo su me kontaktirali telefonom da provere znanje jezika,a zatim i na Vorstellungsgespraech. Ono sto treba da znas je da i sa b2 nivoom je jako tesko razumeti se i razgovarati sa kolegama,pa zbog neke tvoje sigurnosti ti savetujem da ne zuris sa tim.

Ponovo sam pitao Sefa da li se neko prijavio. On je sav srecan pitao ko je to , da li ih poznajem , koliko ih ima i slicno..bas im trebaju lekari , ali akcenat je na Neurologiji. Ovo sto sam naveo za internu je samo predlog jer se dosta moze nauciti iz interne , i naravno posle se mozete prebaciti na drugu specijalizaciju ako vam se Neuro ne svidja. E sada koliko lekara traze nisam siguran , ali po mojoj proceni nam fale minimum jos 2. Rekao je da ce prelistati licno prijave , iskreno se nadam da ce biti pozitivnih odgovora. Pocetkom marta krece sa radom novo odeljenje , stize novi personal..sve im treba..sestre , negovatelji , lekari. U medjuvremenu je jedan lekar , Nemac..otkazao dolazak..tako da moraju nekoga da izaberu uskoro. I ja bih se bas radovao da imam kolege iz Srbije , i ucinio bih sve da ih uvedem u posao i olaksam period navikavanja. Sta da vam kazem sem ponovo srecno i samo napred ! Pozdrav !

Hvala kolega! I nama je od velikog znacaja Vas komentar da su ljudi u bolnici ok jer je to najvaznije. Meni je neurologija najveca zelja, a mojoj verenici interna, ali bi svakako i ona prihvatila neuro, tako da, ako bude potrebe, to mozete preneti sefu. Nadam se da se vidimo uskoro :) Pozdrav

Uh kako je lijepo citati kada se medjusobno pomazemo i volimo. Divno za citati. Tako treba :)

Ovaj sajt je stvarno odlican.Hvala svima, toliko informacija i puno puno nade za sve nas koji zele da rade u De.
Dal neko zna kako doci do posao kao psiholog.Ja sam se obratila kod nekoliko agencije ali svi su mi rekli da rade samo sa Lekare.
Imam B2 SERTIFIKAT i c pocetni sam slusala mesec vreme u De. ali nekako gubim svaku nadu.
Pozdravi iz Makedonije.

Postovane kolege,
Kao prvo pozdrav svima. Citao sam detaljno forum i mogu reci da sadrzi obilje korisnih informacija. Nesebicnost i kolegijalnost je ono sto karakterise ovu temu.
Jedno hipoteticko pitanje za kolege iz Srbije koje su vec u Nemackoj i koji rade - sa ove distance i sa ovom pamecu tj znanjem , da li biste se (sada kada ste vec u Nemackoj i kada znate ceo sistem i funkcionisanje) i u kom slucaju vratili u Srbiju, recimo ako bi vam neko ponudio posao?
Kako ocenjujete rad u zdravstvu u Srbiji , a kako u Nemackoj (znate kako funkcionisu oba sistema) ?
Kako poredite edukaciju (obavljanje specijalizacije) u Nemackoj i u Srbiji?
Mozda su odgovori na ova pitanja vise nego ocigledni, ali me zanima vase misljenje.

Tesko da ce kod nas biti bolje u neko dogledno vreme a pitanje je i da li ce uopste biti, a meni je vec 31 godina. Prosao sam kroz veliki stres , zatim sam previse truda i para ulozio u ovo..ne verujem da bih se vracao. Rad u Srbiji je katastrofa u svakom pogledu , cujem sve i svasta od kolega dole a ponekada je dovoljno samo procitati vesti i videti ko je od profesora uhapsen ili optuzen za nesto. Ovde moras da znas da bi radio , a ako ne znas naucices. Ni ovde zdravstveni sistem nije savrsen , ima rupa i propusta , ima dosta nepotrebnih dokumenata po meni i nekada je previse komplikovano, nekada je na meni veliki pritisak i ima dosta da se radi...ali to je sto je , ili prihvati ili ne. I ovde se desavaju greske i ovde ima losih lekara ali opet u pogledu sa Srbijom , nebo i zemlja. Naravno svaka cast izuzecima ali su nazalost u mnogo manjem broju. Jednostavno sve je bolje , nove sanse na sve strane , dobijanjem licence otvarate nova vrata , veliki prostor za napredak..jednostavno receno , moze normalno da se zivi. A ako napredujete i vise od toga.

Postovani kolega,

ja u svoje ime mogu da ti kazem da se ne bih vratila u Srbiju. Doduse tek sam krace vreme u Nemackoj i moguce da ce mi se utisci menjati, ali mislim da ce to ici samo na bolje.

U Srbiji sam imala posao, i radila na istoj Klinici kao ovde. Nebo i zemlja. Potpuno sam odusevljena svojim (novim! :D) poslom, kolegama i radujem se onome sto mi predstoji (na planu specijalizacije).
Kao sto je kolega Ecke rekao, postoje velike mogucnosti za usavrsavanje. Za kratko vreme koje sam ovde vec sam bila na dva kongresa (unutar Nemacke naravno) i na Klinici 2-3 puta nedeljno postoje predavanja kroz koja mogu dosta da naucim.
Svi zele sve da ti pokazu i rade to vrlo rado. Bar je to moj slucaj. Meni je cak nacelnik dao da ne njemu vezbam vadjenje krvi i plasiranje braunile, jer to nisam znala. :lol:

Godisni odmor je dosta dobar (30 dana), plata je ok.

Naravno, ono sto je mana je radno vreme - do pola 5, ali ostaje se duze. Kontam da covek moze da menja ako mu ne odgovara ili da ne radi puno radno vreme. Prosto postoje opcije.

Ono sto je jos bitno, da i van bolnice stvari funkcionisu. Meni je bilo frka kada sam dosla, kako cu papire, stan, dozvole i slicno - ali sam uvek nailazila na pomoc ljudi koji su predusretljivi.

Nije ni ovde sve savrseno, naravno! Ali mislim da moze sasvim lepo da se zivi.

Tesko da ce kod nas biti bolje u neko dogledno vreme a pitanje je i da li ce uopste biti, a meni je vec 31 godina. Prosao sam kroz veliki stres , zatim sam previse truda i para ulozio u ovo..ne verujem da bih se vracao. Rad u Srbiji je katastrofa u svakom pogledu , cujem sve i svasta od kolega dole a ponekada je dovoljno samo procitati vesti i videti ko je od profesora uhapsen ili optuzen za nesto. Ovde moras da znas da bi radio , a ako ne znas naucices. Ni ovde zdravstveni sistem nije savrsen , ima rupa i propusta , ima dosta nepotrebnih dokumenata po meni i nekada je previse komplikovano, nekada je na meni veliki pritisak i ima dosta da se radi...ali to je sto je , ili prihvati ili ne. I ovde se desavaju greske i ovde ima losih lekara ali opet u pogledu sa Srbijom , nebo i zemlja. Naravno svaka cast izuzecima ali su nazalost u mnogo manjem broju. Jednostavno sve je bolje , nove sanse na sve strane , dobijanjem licence otvarate nova vrata , veliki prostor za napredak..jednostavno receno , moze normalno da se zivi. A ako napredujete i vise od toga.

Zdravo na site kolegi i koleski ajde sega nekoj da moze da mi kazes nesto za stomatolozite vo Germanija?ve molam odamna baram ali nisto konkretno ne sum uspeal da najdam.dajte ve molam podetalno ili pokonkretno da mi kazete imam li nekoja nostrifikacija tezok li e patot sto i kako e ajde ve molam se jas sum 25 godisen stomatolog.fala odnapred moze i na email da me kontaktirate dimesokolov@yahoo.com

Postovane kolege,
Kao prvo pozdrav svima. Citao sam detaljno forum i mogu reci da sadrzi obilje korisnih informacija. Nesebicnost i kolegijalnost je ono sto karakterise ovu temu.
Jedno hipoteticko pitanje za kolege iz Srbije koje su vec u Nemackoj i koji rade - sa ove distance i sa ovom pamecu tj znanjem , da li biste se (sada kada ste vec u Nemackoj i kada znate ceo sistem i funkcionisanje) i u kom slucaju vratili u Srbiju, recimo ako bi vam neko ponudio posao?
Kako ocenjujete rad u zdravstvu u Srbiji , a kako u Nemackoj (znate kako funkcionisu oba sistema) ?
Kako poredite edukaciju (obavljanje specijalizacije) u Nemackoj i u Srbiji?
Mozda su odgovori na ova pitanja vise nego ocigledni, ali me zanima vase misljenje.
Jedan hipoteticki odgovor:
Ja bih se vratio , bez razmisljanja . U Srbiji sam radio puno radno vreme (da ja sam jedan od retkih srecnika koji je imao posao u Srbiji) za punu platu (ma koliko to bilo) i kad sve saberem i oduzmem, ziveo ne znacajno losije nego u De. Da zvuci mozda neverovatno , i ne znam da li bi neko to na ovom forumu tako rekao... U Nemackoj nisam jos radio za punu platu (nisam jos polozio GWP) ali i kad pocnem nece mi to puno promeniti misljenje, zivi se i ovako ok. Jer nema se vremena da se to zaradjeno opusteno i bezbrizno trosi. Cak ni jednog dana ako se postane Oberarzt, ista je prica (vece pare ali veca odgovornost , stres i ostale mane). Vidim koliko i oni kao nacelnici rade isto kao i mi od jutra do sutra . Na poslu su kao i mi ´´pocetnici´´ od 8 do 18 i stalno pod pritiskom vremena ili ovoga ili onoga... U De sam skoro 2 god. i sada kada sam Nemce i Nemacku malo bolje upoznao i ceo sistem shvatio i iskustva profesionalna i privatna prikupio jedína razlika koju ja vidim su pare. Za sve koje kazu da sistem u Srbiji ne valja, Nemacki je sjajan ili bolji mogu samo da kazem zdravstveni sistem u Srbiji je odlican. Ali situacija (finansijska uglavnom) je kakva jeste, iz ovih ili onih razloga, poznatih ili nepoznatih. Kada bi smo mi u Srbiji raspolagali tim sredstvima (i u sferi zdravstva i u sferi Reha, Pflege itd.) koja se u De vrte pa bili bismo i mi Schweiz. Jednostavno receno, sve cimanje i napor i ucenje i papirologija i Nemacki cinovnici i odlucivanje od slucaja do slucaja i promena uslova ispita 2 nedelje pred GWP i…i…ne isplati se za tu razliku koju sam imenovao. Drugih bitnijih razlika, ako se izuzmu neke sitnice npr. mentalitet (ovde pak potpada i obavezno prijavljivanje komsije policiji i za najmanju sitnicu, u Srbiji su to radili samo najvece drukare, ako se ja dobro secam) i nacin zivota (tu bi vec bilo nekih prednosti u De u odnosu na Srb. ) nema. Ljudi ko ljudi sa svim istim osobinama na koje sam nailazio u Srbiji, nista narocito (ima svakakvih i finih i gadnih i spremnih da pomognu i nezainteresovanih i preopterecenih itd.) . Koliko sam se samo puta zebezeknuo i verovatno otvorenih usta zurio pri nekim stvarima ili situacijama i mislio u kom sam sada ja paralelnom univerzumu , pa ovo je isto kao kod nas na Balkanu (pri tome sam izgubio najveci deo respekta prema Nemcima i njihovom drustvu koji sam imao pre nego sto sam ih bolje upoznao (ima i ovde isto afera po novinama i hapsenja i sl. , mozda jos i gore nego kod nas) sta cete bolji primer od tretmana Regirungspräsidium-a prema lekarima iz inostranstva).
Razlika jeste u sticanju obrazovanja, specijalizacije ali i to proistice iz sfere finansija, i dobro je opisano ovde na forumu. Moj utisak je , za sada samo utisak, da se i u De sistemu polako menjaju stvari, steze kais i stednja sve cesce nailazi kao tema, na sta ce to da izadje , zivi bili pa videli. U Srbiji je nekad tj. u SFRJ i Aspirin bio na recept sad ne i poneki ACE inhibitori…Moramo misliti i na to odakle sve te pare koje dobijamo mi i ostale nemacke i nenemacke kolege kao platu. Te pare su brizni Nemci godinama od svojih plata uplacivali u fondove Krankenkassen i onda dodje vreme da se to uplacivanje musterijama = pacijentima delimcino i isplati. I tako mi pruzamo uslugu (bogatim) musterijama koje to (bogato) placaju. E , to je moje vidjenje nemackog sistema, a najzanimljivije mi je da tako nikad ni priblizno u Srbiji nisam razmisljao ili na pacijente takav pogled imao. Ali tom utisku ne mogu da se otrgnem jer su razlike sta nasi i njihovi pacijenti dobijaju nebo i zemlja. (Jos ce se ispostaviti da sam komunista, …proleteri svih zemalja ujedinite se… :per: ) Kao sto na pocetku rekoh , povratak da. Ali kakva je cela situacija verovatno (ili jedino moguce) sa specijalizacijom. Nego jel zna neko , jel priznaje Srbija specijalizacije iz inostranstva tj. Nemacke? :rtfm: ili moramo nostrifikovati ?
Fazit: posle svega ne znam da li vredi upustati se u pricu Nemacka (ko se vec nije upustio, ko jeste verovatno je vec kasno). Ako niste potpuno sigurni da ste spremni na sve, onda ne, (jedini izuzetak je ako je neko izrazito avanturistickog duha), trnovit je to put ili ako ste sigurni da ce to u Srbiji biti mnogo teze, onda da u suprotnom (ako je ikako moguce) ne. E sad ima i ono ´´per aspera ad astra´´…Posle svega moram jos da kazem pa neka me hapse, Nemacka je obecana ili zemlja iz snova za koju treba nogama i rukama kopati samo za (ratom ili na sl. nacin) unesrecene ljude iz stvarno siromasnih zemalja(Afrike, Azije i Juzne amerike) tzv. treceg sveta (gde smo inace i mi svrstani) kojima je to jedini put da izadju iz prave bede i siromastva. Tja , so ist das Leben.

ja tek dva meseca radim za punu platu i za sada vidim samo prednosti u odnosu na volontiranje u srbiji. čak i da je sve drugo isto, da i ovde volontiram, razlika je jedna jedina koju zhuca nije pomenuo - nemačka možda nije idealna ali je sigurnija nego bilo koja zemlja trenutno na svetu. jedino za nemačku mogu da kažem da sigurno neće propasti u deset godina.

aleksandra, ne znam da li je uopšte moguće odraditi staž u nemačkoj, bez odrađenog staža u srbiji. ako već ciljaš nemačku, odradi staž kod nas, ali volonterski, u struci kojom želiš da se baviš. nemoj da gubiš vreme i da kružiš, nego se koncentrisi na tu jednu oblast. naravno tako bih ja uradila, ne mora da znači da je tačno

ja tek dva meseca radim za punu platu i za sada vidim samo prednosti u odnosu na volontiranje u srbiji. čak i da je sve drugo isto, da i ovde volontiram, razlika je jedna jedina koju zhuca nije pomenuo - nemačka možda nije idealna ali je sigurnija nego bilo koja zemlja trenutno na svetu. jedino za nemačku mogu da kažem da sigurno neće propasti u deset godina.
Da, to je tacno. Socijalni sistem u Nemackoj je ´´stichfest `` ili bar tako deluje, ali posle zivota i iskustava iz devedesetih u Srbiji ne oslanjam se previse ni na kakav sistem. Ja u Srbiji nisam volontirao (ako se izuzme staz) a u Nemackoj sam bio placen za volontiranje vise nego sto sam imao punu platu lekara u Srbiji , to ne sporim. Ali kao sto sam pokusao da kazem kad se sve sabere i oduzme svede se sve na novcane iznose. Pare su bile jedan faktor da se ja licno odlucim za Nemacku ali ne u prva 3 razloga, mozda cak ni u prvih 5, samo su nekako ti ostali razlozi sa spiska nestali ili izbledeli. A svako ima svoj put i svoje razloge i donosi odluku za sebe...

Staž mora da se odradi u zemlji porekla jer Nemci traže potvrdu o tome za sve živo. U Srbiji ne može da se radi staž prema sopstvenim afinitetima već po jasno utvrđenom programu koji podrazumeva 3 meseca klinike i 3 meseca ambulante. Posle toga se stiče pravo na polaganje državnog ispita. I ta potvrda je neophodna u Nemačkoj. Kao i plan i program staža.

Ima tu puno faktora. Ja sam npr. posle staza sedeo kuci , spavao do 1-2 popodne , bez posla i polako tonuo u depresiju. Da sam ostao dole ko zna kako bih se sada osecao. I ovde ume da bude tesko i koliko puta sam samog sebe upitao sta ja ovde zapravo radim , bolje da sam ostao kuci i sl. I onda se setim kako mi je bilo dole i jednostavno stisnem zube i nastavim dalje. Kako god da okrenemo ima i prednosti i mana , nije savrseno ali barem sam dobio sansu..dole kao da ne postojim.

Kolege Ecke, Salman, Zhuca und konacno hvala na odgovorima. :worth:

Zapravo sve onda zavisi kako ko gleda na celu stvar, po principu - bice ti onoliko lepo koliko ti sebi dozvolis.
Vi ste ljudi lekari, elita kako mnogi znaju da kazu, i zasluzujete dobre uslove, dobar tretman, dobar zivot i treba da idete uzdignutih glava. Jednoga dana vi cete biti ti koji cete mozda odlaziti u Srbiju da obucavate lekare po Srbiji novim procedurama, novim protokolima i da popunite sve rupe koje oni imaju kroz svoju znatno losiju edukaciju i negativnu selekciju.
Kolega Zhuca, Nemacka "ne vezuje lekare" i neka vam to bude uvek neka olaksavajuca okolnost tj cinjenica da niste pod presijom i da se u bilo kom momentu mozete vratiti u maticnu drzavu. Sa druge strane nemacka specijalizacija se ne priznaje u Srbiji (smesno zvuci ali je tako) tj potrebna je nostrifikacija. Jedino me zanima ko bi bio taj koji bi nemackog specijalistu u Srbiji ispitivao. :D

Sve u svemu ako postoji jos neko ko bi svoje iskustvo i misljenje podelio sa ostalima neka ga slobodno iznese.

Verovatno ste u pravu, vecina razloga izbledi, i svede se na materijalne, koji uglavnom nisu najbitniji onima koji su birali nasu profesiju...pare su definitivno u nekim drugim zanimanjima...razlika je samo u tome sto se ovde suocavas sa egzistencijalnim problemima, i svojim, i svoje uze i sire porodice i prijatelja, a nemocan si, ako zelis da ostanes posten. Tamo makar drzis neke konce u svojim rukama.

Back