Srpski lekari u Nemačkoj

Kolegenice,( Natascica87 )da li vam dopunu dokumenata (stazerska knjizica i licenca) traze za dobijanje BE ili za aprobaciju?Imate li ponudu od poslodavca ili ste podneli zahtev bez toga? Jesu li vam vec i posle koliko vremena od zahteva zakazali polaganje Fsp ?(cini mi se da je i kod vas u pitanju Bajern).Ako jos uvek niste dobili informaciju u vezi stazerske knjizice,rado cu vam odgovoriti.[/QUOTE

Koliko znam nectreba stazerska knjizica vec ona potvrda iz ministarstva... Mada mozda i ja gresim, pa ako znate sta povodom toga bila bih zahvalna da mi pojasnite...:)

Dopunu mi traze za dobijanje BE, Regierung von Oberbayern. Imam ponudu od poslodavca, tacnije potpisala sam ugovor sa njima, koji ce da preprave kada dobijem BE. Nisu mi jos zakazali ispit, jer na njihovom sajtu stoje stari formulari, pa su mi ujedno poslali i saglasnost koju moram da potpisem da bi mogli moje podatke poslati u lekarsku komoru i da bi me samim tim prijavili za FSP.

Potvrda iz Ministarstva o obavljenom stazu koja se dobija uplatom od oko 500 din i na koju se ceka oko 2 nedelje je dovoljna za BE,a knjizica je potrebna za dobijanje aprobacije.Jeste li vi stavljali apostile i na koja dokumenta i kako ste overavali jer vidim da ima vise opcija.Koja je najpovoljnija i prihvatljiva za Bajern?

Potvrda iz Ministarstva o obavljenom stazu koja se dobija uplatom od oko 500 din i na koju se ceka oko 2 nedelje je dovoljna za BE,a knjizica je potrebna za dobijanje aprobacije.Jeste li vi stavljali apostile i na koja dokumenta i kako ste overavali jer vidim da ima vise opcija.Koja je najpovoljnija i prihvatljiva za Bajern?

E ovako ja nisam ni na jedan dokument stavila apostil. Prevela sam dokumenta i kopirala ih i odnela u ambasadu u Beogradu da mi se to sve overi. Overa je od 8-11 svakog radnog dana, sem petka. Pozeljno je doci sto ranije, jer pred kraj vise nece ni da pustaju. Sto se placanja tice 10€ kosta deset stranica a onda svaka sledeca kosta po 1€. Onda tetica sve to uzme (inace je jako neljubazna), uporedi sa originalima i zahefta kao jedan dokument i pecatira. Placa se u dinarima i pozeljno je imati sitno.:) E sad ja sam uradila tako, s obzirom da mi traze dopunu i da mi pri tom nista nisu rekli vezano za apostile i overu, onda je to ocigledno sve uredu i nacin na koji Bayern prihvata... Ako vam treba jos neka informacija, pitajte, rado cu odgovoriti ako znam...:)

Otidjite na facebooku na grupu:" Approbation für Ärzte in Bayern", kolege iz cijelog svijeta pisu svoja iskustva. Uglavnom jedan Meksikanac je pisao da je FSP dosta lagan, ko zna uzeti anamnezu i relativno dobro govori njemacki nece imati problema. On se navodno nije nista posebno spremao, pripremao se jedan dan ranije i slusao na youtubeu neki video. Samo ovaj kolega je prije samo mjesec dana polagao i Kenntnisprüfung pa mu je zato sve svjeze. Isto pise da je prijavio FSP pa onda i licno svaki dan zvao Komoru da mu zakazu ispit, jer preko Regierunga die sporo. I oni mu za 7 dana dali termin.

Mozes molim te da postavis ceo link, posto sa gore navedenim ja na google nisam nasla
hvala

Otidjite na facebooku na grupu:" Approbation für Ärzte in Bayern", kolege iz cijelog svijeta pisu svoja iskustva. Uglavnom jedan Meksikanac je pisao da je FSP dosta lagan, ko zna uzeti anamnezu i relativno dobro govori njemacki nece imati problema. On se navodno nije nista posebno spremao, pripremao se jedan dan ranije i slusao na youtubeu neki video. Samo ovaj kolega je prije samo mjesec dana polagao i Kenntnisprüfung pa mu je zato sve svjeze. Isto pise da je prijavio FSP pa onda i licno svaki dan zvao Komoru da mu zakazu ispit, jer preko Regierunga die sporo. I oni mu za 7 dana dali termin.

Ima li jos koji kolega sa informacijom za koje vreme od podnosenja zahteva je dobio termin za polaganja FSP u Bavarskoj? U toj pokrajni je kao poslednjoj, od 1.4.2017 potreban FSP i za dobijanje i BE i za Aprobacije, pa je zbog velikog broja prijava,Regierung kolege koji vec imaju BE i staz u Nemackoj preko 2 god oslobodio polaganja ovog ispita.Ostalo je sada nejasno i ocigledno sasvim individualno kada ce svako od nas dobiti termin za polaganje FSP za dobijanje i BE i Aprobacije posle 1.4. Ispravite me ako gresim

Koliko znam taj meksikanac je vec radio... Nije FSP problem ljudima koji su radili vec ljudima koji nisu... Cak je i ljudima koji su bili na hospitaciji tesko... Ali kako smo sve do sad polozili, tako cemo i ovo...:)

Tako sam i ja cuo da na TELC u odnosu na ova dva ima vise vremena za zadatke a manje zadataka.
Videcu kad budem polagao da li su me slagali :-)
Mnogi pominju Novi pazar kao odlicno mesto za polaganje.
Da li neko ima iskustva sa njima moze poruka na PP ili mejl.

Tako sam i ja cuo da na TELC u odnosu na ova dva ima vise vremena za zadatke a manje zadataka.
Videcu kad budem polagao da li su me slagali :-)
Mnogi pominju Novi pazar kao odlicno mesto za polaganje.
Da li neko ima iskustva sa njima moze poruka na PP ili mejl.

Ne zna kako je u Novom pazaru. Ja sam polagala u Nisu,i sve je proslo u najboljem redu.
Iskreno,dvoumila sam se izmedju Goethe i Telc,odlucila sam se za Telc zato sto je jeftiniji,
ceo ispit je u jednom danu i u Nisu se organizuje svakog meseca.

Pitanje za kolege stomatologe koji rade sa BE. Jel radite kao Vorbereitungsassistent odnosno Ausbildungsassistent?

Pitam zbog prijava na posao, nisam sigurna da li mogu da se prijavljujem i za radna mesta Zahnarzt/ärztin ili samo za asistente?

Koliko sam shvatila sa BE stomatolozi ne mogu raditi samostalno nego samo pod nadzorom stomatologa sa Aprobacijom.

Hvala unapred na odgovoru.

- - - - - - - - - -

Pozdrav svima... Interesuje me da li je moguce prijaviti Aprobaciju u Bayernu pre dobijanja posla,BE usw. Obzirom da su uveli polaganje fsp,onda bih se pre spremala za polaganje aprob.nego fsp. Hvala unapred

Nazalost i za aprobaciju je uslov polaganje FSP :(

E ovako ja nisam ni na jedan dokument stavila apostil. Prevela sam dokumenta i kopirala ih i odnela u ambasadu u Beogradu da mi se to sve overi. Overa je od 8-11 svakog radnog dana, sem petka. Pozeljno je doci sto ranije, jer pred kraj vise nece ni da pustaju. Sto se placanja tice 10€ kosta deset stranica a onda svaka sledeca kosta po 1€. Onda tetica sve to uzme (inace je jako neljubazna), uporedi sa originalima i zahefta kao jedan dokument i pecatira. Placa se u dinarima i pozeljno je imati sitno.:) E sad ja sam uradila tako, s obzirom da mi traze dopunu i da mi pri tom nista nisu rekli vezano za apostile i overu, onda je to ocigledno sve uredu i nacin na koji Bayern prihvata... Ako vam treba jos neka informacija, pitajte, rado cu odgovoriti ako znam...:)

Jao da li je istina ovo da ne rade petkom :sad2: jer se spremam bas u petak da putujem za BG da ovjerim dokumente, jer su mi odgovorili na mail da rade svakim danom od 8 do 11...moram da zovem sutra...

E ovako ja nisam ni na jedan dokument stavila apostil. Prevela sam dokumenta i kopirala ih i odnela u ambasadu u Beogradu da mi se to sve overi. Overa je od 8-11 svakog radnog dana, sem petka. Pozeljno je doci sto ranije, jer pred kraj vise nece ni da pustaju. Sto se placanja tice 10€ kosta deset stranica a onda svaka sledeca kosta po 1€. Onda tetica sve to uzme (inace je jako neljubazna), uporedi sa originalima i zahefta kao jedan dokument i pecatira. Placa se u dinarima i pozeljno je imati sitno. E sad ja sam uradila tako, s obzirom da mi traze dopunu i da mi pri tom nista nisu rekli vezano za apostile i overu, onda je to ocigledno sve uredu i nacin na koji Bayern prihvata... Ako vam treba jos neka informacija, pitajte, rado cu odgovoriti ako znam...

Back