Srpski lekari u Nemačkoj

POZDRAV KOLEGE,

POTREBNO MI JE PAR INFORMACIJA I SAVETA.

PREDAO SAM ZAHTEV ZA VIZU U AMBASADI U BEOGRADU SA POTVRDOM POSLODAVCA DA CE ME ZAPOSLITI CIM BUDEM DOBIO RADNU DOZVOLU.ZAHTEV ZA RADNU DOZVOLI SAM POSLAU U REGIRUNRG STUTGART PRE 3 MESECA,OCEKUJEM SVAKOG DANA DA CU DOBITI OBABVESTENJE A I RADNU DOZVOLU.

U AMBSADI SU MI REKLI DA TREBA DA IM DOSTAVIM RADNI UGOVOR SA DETALJIMA O ZARADI,BROJU RADNIH CASOVA NEDELJNO.

MENI JE KLINIKA NAPISALA U POTVRDI O PRIJEMU DA CU IMATI PLATU MINIMUM 1900 EVRA BRUTO,JER SAM PODNEO ZAHTEV ZA RADNU DOZVOLU PRIVREMENU ZA KOJU SAM DOBIO SAGLASNOST OD KLINIKE U BADEN WIRTEMBERGU.SLUZBENICA U AMBASADI MI JE NESTO POMINJALA DA PLATA TREBA DA BUDE 3200 EURA ZBOG KRANKENKASSE.

NA KRAJU SU MI REKLI DA DONESEM RADNI UGOVOR SA DETALJIMA STA CU RADITI KAO LEKAR,MESECNA ZARADA.ZANIMA ME KOLIKA JE VISINA PLATE U BADEN WIRTEMBERGU LEKARA SA OGRANICENOM RADNOM DOZVOLOM,BERUFSERLUBNIS?

Cao kolega,

ja sam se prebacio iz Niedersachsena u Baden-Württemberg i i dalje cekam da mi prebace Berufserlaubnis sa severa, samo sto su ovi u Stuttgartu neverovatni koliko su neorganizovani i spori. Sto se tice ugovora i plate, to ti zavisi kako se ti dogovoris sa klinikom. Ja sam u Niedersavhsenu radio kao Assistenzarzt a imao sam manju platu nego ovde u BW-u gde mi u ugovoru pise "XXX wird als Arzt zur vorübergehenden Ausübung des ärztlichen Berufes und zur Vorbereitung auf die Approbation befriestet bis zum... Die Arbeitsverhältnis bestimmt sich nach dem Tarifvertrag für Ärztinnen und Ärzte an kommunalen Krankenhäusern.." tj. radicu sa Berufserlaubnisom ali sa punom platom kao Assistenzarzt od 4286 brutto.
Pozdrav

Drage kolege,ja sam svoja dokumenta prevodila kod Djokica u Beogradu ,tel.0113613394 i nesto kod Ilije i Ane Dreznjak u Frankfurtu tel je 0172 675 4996 i email dreznjak@gmx.de i imam kontakt u Berlinu kod Smiljane Kuzme email adr je smiljana.tumac@gmail.com
Ja moram da prevedem plan i program 6.godisnjih studija Medicinskog fakulteta u Beogradu pre Bolonje,ako ima zainteresovanih da podelimo troskove nek se jave.
Ako imate nekog proverenog ko vam je prevodio plan molim vas javite mi kao i po kojoj ceni.
Hvala

Pozdrav svima...sto se procedure oko dobijanja Aprobacije za stomatologe u Bajernu tice moje iskustvo izgleda ovako:Ja sam posle 14 meseci rada u Nemackoj podnela zahtev za Aprobaciju(September 2016),gde sam morala da prilozim sve sto je bilo potrebno i za dobijanje BE+ studijski plan i program fakulteta,u decembru su mi trazili da im dostavim Licencu i Kvalifikovani Arbeitszeugnis kao i da potpisem Formular gde se navodi da moja Dokuments salju Gudachter-u i da ce to da Kosta par stotina evra.Najgluplje od svega sto mi dobijamo BE samo za privatne pacijente,to vazi samo za Bajern.Druge pokrajine Kassen i Privat.Ja uskoro saljem jos ovih par dokumenata u Minhen,i cekam na odgovor,bice dobro ako odgovore do avgusta.Ako mogu nekako da pomognem kolegama tu sam.

- - - - - - - - - -

Sto se tice prevoda plana i programa meni je Fakultet u Beogradu izdao na Engleskom jeziku,ne mora da bude na Nemackom.

Zdravo Angyan,

ako sam dobro shvatio, ti si prvo radila 14 mjeseci pa tek onda predala zahtjev za Aprobaciju? Da li si taj period imala BE ili ne?

I dodatno, to što si imala BE samo za PRIVAT, da li se to odnosi na tih 14 mjeseci do tada ili na eventualni BE nakon Aprobacije?

Radiš li još uvijek?

Malo brkam pojmove i situacije, ali skontaćemo se već :D

Sent from my iPhone using Tapatalk

Imam jedan problem, ne znam da li je neko imao iskustva sa tim. Predala sam papire ( bewerbung, lebenslauf, B2 sertifikat, diplomu , dodatak diplome, drzavni - sve kopije ) u jednu bolnicu okolina Bremena. Receno mi je da su papiri 11.01. poslati u pravnu sluzbu bolnice da bi mi se napravio ugovor. Medjutim , napisala sam u Lebenslauf da sam udata , jer 11.02. treba da se vencam. Da li znate, da li oni mogu to da provere i da li je to problem? Nesto dugo mi se traje pripremanje njihovog ugovora

Hvala na odg

@drsanja: Mislim samo da si malo paranoična, neće niko provjeravati da li si ti zaista udata ili ne, niti ima neki poseban mehanizam da to uradi. Svi polaze od pretpostavke da govoriš istinu, a to je svakako minorna stvar. Ako baš odvuku predugo, uvijek možeš nazvati da pitaš šta se dešava, to je čak nekad i dobro da se malo pogura cijela stvar......ali vjerujem da će odgovor blagovremeno stići....

@jelenajelenajelena89: Zavisi gdje si i koliko ispunjavaš uslove. U prosjeku ne bi trebalo da traje duže od dvije sedmice, ali može i da se razvuče ako ti fali neki papir, pa dok ga ti dodatno dostaviš, pa se to ponovo obradi i sl.....

Drage kolege,
imate li iskustva u radu u nemackim Reha-Klinikama? Dobila sam poziv za rad na ortopediji u takvoj klinici pa mi je malo frka, pocetnik sam bez iskustva, a probe Zeit je 6 meseci pa sta ako me otkace posle Toga a ja ostavila sve u Srbiji?????? Uzas! Paranoja! Pomagajte!!!!

Imam jedan problem, ne znam da li je neko imao iskustva sa tim. Predala sam papire ( bewerbung, lebenslauf, B2 sertifikat, diplomu , dodatak diplome, drzavni - sve kopije ) u jednu bolnicu okolina Bremena. Receno mi je da su papiri 11.01. poslati u pravnu sluzbu bolnice da bi mi se napravio ugovor. Medjutim , napisala sam u Lebenslauf da sam udata , jer 11.02. treba da se vencam. Da li znate, da li oni mogu to da provere i da li je to problem? Nesto dugo mi se traje pripremanje njihovog ugovora

Hvala na odg
S´obzirom da se to oteglo sa ugovorom i da verovatno neces poceti da radis pre vencanja, ispravno si postupila, kad dobijes prvu platu bices vec udata. Jer ti porez na platu zavisi od bracnog statusa, i mora odgovarati istini, inace bi mogla imati probleme sa poreskom upravom ako das lazne podatke. Bolnica moza ali u principu ne proverava bracni status, poreska uprava ´´schon´´ :)

Back