Srpski lekari u Nemačkoj

Pozdrav.Ja sam stomatolog sa 6 god.iskustva u struci i sertifikatom B2.Trazim pouzdanu agenciju za posredovanje pri zaposljavanju u Njemackoj.Mozete li mi reci nesto vise o agenciji LR Mediconsult ili neko mozda ima jos neki predlog?Hvala
ja sam kontaktirala ovu agenciju.imaju internat i nude ucenje medicinskog nemackog. u julu imam termin u ambasadi,rekli su mi iz agencije,da je pametno da uzmem vizu za ucenje jezika...

Drage kolege,
da li je neko medju vama mozda vec polagao FSP u Minhenu??
Uskoro me ocekuje polaganje, pa bi svako iskustvo ili informacija bilo dragoceno.

Ukoliko neko ima informaciju o tome kako izgleda ispit ili je neko vec polagao, a ima slobodnog vremena neka podeli na forumu.

ja bi trebala isto da polazem,
Mene zanima vise procedura od kada si predao dokumenta kada su ti zakazli fsp, kao I da li si nasao bolnicu I kako je islo brzo ili sporo.
hvala unapred na odgovoru

Drage kolege,
da li je neko medju vama mozda vec polagao FSP u Minhenu??
Uskoro me ocekuje polaganje, pa bi svako iskustvo ili informacija bilo dragoceno.

Ukoliko neko ima informaciju o tome kako izgleda ispit ili je neko vec polagao, a ima slobodnog vremena neka podeli na forumu.

Da li moze mala pomoc?
Danas mi je stiglo da mi fale sledeci dokumenti:
1. Nachweis über die praktische Phase(staz)
2.Lizenz aus Serbien

E sad da li je ovo pod broj jedan kopija stazerske ili ona potvrda iz ministarstva? A sto se licence tice to nemam, jer kao i vecina nisam radila u Srbiji, ali sam im poslala certificate of good standing. Sta ste vi radili po tom pitanju?

Hvala unapred na odgovoru!

Kolege, na koja dokumenta za dobijanje BE u Bavarskoj treba staviti apostil?

Koliko znam ponuda se mora imati. Da bi se izaslo na FSP mora se podneti zahtev za BE, jer Regierung vas automatski prijavljuje za polaganje nakon podnosenja zahteva. Ja konkretno ni na jedan dokument nisam stavila apostil, vec kad sam ih sve prevela odnela sam u ambasadu da mi oni overe kopije prevoda i to je bilo sve.

Kolege, na koja dokumenta za dobijanje BE u Bavarskoj treba staviti apostil?

O ovome je puno pisano na forumu, ali nije zgoreg ponoviti:)
Ja sam apostile stavila na diplomu, državni, licencu i rodni list. Kod nas stavljaju apostile na papir, koji zakače na orginal, jer ako budete nosili u ambasadu da ovjerite kopije dokumenta koji direktno na sebi ima apostile, neče vam to ovjeriti. Po mom mišljenju ovo je jeftinija varijanta odnijeti sve orginale kod njemačkog notara, on sve kopira, uveže zajedno i naplati 40 eura. Kopija pasoša se posebno naplačuje, mislim 10 eura. Ako ima takva mogućnost u lokalnoj ambasadi, još bolje. U ambasadi u Sarajevu naplačuju 10 eura po dokumentu. Važno :) uz prijevod priložiti i orginalni dokument.

ja bi trebala isto da polazem,
Mene zanima vise procedura od kada si predao dokumenta kada su ti zakazli fsp, kao I da li si nasao bolnicu I kako je islo brzo ili sporo.
hvala unapred na odgovoru

Ja ustvari jos uvek nisam predala zvanican zahtev za FSP. Oklevam sa prijavom jer sam tek pocela pripremu ispita, a ne bih da rizikujem. Delom zbog novca, a delom i zbog 3mesecne zabrane ponavljanja ispita u slucaju da padnem.
U mom slucaju ide sporo. bila sam na hospitaciji u martu, dobila mündliche Zusage, ali na schriftliche cekam(po dogovoru sa sefom klinike,zbog nekih proceduralnih stvari na klinici). Pa su me pre nekoliko obavestili da moram poloziti FSP.
Kontaktirala sam Regierung (jer prijava Lekarskoj komori ide preko njih), i dobila odgovor od njih da trenutno od datuma podnosenja prijave pa do samog ispita prodje mesec dana. Znaci 2 nedelje cekanja na termin i nekih 15ak dana nakon toga bude polaganje. Ja sam im se obratila bas sa tim pitanjem, da bih znala koliko vremena imam za pripremu. Tako da cu verovatno u narednom periodu poslati prijavu.
Ali naravno ne bez temeljne pripreme.

Zato sam i pitala da li je neko tamo polagao. Iskustva iz drugih republika sam detaljno procitala, ali bih ipak volela da cijem i neko iz Minhena...

- - - - - - - - - -

Da li u Bavarskoj mora da se ima ponuda za posao da bi se prijavilo za polaganje Fsp?

Koleginice, ja sam pre 2 dana uputila meil Regirungu sa tim istim pitanjem. I evo odgovora: ,,Eine schriftliche Einstellungszusage ist nicht erforderlich.´`´
Znaci da se moze prijaviti FSP i bez toga, ali naravno ako samo u toj regiji zelite traziti posao ili imate vec neki usmeni dogovor sa klinikom.
Uglavnom ako zelite da jos jednom proverite posaljite mail nadleznoj vladi, za svaki slucaj. Meni su u roku od 2dana odgovorili.

Poslednja izmena:
Da li moze mala pomoc?
Danas mi je stiglo da mi fale sledeci dokumenti:
1. Nachweis über die praktische Phase(staz)
2.Lizenz aus Serbien

E sad da li je ovo pod broj jedan kopija stazerske ili ona potvrda iz ministarstva? A sto se licence tice to nemam, jer kao i vecina nisam radila u Srbiji, ali sam im poslala certificate of good standing. Sta ste vi radili po tom pitanju?

Hvala unapred na odgovoru!

Koleginice,

Licencu možete dobiti i ako niste radili.Idite na sajt Lekarske komore, tamo ćete naći podatke za uplatu, mislim da je oko 2000 dinara.Uplatite i predajte uplatnicu u svojoj regionalnoj komori.Prvo će vam izdati rešenje a na licencu ćete morati malo čekati, mesec do dva.

Hvala, znaci, vreme cekanja je max mesec dana od zahteva.

Ja ustvari jos uvek nisam predala zvanican zahtev za FSP. Oklevam sa prijavom jer sam tek pocela pripremu ispita, a ne bih da rizikujem. Delom zbog novca, a delom i zbog 3mesecne zabrane ponavljanja ispita u slucaju da padnem.
U mom slucaju ide sporo. bila sam na hospitaciji u martu, dobila mündliche Zusage, ali na schriftliche cekam(po dogovoru sa sefom klinike,zbog nekih proceduralnih stvari na klinici). Pa su me pre nekoliko obavestili da moram poloziti FSP.
Kontaktirala sam Regierung (jer prijava Lekarskoj komori ide preko njih), i dobila odgovor od njih da trenutno od datuma podnosenja prijave pa do samog ispita prodje mesec dana. Znaci 2 nedelje cekanja na termin i nekih 15ak dana nakon toga bude polaganje. Ja sam im se obratila bas sa tim pitanjem, da bih znala koliko vremena imam za pripremu. Tako da cu verovatno u narednom periodu poslati prijavu.
Ali naravno ne bez temeljne pripreme.

Zato sam i pitala da li je neko tamo polagao. Iskustva iz drugih republika sam detaljno procitala, ali bih ipak volela da cijem i neko iz Minhena...

- - - - - - - - - -

Koleginice, ja sam pre 2 dana uputila meil Regirungu sa tim istim pitanjem. I evo odgovora: ,,Eine schriftliche Einstellungszusage ist nicht erforderlich.´`´
Znaci da se moze prijaviti FSP i bez toga, ali naravno ako samo u toj regiji zelite traziti posao ili imate vec neki usmeni dogovor sa klinikom.
Uglavnom ako zelite da jos jednom proverite posaljite mail nadleznoj vladi, za svaki slucaj. Meni su u roku od 2dana odgovorili.

Kolegenice,( Natascica87 )da li vam dopunu dokumenata (stazerska knjizica i licenca) traze za dobijanje BE ili za aprobaciju?Imate li ponudu od poslodavca ili ste podneli zahtev bez toga? Jesu li vam vec i posle koliko vremena od zahteva zakazali polaganje Fsp ?(cini mi se da je i kod vas u pitanju Bajern).Ako jos uvek niste dobili informaciju u vezi stazerske knjizice,rado cu vam odgovoriti.

Kolege,ocigledno postoje oprecni odgovori u vezi dobijanja Be bez ugovora sa poslodavcem.Ima li neko od kolega ko je VEC dobio BE u Bavarskoj BEZ predhodnog ugovora? Zabuna postoji jos i oko vremena za koji se dobija termin za polaganja Fsp posle podnosenja zahteva za BE ,jer neko rece da je rok mesec dana a puno kolega u Bavaskoj cekaju termin za Fsp od zahteva i vise meseci unazad.Ima li zvanicnih ,pouzdanih ogovora na ovu temu?Hvala svima

Back