Srpski lekari u Nemačkoj

Pozdrav,

može li mi neko pomoći vezano za literaturu koja se korisiti za ispit (Aprobacija).
Ja koristim Innere Medizin - Herold 2016 i uz to Innere Medizin in Frage und Antwort. Ili je jedna dovoljna (što bi me radovalo) ?
Koju literatutu koristiti za Hirurgiju?
Pokrajna je Bayern (Oberbayern).
Hvala.

Lijep pozdrav :)

https://epetitionen.bundestag.de/epet/nocookie.html

- - - - - - - - - -

Liebe Leute,

ich habe heute für einen iranischen Arzt aus NDS eine Petition beim deutschen Bundestag gestartet, damit eine Regelung in der Bundesärzteordnung geändert wird. Es geht - ganz kurz gesagt - um die Diskriminierung von Drittland-Ärzten im Vergleich zu EU-Ärzten: EU-Ärzte, die in der Vergangenheit das Medizinstudium in Deutschland nicht geschafft haben, können doch eine Approbation bekommen, Drittland-Ärzte aber nicht. WARUM?!!? Alles weitere könnt Ihr direkt der Petition entnehmen.

Ich wäre Euch dankbar, wenn Ihr die Petition teilen UND natürlich die Petition mitzeichnen würdet. Wenn wir innerhalb eines Monats 50.000 Zeichnungen schaffen, geht's nach Berlin, wo wir den Fall vor dem Petitionausschuss vorstellen könnten. VIELEN DANK VORAB!

Eto ne znam koliko ima istine u ovome, ali ne skodi popuniti peticiju

Pitanje za sve kolege koje su Niedersachsenu u skorije vreme predali za aprobaciju: Koliko dugo su cekali odgovor? Da li je neko polagao ispit (ne FSP-nego Gleichwertigkeitsprüfung)? Da li su vam priznali dokumenta koje ste slali prilikom podnosenja prijave za Beruferlaubnis?

Na njihovom zvanicnom sajtu postoji ova Checklista: Antragsunterlagen für die Erteilung der Approbation als Arzt/Ärztin, ima dosta stavki kao i Checklista za Beruferlaubnis. Interesuje me da li neko ima iskustva sa stavkom "8. EU-Bescheinigung, dass die im Drittstaat abgeschlossene Ausbildung von einem anderen Staat der EU, des EWR oder der Schweiz anerkannt worden ist". :rtfm:

Sva iskustva su dobrodosla! Hvala svima unapred. :worth:

Drage kolege, hvala svima na korisnim informacijama, ovaj forum je stvarno odlican. :):D
Ja sam stomatolog, zavrsila sam u Beogradu po starom programu i trenutno pripremam dokumenta za BW za BE.
Evo nekih informacija koje su mi poslali mail-om iz Regierunga:
-U BW se odmah morate odluciti da li cete dokumenta predati:
1) direktno gutahteru na uporedjivanje diplome
2) za BE koji sluzi kao priprema za Kenntnisprüfung.
-FSP sprovodi samo i iskljucivo komora i termini se dobijaju posle predavanja dokumenata za BE. Ne moze se polagati pre.
-Svi prevodi moraju biti uradjeni u Nemackoj.
-Sva dokumenta moraju biti prevedena na nemacki. Ja sam ih pitala da li mogu neka dokumenta da se predaju na engleskom ( tipa Curriculum sa studija). Oni su odgovorili da po pravilu sva dokumenta treba da budu na nemackom. Videla sam na forumu da su neki predavali Curriculum na engleskom ali to izgleda zavisi od pokrajina a mozda i od slucaja do slucaja :)
-BE vazi samo za jedno radno mesto, ako se menja radno mesto mora da se promeni i BE.

Jedno me buni-kako mogu da se predaju dokumenta gutahteru ako niije polozen FSP? I da li ima svrhe uopste predavati dokumenta na uporedjivanje? Vidim da je nekim medicinarima sa foruma to uspelo i da su dobili aprobaciju bez Kenntnisprüfung. Za to je potreban verovatno celokupni prevod Curriculuma sa fakulteta i detaljno Plan i program staziranja i opet da li postoji verovatnoca da ce se fakulteti izjednaciti. Ako ima nekih stomatologa iz BW neka se jave. :)

Evo jos nekih informacija za stomatologe.
Za pripremu FSP: Memorix Zahnmedizin, moze i Curriculum Prothetik ali je malo preopsiran..
Takodje su korisne i knjige za medicinare koje su se vise puta spominjale na forumu. Iz njih se mogu uciti pitanja koja se postavljaju tokom anamneze.
Cula sam da su dobre i Fachwörter Zahnmedizin i Zahnmedizinische Fachangestellte-Fachwörter in der Zahnmedizin.
Ima i nekih sajtova sa stomatoloskim izrazima, postavicu ih kad budem imala vremena.
Forma ispita:
1. razgovor sa pacijentom
2. pisanje dokumentacije
3. razgovor sa drugim stomatologom

Ja jos nisam polagala FSP ali ovo su informacije koje sam uspela da skupim :)

Drage kolege,
Dobila sam posao u BW, nakon hospitacije od nedelju dana.Molim vas da mi kažete da li se polaže FSH u BW. Čitala sam na forumu da ne treba, ali kako sam razumela na sajtu Regierunga stoji da je i za BE potreban stručni C1.Inače poslodavac mi je poslao Bescheinigung gde navode da imam rok od 9meseci da položim aprobaciju. Zamolila bih vas za neko skorašnje iskustvo. Hvala

Drage kolege,
Dobila sam posao u BW, nakon hospitacije od nedelju dana.Molim vas da mi kažete da li se polaže FSH u BW. Čitala sam na forumu da ne treba, ali kako sam razumela na sajtu Regierunga stoji da je i za BE potreban stručni C1.Inače poslodavac mi je poslao Bescheinigung gde navode da imam rok od 9meseci da položim aprobaciju. Zamolila bih vas za neko skorašnje iskustvo. Hvala

Meni su u BW rekli da je za stomatologe potreban strucni C1, pretpostavljam da je i za medicinare isto. Mislim da je trenutno u svim pokrajinama obavezan strucni C1 za BE.

Drage kolege,

Imas znaci u principu 9 meseci da polozis C1 i Kenntnisprüfung. Ne znam sada da li je to jos uvek C1-Medizin kao pre ili C1, mislim da se u svakom slucaju sada polaze pred lekarskom komorom tako da je u principu svejedno kako se zove, bitno da se polozi. Ne znam sad kako je sa terminima ali planiraj da jezik polazes 4-5 meseci pre isteka tog roka od 9 meseci za aprobaciju, tako da samu aprobaciju imas nekoliko meseci da spremis. Termine za aprobaciju, u sledeci gradovima Tübingen, Ulm, Freiburg, Mannheim, Heidelberg (ne znam da li sam neki zaboravio), dobijas kao listu predloga i onda odaberes koji hoces, ako je slobodno. Tu listu termina dobijas otprilike 3 meseca pre samog polaganja i uslov za prijavu je polozean jezik. Tako da ako poslodavac stvarno insisitira da za 9 meseci imas aprobaciju moras vrlo dobro planirati vreme i termine, i sa intenzivnim ucenjem jezika poceti vec juce :) :) :)

Drage kolege lekari,da li imate skorije informacije vezane za Berufserlaunis i Approbaciju u Hessenu? Da li za Berufserlaubnis treba prevod celog plana studiranja(nazivi predavanja,vezbi i sl,ca 1000strana)? I koliko se dugo moze raditi sa Berufserlaubnisom pre nego sto se mora izaci na Kenntnissprüfung za Approbaciju? Pozdrav

Hitno, kolege hitno mi je postovane kolege. Molim.Vas treba mi preveden Curriculum medicine sa Tuzlanskog fakulteta generacija 1994/95.ima li iko koga znate.jer mi.je prevod samoj izuzetno skup. Molim Vas aida1973@gmail.com

- - - - - - - - - -

Hitno, kolege hitno mi je postovane kolege. Molim.Vas treba mi preveden Curriculum medicine sa Tuzlanskog fakulteta generacija 1994/95.ima li iko koga znate.jer mi.je prevod samoj izuzetno skup. Molim Vas aida1973@gmail.com

Kolegice koliko ste imali radnog staža prije predaje zahtjeva za aprobaciju?
Da li su vam tražili prijevod plana i programa?
Imam 3 godine radnog staža u Bayernu.
Nisu mi tražili prevod plana i programa, moja dokumenta su išla odmah kod Gutahtera i prevela sam samo one delove koje je dotični imenovao kao deficitarne (Interna, hirurgija, onkologija).

Poslato sa SM-G850F korišćenjem mobilne aplikacije Forum Krstarice

Imam 3 godine radnog staža u Bayernu.
Nisu mi tražili prevod plana i programa, moja dokumenta su išla odmah kod Gutahtera i prevela sam samo one delove koje je dotični imenovao kao deficitarne (Interna, hirurgija, onkologija).

Poslato sa SM-G850F korišćenjem mobilne aplikacije Forum Krstarice

Hvala. Kako 3 godine radnog staža? Zar se svaka BE ne odobrava na 2 godine? Jesu li vam produžili BE dok ste čekali odgovor?

Back