Srpski lekari u Nemačkoj

A ja ti preporucujem Snezanu Grivu, radi nivoe po nemackim knjigama Delfin i odlicna je....mnoge kolege su bile kod nje ,a sad su u Nemackoj.
Inace pitanje je koliko poznajes predhodno Nemacki da bi krenula odmah na B2,ali moze te istestirati i reci na kom si nivou.Javi se ako si zainteresovana....Pozdrav

Cisto da se nadovezem jer sam bila stura. Ovako negde sredinom januara 2013. sam pocela sa ucenjem nemackog jezika. Nisam znala ni rec nemackog i nikada ga ranije nisam ucila. Dakle od pocetka. Kao sto rekoh ucila sam kod profesorke Milene iz Oxford centra. Ucila sam iz Delfinovih knjiha i Em Neu posle toga. Izasla sam avgusta na test na Goethe Institutu u Beogradu i polozila.
A sto se tice nivoa C1, znam vise ljudi koji su polozila C1 a znam cak i ljude koji su polozili C2. Dakle, to nije knjizevni jezik. (Ja sam iz Engleskog polozila C2 tako da otprilike znam koji nivo znanja bi bio potreban). Oblast Hessen u Nemackoj trazi C1 nivo za polaganje Aprobacije, i koliko znam to je jedina oblast koja trazi taj nivo. Eto toliko :)

Kolega Shamba, ja imam licnog iskustva sa trazenjem posla u Svajcarskoj. Konkurisala sam na jedno mesto, otisla na razgovor, klinika mi javi da bi zeleli da me angazuju, i da samo treba da se resi Arbeitsbewilligung sa migracionom sluzbom, da bi mi na kraju iz migracione javili da im trziste nije toliko "suvo" da bi angazovali nekog ko nije iz zemlje EU ili clanice EFTA-sporazuma. :(
Mene interesuje koliki je period pripreme za polaganje aprobacije u Bayern-u i da li je za celi Bayern isto trajanje tog perioda? Hvala unapred.

Poštovane kolege,interesuje me da li neko zna kako prolaze u Nemačkoj specijalisti kliničke biohemije...ja sam pri kraju specijalizacije,koja je izuzetno neinteresantna :-( i po meni ovo sto radim,nema veze sa medicinom,radim inače u laboratoriji sa aparatima,imam u planu da se uputim u Nemačku,samo sam na mukama da li završavati ovo što sam počela ili tražiti nešto novo u Nemačkoj.....unapred hvala na odgovoru,Pozzz

Drage kolege, na samom smo pocetku ucenja jezika supruga i ja. ali smo decidno odlucili da potrazimo posao u Nemackoj. Ima li neko iskustva da podeli vezano za slucaj bracnog para, oboje specijalista sa iskustvom. Sve sam postove procitao, ovde je sasvim dovoljno informacija, ali su na forumu uglavnom tek svrseni lekari bez porodice. Najveca zahvalnost astanisic:)!!!

pozdrav svima,

supruga i ja odlazimo uskoro u njemacku, oboje smo doktori. Sad imamo jednu dilemu. Naime, ja sam htio hirurgiju specijalizirat a ona internu, kardiologiju. Medjutim, ako bi za nekih 10-15 godina mozda htjeli otvoriti privatnu praksu, sigurno bi nam bilo lakse kad bi oboje bili internisti. Htio bih da cujem vase misljenje, a mozda neko ima i iskustva s tim.

Dobro kolege,sta treba napisati u CVju i top pismu da bi ih zainteresovali???? Ja sam sve sama pisala i vecina mi je klinika odgovorila da `imam strpljenja dok ne pregledaju sve prijave`. Dosta je doduse i negativnih odgovora,pa se brinem da nesto radim pogresno. Jedna me je klinika i zvala na razgovor,ja otisla,o svom trosku naravno,da bi mi posle pet dana javili da su se odlucili za nekog drugog. Postajem prilicno ocajna :sad2:

Veliki pozdrav svima uz divljenje na solidarnosti.
Medicinski fakultet sam završio u Banja Luci, a specijalizaciju u Beogradu- VMA . Imam Hrvatski pasoš i nostrifikovanu diplomu medicine u Hrvatskoj ( nikad nisam radio u HR). Ako položim državni ispit u Hrvatskoj i nostrifikujem specijalizaciju- da li ću morati u Njemačkoj polagati dodatne ispite ili se nešto priznaje automatski...

koji si nivo Ivana polozila za 8 meseci,jer se i ja spremam da dodjem do nekog zavidnog nivoa za to vreme
Cisto da se nadovezem jer sam bila stura. Ovako negde sredinom januara 2013. sam pocela sa ucenjem nemackog jezika. Nisam znala ni rec nemackog i nikada ga ranije nisam ucila. Dakle od pocetka. Kao sto rekoh ucila sam kod profesorke Milene iz Oxford centra. Ucila sam iz Delfinovih knjiha i Em Neu posle toga. Izasla sam avgusta na test na Goethe Institutu u Beogradu i polozila.
A sto se tice nivoa C1, znam vise ljudi koji su polozila C1 a znam cak i ljude koji su polozili C2. Dakle, to nije knjizevni jezik. (Ja sam iz Engleskog polozila C2 tako da otprilike znam koji nivo znanja bi bio potreban). Oblast Hessen u Nemackoj trazi C1 nivo za polaganje Aprobacije, i koliko znam to je jedina oblast koja trazi taj nivo. Eto toliko :)

Primanja su na nivou cele Nemacke otprilike ista ako zelis poslacu ti poruku u inboxu. Moja najbolja drugarica je na hospitaciji, ceka radnu dozvolu. Za vreme hospitacije ti je obezbedjen smestaj i hrana ali tada ne primas platu, u prvih sest meseci nakon dobijanja Berufserlaubnisa pocinjes da dobijas tu pocetnu platu koja se nakon probnog perioda polako povecava.

Koliko znam hospitacija se ne placa,klinika vam obezbijedi smjestaj ali i ne mora to je stvar dogovora. Netko je dobivao dzeparac oko 500-800eura mjesecno. Kada dobijete Berufserlaubnis imate placu negdje oko 3000eura. Kada dobijete spec raste vam placa shodno vasem napredovanju ali nikada vise od 6000eura zakonski. Druge kolege neka vam prenesu svoja iskustva jer ima ih dosta u njemačkoj. Nije tesko biti kolegijalan.
QUOTE=lekari;26224493]Da li moze neko da mi kaze (od kolega koji su vec u Nemackoj) kolika su primanja ( otprilike) , u prvih 6 meseci dok traje prilagodjavanje,odnosno hospitacija. Unapred hvala[/QUOTE]

Koliko znam hospitacija se ne placa,klinika vam obezbijedi smjestaj ali i ne mora to je stvar dogovora. Netko je dobivao dzeparac oko 500-800eura mjesecno. Kada dobijete Berufserlaubnis imate placu negdje oko 3000eura. Kada dobijete spec raste vam placa shodno vasem napredovanju ali nikada vise od 6000eura zakonski. Druge kolege neka vam prenesu svoja iskustva jer ima ih dosta u njemačkoj. Nije tesko biti kolegijalan.
QUOTE=lekari;26224493]Da li moze neko da mi kaze (od kolega koji su vec u Nemackoj) kolika su primanja ( otprilike) , u prvih 6 meseci dok traje prilagodjavanje,odnosno hospitacija. Unapred hvala
[/QUOTE]

Kolega hvala vam puno na informaciji,ako neko jos ima kakvih iskustava molila bih za informaciju. Hvala vam na kolegijalnosti...

Koliko prodje dok se ne dobije Berufserlaubnis
Sve zavisi uglavnom i od doba godine verovao ili ne. Ima ljudi koji su cekali po 2 meseca, a moja kolegenica je cekala dve nedelje. Kao sto napomenuh moja najbolja drugarica je predala za radnu dozvolu pre neki dan pa cu napisati koliko je ona cekala kad je dobiije.
Kolegenica koja je kratko cekala je predala letos, kada su u Nemackoj (i kod nas) bili odmori pa je bolnici bilo u interesu da sto pre dobije lekara...

Poštovane kolege,interesuje me da li neko zna kako prolaze u Nemačkoj specijalisti kliničke biohemije...ja sam pri kraju specijalizacije,koja je izuzetno neinteresantna :-( i po meni ovo sto radim,nema veze sa medicinom,radim inače u laboratoriji sa aparatima,imam u planu da se uputim u Nemačku,samo sam na mukama da li završavati ovo što sam počela ili tražiti nešto novo u Nemačkoj.....unapred hvala na odgovoru,Pozzz

Ako si stvarno rešila da radiš u Nemačkoj ne gubi vreme sa specijalizacijom, uči Nemački, položi B2 i dolazi ovamo.

Pozdrav

Drage kolege, na samom smo pocetku ucenja jezika supruga i ja. ali smo decidno odlucili da potrazimo posao u Nemackoj. Ima li neko iskustva da podeli vezano za slucaj bracnog para, oboje specijalista sa iskustvom. Sve sam postove procitao, ovde je sasvim dovoljno informacija, ali su na forumu uglavnom tek svrseni lekari bez porodice. Najveca zahvalnost astanisic:)!!!

Specijalizacija vam neće biti priznata odmah. Kasnije možda delimično, ali je sigurno da će vam priznati nešto od specijalizacije. Morate početi da radite oboje kao početnici lekari u svakom slučaju.
Vaše iskustvo će vam pomoći da lakše dođete do posla i možda birate gde ćete raditi, što je velika prednost u odnosu na naše mlade lekare koji ovde dolaze bez iskustva. Iskustvo je vrlo bitno uz znanje jezika. To su po meni dve najvažnije stvari za dobijanje posla u Nemačkoj. Tako bar govori moje iskustvo ovde.
Pozdrav

Da li moze neko da mi kaze (od kolega koji su vec u Nemackoj) kolika su primanja ( otprilike) , u prvih 6 meseci dok traje prilagodjavanje,odnosno hospitacija. Unapred hvala

Kao hospitant, primanja su minimalna, mislim negde oko 500e, pa zbog toga preporučujem da prvo položite b2 i idete odmah kao lekar sa lekarskom platom koja se kreće od 2000 do 2600e neto za početnika lekara.
Pozdrav

Kolega (gys) ako sam dobro razumela.....ako imam B2 nivo znanja jezika i prihvate me na konkurs (neka klinika), pocinjem odmah kao lekar pocetnik sa ovom vecom platom,a usput u kojoj regiji se daju ovakve plate. Hvala unapred.....|Jer to onda znaci da necu imati hospitaciju,odnosno u kojim slucajevima postajes hospitant
Kao hospitant, primanja su minimalna, mislim negde oko 500e, pa zbog toga preporučujem da prvo položite b2 i idete odmah kao lekar sa lekarskom platom koja se kreće od 2000 do 2600e neto za početnika lekara.
Pozdrav

Kolega (gys) ako sam dobro razumela.....ako imam B2 nivo znanja jezika i prihvate me na konkurs (neka klinika), pocinjem odmah kao lekar pocetnik sa ovom vecom platom,a usput u kojoj regiji se daju ovakve plate. Hvala unapred.....|Jer to onda znaci da necu imati hospitaciju,odnosno u kojim slucajevima postajes hospitant
To upravo znači to. Hospitacija se radi samo ako kandidat nema B2 sertifikat, pa onda uz posao uči i jezik pa onda kada nauči polaže B2 dobije beruferlaubnis (licencu) i počinje da radi kao lekar. Inače da bi radio kao hospitant nije ti potrebna licenca tj. berufserlaunis. Što se plate tiče to nema mnogo veze sa regijama. Ovo što sam naveo (negde oko 2500e neto u prevodu oko 4500e bruto) važi za teritoriju cele Nemačke i to je napominjem plata lekara početnika(u oglasima za posao najčešće stoji Assistenzärztin)-pod uslovom da si sam bez dece i supruga ili supruge, To je vrlo značajno zbog poreza.
Nadam se da sam pomogao nešto
Pozdrav od Nišlije iz Bajerna.

Poslednja izmena:

Back