Српски добровољачки корпус

Шта ту има да се представља,5 пукова

Па мислио сам оно ком. батаљона и чета и то.
Ево овде сам у твом тексту нашао ком. пукова.

I-ог Илија - Ика Мићашевић, активни пешадиски мајор;
II-ог Марисав Петровић, ре-зервни пешадиски мајор;
III-ег најпре Душан Марковић и Красоје Нотарош, резервни мајори, а затим Јован Добросављевић, активни пеша-
диски мајор;
IV-ог најпре Вук Влаховић, активни пешадиски мајор, а затим Војислав Димитријевић, резервни мајор, па иза њега Миодраг
Марковић, активни пешадиски капетан I класе;
V-ог Милорад Мојић,резервни мајор, после чије је мученичке смрти дошао Мирко Станко-
вић, активни пешадиски потпуковник.
Командант Артиљериског Дивизиона био је Момчило - Мома Ђорђевић, активни артиљериски капетан I класе.

Волео бих да знам и ком. батаљона и чета, ако неко од вас зна нек постави.

Zapazi da italijanske uniforme imaju mnogo veće revere, i da su svetlosive, dok po nijansi na prethodnoj fotografiji po nijansi može da se vidi da je klasičan feldgrau.

Па има их и ова униформа а боју униформе добровољца и Италијанских војника са две потпуно различите фотографије не можеш упоређивати.

Осим тога, погледај дугмад, дугмад су типично италијанска и на позицијама као на Италијанској униформи, показах и једном човеку који је стручњак за ове ствари и потврдио ми је да се ради о Италијанској униформи.

На крају крајева, упореди ову униформу са униформом добровољаца на слици са претходне стране( жена им даје цвеће) где носе исту Италијанску унформу и шлемове.

Једина разлика је у крагни и еполети које су истина карактеристичне за Немачке SD (SiPo) униформе и први пут их видим на униформи СДК, вероватно су те ознаке пришивене на униформу пошто су пред крај рата дошли под команду СС-а као и све остале стране јединице ван домовине.

Poslednja izmena:
Па има их и ова униформа а боју униформе добровољца и Италијанских војника са две потпуно различите фотографије не можеш упоређивати.

Осим тога, погледај дугмад, дугмад су типично италијанска и на позицијама као на Италијанској униформи, показах и једном човеку који је стручњак за ове ствари и потврдио ми је да се ради о Италијанској униформи.

На крају крајева, упореди ову униформу са униформом добровољаца на слици са претходне стране( жена им даје цвеће) где носе исту Италијанску унформу и шлемове.

Једина разлика је у крагни и еполети које су истина карактеристичне за Немачке SD (SiPo) униформе и први пут их видим на униформи СДК, вероватно су те ознаке пришивене на униформу пошто су пред крај рата дошли под команду СС-а као и све остале стране јединице ван домовине.

Ne, ta uniforma nema veće revere. Rečju, nosili su uniforme s koca i konopca.

Ne, ta uniforma nema veće revere. Rečju, nosili su uniforme s koca i konopca.

А јеси зап'о за ревере.

Униформа о којој говоримо је идентична као униформа са ове слике. Само су неки детаљи различити.

attachment.php

То је Италијанска униформа и шлем је италијански. Слика је из књиге ''Karstjager'' аутора Корбатија и Наве који наводе да се ради о припаднику СДК.

Постоје само две могућности, да се ради о припаднику СДК или о припаднику Словеначких домобранца, међутим домобранци су за разлику од СДК имали своје знаке на на шлему и левој руци, а овај војник их нема, дакле ради се о припаднику СДК.

Тебе је верповатно збунила крагна и еполета на рамену, које су исте као и код војника иза добровољца, веруј да збуњују и мене.

Onda su pogrešili u knjizi.
Pogledaj uniformu onog sa šlemom i nemačkog vojnika iza.
Identične su.

1. Znamo da je onaj iza Nemački vojnik.
Ima istu uniformu kao i onaj sa šlemom.
Znači da je nemačka uniforma.

Dakle pogledaj tri detalja

1. Rombove na kragnama,
2. Naramenice
3. Raspored dugmadi.

nemačka unifirma.

Šlem je Jugoslovenski/Čehoslovački.

Shodno tome radi se o pripadniku ROA ili Belom, koji su bili u uniformama SS. Dakle- niej SDK

Kрагна и еполета јесу немачке и исте су као и код војника иза, али не и униформа. Штета што се не види спреда тада би било много лакше одредити. На пример виде се италијанске фишеклије, затим погледај различит положај крагне, положај еполете у односу на крагну и упореди са војником иза.

Е сад, пошто фотографија потиче из 1945. а мало је фотографија добровољаца из тог периода(знам само две, три из маја месеца), могуће да су поменуте немачке ознаке придодате униформи, као у случају Италијанске СС дивизије која је немачке ознаке носила на својим униформама.

Nikada nismo videli sliku SDK u nemačkim uniformama, oni nikada nisu bili deo nemačke vojske ili SS.

Fišeklije su za 7,9 mm Mauzer metke, Pogledaj italijanske opasače i fišeklije i nemačke.
Italijanskima idu uprtači od ramena pa se spajaju kod kopče- kod nemačkih idu od ramena okomiti na fišeklije.

Dakle reč je o Nemačkim fišeklijama.

Према мојим сазнањима, љотићевце су Немци наоружали пушкама белгијске производње, које су запленили приликом окупације Белгије. Калибар туих пушака није био исти као калибри који су се уобичајено користили на овом простору, а то је учињено стога да би се љотићевски одреди учинили зависним од Немаца у снабдевању муницијом. То говори у прилог томе да Немци нису имали неограничено поверење у љотићевце, као ни уопштено у било какву српску војну формацију.

Врхунац поверења је био дозвола да љотићевци буду посада оклопног воза (у принципу Немце је у Србији пруга једино и интересовала).

Једино но-
во што су имали добровољци, били су Просветари. То су били истак-
нути антикомунистички борци, који су имали за задатак да васпитно-
просветним радом упознају добровољце са циљевима међународног
комунизма и да од добровољаца изграде снажне духовне, моралне и
идеолошке борце. У сукобу, какав се наметао; у сукобу са политички
и идеолошки изграђеним противником, какав је био комунизам, друк-
чије се успешна борба није ни могла да води. За борбу против кому-
низма, поред физичког било је потребно и духовно оружје. И то: ово
последње пре него ли оно прво. Чете су имале Васпитаче, батаљони
Просветаре батаљонске, пукови - пуковске, а у Штабу Корпуса се на-
лазио Шеф Васпитне Службе, који је руководио целокупним васпит-
но-просветним радом добровољаца.

А каква је била улога просветара у командном ланцу? Питам јер је то врло битно. Просветари су били пандан комесарима код партизана а комесари су имали равноправну улогу у командовању, то је тзв. принцип двостарешинства. Насупрот строгом једностарешинству које је владало у предратној војсци.

Onda su pogrešili u knjizi.
Pogledaj uniformu onog sa šlemom i nemačkog vojnika iza.
Identične su.

1. Znamo da je onaj iza Nemački vojnik.
Ima istu uniformu kao i onaj sa šlemom.
Znači da je nemačka uniforma.

Dakle pogledaj tri detalja

1. Rombove na kragnama,
2. Naramenice
3. Raspored dugmadi.

nemačka unifirma.

Šlem je Jugoslovenski/Čehoslovački.

Shodno tome radi se o pripadniku ROA ili Belom, koji su bili u uniformama SS. Dakle- niej SDK

Распоред дугмади?

Распоред дугмади(и дугмад) је исти као и код италијанске униформе не немачке. Колико пута треба поновити!

Упореди унифому са спорне слике и униформу коју носе припадници СДК на паради јуна 1944. у Београду. Уочљиве су три разлике, крагна, еполета и фишеклије, али прва слика је из 1945. а друга из лета 1944.године, а опште прилике тада нису биле исте. Осстало је потпуно идентично, дакле ради се о италијанској униформи, не о немачкој.

file.php

11911.jpg

Шлем није ''чачански'' већ италијански, ако ништа барем би то требао да прихватиш, јер је очигледно. Слике и докази нису потребни, ако не разликујеш та два шлема онда не знам зашто ти пишем.

Фишеклије су италијанске, фишеклије за Kar98 су изгледале овако. http://forum.axishistory.com/viewtopic.php?f=10&t=166690

Зашто покушаваш да докажеш да се ради о ''белом Русу'' заиста ми није јасно.:dontunderstand:

Poslednja izmena:
Распоред дугмади?

Распоред дугмади(и дугмад) је исти као и код италијанске униформе не немачке. Колико пута треба поновити!

Упореди унифому са спорне слике и униформу коју носе припадници СДК на паради јуна 1944. у Београду. Уочљиве су три разлике, крагна, еполета и фишеклије, али прва слика је из 1945. а друга из лета 1944.године, а опште прилике тада нису биле исте. Осстало је потпуно идентично, дакле ради се о италијанској униформи, не о немачкој.

file.php

11911.jpg

Шлем није ''чачански'' већ италијански, ако ништа барем би то требао да прихватиш, јер је очигледно. Слике и докази нису потребни, ако не разликујеш та два шлема онда не знам зашто ти пишем.

Фишеклије су италијанске, фишеклије за Kar98 су изгледале овако. http://forum.axishistory.com/viewtopic.php?f=10&t=166690

Зашто покушаваш да докажеш да се ради о ''белом Русу'' заиста ми није јасно.:dontunderstand:

Šlem sam možda pogrešio, dakle italijanski, najverovatnije, ali uniforma je namačka

Poslednja izmena:
file.php

Dakle ponovo pogledajte uniformu ovog sa šlemom:

1. rombovi su opšiveni BELOM bojom, i na TAMNOJ ILI CRNOJ KRAGNI- takvo nešto niej psotojalo kod nas. NARAMENICE SU CRNE opšivene BELIM ni to niej psotojalo.
Uniforma mu je identička sa uniformom nemca koji je iza njega.

Uprtači sa fišeklijama su nemački i nikako Italijanski. Nemački se okomito spuštaju levo i desno od kopše a Italijanski se spajaju an sredini. Ogromna razlika.

Back