Српске снаге безбедности на Космету 1998./1999. године

Ја мислим да су и војници и остали војни кадар се у том рату показали у најсветлијем издању.
Политичари су као и у рату у Босни и Хрватској засрали ствар на штету српског народа.

Мислимо исто.Војнички смо добили рат и на Космету (нису ушли на Космет,а по подацима Милована Дрецуна губици ОВК су око 36 000) и у Босни (српска војска је контролисала 75% територије) али су управо политичари уништили све оно што смо пушком постигли

Da li neko zna koliki su bili planirani gubici NATO u slucaju kopnenog napada?
Ja znam i sasvim sam siguran da ni u snu nebi pokusali da zrtvuju toliko vojnika. Prostije je bilo razarati civilnu infrastukturu i podsticati nezadovoljstvo protiv rezima.

Sledeca faza bombardovanja je imala nameru potpuno unistenje vodovodne, elektricne i grejne infrastukture u Beogradu i jos u nekoliko vecih gradova. Sta mislite koliko bi vremena trebalo pucanstvu iz kruga 2-ke da protestvuju protiv nehumanih uslova za zivot?? Naravno, medijskim inzinjeringom tada za to ne bi bio optuzen pocinilac razaranja vec Sloba.

U moderno doba se sve manje ratuje vojnim putem.
Ratovi se dobijaju smenama nepodobnih režima,ekonomskim blokadama,diplomatijom ...
Kopnene trupe su bile poslednji scenario u nizu i to tek iza OVK, pre toga sledi potpuna blokada zemlje što je i bilo, zatim potpuno uništenje ekonomske strukture (kod nas se to odvijalo samo delimično) u Beogradu na svu sreću nije uništen ni jedan most inače bi većina stanovništva poumirala od gladi zbog snabdevanja hranom.Sećam se da kada nije bilo struje više od 48 sati ljudi su počeli da bacaju meso pored kontejnera a kerovi su to razvlačili i kidali po ulicama.
Izazvali bi unutrašnje sukobe u zemlji i čekali da se međusobno poubijamo pa bi tek onda ušli kopneno, poznata je njihova strategija zaštite života svojih vojnika.
Još uvek čuvam za uspomenu NATO propagandne letke sa ćiriličnim natpisom ,,Eto sa čim se Milošević kocka,,
Stari ratni stratezi kažu - U rat se ne ulazi ako nisi siguran da možeš da pobediš
A naše glupo rukovodstvo na čelu sa jednim debilom i njihovim poltronima svakako to nije znalo kao ni mnoge druge stvari pa smo dobili epilog tih događaja u Kumanovu.

Da li neko zna koliki su bili planirani gubici NATO u slucaju kopnenog napada?
Ja znam i sasvim sam siguran da ni u snu nebi pokusali da zrtvuju toliko vojnika. Prostije je bilo razarati civilnu infrastukturu i podsticati nezadovoljstvo protiv rezima.

Sledeca faza bombardovanja je imala nameru potpuno unistenje vodovodne, elektricne i grejne infrastukture u Beogradu i jos u nekoliko vecih gradova. Sta mislite koliko bi vremena trebalo pucanstvu iz kruga 2-ke da protestvuju protiv nehumanih uslova za zivot?? Naravno, medijskim inzinjeringom tada za to ne bi bio optuzen pocinilac razaranja vec Sloba.

Vazdušni napad je bio najbolji izbor. Znali su da naša avijacija i PVO ne može da se meri sa njihovom.

Nasa vojska je takodje izminirala dobar deo zemljista, tako da NATO nije bas hteo da rizikuje. za vreme i odma posle rata su kolale razne price - te da ce uci iz Bugarske zbog mina, te preko Crne Gore...
OVK ne bi mogla nista sama.

Комплетна граница према Албанији је била минирана

Siptari tvrde kako su imali 120 poginulih vojnika,od toga oko 70 od "prijateljske vatre" tj, tepih bombardovanja NATO u operaciji "strela".....glupost nevidjena naravno,ali se pitam da Kumanovski sporazum nije potpisan koliko dugo bi jos uspeli odolevati na granici jer su Ameri vec uveliko nagomilavali snage u Albaniji...u Bugarskoj ih nije bilo tako da bi kopnena agresija zdruzenih OVK i NATO krenula ipak odatle,OVK ispred ko topovsko meso normalno...

Jedan moj drugar je bio na Kosarama u Novembru 1998. Njih petorica su postavili MRUD-ove na stabla i sacekali tokom noci grupu od 150 siptara koji su isli iz Albanije. Kad su im prisli na 30 m. aktivirali su mine i raspalili po masi. To je trajalo desetak minuta, a onda se sve utisalo. Kad je svaluno, prisli su im i izbrojali preko 60 ubijenih. Sneg je bio pun lokvi krvi. Onda su overili ranjene i pozvali helikopter da ih pokupi jer je sneg bio dva metra i nije bilo sanse da hodas. Tada su iz helikoptera videli drugu veliku grupu kako se krece kroz sumu pravo ka nasoj zasedi pa su radio vezom javili da se spreme. Tako da je i ta grupa likvidirana.

Тема у којој бих да размотримо способност српске војске и полиције у сукобима са ОВК и НАТО.Молим да тема не буде политизована,већ да се стриктно држимо војничког дела

Šta će ovo na istoriji?

Valjda je i ovo postalo istorija, uskoro ce se navrsiti 13 godina od tih dogadjaja.

Ova tema bas otvara dileme "sta bi bilo da je bilo"

S jedne strane stoji cinjenica da smo se vojnicki dobro drzali svo vreme, lepo je Tomislav Nikolic nakon povlacenja vojske prebacivao koalicionim partnerima iz SPS-JUL da su se branili "do nestanka struje na Dedinju". Snage bezbednosti su zasigurno mogle jos da izdrze, time bi se stvorila nada da ce eventualno doci do nekakvih podela u NATO, time bi mozda mogli da u odredjenom momentu isposlujemo manje ponizavajuce uslove za mir.

Na drugoj strani, nakon dva i po meseca, mislim da je najvecem delu populacije ipak bilo dosta svega, pogotovu onim u velikim gradovima i narocito nakon nestasica elektricne energije. Strah za sopstveni zivot i egzistenciju je ipak primaran. Nadjite negde stampu iz tog perioda, videcete da je najpre krajem marta i pocetkom aprila vladala euforija, da bi se vec u maju ona istopila, paralelno sa gubljenjem vere u mogucnost da nam Rusi nekako pomognu. Ne treba zaboraviti i prve naznake pobune medju vojskom i gradjanima pocetkom juna u Krusevcu i Kraljevu.

To opet otvara pitanje da li je trebalo prihvatiti ponudu koju je polovinom aprila navodno doneo Zoran Lilic iz Nemacke (da se ipak prihvati ulazak stranih trupa, ali i da deo nasih snaga bezbednosti ipak ostane na Kosovu), da li je Momcilo Perisic bio u pravu kada je jos oktobra 1998. godine na sednici VSO izjavio da "ako treba da se prihvati neko ponizenje vojske i naroda, to prihvati odmah, nego kasnije nakon zrtava i razaranja...

Šta će ovo na istoriji?

Pa ovo i jeste deo istorije,na politici bi rekli sta ce na tom podforumu...mada vec postoji ovakva tema na podforumu "avijacija i vojska" prilicno dugacka i velika pa kog zanima moze da nastavi diskusiju tamo...Mene licno bas zanima tematika oko rata na Kosovu 99.,al da se ne bi razvodnjavale teme,bolje ici na 'avijacja i vosjka" jer je mnogo obimnije i dosta podataka izneseno tamo (naravno trolova koliko hoces takodje)...

Šta će ovo na istoriji?

Правилник пофорума Историја

2) Teme iz novije srpske kao i balkanske istorije su od sada dozvoljene. Ali, kriterijum na ovakvim temama će biti daleko strožiji. Uz to, zabranjeno je otvaranje tema o navodnoj srpskoj agresiji u minulim ratovima.

На Политици би тема убрзо нестала и изгубио би се ма какав ниво. То је питање часова.
На потфоруму Авијација и војска се ставља акценат на неке друге ствари, а овде јелте, на неке друге, премда се не може ваљано тј, потпуно анализирати једно без другог.

Ценим твој допринос овом потфоруму као и жељу да буде чист, али такође мислим да је крајње време да престанеш са порука овог типа, на темама. Сугестије па и савете можеш слати на друге начине. Своо даље чињење предходно описаног ћу сматрати ометањем рада модератора. Да не говорим о јавном коментарисању рада модератора (без обзира у ком светлу ти коментари били), на шта сам ти недавно указао.

:hvala:

Poslednja izmena:
Poslednja izmena od moderatora:
Mora da je greska,i meni zapalo za oko,mozda im se omakla jedna nula viska mada ne bih imao nista protiv te cifre :mrgreen:

Poginulo 36 000 pripadnika OVK???!!! Pa zar ta cifra nije mnogo manja? Ja sam nesto procitao davno, da je ubijeno oko 11 000 pripadnika ovk i albanskih civila zajedno.

И мене је изненадила цифра,али слушајући сведочења учесника,за те две године рата омлатили су Шиптаре као циганче трешњу.Мислим да је Дрецун у својим књигама изнео овај податак,а њега преузео из војних докумената

Back