Pozdrav svima (koliko vas ima).

Prvo sam iscitao dosta toga na ovom forumu,i odusevio se time sa kojim informacijama o konkretnoj temi raspolazete,i kako ih nesebicno delite medju sobom.Sve pohvale.To me je inspirisalo,da se i ja oglasim,mada ne sa konkretnom ali potpuno slicnom temom.Naime,ja sam zavrsio stomatologiju,odradio staz,polozio drzavni ispit,pa se sada kao i svi suocavam sa tim sta i kako dalje.Po mojim saznanjima i onome sto sam raspitujuci se za posao dobijao kao informacije,vi se (doktori medicine) jos uvek kotirate makar iole bolje u zemlji Srbiji,sto se pronalaska zaposlenja tice,od nas doktora stomatologije.Zato ja htedoh da pitam,ako neko zaista poznaje,o proceduri zaposlenja stomatologa u Nemackoj?Kakva je njihova organizacija rada?Da li je to drzavna praksa,jer pretpostavljam da o privatnoj mogu samo da sanjam?Da li bih i ja trebalo da trazim stomatoloske klinike,raspitujuci se o poslu?Za Nemacku je pokrenuto toliko tema o zaposlenju doktora medicine,ali ne i doktora stomatologije,pa do nas stuzu samo neke polovicne informacije.Ako neko nesto znade,neka o tome prozbori!bicu vrlo zahvalan!
Pozdrav do kolegata stomstoma
Da, tocno e deka za nas stomatolozite e mnogu mnogu potesko za da se probieme i najdeme rabota vo Germanija,za razlika od doktorite na medicina.
Od moeto dosegasno iskustvo(vo faza sum na baranje rabota vo Germanija) teskotijata e vo toa sto trazime rabota kaj privatnjaci,privatni ordinacii.
Problemot e vo toa sto treba da se najde privatnjak sto e volen da vraboti stranec.
Jas kolku sto znam stomatologijata vo Ger.e privatizirana na nivo na privatni ordinacii,koi rabotaat preku osiguritelni kompanii ili privatni ili drzavni,
so toa sto ima i dezurni sluzbi(po nekoi bolnici)koi se vodat kako drzavni,vo sklop na brza pomos,
no po tie sluzbi a i po klinikite vo sklop na stomatoloskite fakulteti sirum cela Germanija e mnogu tesko duri i nevozmozno stranec da se vraboti,zatoa sto
tie mesta vednas gi popolnuvaat germanci so germanska diploma normalno.
Nemoj da mislis deka e sjajno i kaj stomatolozite ,vo smisla na toa deka oni si se zadovolni so nivniot sistem,i kaj niv e deficitarno no ne vo tolkav razmer kako
kaj Human medizin posto i nivnite stomatolozi begaat po Svajcarija,Svedska Amerika kade platite se mnogu povisoki za razlika od germanskite a diplomite
im se sekade priznaeni.Znaci kako NAJBITNO tebe momentalno sto ti treba e poznavanje na GERMANSKI JAZIK i RABOTNO ISKUSTVO.
Bez ovie dve raboti mozes da sonuvas za Germanija osobeno prvoto.
Se nadevam deka donekade ti ja doloviv situacijata i kako stojat rabotite,od moe licno iskustvo,za se ponatamu sto te intereresira ke se razbereme preku
privatna poraka da ne gi remetime tuka kolegite medicinari.
pozdrav