Srpski lekari u Nemačkoj

Pozdrav svim kolegama na forumu.Tek se upoznajem sa forumom,planiram da ga procitam u celini.Nema sumnje da je forum odlican,ali dok ne uspem sve da procitam znacilo bi mi da neko od iskusnijih kolega prokomentarise nekoliko stvari.Interesuju me troskovi prevodjenja i overe dokumenata zatim najpovoljnije cene za ucenje nemackog kao i koliko je novca potrebno za dokumenta koja su neophodna pre nego se pocne raditi u Nemackoj.Mislim,ko bude imao srece da nadje posao.Hvala puno,kako na sjajnom forumu,tako i na eventualnom odgovoru:).

Postovane kolege, zanima me kakva je trenutna situacija u trazenju posla za lekare u Nemackoj. Krajem godine zavrsavam sa stazom, jezik imam polozen B2, zanima me posto se pojavljuju informacije kako je sve teze naci posao i da im je trziste polako zasiceno.

Trenutna situacija je takva da posla ima, ali svi imaju prednost u odnosu na NON EU Lekare. Takodje, dosli smo do zakljucka da i agencije imaju tu takozvanu kljucnu ulogu da im pronadju odgovarajuceg lekara, jer se bave procenom znanja, dokumentacijom etc etc. Jer klinika i ne odgovara na Bewerbung, tamo gde je agenciji povereno da joj dovede lekare. Nesto smo naculi da ce od Oktobra da uvedu u De C1 za sve pokrajine. Da ne plasim i obehrabrujem, ali vec sada u nekim oglasima taksativno stoji C1, a recimo u pitanju je Bayern, sto nije za poverovati. Ti odradi taj staz, u medjuvremenu uci / nastavi sa ucenjem jezika.

ali vec sada u nekim oglasima taksativno stoji C1, a recimo u pitanju je Bayern, sto nije za poverovati.

Ne stima mi nesto ovde. Sem na primeru Hesena, ta stvar, citaj B2/C1 uopste nisu regulisane na nivou republike(naravno, osim sto vam zvanicno svuda treba B2 za BE). Sve to zavisi od klinike, od sefa itd.. Neki traze C1 vec godinama, Aprobaciju itd. Uvek ima izuzetaka, pa tako i u Bayernu. Ako vas cuju da dobro pricate, nebitno je da li imate A1 ili C2(teoretski, sto se tice klinike naravno, ponovo, treba B2 za BE). E sad, problem je sto ne dobija svako sansu da svoj jezik pokaze na licu mesta na intervjuu i sl. Zato, ako ste iole sigurni u svoje vladanje nemackim, pisite nivo u CV-ju, i u nastavku 'fließend im Wort und Schrift'. Dalje, kad kontaktirate agencije, ne gubite vreme, odmah zovite telefonom, pokazite svoj nemacki-napisite pitanja i sve sto mislite da ce biti u razgovoru i - citajte. Niko vas ne vidi na telefonu. A kad dodje do onoga do cega treba da dodje, imaju razumevanja i pomazu vam. Sem ako ne umete da spojite 2 recenice, sve je ok.

Kolega svaka cast na ohrabrujucem postu, ja sam u Berlinu i sad dok cekam rezultate B2 Telc planiram da krenem slati prijave za posao. Za jezik je najbitnije da se svaki dan sto vise koristi, najbolje u kontaktu s Nemcima. Interesuje me ima li kolega da rade u Berlinu ili Brandenburgu, jer na forumu bas nema informacija
za ove pokrajine! Hvala unapred!!!

Pozdrav svim kolegama na forumu. Vec duže vrijeme pratim forum, odličan je. Ja sam iz RS, a kod nas se državni ispit polaže odmah nakon završenog fakulteta, odnosno na 6. god. imamo kliničku praksu. Zanima me da li je neko od kolega u DE imao sličnu situaciju, odnosno da su tražili staž? Planiram u DE za mjesec dana na intezivni kurs, pa mislim vec slati prijave. Hvala unaprijed na odgovoru!

Po vazecem zakonu,govorim o Bavarskoj minimum za BE je B2, takodje jos uvek je ista situacija i za aprobaciju znaci B2,dok se stvari ne promene zvanicno,mi mozemo samo da nagadjamo sta ce biti.Po mom misljenju B2 je minimum ali minimum za pocetak, jer medicinski nemacki i razgovor sa pacijentom je sasvim druga prica nego citanje novina ili pricanje o vremenu i slicno,takodje postoje i velike razlike u dijalektu medju pokrajinama..Moja preporuka je odmah nakon polaganja B2 ako ne vec i ranije,krenuti sa radom meficinskog nemackog,znaci anamneza,terapija,objasnjavanje pojedinih zahvata (npr. zasto je potrebna braunila, rtg, ct i slicno) i naravno vezbati pisanje.
I da puuuuno strpljenja do posla.

Kako izgleda:
1.deo - Dobijes strucni tekst (oko 500 reci)...Meni je bilo nesto tipa UTICAJ ili POSLEDICE KOZNIH ZAPALJENJA NA OCNI SISTEM. Imas 20 min da procitas tekst i nakon toga pred komisijom prepricavas tekst i diskutujes o istom (odgovaras na pitanja).
2.deo - Jedan od ispitanika komisije je u ulozi pacijenta i dolazi u ambulantu sa odredjenim simptomima (npr Drhtavica i povisen secer u krvi). Ovde je bitno: ANAMNEZA; PREGLED; OBJASNJAVANJE DIJAGNOZE I DALJIH PROCEDURA PACIJENTU.
Sta se trazi:
Trazi se da razumes nemacki jezik, tj da na nemackom umes da razgovaras, objasnis i odgovoris na pitanja (strucna i nestrucna). Ne potencira se previse strucno znanje (samo osnovno)
Koliko i kako se sprema:
Preporucujem 2 knjige za spremanje: DEUTSCH FÜR ÄRZTINEN UND ÄRZTE i DEUTSCH FÜR MEDIZINER. Ja sam spremala ispit iz prve, ali ni druga nije losa. Inace, ja sam ispit spremala mesec dana (posto sam toliko imala od kad sam saznala za termin do polaganja) ali mislim da je dovoljno i manje.

Mozete li napisati kako mogu da nabavim ove knjige u Nemackoj. Hvala unapred!

Poslednja izmena:
Moze li neko meni da posalje primer prepruke od bivsih sefova. Moj muz je polozio b2, pa sad spremamo dokumentaciju za konkurse. Ukoliko moze nek se javi na pp da bih dala email adresu. Inace, ukoliko trebaju nekome testovi za vezbanje, a zeli da polaze na OSD poslacu mu nek se javi, imamo 10/ak razlicitah testova.

Da li i meni možete da pošaljete testove za B2, imam položen usmeni ispit, a imam samo 3 različita testa, pozdrav!

Staz sam odradila na VMA, a radno iskustvo u hitnoj je bas pravo radno iskustvo :-) Kao dokaz sam prilozila prevedenu radnu knjizicu i preporuku nacelnice sa bivseg posla. Pozdrav

Kolegice, s obzirom da su tvoji dokumenti dobro prošli u De, a ja imam slično radno iskustvo, 3 god. u hitnoj, i još nekim drugim radnim mjestima, da li bi mi poslala formu svoje preporuke s opisom poslova ? Bivši poslodavci će mi napisati sve kako ja hoću, samo da napišem sama (nemaju vremena). Unaprijed zahvalna!!!

Da li neko ima iskustva sa ispitom za aprobaciju?
Ja sam nabavila gomilu knjiga - Innere medizin und Chirugie in Frage und Antwort, Innere Medizin Herold, Allex.. I sada nemam pojma odakle da pocnem :) u Allex ima neki plan od 100 dana za ucenje. Da li je neko to probao?
Da li je istina da se se u Bayernu dobija aprobaciju nakon dve godine rada u De bez ispita?

Pozdrav.

Da li bi mogao neko da mi kaze da li se sretao sa izrazom "vorläufige Approbation"? Naime, trebalo bi da idem na razgovor u jednu kliniku u Bavarskoj ali meni dr sa kojim se dopisujem stalno to spominje. Citiracu: "Sie benötigen, wie mitgeteilt zumindest eine vorläufige Approbation."
Sta je to? Ja sam skinula formular za Bavarsku i citala sta je potrebno od papira za Beruferlaubnis do polaganja aprobacije ali se ovo nigde ne spominje!? Poslala sam i mejl Regierungu Oberbayern ali nisam jos dobila odgovor. Ako iko zna, pomogao bi mi mnogo! :sad2:

Hvala kolega! U prvom mejlu je rekao da se raspitam za uslove i poslala sam mu formular sa spiskom sa sajta Regierunga Oberbayerna a sad i dalje insistira na tome!? Bas mi nije jasno! Sve u svemu, poslala sam juce i njemu mejl sa pitanjem na sta tacno misli. Valjda nisam pogresila....

hello,hello...pronasla sam ovaj forum i vidim da postoje neke zanimljive infos o poslu za dr u nemackoj itt. uglavnom,zavrsila sam fakultet med.nauka u kg-u i sad sam na stazu,ucim polako jezik i sad sam na b1 nivou. planiram da se uputim k' nemackoj negde posle drzavnog koji imam u oktobru,tako da su mi sve ove informacije dobrodosle. e sad,obzirom da sam zavrsila medicinsku skolu,razmisljam da bi mozda bilo pametnije da pocnem tamo sa radom kao sestra ili tako nesto,bar dok se ne adaptiram... uglavnom moje pitanje je sledece-da li je to glupa ideja ili bi moglo da uspe? cisto da se infiltriram u sistem :)

Back