Ja ustvari jos uvek nisam predala zvanican zahtev za FSP. Oklevam sa prijavom jer sam tek pocela pripremu ispita, a ne bih da rizikujem. Delom zbog novca, a delom i zbog 3mesecne zabrane ponavljanja ispita u slucaju da padnem.
U mom slucaju ide sporo. bila sam na hospitaciji u martu, dobila mündliche Zusage, ali na schriftliche cekam(po dogovoru sa sefom klinike,zbog nekih proceduralnih stvari na klinici). Pa su me pre nekoliko obavestili da moram poloziti FSP.
Kontaktirala sam Regierung (jer prijava Lekarskoj komori ide preko njih), i dobila odgovor od njih da trenutno od datuma podnosenja prijave pa do samog ispita prodje mesec dana. Znaci 2 nedelje cekanja na termin i nekih 15ak dana nakon toga bude polaganje. Ja sam im se obratila bas sa tim pitanjem, da bih znala koliko vremena imam za pripremu. Tako da cu verovatno u narednom periodu poslati prijavu.
Ali naravno ne bez temeljne pripreme.
Zato sam i pitala da li je neko tamo polagao. Iskustva iz drugih republika sam detaljno procitala, ali bih ipak volela da cijem i neko iz Minhena...
- - - - - - - - - -
Koleginice, ja sam pre 2 dana uputila meil Regirungu sa tim istim pitanjem. I evo odgovora: ,,Eine schriftliche Einstellungszusage ist nicht erforderlich.´`´
Znaci da se moze prijaviti FSP i bez toga, ali naravno ako samo u toj regiji zelite traziti posao ili imate vec neki usmeni dogovor sa klinikom.
Uglavnom ako zelite da jos jednom proverite posaljite mail nadleznoj vladi, za svaki slucaj. Meni su u roku od 2dana odgovorili.