Srpski lekari u Nemačkoj

Stare poslodavce da kontaktiram i ´´Zeugnisse´´ (koje jesu validne i skoro potrebne u De) da trazim nije mi bas najmilije a nisam u Srbiji pa ne znam ni kako to da izvedem. Ako mi neko podeli iskustvo bio bih zahvalan.

Pošalji nekog ko živi u istom gradu kao i tvoj bivši poslodavac (načelnik odeljenja ili direktor) da ode do njega i neka mu traži da ti izda "Zeugnisse", pa neka ti to pošalje poštom. Ako ne budu hteli da izdaju nekom drugom, nego samo tebi lično, moraćeš da dođeš u Srbiju i sam uzmeš te dokumente. Valjda si ostao u kontaktu sa nekim od bivših kolega, :ortaci: neka neko od njih proba da ti to uzme i pošalje. Uverenje da si radio u nekoj ustanovi izdaje direktor te ustanove. Neka uzme i preporuke za tebe od tvojih bivših poslodavaca i nek ti to pošalje. Ako ne budu hteli da to daju nekom drugom, nego samo tebi lično, onda ćeš morati da dođeš i sam uzmeš. :mrgreen:

Da li se pod aneksom diplomi podrazumeva plan i program (sta smo slusali 6 godina ) ili nesto drugo?

Nemojte da mešate aneks diplome i dodatak diplomi. :nono3: To su različiti dokumenti.

Aneks diplome je ono što pored diplome treba većini lekara i to je spisak ocena, ispita, predavnja i vežbi. Aneks diplome Medicinskog fakulteta u Nišu košta 5.000 dinara. Taj dokument je neophodan za dobijanje nemačke radne dozvole. Aneks košta 5.000 din.

Dodatak diplomi košta 15.000 din. Na Med. fakultetu u Nišu dodatak diplomi je dokument na 4 strane, sa predmetima koje ste imali, ocenama i prosekom, a sadrži plan nastave (dokaz o najmanje 6 godina studija ili o obimu od 5.500 časova studiranja). Izdavanje dodatka diplomi može da potraje, jer jedino dekan može da ga potpiše.

Raspitajte se šta vam tačno treba, ako vam kažu da vam treba Notenübersicht, to je onda aneks. :rtfm: Aneks i dodatak diplomi dobijaju se na fakultetu, podnošenjem zahteva službi za studente.

I jos ovo taj famozni Apostil gde sve treba da stoji,da li samo na diplomi i ankesu diplome ili na svim dokumentima?
Da li ste slali i prevedenu srpsku licencu iz komore sa apostilom ili samo ono njihovo uverenje da niste kaznjavani u komori?
Takodje,da li ste slali strucni ispit (sa apostilom) ?
Apostil ide na srpske orginale,a sudski tumac ga prevede kao i sve ostale pecate sto prevodi,tako su meni objasnili.

Informacije o Apostilu možeš da pročitaš ovde:

https://www.facebook.com/notes/posa...ji-švajcarskoj/haški-apostil/1450192591869319

Moze li se hospitirati dok se ceka na dobijanje licencu (polozen b2)?

Naravno da možeš da hospitiraš dok čekaš licencu, da hospitiraš možeš čak i bez B2 sertifikata, jer dok hospitiraš nisi u radnom odnosu.

I da li se Test komunikacije polaze pre dobijanja licence ili posle?Ako je pre,sigurno je bolje biti na hospitaciji pa i 100% besplatno.

Test komunikacije sa pacijentom se polaže pre dobijanja neograničeno važeće licence. Može da se polaže posle dobijanja privremene licence.

Informacije o tom testu možete naći ovde:

https://www.facebook.com/notes/posa...ten-kommunikations-test-pkt-/1449957241892854

Poslednja izmena:
Nemojte da mešate aneks diplome i dodatak diplomi. :nono3: To su različiti dokumenti.

Aneks diplome je ono što pored diplome treba većini lekara i to je spisak ocena, ispita, predavnja i vežbi. Aneks diplome Medicinskog fakulteta u Nišu košta 5.000 dinara. Taj dokument je neophodan za dobijanje nemačke radne dozvole. Aneks košta 5.000 din.

Dodatak diplomi košta 15.000 din. Na Med. fakultetu u Nišu dodatak diplomi je dokument na 4 strane, sa predmetima koje ste imali, ocenama i prosekom, a sadrži plan nastave (dokaz o najmanje 6 godina studija ili o obimu od 5.500 časova studiranja). Izdavanje dodatka diplomi može da potraje, jer jedino dekan može da ga potpiše.

Raspitajte se šta vam tačno treba, ako vam kažu da vam treba Notenübersicht, to je onda aneks. :rtfm: Aneks i dodatak diplomi dobijaju se na fakultetu, podnošenjem zahteva službi za studente.
Hvala puno na odgovoru i objasnjenju. Dobra vest za sve sa Bg Fakulteta, bar koji su diplomirali 2007. kao ja, jer mi vec imamo Dodatak diplomi. Tj. ne mora dodatno da se zahteva i ceka. Sekretarica iz dekanata mi je rekla kad sam se raspitivao da je svima uz diplomu dala i Dodatak diplomi, jos prilikom izdavanja diplome. I kad sam malo bolje zavirio u svoje papire , stvarno iskoci Dodatak diplomi sve sa potpisom sada nazalost pokojnog Dekana prof. dr B. Djuricica. Sekretarica kao da je znala da cemo da begamo pa dala svima taj dokument da se ne muci posle:metla2: :D

Inace, da li bi mogao neko da kaze kako izgleda sama specijalizacija u Nemackoj... Koliko sam ja shvatila, potrebno je ispuniti odredjeni broj procedura da bi se izaslo na specijalistički ispit. Interesuje me da li se organizuje i neka nastava za specijalizante? O tome gotovo da nista ne znam...Da li neko zna gde mogu naci nastavni plan ili tako nesto, a da nije spisak procedura koje moram da obavim pre izlaska na ispit. Konkretno me zanima interna medicina-gastroenterogija...

Molim vas savjet i mišljenje. Preko ageta sam dobila ponudu za posao, do sada je sve om funkcioniralo, poslao mi je hrpu korisnih mailova, čini se potpuno ok. Komunicirali smo mailom, mobitelom i skypeom. Dogovrio mi je napokon razgovr, usporeno radi blagdana..sad, ja sam rekla da ću sljedeći tjedan biti u Munchenu, imam neki tečaj. Lik mi je dogovorio razgovr u bolnici oko 100 km od Munchena i kako živi u Munchenu, dogovor je da me vozi do bolnice. Druga stvar koja me totalno brine, kaže da mi netrebaju nikakv certifikati niti originali za razgovor, da i to treba tek kada budem predavala dokumente na nosstrifikaciju itd. Kopčam da mi za to trebaju dokumenti, ali zar mi netrebaju za razgovor? OK, u mom CVu imaju u pdf sve bitne stvari prevedene i ovjerene.
Moji kod kuće šize na pomisao da me netko nepoznat vozi nekuda..mislim da je to paranoja..što vi mislite, posebno vezano za dokuente? Hvala vam puno na svakoj riječi.

Molim vas savjet i mišljenje. Preko ageta sam dobila ponudu za posao, do sada je sve om funkcioniralo, poslao mi je hrpu korisnih mailova, čini se potpuno ok. Komunicirali smo mailom, mobitelom i skypeom. Dogovrio mi je napokon razgovr, usporeno radi blagdana..sad, ja sam rekla da ću sljedeći tjedan biti u Munchenu, imam neki tečaj. Lik mi je dogovorio razgovr u bolnici oko 100 km od Munchena i kako živi u Munchenu, dogovor je da me vozi do bolnice. Druga stvar koja me totalno brine, kaže da mi netrebaju nikakv certifikati niti originali za razgovor, da i to treba tek kada budem predavala dokumente na nosstrifikaciju itd. Kopčam da mi za to trebaju dokumenti, ali zar mi netrebaju za razgovor? OK, u mom CVu imaju u pdf sve bitne stvari prevedene i ovjerene.
Moji kod kuće šize na pomisao da me netko nepoznat vozi nekuda..mislim da je to paranoja..što vi mislite, posebno vezano za dokuente? Hvala vam puno na svakoj riječi.

To je normalno. Imaju oni te stvari razradjene, tipa voznja na razgovor. U svakom slucaju bolje nego kupovati karte. Cak cesto predlazu i smestaj i sve organizuju. Ja se ne bih brinuo uopste.
A sto se tice dokumenata, moze biti da je bas tako i da ti ne treba bas nista. Pogotovo ako vec sve imaju. Ustvari cesce je tako, ponesi samo ako imas nesto novo ili sto nisi poslala vec. Naravno, ako imas nacina da te nista ne kosta, ponesi sve sa sobom, ukljucujuci i pasos, nekad zele da kopiraju.

To je normalno. Imaju oni te stvari razradjene, tipa voznja na razgovor. U svakom slucaju bolje nego kupovati karte. Cak cesto predlazu i smestaj i sve organizuju. Ja se ne bih brinuo uopste.
A sto se tice dokumenata, moze biti da je bas tako i da ti ne treba bas nista. Pogotovo ako vec sve imaju. Ustvari cesce je tako, ponesi samo ako imas nesto novo ili sto nisi poslala vec. Naravno, ako imas nacina da te nista ne kosta, ponesi sve sa sobom, ukljucujuci i pasos, nekad zele da kopiraju.

Hvala puno! Ja isto tako mislim, to mi je logično. Najzad, u samoj bolnici se niti ne rješava ništa, što će njima orignali? To mi treba za one tamo druge...Ali, moji ukućani čuti ne žele da me tko zna tko (lik sa imenom, web stranicama, konkretna osoba..) voza po dalekoj i neciviliziranoj zemlji..izludiće me toliko da ču najzad zaista uzeti hotel.. u stvari, brine me razgovor, koma..opet, obzirom na to da već dva mjesca traju naše komunikacije (te je šef bolestan, pa su blagdani, pa ovo pa ono..), očito da nikoga na vidiku nemaju, il su totalno inertni, ili im pak nitko ne valja..a onda im ni ja neću valjati,,baš me frka..već sto godina tražim taj posao..
Ali, hvala ti neizrecivo puno!!Općenito, vi na ovom forumu kao da niste medicinari, toliko kolegijalni i fer!!

Poslednja izmena:
Da li zna neko da li je normalno sto Jos nisam dobio termin za Gleichwerigkeitsprüfung iako sam se prijavio i predao svoju dokumentaciju jos 20 septembra 2013. kod Frau Holzwarth u Stuttgart BW.? Jedan kolega je pomenuo da je dobio Termin, molio bih ga da mi odgovori kada je predao zahtev?

Moje iskustvo sa agencijom za zaposljavanje jebilo pozitivno sa te strane. Kad sam isla na razgovore za posao imala sam obezbedjen besplatan smestaj u hotelu u gradu gde je sediste agencije. Ispred hotela bi dolazio svaki put drugi vozac u dogovoreno vreme, vozio bi me na razgovor i bezbedno nazad u hotel. Do jednog mesta gde sam imala zakazan razgovor putovala sam 500km i isto toliko nazad :-). CV su mi ljudi iz agencije sastavili u kome je bilo sve navedeno, kopirali su mi diplomu i b2 sertifikat (posto nista drugo nisam imala da prilozim iz biografije) i to zaheftali u fasciklu sa CV-om, koja bi ostajala u bolnici. Pozz

Moje iskustvo sa agencijom za zaposljavanje jebilo pozitivno sa te strane. Kad sam isla na razgovore za posao imala sam obezbedjen besplatan smestaj u hotelu u gradu gde je sediste agencije. Ispred hotela bi dolazio svaki put drugi vozac u dogovoreno vreme, vozio bi me na razgovor i bezbedno nazad u hotel. Do jednog mesta gde sam imala zakazan razgovor putovala sam 500km i isto toliko nazad :-). CV su mi ljudi iz agencije sastavili u kome je bilo sve navedeno, kopirali su mi diplomu i b2 sertifikat (posto nista drugo nisam imala da prilozim iz biografije) i to zaheftali u fasciklu sa CV-om, koja bi ostajala u bolnici. Pozz

Hvala puno! Ma, oni jednostavno poštuju kadar koji se na Balkanu ne poštuje..ovom mom agentu savršeno paše što ću več biti u DE, manji troškovi, automatski ne plaća hotel itd. Dokumente ću ipak ponijeti, ove ovjerene, i kako kolega Hoffentlich veli, neke stvari koje nsam priložila. Nadam se samo uspjehu na razgovoru. Hvala puno.

zdravo svima, freues neues jahr!

moram samo da se ponovim posto vidim da se forumasi raspituju oko beglaubigunga... moj prethodni post je ogroman i vrlo detaljan i odgovara bas na to pitanje "gde sta overavam i koji mi sve pecati trebaju".

druga stvar - u pokrajini nrw je novi zakon vec stupio na snagu tacno danas.
novosti su da ce se ubuduce jezik polagati po novom, i da u ocoj pokrajini vise nece morati da se ima b2 serifikat ali je ispit jezika tezi nego ranije, dakle tezi i nego patientenkommunikationstest u drugim pokrajinama.
u pokrajini nrw ce se taj test sastojati iz anambesegespraech, patientenvorstellung i arztbrief. sve u svemu trazice se ozbiljan medicinski jezik... e sad koji je tacno redosled ispita, prijava i slicnog za nas iz non eu ne znam i nisam se raspitivala. ovo znam od moje uciteljice nemackog.ovde u nemackoj, koja se dosta o tome raspitivala.
ovakvi ispiti ce se inace do kraja ove godine primenjivati bundesweit.

kao i uvek vazi pravilo da je najbolje zvati svoj bezirksregieung ili ministerium fuer soziales ili ko se u toj pokrajinj bavi aprobacijama.

Back