Srpski lekari u Nemačkoj

Poštovane kolege,

Nakon jednodnevne hospitacije u jednoj klinici u NRW ponuđena mi je plaćena hospitacija. Ideja je da za vreme hospitacije učim i što pre polozim tzv Fachsprachenprüfung koji mi je neophodan za Berufserlaubnis.

Ovih dana očekujem da mi stigne ugovor pa sam krenuo da se informišem o vizi i papirologiji koju treba da prikupim - i ništa mi nije jasno.

Koju vizu treba traziti i koji su mi sve papiri potrebni? Da li je neko već imao plaćenu hospitaciju i kakva su iskustva?

Kolege molim za savet

naime , ponudjeno mi je da radim kao Intesive pflege u Nirnbergu, plata 2300. ja sam lekar , pa bih radio ovaj posao dok ne savladam c1. ima li neko ovakva iskustva ? hvala na odgovoru

Ja isto trenutno radim Pflege i to je dobra plata, jer takodjer imate dodatke na rad noću, nedjeljom i praznicima. Meni je npr plata 1800€ brutto, a gotovo uvijek dobijem toliko netto. Po meni nije losa opcija, uvijek sam za to bolje ista nego ništa..

Kolege molim za savet

naime , ponudjeno mi je da radim kao Intesive pflege u Nirnbergu, plata 2300. ja sam lekar , pa bih radio ovaj posao dok ne savladam c1. ima li neko ovakva iskustva ? hvala na odgovoru

Cao,

ako zelis sto pre iz Srbije a nemas drugu opciju,moze.
Posao Pflegera je veoma tezak ,kad dodjes kuci bices totalno iscrpljen za bilo sta drugo pa i za ucenje.Nünberg to je Bayern.Mislim da ti tamo treba Fachsprachprüfung da bi dobio dozvolu za rad/BE/. Da bi savladao Fachsprachprüfung moras da pocnes kao praktikant lekar ,jer na taj nacin savladjujes terminologiju i sve ono sto ti je potrebno za FSP/Fachsprachprüfung nije C1/.
To kao Pflege nema sanse.Tebi nije potreban C1 za radnu dozvolu lekara/bar tako mislim da je u Bayernu/...C1 ce ti trebati tek za Kenntnisprüfung da bi dobio Approbaciju,znaci imas fore dve godine za to.
Hocu da kazem da takav pocetak ce ti samo produziti i odloziti ceo proces ,tj, da budes lekar u Nemackoj.Dosta ljudi cak i ostane u tom poslu i nikad ne odmakne dalje.
Kad pocnes drugi posao,na osnovu tog posla dobijas radnu dozvolu i vizu,boravak verovatno na godinu dana....tu su onda i ostali troskovi,stan,hrana....godina dana cas prodje...ciniti se da si tek dosao u Nemacku a vec moras da pripremas dokumenta za produzetak vize,oni ti traze obracune od plate i ugovor o radu..ii sve opet iz pocetka.
Ako nisis mnogo ocajan bolje trazi neku kliniku koja ce ti ponuditi relativno dobre uslove /mozda smestaj i neku kintu u pocetku da prezivis/ i tako krenes u 'vatru' od samog pocetka.

pozz

Koliko znam C1 Medizin je od 01.04. potreban i za BE. Iskreno se nadam da je to samo dezinformacija, jer ne bi bilo fer prema ljudima koji jos nisu poceli da rade i nemaju iskustva u pisanju izvestaja i ostalo, ali koliko pratim po drugim grupama izgleda je polaganje jezika neophodno i za dobijanje BE... Ako neko ima drugaciju informaciju, iskreno bi me obradovao...:)

Posao Pflegera je tezak, ja sam ga iskreno našla da bi vježbala njemački, da dobijem neki automatizam u govoru. Da ne moram po pola sata smišlja ti rečenicu u glavi.. Finansijski mi nije potreban, ali nisam htjela ni da radim dzaba kao Praktikant, dok barem orijentaciono ne dobijem odgovor iz Regierunga. U Bayern NE TREBA C1 niti za BE, niti za Kenntnisprüfung, samo FSP, za koji kazu kolege da nije težak, anamneza , pregled pacijenta, pisanje izvještaja, predstavljanje pac. Neće se ocjenjivati tvoje med znanje, nego samo jezik, termini. Eh sad ja imam volje da se borim i dalje za posao ljekara, a to košta.. Zato i nije losa opcija barem nekako doći u Njemačku..

Posao Pflegera je tezak, ja sam ga iskreno našla da bi vježbala njemački, da dobijem neki automatizam u govoru. Da ne moram po pola sata smišlja ti rečenicu u glavi.. Finansijski mi nije potreban, ali nisam htjela ni da radim dzaba kao Praktikant, dok barem orijentaciono ne dobijem odgovor iz Regierunga. U Bayern NE TREBA C1 niti za BE, niti za Kenntnisprüfung, samo FSP, za koji kazu kolege da nije težak, anamneza , pregled pacijenta, pisanje izvještaja, predstavljanje pac. Neće se ocjenjivati tvoje med znanje, nego samo jezik, termini. Eh sad ja imam volje da se borim i dalje za posao ljekara, a to košta.. Zato i nije losa opcija barem nekako doći u Njemačku..

Koleginice precizno sam napisala C1 Medizin... A to nije nista drugo do FSP, odnosno PKT kako ga jos neki nazivaju... Pa je, s obzirom na to, isti neophodan kao uslov za BE...

Cao,

Fachsprachprüfung i B2-C1 Deutsch Medizin Fachsprachprüfung NIJE ISTO...........FSP koji se polaze u vecini Pokraina sem u Hessenu /u Hessenu traze B2-C1 Medizin telc ili Gete/ se polaze u lekarskoj komori i sastoji se od razgovora sa pacijentom,dokumentacije i pisanja pisma i traje oko 60min. B2-C1 Medizin se sastoji kao obican/algemeine B2 tj.ima Hürverstehen,Lesen,Sprachbausteine i Mündlich deo koji sadrzi Anamnese,Arztbrief,Pazientvorstellung ......i traje 190+ 45min ...i mnogo je tezi od FSP.

pozz

da li mi mozes reci kada se dobije beruferlaubnis i ode u Nemacku i pocne raditi bez aprobacije , da li se taj rad placa ? tj . , moze li se isfinansirati sva papirologija s tim novcem ? hvala na odgovoru

Cao,

hospitacija se u 99% slucajeva ne placa ,praktikantsko mestro se placa oko 1000e/koliko je meni poznato iz raznih izvora/....pre nego pocenes kao praktikant uglavnom pocnes kao hospitant ,besplatno, oko mesec dana/posto posle mesec dana ne bi trebali da imaju pravo da te drze a da ne placaju/....ako si podoban i vredan a njima treba neko,daju ti praktikantsko mesto dok ne dobijes aprobaciju ili ako si im mnogo neophodan prime te kao laekara koji sme da radi pod nadzorom na nekom odeljenju /gde je lekar neophodan/ i plate ti oko 2000-2500e na ruke ALI za to moras da imas BE koju u Hessenu dobijas brzo bez Fachsprachprüfunga a u vecini pokraina moras da polazes prvo taj FSP pa onda radna dozvola/to se sprema oko tri meseca,tako ljudi kazu/....radis sve kao i specijalizanti,ako si na hirurgiji ulazis u salu i asistiras SAMO ti se to nista zvanicno ne racun a to znaci kad dobijes aprobaciju i promenis status u specijalizanta pocinjes od pocetka ko da nikad nisi nikad kod njih radio.....plata ti je oko 2500-3000e na ruke/ plate su razlicite,u razlicitim pokrainama /
kad kazem na ruke to znaci NETO plata a ti potpisujes ugovor gde stoji BRUTO plata /koja izgleda SUPER a kad primis SOKIRAS SE/
TBez obzira,to su lepe cifre i sa tim platama komotno zivi cela porodica bez problema i dobijas papire bez problema.
Sa praktikantskom platom mozes samo sam da prodjes......u MALIM GRADOVIMA ti je cena sobe oko 300e sa svim dodatnim troskovima/znaci struja,grejanje,voda...smece uvek placas dodatno/ od ostatka moze da prezivis i da platis sve te papire,prijave,ispite itd....U VELIKIM GRADOVIMA je smestaj za 30% skuplji,sto znaci ponesi LOVU....
U svakom slucaju NIKAKO u Nemacku bez love bez obzira kakav posao nadjes...

pozz

E kolege, vi koji radite kao Pflege za 2300 tj. 1800€ , podelite sa ostalima ovde zainteresovanima, koju ste vizu dobili tj. za koju ste podnosili papire. Jer koliko znam i za srednji strucni kadar procedura je slicna kao za lekare tj. treba diplomu prevesti, jezik poloziti, ne C1 kao za lekare, vec B1 ili B2, nisam siguran i onda posebnu vizu za medicinske tehnicare tj. Pflege podneti. Jeste i vi to tako radili? Jeste imali vec zavrsenu srednju medicinsku?
A sto se tice prebacivanja na posao lekara, sve se moze kad se oce…ja prvu godinu nisam radio uopste u struci niti u bolnici, a jezik sam ucio u vozu sa MP3 player-om i olovkom u ruci u odlasku i povratku sa posla i posecivao par kurseva…

Cao,

Fachsprachprüfung i B2-C1 Deutsch Medizin Fachsprachprüfung NIJE ISTO...........FSP koji se polaze u vecini Pokraina sem u Hessenu /u Hessenu traze B2-C1 Medizin telc ili Gete/ se polaze u lekarskoj komori i sastoji se od razgovora sa pacijentom,dokumentacije i pisanja pisma i traje oko 60min. B2-C1 Medizin se sastoji kao obican/algemeine B2 tj.ima Hürverstehen,Lesen,Sprachbausteine i Mündlich deo koji sadrzi Anamnese,Arztbrief,Pazientvorstellung ......i traje 190+ 45min ...i mnogo je tezi od FSP.

pozz

Po sastavu ispita naravno da nije isto... Ali po nivou jeste, a to je sustina... A njima je bitan nivo... U pocetku su priznavali B2-C1 Medizin, sada vise ne, jer su shvatili da mogu da inkasiraju mnogo vise novca, nego u prvom slucaju...

Eh ja nisam dobila vizu na osnovu posla u Pflege već mi muž ima plavu kartu, pa pa na osnovu spajanja porodice. Ali kad sam vidjela da će potrajati procedura oko aprobacije, čim je dijete dobilo vrtic, i ja sam nesto našla. Nisam završila srednju medicinsku nego gimnaziju, pa zato radim kao Pflegehelfera, znaci najniži mogući stupanj. I jos sam Steuerklasse 5, ali eto uspije se zaraditi. Ne znam da li griješim, ja učim na poslu, kad sam nocna učim 3-4 sata, ali sta mi vrijedi kad još nema odgovora iz Regierunga...

Da se nadovezem vezano za te vize...mislim da je i te kako rizicno za nas iz NonEu traziti vizu za pflege a vec smo ljekari... Jer se na zahtjevu pise najveci stepen skole koji imamo i naravno za koji posao podnosimo zahtjev za vizu... Nisam sigurna moze li se uopste tako viza dobiti (ako neko jeste neka pise). Ovo pisem samo kao upozorenje jer "presucivanje" diplome je kaznjivo djelo... Upravo su admini grupe IUSNj-NonEu pisali o tome... Posjetite grupu i nadjite post..

Nije mi jasno zašto podižu kriterije a treba im dosta lekara, rekao bih sve više?!?
Da im lekara treba je tacno ali je cela prica prenaduvana malo. Ima dosta bolnica koje ne skidaju oglase iz novina ili interneta (znam jer sam iste oglase nalazio u 2 navrata kad sam ja konkurisao u razmaku od par godina) i tako dobijaju more prijava i uzimaju samo one koji im odgovaraju prvo nemce pa onda ostale. Oni samo hoce da dobiju najbolje kandidate i onda su podigli halabuku a mi padamo na te fore. Tako je bilo pre par godina propaganda u Srbiji da zavod za zapošljavanje (ne znam samo da li beše naš ili nemački) šalje toliko i toliko lekara u Nemačku i plaćen kurs jezika itd. ja ne znam još nikoga da je tako otišao.
Da se nadovezem vezano za te vize...mislim da je i te kako rizicno za nas iz NonEu traziti vizu za pflege a vec smo ljekari... Jer se na zahtjevu pise najveci stepen skole koji imamo i naravno za koji posao podnosimo zahtjev za vizu... Nisam sigurna moze li se uopste tako viza dobiti (ako neko jeste neka pise). Ovo pisem samo kao upozorenje jer "presucivanje" diplome je kaznjivo djelo... Upravo su admini grupe IUSNj-NonEu pisali o tome... Posjetite grupu i nadjite post..

A odlično, hvala za info, to je još jedna okolnost o kojoj se mora voditi računa. To je točno da je prešućivanje diplome krivično delo i da se mora biti obazriv, medjutim mislim da se bez problema može navesti pri podnošenju za vizu da se ima diploma lekara ali da se posao traži kao Pflege. Mislim da to ne može niko da spreči, samo treba navesti da se ima i diploma lekara. I nemci lekari mogu da rade kao srednji stručni kadar sve dok ne polože Staatsexamen tj. državni ispit, mnogi i rade za vreme studija i dok ne polože lekarski državni, e posle toga stvarno ne smeju, takvo direktno uputsvo se dobije kad se dobije Approbation. Pošto mi nemamo nemačku Approbation mislim da možemo raditi kao Pflege, ako baš mora, sve dok ne steknemo uslove za rad kao lekari. E kad se to desi mozda mora viza i to drugi tip vize da se zatraži...

Poslednja izmena:
Kolega, ja sam morala ponovo da ih prevodim (jer moj prevodilac nije priznat u De), prevodila sam kod Jasminke Grgic, zivi i radi u Minhenu, najpovoljnija je sigurno i nece vam skinuti kozu sa ledja. Zavisno od broja dokumenata koje prevodite mislim da je najpovoljnija varijanta da vam bilo koji prevodilac u Srbiji uradi prevod, da sa njim dogovorite da vam ustupi prevod u wordu a da Jasminka uradi lektorat (to sam ja uradila) i naravno sve overi svojim pecatom. Ako vam se ne zuri Dragan Djokic iz Bg je definitivno svuda priznat jer ima BW pecat pa mozete i njega kontaktirati cena po dokumentu sa apostilom iznosi 1700din, a dodatak diplomi sa apostilom 6200 din. Prevodi u De se naplacuju po recenici i mislim da je cena negde oko 1,75E.

Kolege molim za informaciju.

Dobio sam prošle godine BE u Bayernu bez ugovora o radu.
Zbog porodičnih okolnosti nisam otišao u Nemačku i nisam tamo dobio posao. Ovoj dozvoli je već isteklo godinu dana.

Ima li neko informaciju šta će biti sa BE kada prođu te dve godine? Da li se može produžiti i ako nisam tamo radio?
Da li se može BE pauzirati kako ne bi propadalo to vreme? Imam neke nagoveštaje da se mora posle toga predati zahtev za aprobaciju što bi sigurno značilo da bi mi tražili da polažem jer nisam imao tamo ni dana radnog staža.

Ima li neko ideju oko toga?

Ako je nekom potreban prevod na nemacki studijskog programa MF Novi Sad engleska skracena verzija izdanje 2001.
Bice na raspolaganju oko 15.06.2017.
Zainteresovani mogu da me kontaktirati PP.
Napomena:
Studijski program "Nije overen od strane tumaca"
Znaci u ponudi je samo prevod,potrebno je da Vi nadjete tumaca koji bi Vam udario pecat.
Cena je vrlo povoljna.

Back