Srpski lekari u Nemačkoj

Da li je moguce da niko zivi na ovom forumu ne zna nista o aprobaciji ili ti Kenntnisse Prufung-u?Nekoliko puta sam postavljao pitanja i ama bas ni jedan odgovor?Pa da pokusam jos jednom dakle polazem za dve nedlje i treba mi neko da mi barem nesto kaze ili neko iskustvo podeli sa mnom o samom toku ispita,kriterijumima na ispitu itd...Kolegama mogu pomoci u vezi Patientkommunikationen Prufung-om koji sam polagao pre mesec dana.

Kolega, na zalost izgleda da niko na ovom forumu jos nije dosao do "Kenntnisprüfung-a" te otuda niko ni ne odgovara.

Kolega jako je bitno da kazete ama bas sve pa da biste dobili odgovor. Odakle dolazite,kada ste diplomirali,di radite,koja pokrajina,kakvi su vam mentori,kada polazete,di polazete??????

Da li je moguce da niko zivi na ovom forumu ne zna nista o aprobaciji ili ti Kenntnisse Prufung-u?Nekoliko puta sam postavljao pitanja i ama bas ni jedan odgovor?Pa da pokusam jos jednom dakle polazem za dve nedlje i treba mi neko da mi barem nesto kaze ili neko iskustvo podeli sa mnom o samom toku ispita,kriterijumima na ispitu itd...Kolegama mogu pomoci u vezi Patientkommunikationen Prufung-om koji sam polagao pre mesec dana.

Kolega jako je bitno da kazete ama bas sve pa da biste dobili odgovor. Odakle dolazite,kada ste diplomirali,di radite,koja pokrajina,kakvi su vam mentori,kada polazete,di polazete??????
Mislim da sam u ranijim postovima vecinu toga napomenu.Dakle u pitanju je Baden Wurtemberg,polazem u Ulmu 30.oktobra,od ispita :Intrenu medicinu,Hirurgiju,Farmakologiju i Sudsku.Tri meseca sam hospitirao u jednoj manjoj bolnici u Spaichingenu na odeljenju interne medicine.Dolazim iz Beograda,diplomirao 2009.,pre mesec dana polozio sam u Tubingenu Patientkommunikationen.Nabavio sam svu literaturu,ali ono sto me zanima je sam tok ispita,kriterijumi,nacin ispitivanja itd...nadam se da je ovo dovoljno,zaista ne znam sta bih vise napisao.

Mislim da sam u ranijim postovima vecinu toga napomenu.Dakle u pitanju je Baden Wurtemberg,polazem u Ulmu 30.oktobra,od ispita :Intrenu medicinu,Hirurgiju,Farmakologiju i Sudsku.Tri meseca sam hospitirao u jednoj manjoj bolnici u Spaichingenu na odeljenju interne medicine.Dolazim iz Beograda,diplomirao 2009.,pre mesec dana polozio sam u Tubingenu Patientkommunikationen.Nabavio sam svu literaturu,ali ono sto me zanima je sam tok ispita,kriterijumi,nacin ispitivanja itd...nadam se da je ovo dovoljno,zaista ne znam sta bih vise napisao.

Kolega
Pogledajte post 161 na strani 7. To je jedino što sam ja našao u vezi ispita.
Srećno i hrabro. Ja nemam iskustva sa ispitom ali sam čuo da nije teško i da ispit traje od 15 minuta do sat vremena.
Pročitao sam ovde na forumu da se obicno pitaju tzv. "praxisrelevante" stvari, to jest ono sto je vazno za praxu

Evo šta je napisao ovde na forumu kolega sekac2003,citiram:

ispit nije narocito tezak, polazu se hirurgija, interna, farma i radiologija i obicno se pitaju krupne stvari vezane za praxu. Npr. moja pitanja:
-terapija dijabeta (farmakolog), internista i hirug su mi opisali sledeci slucaj: dolazi Vam mlad covek sa bolom u grudima-sta bi sve moglo diff.dg. da dodje u obzir i radiolog me na kraju pitao dijagnostiku infarkta. Naravno sve zavisi od komisije, ali svaka komisija trazi da kandidat pokaze DOBRO znanje jezika. Milsim da je to isto vazno ili cak vaznije od med. znanja.
Vazno je da dobro citate CT, MRT i RÖ nalaze.

Vi nemate Radiologiju. Tako da vas ne plaši čitanje snimaka
Pozdrav

Uredu kolega hvala Vam na konkretnim info. Bitno mi je da znam sto polazete,i u kojem gradu u BW. Vec cu Vam poslati pomoc u smislu iskustva. Zelim Vam puno srece i uspjeha. Svako dobro zelim.

Mislim da uopste ne mora specijalista medicine rada,jer kad predala ovom nemcu,uopste me nije pitao nista u vezi toga, ni koji je lekar ni za pecat,koji je inace bio na srpskom. Da, i ja sam prevodila u Nemackoj, u teoriji kao moze u Srbiji da se prevede ako to posle bude provereno u ambasadi, ali nasa ambasada nema ta ovlascenja tako da ispada da mora u Nemackoj. Ja se malo ufrkisala zbog vremena pa sam isla licno da predam za dozvolu i dobila sam je za pola sata, ali u principu to uopste nije bilo neophodno, jer ovde u NB uglavnom ne prave problem i za otprilike 2 nedelje ti izdaju dozvolu,ako je kompletna dokumentacija. I meni je krivo sto nisam ranije videla,da ti skratim muke, znam kako je i ja sam dosta razbijala glavu oko te dokumentacije. Ako te jos nesto zanima mozes i na mail da mi saljes talijananis@hotmail.com
Puuuuno hvala! :* I ja cu licno predati, tako mi je sigurnije, a i idem svakako... Ako mi bude potrebna pomoc, rado cu ti se obratiti. Bas si me rasteretila i ulepsala mi dan!

Verovatno vec znas, ali ajde za svaki slucaj da kazem, ako nosis licno onda ne mora nista da overavas, samo poneses originale(na srpskom i prevode) samo na uvid a kopije predas. Velika je verovatnoca da ces istog dana da dobijes dozvolu, ali ne mora da znaci, zavisi od toga koliko vremena i posla bude imao tog dana. Meni je prvo rekao da ce za dve nedelje da mi stigne, pa se onda ipak predomislio i zavrsio mi to odmah. Javi se obavezno za sve sto bude zatrebalo, narocito ako budes budes dolazila licno da predas

Pozdrav svima!
mislim da bi bilo super kada bi kolege podelile svoje iskustvo sa konkretnim koracima, tipa polaganje Patientkommunikationen, Aprobacije i sl, nakon sto iste prodju, jer verujem da kasnije nemaju potrebu da se vraćaju ovom forumu, pa mi ostajemo uskraćeni za vrlo korisne informacije iz prve ruke.
Takodje me interesuje ima li iko informacije o potrebi za pedijatrima? Sudeci po oglasima, nije bas preterana :( .
Hvala!

@talijana hvala puno jos jednom. To sam zapazila, samo mi nije jasno koliko kopija svakog dokumenta da napravim, jednu dve...? I za dokument o Straffreiheit, treba li potvrda iz suda ili policije?
I jos jedno pitanje, jesi li ti konkurisala za vizu istovremeno ili posle dobijanja BE? Mene su pozvali da hospitiram, pa sam mislila da ovde prvo predam za vizu, pa da odem da predam za BE i zapocnem hospitaciju. Moze li tako?
Nadam se da ce sve da bude u redu i da cu dobiti BE istog dana...

Poslednja izmena:
Planiram da odem za Nemacku i tamo polozim b2, polagao sam ovde na geteu ali nisam uspeo. Cuo sam da je u DE lakse dosta, e sad prvo me interesuje
da li i koji se sve sertifikati priznaju u DE (OSD, Telc... koji jos da li uopste i ovi?)
Da li kada polozim b2 mogu jos malo da ostanem tamo i odmah trazim posao javljam se na oglase, to mi je bitno da vidim da li mogu sve da skrpim do dobijanja radne dozvole u 3 meseca kada istice boravak tj kada moram da se vratim u Srbiju?
Kada najranije mogu da pocnem da radim za punu platu tj za 2600 ili vise?
Da li moram licno da dodjem u ambasadu po radnu vizu i kad tacno da li pre ili posle potpisivanja ugovora?
Hvala.

Planiram da odem za Nemacku i tamo polozim b2, polagao sam ovde na geteu ali nisam uspeo. Cuo sam da je u DE lakse dosta, e sad prvo me interesuje
da li i koji se sve sertifikati priznaju u DE (OSD, Telc... koji jos da li uopste i ovi?)
Da li kada polozim b2 mogu jos malo da ostanem tamo i odmah trazim posao javljam se na oglase, to mi je bitno da vidim da li mogu sve da skrpim do dobijanja radne dozvole u 3 meseca kada istice boravak tj kada moram da se vratim u Srbiju?
Da li moram licno da dodjem u ambasadu po radnu vizu i kad tacno da li pre ili posle potpisivanja ugovora?
Hvala.[/QUOTE

Imam odgovor na sve vasa pitanja - skype: kokomoko81

- - - - - - - - - -

IMAM POTREBU OD SPECIJALISTE PO ANESTEZIOLOGIJU SA POZNAVANJEM NEMACKOG JEZIKA ZA POSAO U FRANKFURTU

VISE INFO NA SKYPE kokomoko81

- - - - - - - - - -

IMAM POTRBA OD 3ca SPECIJALISTI PO ANESTEZIOLOGIJA ZA RABOTA VO FRANKFURT

POVEKE INFORMACII NA SKYPE kokomoko81

Mogu samo da podelim za sad iskustvo sa Patientkommunikationen ispita...Dakle dodjete na ispit,na kom je uglavnom veoma opustena atmosfera,tamo vas cekaju jedan ispitivac(koji najcesce nema veze sa medicimo) i jedan glumac koji vam je u stvari pacijent.Nakon uzimanja anamneze(za koju vam predlazem da koristite knjigu Springer deutsch fur Arzte und Arztinen,odlicna je sa svim pitanjima...od pomoci i za dalji rad ovde),imate drugi deo tj predstavljanje pacijenta Oberarztu(sto vam takodje stoji u istoj knjizi!)E sad u ova dva koraka je veoma bitno da kada pricate sa pacijentom koristite "narodski jezik",dakle nije pankreas nego bauchspeicheldruse,nije GIT nego unterenverdaaungstrakt itd...Pacijent(tj,glumac ce vas uvek pitati ako nesto ne razume tj,ako koristite samo medicinske pojmove.Sa druge strane kada prezentujete pacijenta(Vorstellung) koristite samo medicinske pojmove...TReci deo je Aufklerung tj morate da objasnite neku proceduru pacijent(ja sam konkretno imao terapiju oralnim anti koagulansima)npr.kolonoskopiju,bronhoskoiju,links oder rechtsherzkathters untersuchung(na ovo obratite paznju cesto se pita...)Sve u svemu NIJE BITNO MEDICINSKO ZNANJE NEGO DA STO VISE PRICATE!!!dakle da vas pacijent razume i vi njega.Verujte mi ja sam se bas stresirao oko ovog isita ali uopste nije tesko i sa nivoom B2 nemata nikakvih problema...nadam se da sam pomogao...

za kolegu de Marka:Pogledaj Tandem Schule Berlin!!ja sam tamo polagao,dobija se telkov sertifikat iste je tezine kao i Geteov i svuda ga priznaju,ali se mnogo lakse polaze!i sto je mnogo bitnije mnogo je jeftinije od onih lopuza iz Getea!!!Ja sam u berlinu bio 2 meseca u toj skoli ibez ikakvih problema polozio,mislim da je cena 600e za dva meseca skola plus 100e ispit...

Poslednja izmena:
Telc,OSD i Goethe se priznaju mada ima kolega koji su polagali na drugim Sprachzentums i priznali su im. Kada polzite B2 odmah mozete traziti posao, kada ga nadjete potpisat cete ugovor i onda traziti visu te BE. Kada sredite svu tu malo podugu papirologiju onda pocinjete raditi. Ovisi di nadjete radno mjesto tolika primanja cete imati. Npr u BW prvo radite Hospitation i do 6 mjeseci morate poloziti Kenntnissepruefung pa onda imate punu placu. U Hessenu mislim da traze C1 za pocetak mada nije uvijek,te i tu imate 6 mjeseci za ispit. U Bayernu imate 1godinu ili max do 2 godine do ispita. Cak sam cuo od prijateljice iz Schleswig Holstein da prvih 6mjeseci ne priznaju u specku. U Niedersachsen je isto fino otici. U Hamburg takdjer. Ovo su moje info,mozda netko od kolega ima druge info pa neka Vam pomognu.

Hvala.

za kolegu de Marka:Pogledaj Tandem Schule Berlin!!ja sam tamo polagao,dobija se telkov sertifikat iste je tezine kao i Geteov i svuda ga priznaju,ali se mnogo lakse polaze!i sto je mnogo bitnije mnogo je jeftinije od onih lopuza iz Getea!!!Ja sam u berlinu bio 2 meseca u toj skoli ibez ikakvih problema polozio,mislim da je cena 600e za dva meseca skola plus 100e ispit...

Kolega kako ste se snasli za smestaj ? Kako za hranu?

Pa nasao sam sam smestaj preko jednog drugara 350e mesecno(ne placas komunalije).Ali preko ove skole postoji i varijanta da vam oni nadju smestaj kod neke porodice i to je vrlo dobra opcija,i svi iz nase grupe su bili uglavnnom sa tim zadovoljni,ali za cenu ne mogu da vam kazem,mozete pogledati na sajtu skole.Skola je proverena,profe su super,svakog petka odete svi zajedno u kafanicu i tu se i najbolje nemacki uci...Nas je bilo troje pa nam je bilo bolje da iznajmimo stan.Sto se klope tice Lidl i ostali super marketi prose oko 50e nedeljno,i mislim da je odokativno isto toliko ali ne drzi me za rec mesecna karta za metro(i na to moras da racunas)sve u svemu za ta dva mesece sa svim zivim(i avionskim kartama) treba ti oko 1800e(tu mislim i na skolu...i naravno sve zavisi koliko trosis...

Pozdrav svim kolegicama i kolegama!

Prvo se stvarno želim iskreno zahvaliti svima koji nesebično dijele informacije i troše svoje vrijeme kako bi pomogli svima nama koji razmišljamo o odlasku u Njemačku.

Mene, za sada, zanimaju dvije stvari.
Moraju li aprobaciju polagati i doktori iz EU zemalja koji su već u svojoj državi položili državni ispit?
Drugo, zanima me kakva je situacija u Njemačkoj što se tiče doktora opće medicine... kakvi su uslovi rada, kakve su im plaće u odnosu na druge specijalizacije? Specijalizira li netko možda opću medicinu u Njemačkoj?

Back