Srpski lekari u Nemačkoj

Kolegice Zustimmung je za medicinske tehničare, Berufserlaubnis je za ljekare. Ako imate ugovor od klinike pošaljete njihovu adresu i nek vam na nju pošalju Berufserlaubnis. A kad dobijete BE imate 2 mjeseca da platite, do tada će vam biti gotova viza. Sretno.

Ma nisam znala kako bih se izrazila, zato Zustimmung/Zusicherung, kako god. Ne salju u Thuringenu BE postom, nego mora licno da se ode, da se priloze svi originalni dokumenti. Tu je najveci problem. Morala bih otic u Njemacku po BE pa nazad po vizu pa opet nazad na posao, A adresu traze da posalju taj racun prije nego sto dog termin za podizanje :/ .
Pa ne znam da li je dovoljan za vizu taj njihov mail u kojem pise da je BE odobren? Hvala na odg.

Ma nisam znala kako bih se izrazila, zato Zustimmung/Zusicherung, kako god. Ne salju u Thuringenu BE postom, nego mora licno da se ode, da se priloze svi originalni dokumenti. Tu je najveci problem. Morala bih otic u Njemacku po BE pa nazad po vizu pa opet nazad na posao, A adresu traze da posalju taj racun prije nego sto dog termin za podizanje :/ .
Pa ne znam da li je dovoljan za vizu taj njihov mail u kojem pise da je BE odobren? Hvala na odg.

E baš su ga zakomplikovali. Ja sam dobila poštom kod za praćenje zahtjeva za BE, kad je BE odobrena, nakon 3 dana mi je stigla BE i račun na adresu u Njemačkoj s rokom uplate od 2 mjeseca.Kod mene je pokrajina Bayern.
Možete poslati mail ambasadi s upitom šta i kako, meni su na svaki mail u roku 24 h odgovarali . Oni će vam dati najbolji odgovor. A možda može ambasada tražiti da im Regierung pošalje BE.

E baš su ga zakomplikovali. Ja sam dobila poštom kod za praćenje zahtjeva za BE, kad je BE odobrena, nakon 3 dana mi je stigla BE i račun na adresu u Njemačkoj s rokom uplate od 2 mjeseca.Kod mene je pokrajina Bayern.
Možete poslati mail ambasadi s upitom šta i kako, meni su na svaki mail u roku 24 h odgovarali . Oni će vam dati najbolji odgovor. A možda može ambasada tražiti da im Regierung pošalje BE.

Ja cu u Ambasadu morati licno otic, kako izgleda. Poslala sam im mail prije par dana i nisu nista odgovorili. Poslala sam ponovo danas. Ako sutra ne bude odgovora, otici cu gore licno da vidim o cemu se radi jer ne zelim vise da cekam. Zakomplikovali su da ne moze vise :D . A to u Bayernu je i najbolji i najbrzi nacin, cini mi se.

Ja cu u Ambasadu morati licno otic, kako izgleda. Poslala sam im mail prije par dana i nisu nista odgovorili. Poslala sam ponovo danas. Ako sutra ne bude odgovora, otici cu gore licno da vidim o cemu se radi jer ne zelim vise da cekam. Zakomplikovali su da ne moze vise :D . A to u Bayernu je i najbolji i najbrzi nacin, cini mi se.

Baš me čudi da ne odgovaraju. Ja sam svaki put slala mail preko obrazca za kontaktiranje koji se nalazi na početnoj stranici ambasade, za viza referat. Sretno:)

Moze li mi neko od kolega koji su vec u De ,reci da li moze da da da svoj subjektivni stav,kakvo ce stanje biti za dve godine..Posto treba da dam jos ispite iz seste,i da tek krenem sa ucenjem jezika..pa verujem da ce mi toliko vremena trebati..?U Mislu da lu ce jos biti posla..?Da znam da li da ucim jezik..

QUOTE=nesaformat;33561323]Hvala koleginice na času brojanja do 3....
Inače to za hosptaciju je netačno. Traje ili par dana ili 3 meseca ako je uopšte i bude. Izdavanje BE u principu ne zavisi od hospitacije. Uslov za izdavanje BE je B2 i ugovor od poslodavca ili pismena saglasnost da će da te prime (što zavisi delom od hospitacije, tj. kako im se dopadneš za to vreme), naravno treba priložiti i ostala standardna dokumenta (diploma, pasoš, biografija, potvrde iz policije...). BE se izdaje obično za desetak dana od kad se dostavi sva dokumentacija. FSP nije neophodan.Tačno je da nisu baš radi da primaju strance, ali to zavisi od bolnice do bolnice. Čim su te pozvali na razgovor, onda su zainteresovani. Nezgodno je to što se sa BE radi za praktikantsku platu i zvanično ne bi smela samostalno da radiš, pa nekom šefu to ne odgovara a nekom je sve jedno pa radiš isto sve kao sa aprobacijom samo za manje pare. Tako da je u interesu i tebi i njima da položiš aprobaciju što pre. Nije tačno da na ispitima obaraju, zavisi od komisije, ali uglavnom su ok. Da ne dužim previše, pošto je pisano ranije. Ako imaš još pitanja piši slobodno na PP.[/QUOTE]

Dobar dan kolege čitam danima i tražim pravi.odgovor ...vi koji.ste u BW molim.Vas pomoc..ja sa specijalista iz.Bosne ...bila u.Pforzheim kod Stuttgarta na razgovoru ,dobila potvrdan odgovor i ugovor, predala 1.2.2017. U Regierung Stuttgart za radnu dozvolu i sada čekam...u ugovoru piše kao Assistentarzt na 5 godina , plata brutto 4280 eura, imam iskustvo radno 13 godina a od toga 6,5 kao specijalista...molim Vas ko zna cu li dobiti beruferlaubnis i konacno otici...molim vas zna li neko

Dobar dan kolege čitam danima i tražim pravi.odgovor ...vi koji.ste u BW molim.Vas pomoc..ja sa specijalista iz.Bosne ...bila u.Pforzheim kod Stuttgarta na razgovoru ,dobila potvrdan odgovor i ugovor, predala 1.2.2017. U Regierung Stuttgart za radnu dozvolu i sada čekam...u ugovoru piše kao Assistentarzt na 5 godina , plata brutto 4280 eura, imam iskustvo radno 13 godina a od toga 6,5 kao specijalista...molim Vas ko zna cu li dobiti beruferlaubnis i konacno otici...molim vas zna li neko

Polako koleginice,nejasno je malo pitanje..mislim zasto ne biste dobili BE ako ste sve predali.Moj prijatelj je specijalista opste medicine,dobio je ponudu za jednu neurolosku kliniku u BW,ponudjen mu je ugovor,ali da bi dobio BE morao je prvo da polaze FSP.Nakon polozenog testa dobio je BE i to je to.Doduse,odustao je od BW jer je imao problem da dovede svoje dete tamo...

Da li bi mi neko objasnio mehanizam prijavljivanja za Gete ispit i u koliko sati treba da se stane u red?Situacija od danas: u 9 i 10 svi termini popunjeni.Od 9 je pocelo prijavljivanje.Na cekanju sam bio punih 42 minuta da bi mi rekli na kraju da nema vise mesta i da jutros bila kolona ljudi ispred Instituta koji su odmah platili i naravno da pokusam sutra ponovo. Na ivici sam da polaz Telc u inostranstvu.Da li je moguce da dva termina mesecno nisu dovoljna za toliki broj ljudi?

Da li bi mi neko objasnio mehanizam prijavljivanja za Gete ispit i u koliko sati treba da se stane u red?Situacija od danas: u 9 i 10 svi termini popunjeni.Od 9 je pocelo prijavljivanje.Na cekanju sam bio punih 42 minuta da bi mi rekli na kraju da nema vise mesta i da jutros bila kolona ljudi ispred Instituta koji su odmah platili i naravno da pokusam sutra ponovo. Na ivici sam da polaz Telc u inostranstvu.Da li je moguce da dva termina mesecno nisu dovoljna za toliki broj ljudi?

Nisam iznenađen. Polagao sam na Goethe u Bgd A2 (čisto da vidim kako to sve izgleda), i B2 (poučen iskustvom sa A2 i iskustvima drugih, došao sam tamo u 08.00h, ne u 09h, zauzeo prvo mesto na vratima i prijavio se bez problema). Otprilike polovina mesta je već rezervisana za njihove polaznike koji tu na Goethe uče nemački. Ono mesta što preostane ugrabimo mi ostali. Po mom mišljenju nema potrebe da se mlatite po inostranstvu, samo treba poraniti. Srećno !

Pozdrav kolege,
Forum je pun informacija ali bih zamolila nekog ko je stomatolog da mi napise info za zaposlenje u Njemackoj, ako je vec u procesu ili da znate nekoga ko je tamo pa da ga mogu kontaktirati, narocito ako je u regiji NRW.
Ono sto sam ja do sada cula od drugih ljudi, razlikuje se po regijama.
Uglavnom sam cula ovako: 1.prvo nadjete posao Praktikanta, kako bi dobili vizu i mogli da se obratite komori 2. Komori predajete zahtjev za BE zajedno sa svojim papirima (oko 500e) i b2 ispitom 3. Oni vam zakazu termin za polaganje C1 ispita. 4. Tek onda trazite posao sa tim papirima.
Ja sam pocetnik po poznavanju papirologije, prevodjenja dokumenata i sl.
Zahvalna, ako se bilo ko javi, narocito za NRW regiju.

Back