Srpski lekari u Nemačkoj

Potrebna mi jepomoc kolega koje su upucene u administraciju.
Od dokumenata mi je izmedju ostalog trazeno i da im dostavim "EU-Bescheinigung bzw. eine EWR-Bescheinigung (Antrag 2005/ 36/ EG, Artikel 12, erworbene Rechte)."
Na moje pitanje,moze li se dobiti to u Srbiji,receno mi je da moze,ali da im prevedem na Ger,pa potom posaljem.
Moje konkretno pitanje je-Koji je to dokument,gde se moze dobiti,i cemu sluzi.

Znam da se ovde vec dosta pisalo o radnom iskustvu i koliko je ono znacajno za nalazenje posla u Nemackoj.
E sad, ako neko na primer uopste nema iskustva, ako ni godinu i po, skoro dve posle polozenog drzavnog nije nigde radio,
koliki problem to moze da predstavlja?

Poslednja izmena:
Sto se tice pitanja kolege Zhuca > to znaci da ti fakultet izda plan nastave po kom si studirao znaci predmet,broj casova teorije i prakse kao i ocena kojom si polozio, zatim to sve prevedes i predas u npr RP Stutt. Ja sam u Novom Sadu to dobila za par dana a kostalo je oko 2000 din koliko se secam. Treba samo neku kao molbu da napises da ti iz privatnih razloga to treba. Mozes dobiti isto i za program specijalizacije ako se po duzini razlikuje od one u Nemackoj.
I samo ukratko da kazem kako izgleda Patientenkommunikationtest> jedna osoba glumi pacijenta i to je, koliko sam shvatila, neki lekar iz lekarske komore a drugi je ispitivac dr Farhan, decko koji se bavi pripremanjem lekara stranaca jezicki i strucno za rad u Nemackoj i organizuje kurseve jezika a u novije vreme i pripremne kurseve za Koenntnisspruefung, ovo je njegova ajd da kazem firma http://www.freiburg-international-academy.de/.

Ispit: kao i u praksi, predstavite se , uzmete anamnezu i objasnite na kraju pacijentu jedan dijagnosticki postupak, ja sam imala kateterizaciju srca. " Pacijent" nekad malo vise prica dijalekt ili je npr. tvrdoglav pa ga treba ubedjivati da pristane na pregled. Potrebno solidno znanje govornog jezika tj. svakodnevne komunikacije, u anamnezi postavljati pitanja uobicajeno ali je bitno razumeti sta je pacijent odgovorio.

Posle tog ispita ja sam jedva nasla mesto za praksu i onda se dobije BE ogranicen na sest meseci. Ti meseci se ne racunaju ni u specijalizaciju, ni u radni staz. Dobija se simbolicna nadoknada od 500 evra, od toga 350 na ruke a ostalo su dazbine.

Treba obratiti paznju na ono sto pise Miroslav, posla ima ali ne visi na drvetu. Nedostatak lekara je neravnomeran, BW je valjda najatraktivniji i za Nemce, pa su cini mi se prema strancima posebno arogantni.

Evo odgovora kolegi koji je trazio objasnjenje u vezi dokumentacije za BW.

Pitao sam i njih i ovo su mi odgovorili : ´´geeignete Unterlagen über die Studieninhalte des absolvierten
Studiums z.B. Studienbuch, Vorlesungsverzeichnis, Lernzielkatalog o.ä. (jeweils
Original und amtl. Übersetzung in amtl. begl. Kopie).´´ Ja i dalje ne znam sta se pod ovim podrazumeva. Bio bih zahvalan za Vasa iskustva.

Ja sam i dalje za to da se posalje mail-bolja opcija, imate uvek dokaz ili da se telefonira.

E sad vidim da si ti vec pitao, i to je malo bezobrazno kad ti tako odgovore; z.B, oder, o.ä itd. Nema tu z.B, vrlo lako posle kazu hej fali vam ovo ili ono. Zato treba naci spisak, i pitati sve tacno i taksativno navedeno. Da li je dovoljno ovo, pa nabrojite dokumenta, gde mogu da obavim lekarski, DA LI mogu tu i tu da obavim lekarski...Samo malo truda oko pisanja maila i sve ok. Teoretski :D

Hehehe, kolega Hoffentlich u pravu ste. Ali nisu ni oni u mail-u uvek jasni. Evo meni su na primer odgovorlili u vezi lekarskog da mi treba Gesundheitszeugnis od strane Arzt Ihres Vertrauens... A pitala sam lepo, da li mogu da uzmem u Srbiji. Mislim, logican odgovor je- da, uzmite u Srbiji, ili ne- iskljucivo u Nemackoj... ili sta vec. Na kraju sam izvadila ovde u domu zdravlja...
Nadam se da je to dovoljno?
Ako ima neko iskustva, ili je spremao vec za Niederbayern, molila bih za informaciju. Hvala unapred.

Hehehe, kolega Hoffentlich u pravu ste. Ali nisu ni oni u mail-u uvek jasni. Evo meni su na primer odgovorlili u vezi lekarskog da mi treba Gesundheitszeugnis od strane Arzt Ihres Vertrauens... A pitala sam lepo, da li mogu da uzmem u Srbiji. Mislim, logican odgovor je- da, uzmite u Srbiji, ili ne- iskljucivo u Nemackoj... ili sta vec. Na kraju sam izvadila ovde u domu zdravlja...
Nadam se da je to dovoljno?
Ako ima neko iskustva, ili je spremao vec za Niederbayern, molila bih za informaciju. Hvala unapred.

Da, logicno je da moze da se odgovor shvati kao 'moze u Srbiji'. Bah, ja sam takav, nervira me i ne da mi mira kad imam neku nedoumicu, ja bih zvao(i zvao sam i pisao) vise puta.

Kad sam vec kod nedoumica, nakon pregledanih i nabavljenih jedno trista knjiga, i za spremanje Aprobacije i pravih udzbenika, i za obnavljanje stvari koje sam zaboravio; ako ste kao i ja i kao ogromna vecina dobili ili trazite internu, moj absolutni predlog su:

Innere: Das Zweite kompakt i
Last minute Pharmakologie

Sve sto vam treba, jasno, na manje od ukupno 500 strana. Ake no mozete da nadjete na netu, pp pa cu probati da posaljem.

Kolege u Nemačkoj, molim vas za informaciju o načinu funkcionisanja rehabilitacije..... Kod nas postoje fizijatri u okviru Domova zdravlja, Klinika za rehabilitaciju i raznih Banja. Da li je isto u Nemačkoj ili ipak postoje neke razlike? Ja sam fizijatar ali imam u planu da vam se pridružim :) Hvala!

Da, logicno je da moze da se odgovor shvati kao 'moze u Srbiji'. Bah, ja sam takav, nervira me i ne da mi mira kad imam neku nedoumicu, ja bih zvao(i zvao sam i pisao) vise puta.

Kad sam vec kod nedoumica, nakon pregledanih i nabavljenih jedno trista knjiga, i za spremanje Aprobacije i pravih udzbenika, i za obnavljanje stvari koje sam zaboravio; ako ste kao i ja i kao ogromna vecina dobili ili trazite internu, moj absolutni predlog su:

Innere: Das Zweite kompakt i
Last minute Pharmakologie

Sve sto vam treba, jasno, na manje od ukupno 500 strana. Ake no mozete da nadjete na netu, pp pa cu probati da posaljem.

Molim kolegu Hoffentlich da mi pojasni da li su ove dve knjige dovoljne za Aprobaciju,
hvala najlepse,
Ines

Molim kolegu Hoffentlich da mi pojasni da li su ove dve knjige dovoljne za Aprobaciju,
hvala najlepse,
Ines

Ne smem da vam sigurno kazem da, jer ne znam kakvi si ispiti u svim drzavama Nemacke. I naravno postoji valjda jos barem jedan predmet koji treba polagati. Ali za ulazak na posao i napredak sa Nemackim su perfektne. Za slucaj da zbog nekih detalja nisu dovoljne, i dalje mislim da su odlicne kao baza, a ostatak po potrebi samo dodati iz drugih knjiga.

Poslednja izmena:
Vrlo bitno za pocetnike,odnosno za one koji se spremaju da traze posao u Nemackoj,koji imaju B2. On - line link koji objavljuje bukvalno dnevno potrebe lekara u Nemackoj.

http://www.kliniken.de/jobboerse/jobs/arzt/

Sad me ovaj post podseti na nesto sto sam hteo da napisem pre ko zna koliko vremena, a shvatih da sam zaboravio. Radi se o predlogu kako traziti posao sam.

Pre svega, ono sto je vec receno, Lebenslauf- kratak, jasan sa taksativno navedenim obrazovanjem i radnim iskustvom, bez rupa. Anschreiben-mozda i jos bitnija stvar. Nesto o sebi, i kao svrha pisma-ZASTO bas ta klinika i kako vi mozete doprineti. Dakle pazite, za svaku kliniku razlicita imena onog/onih kojima se obracate ili o kojoj specijalizaci se radi. Malo truda, ali isplati se.

Sledece: budimo realni, na sajtovima kao sto su kliniken.de, aerzteblatt.de izlaze oglasi na koje se javi i po 200 ljudi. Sanse vam nisu ogromne. Naravno, sve je moguce ipak. Sajtovi kao sto su kimeta.de, slicna prica, mozda i jos teze jer sve ide preko agencija. Sto me dovodi do sledece tacke: od agencija i agenata se necete 'leba najesti. Ko danas preko njih dobije posao, imao je srece. Naravno, ne treba ni od agenata odustati, iako su u poslednje vreme poceli da traze C1 da bi vas uzeli u obzir, i salju vas na intervju sa jos dvoje ljudi recimo, u isto vreme. Jer, NARAVNO, njihov cilj je zarada, tj. provizija koju dobijaju.

Evo predloga ako vam je imalo bitno gde cete otici, i nacina da vidite mnogo vise oglasa nego na vec gore navedenim sajtovima.

Otvorite http://citypopulation.de/Deutschland.html Kompletan spisak svih mesta u svim nemackim drzavama, sa brojem stanovnika.
Drugi tab otvorite neku mapu, da vidite lokacije mesta.
Treci tab http://www.kliniken.de/kliniken/a-z/kliniken/ort_index.htm Svako mesto i spisak svih bolnica u njemu.

Vidite mesto, vidite spisak klinika koje postoje u tom mestu i otvarate sajt po sajt. Naici cete na mnoogo oglasa. Potrebno je samo strpljenje i sedenje na kompu, pogotovo za pocetnika dok ne nauci da ne gubi vreme i da odmah moze da nadje gde su na sajtu neke bolnice oglasi za posao, posto postoji bar sest imena za to.

Nadam se da ce ovo nekom pomoci.

Poslednja izmena:
Svaka cast kolega lepo objasnjeno za individualno trazenje posla.
Sad me ovaj post podseti na nesto sto sam hteo da napisem pre ko zna koliko vremena, a shvatih da sam zaboravio. Radi se o predlogu kako traziti posao sam.

Pre svega, ono sto je vec receno, Lebenslauf- kratak, jasan sa taksativno navedenim obrazovanjem i radnim iskustvom, bez rupa. Anschreiben-mozda i jos bitnija stvar. Nesto o sebi, i kao svrha pisma-ZASTO bas ta klinika i kako vi mozete doprineti. Dakle pazite, za svaku kliniku razlicita imena onog.onih kojima se obracate ili o kojoj specijalizaci se radi. Malo truda, ali isplati se.

Sledece: budimo realni, na sajtovima kao sto su kliniken.de, aerzteblatt.de izlaze oglasi na koje se javi i po 200 ljudi. Sanse vam nisu ogromne. Naravno, sve je moguce ipak. Sajtovi kao sto su kimeta.de, slicna prica, mozda i jos teze jer sve ide preko agencija. Sto me dovodi do sledece tacke: od agencija i agenata se necete 'leba najesti. Ko danas preko njih dobije posao, imao je srece. Naravno, ne treba ni od agenata odustati, iako su u poslednje vreme poceli da traze C1 da bi vas uzeli u obzir, i salju vas na intervju sa jos dvoje ljudi recimo, u isto vreme. Jer, NARAVNO, njihov cilj je zarada, tj. provizija koju dobijaju.

Evo predloga ako vam je imalo bitno gde cete otici, i nacina da vidite mnogo vise oglasa nego na vec gore navedenim sajtovima.

Otvorite http://citypopulation.de/Deutschland.html Kompletan spisak svih mesta u svim nemackim drzavama, sa brojem stanovnika.
Drugi tab otvorite neku mapu, da vidite lokacije mesta.
Treci tab http://www.kliniken.de/kliniken/a-z/kliniken/ort_index.htm Svako mesto i spisak svih bolnica u njemu.

Vidite mesto, vidite spisak klinika koje postoje u tom mestu i otvarate sajt po sajt. Naici cete na mnoogo oglasa. Potrebno je samo strpljenje i sedenje na kompu, pogotovo za pocetnika dok ne nauci da gubi vreme i da odmah moze da nadje gde su na sajtu neke bolnice oglasi za posao, posto postoji bar sest imena za to.

Nadam se da ce ovo nekom pomoci.

Kolega da li ste polagali aprobaciju?ja za 20 dana polazem u Ulmu tj BW,pa su mi potrebna neka iskustva i saveti,sto se tice literature,radim iz Harloda internu a i sve ostale knjige sam skupio.Polazem Internu,hirurgiju,farmu i sudsku...Dakle kako izgleda kakvi su kriterijumi itd.
Unapred hvala

Pozdrav :-)
Ja sam u junu izvadila BE u Niederbayernu, i sto se tice tog lekarskog takodje sam imala nedoumice, pa mi je W.Auserwählt, koji je zaduzen za BE u NBayernu,rekao da moze da se uradi u Srbiji i ja sam na kraju predala formular (sa sajta Regierung Niederbayern-a -Ärztliche Bescheinigung für die Tätigkeit als Arzt) potpisan od strane naseg lekara,specijaliste medicine rada. Doduse imala sam malo problema dok sam nasla nekoga ko je hteo da mi potpise taj formular,posto je na nemackom. Sve u svemu to je bilo prihvaceno bez problema.

@talijana hvala puno, da sam samo ranije znala... ja sam poslala na prevodjenje nas obrazac od 4 strane (kostalo me...), a mogla sam lepo da dam samo taj obrazac. Mora li specijalista medicine rada ili moze i lekar specijalista opste prakse? Jesi li i ti morala da prevodis u Nemackoj dokumenta na srpskom i koliko si cekala na BE?
Hvala puno na pomoci.

@talijana hvala puno, da sam samo ranije znala... ja sam poslala na prevodjenje nas obrazac od 4 strane (kostalo me...), a mogla sam lepo da dam samo taj obrazac. Mora li specijalista medicine rada ili moze i lekar specijalista opste prakse? Jesi li i ti morala da prevodis u Nemackoj dokumenta na srpskom i koliko si cekala na BE?
Hvala puno na pomoci.

Mislim da uopste ne mora specijalista medicine rada,jer kad predala ovom nemcu,uopste me nije pitao nista u vezi toga, ni koji je lekar ni za pecat,koji je inace bio na srpskom. Da, i ja sam prevodila u Nemackoj, u teoriji kao moze u Srbiji da se prevede ako to posle bude provereno u ambasadi, ali nasa ambasada nema ta ovlascenja tako da ispada da mora u Nemackoj. Ja se malo ufrkisala zbog vremena pa sam isla licno da predam za dozvolu i dobila sam je za pola sata, ali u principu to uopste nije bilo neophodno, jer ovde u NB uglavnom ne prave problem i za otprilike 2 nedelje ti izdaju dozvolu,ako je kompletna dokumentacija. I meni je krivo sto nisam ranije videla,da ti skratim muke, znam kako je i ja sam dosta razbijala glavu oko te dokumentacije. Ako te jos nesto zanima mozes i na mail da mi saljes talijananis@hotmail.com

Ima li neko iskustva sa Gräfliche Kliniken - Park Klinik?
U februaru 2012 moja supruga je bila na razgovor u toj klinicu u Bad Druburgu (pokrajina NRW), dobila je ponudu za posao ali je nije prihvatila.
Bila je tri dana gost klinike. Nije joj se dopala sama atmosfera na klinici. Obavezno se ostaje posle dežurstava da se radi. Plata je bila manja u odnosu na ostale ponude. Tako da je prihvatila drugu ponudu.
To je njeno iskustvo. Ako si dobila poziv za razgovor svakako idi i odluči sama. Na klinici je tada inače radilo 2 doktorice i jedan lekar iz Rumunuje, jedan doktor iz Poljske i jedan medicinski tehničar iz Makedonije.
Nadam se da sam nešto pomogao.
Pozdrav

Da li je moguce da niko zivi na ovom forumu ne zna nista o aprobaciji ili ti Kenntnisse Prufung-u?Nekoliko puta sam postavljao pitanja i ama bas ni jedan odgovor?Pa da pokusam jos jednom dakle polazem za dve nedlje i treba mi neko da mi barem nesto kaze ili neko iskustvo podeli sa mnom o samom toku ispita,kriterijumima na ispitu itd...Kolegama mogu pomoci u vezi Patientkommunikationen Prufung-om koji sam polagao pre mesec dana.

Back