Srpska politika pred svršenim činom! Kosovo ili EU!

Mi nećemo u EU, shvati to, sada ni Kosovo više nije presudno za to.

Zgadili su nam se, ne želimo da se odričemo svog suvereniteta i da budemo klimači glavom, nek se hebu i odhebu, nećemo ih.
Ma naravno, Srbiju treba izolirati, jer su okolo nje sve države EU-a. Možete izravno trgovati s BiH, Crnom Gorom (do njenog učlanjenja u EU), sa Sjevernom Makedonijom, Kosovom i Albanijom i biti sretni i veseli. I siromašni.
 
Ma naravno, Srbiju treba izolirati, jer su okolo nje sve države EU-a. Možete izravno trgovati s BiH, Crnom Gorom (do njenog učlanjenja u EU), sa Sjevernom Makedonijom, Kosovom i Albanijom i biti sretni i veseli. I siromašni.
Opet nerazumevanje napisanog, imaš ti dečko problem ili sa inteligencijom ili sa ostrašćenošću zbog koje ne čitaš napisano nebo ono što ti želiš da bude napisano.

Ne želimo izolaciju, želimo da sa svima budemo dobri i sa svima da radimo biznis, ali na naredbe i ultimatume odgovaramo srednjim prstom.
 

Višegodišnja dilema “Kosovo ili Evropska unija”, koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

Kako navode Novosti, taj izraz biće sažet u zvaničnoj uceni Brisela – nema ništa od članstva u EU, dok ne priznamo tzv. Kosovo i ne pomirimo se sa njihovim članstvom u Ujedinjenim nacijama.
Pogledajte prilog 1532852
Ambasadori država članica Unije usvojili su, pre dva dana dopunjeni tekst zajedničke pozicije za poglavlje 35, koji podrazumeva da će Srbija u potpunosti sprovoditi svoje obaveze koje proizlaze iz Sporazuma o putu, ka normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, u skladu sa Aneksom o njegovoj implementaciji, dogovorenog 18. marta 2023. godine u Ohridu.

To znači, navode dalje Novosti, da ovaj dokument postaje sastavni deo pregovora u okviru pregovaračkog poglavlja 35. Potvrdu su, bez diskusije, dali ambasadori na sastanku Odbora stalnih predstavnika vlada država članica EU (COREPER) i tako od Beograda praktično zatražili da se odrekne dela svoje teritorije, piše dalje taj list.

Tekst bi trebalo da bude potvrđen na zasedanju Saveta EU za spoljne poslove, najverovatnije sledeće nedelje, nakon čega će biti zvanično upućen našim vlastima kao akt pregovaračke pozicije EU za poglavlje 35.

Hoće li Srbija biti stavljena pred izbor “Kosovo ili EU”, zavisiće od Saveta Evropske unije, koji donosi konačnu odluku i to konsenzusom.

Prema nezvaničnim informacijama, Mađarska, iako je priznala tzv. Kosovo, protivi se ovakvom uslovljavanju.
Glas ima i pet zemalja koje nisu priznale lažnu državu: Španija, Kipar, Grčka, Slovačka i Rumunija.

Prema rečima nekadašnjeg ministra spoljnih poslova Živadina Jovanovića, EU nema mandat Saveta bezbednosti UN za rešavanje pitanja statusa, najmanje za nametanje uslova, rokova i rešenja, kršenjem međunarodnog prava i pravno obavezujućih odluka SB.

“EU i svaka njena članica pojedinačno imaju obavezu da svojim aktima i zahtevima prema Srbiji poštuju Rezoluciju 1244 kao imperativnu, međunarodnopravnu odluku.
Srbija nema obavezu da prihvata ili učestvuje u bilo kojim aktima koji nisu u skladu sa Poveljom UN 1244 ili našim Ustavom.
Evropska komisija i Evropska služba za spoljnu akciju (EEAS) u februaru su predale predlog, kojim bi obaveze iz Ohridskog sporazuma postale sastavni deo procesa pregovora o članstvu Srbije u EU.

Tim tekstom, obaveze iz Sporazuma o putu, ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i aneks njegove primene, usaglašen kraj živopisnog makedonskog jezera, formalno bi postali sastavni deo pregovaračkog procesa o članstvu Srbije u EU.

Savet ministara EU je u decembru prošle godine zatražio, od Evropske komisije da uvrsti, te obaveze u pregovarački okvir Beograda i Brisela.

B92
*****************
Nekih smislenih komentara baš i nemam osim da "civilizovana" Evropa javno podržava (ili žmuri na..) nasilje kosovskih albanaca, teror, pljačku, rušenje, paljenje i skrnavljenje nadgrobnih spomenika i vjerskih objekata, bestijalno otudjivanje privatne imovine, ubistva, maltretiranja, prebijanja beuz osnova, nad srpskim stanovništvom.. i to na njihovim vjekovnim ognjištima.
Hrišćanstvo polako ali sigurno gubi svoja istorijska znamenja i obeležja na ovom dijelu Evrope na jedan brutalan i nasilan način.
Da li jedna Srbija može da se izbori ne samo sa Evropskim državama koje podržavaju KOsovo? .. već i sa glavnim hegemonom uz još nekooliko vanevropskih država*?

Naša politika je jasna.

Ni Kosovo ni EU.
 
Problem sa referendumom je u referendumskom pitanju.

Jer autokratije i diktature koriste iste tako sto pitaju folirantska pitanja.

Model Pontije Pilata.

Primer kod nas - Referendum iz 1998. godine.

Posle godinu dana kad su počele bombe da padaju, posle K, đavo kriv onda. Kako je ono Pontije Pilat oprao ruke, i kod nas posle, nije K on, narod tako hteo.
 

Back
Top