"Srpska politika i Srbi između NATO pakta i Rusije".

U "svijetlu" aktualnih dešavanja u Evropi i svijetu, s posebnim aspektom na rat u Ukrajini, postavlja se pitanje položaja srpske politike i Srba u vezi s tim, ili pitanje a s kime su Srbi, čiji su Srbi, da li su na strani NATO pakta / što sigurno nisu ili na strani Rusije i kakve posljedice to može da ima za Srbe na strateškom geopolitičkom planu. Ili šta srpska politika mogu očekivati i od Rusije i od NATO pakta ukoliko se eventualno otvoreno svrstaju na jednu stranu? Opšte poznato je da je srpska politika i Srbi emocionalno za Ruse, ali strah od NATO pakta kaže nešto drugo.
Očigledno je da će se srpska politika i Srbi morati konačno opredijeliti a šta će ti imati za posljedicu, ostaje da se vidi. Jedino je poznato, kako god se odluči i na čiju god stranu se prikloni dobro neće biti, samo je pitanje šta je veće zlo?
Majmun-Lav.jpg
 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, povodom sutrašnje posete evropske poslanice Fiole fon Kramin i evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija da oni mogu svašta da traže od Srbije, ali da će dobiti odgovor koji je u skladu sa politikom Srbije.

Vučić je to rekao novinarima, na pitanje da li se od sutrašnje posete očekuju novi pritisci na Srbiju.

"Očekujem važne razgovore i sutra i narednih dana. Jedino u utorak imam kraći govor u Skupštini po pitanju polaganja zakletve. Razmena mišljenja je uvek dobrodošla, ali Srbija se nalazi na evropskom putu. Treba da čujemo šta misle i fon Kramon i Varhelji", rekao je Vučić.
 
Председник Србије Александар Вучић је после седнице Савета за националну безбедност рекао да је синоћ у разговору са изасланицима Олафа Шолца и Емануела Макрона добио предлог нове арматуре разговора у Бриселу који би требало да доведу до скорог, а коначног решења проблема са којима смо се суочавали и свих неразјашњених питања на КиМ. Вучић је нагласио да је Србија постала колатерална штета сукоба великих и њиховог, како је рекао, непринципијелног понашања у прошлости.

04%20%D0%90%D0%92.jpg


"Стопа незапослености 8,9 одсто - најнижа у историји"

Вучић је изјавио да је стопа незапослености 8,9 одсто што је, како је истакао, најнижа стопа незапослености у историји Србије.

Вучић је након седнице Савета за националну безбедност казао да је стопа запослености у другом кварталу веома висока и да износи 50,9 одсто.

"Стопа незапослености је 8,9 одсто, то је најнижа стопа незапослености уз методологију која нам не одговара по том питању јер нам не рачунају сезонске раднике као запослене. Без обзира на то, ово је најмања стопа незапослености у Србији у њеном савременом периоду, што ће рећи у њеној историји", навео је Вучић.

Додао је да је у периоду од јануара до августа 2022. године прилив страних директних инвестиција износио две милијарде 666, 3 милиона евра додајући да је забележен чак и мали раст у односу на рекордну 2021. годину када је било две милијарде 634 милиона.

Највећа улагања су, како каже Вучић, из Кине, Јапана, Немачке, Француске.

"Млека и друге хране има довољно"

Вучић је рекао да млека има довољно и поручио грађанима Србије да нема потребе да брину када је реч о безбедности снабдевања храном, јер је има довољно.

Истакао је да млекаре у Србији прерађују дупло веће количине конзумног млека и свежег и дуготрајног од уобичајене.

Према његовим речима, уобичајена количина која укључује и део који иде за извоз у регион, који је Влада забранила сем Албанији и Северној Македонији, је 17.000 тона месечно конзумног млека, односно 550 тона дневно у ситуацијама када нема несташица на рафовима.

"Јуче и прекјуче испоручили смо 700 тона, а данас и сутра 1.100 тона. Дајемо више него двоструко од реалних потреба становништва. Поред редовне домаће производње увешћемо и 1.000 тона из Пољске од понедељка за наредних десет дана, а након тога још 2.000 тона из Пољске. То иде преко Имлека", навео је Вучић.

Како додаје, други највећи произвођач "Сомболед" најављује редовне испоруке на нивоу 100 тона дневно, плус интервентно увоз додатних 500 тона у току месеца из Чешке и добија дозволу на 6.000 тона за период од три месеца.

Трећи битан произвођач дуготрајног млека "Мегле", пренео је Вучић, јуче и данас има производњу око 60 тона дневно, док ће од понедељка повећати производне количине.

Позвао је грађане да верују својој држави и додао да млека не може да буде довољно у продавницама уколико неко уђе и купи 36 литара дуготрајног млека.

"Банатски двор је пун до чепа"

Председник је поновио да нас чека тешка зима и да ће држава изаћи са предлогом за смањење потрошње струје.

"Изаћи ћемо са предлогом за смањење потрошње струје. Ако штедиш, зарадиш новац. Идемо месец на месец из претходне године да меримо потрошњу", рекао је Вучић.

"Предлог је да сви они који смање потрошњу између пет и 20 одсто добију попуст од додатних 10 одсто на рачун. Ја ћу тражити да тај попуст буде додатних 15 одсто. Онима који смање између 20 и 30 одсто, ми ћемо дати још 20 одсто попуста", рекао је председник.

Рекао је да је складиште гаса Банатски двор пун до чепа.

"Обезбедили смо више од два месеца редовно снабдевање Србије гасом све и да дође смак света", нагласио је Вучић.

МУП ће четири дана пре планираног одржавања Прајда донети одлуку

"Забринути смо за безбедносну ситуацију и тежину ситуације у којој се земља налази, МУП ће 96 сати пре планираног скупа Европрајда донети одлуку о окупљању на отвореном простору", рекао је Вучић.

Каже да после тога организатори имају правна средства на располагању, пре свега жалбу МУП-у и могућност вођења спора пред управним судом.

Вучић је рекао да нико неће да се игра или спрда са својим грађанима, да се забрањује манфестација због мајмунских богиња, "да се унижавају људи који су нам браћа, сестре, деца".

"Ми смо забринути за безбедносну ситуацију и не разумем неодгоорност свих оних који су од једне неважне теме или важне теме за део друштва направили крсташки рат", рекао је председник.

"Уз сву пропаганду Приштина није пронашла никог за замену таблица"

Наглашава да се до данас у осам сати ујутру само двоје пријавило за промену таблица на КС ознаке – једна особа је са севера КиМ, а друга са југа, а да је та са севера припадник приштинских институција.

"Уз сву пропаганду никога нису успели да пронађу. Српски народ жели поштовање међународног права", истакао је Вучић.

Каже да није потребна велика памет па схватити да ће Генерална скупштина Уједињених нација да се претвори у "тираду о поштовању територијалног интегритета Украјине".

Очекује да ће бити захтева да "скрати језик" када буде говорио о поштовању Резолуције 1244 и територијалног интегритета Србије.

"Србија постала колатерална штета сукоба великих"

Вучић је нагласио да је Србија када је реч о КиМ, постала колатерална штета сукоба великих и њиховог, како је рекао, непринципијелног понашања у прошлости. "Путин је, кажу са Запада, подигао завесу и сада траже да се Србија изјасни са које је стране - тамо где економија нестаје или са њихове где је просперитет", додаје Вучић.

Нагласио је да је Мирослава Лајчака, и саветнике за спољну и безбедносну политику Француске и Немачке, Емануела Бона и Јенса Плетнера, упозорио на то да од 19. или 20. септембра 2021. године ничу нелегалне базе косовске полиције на северу Косова и Метохије.

"Приватна фирма из Приштине на северу код Зубиног Потока узурпирала је приватне парцеле Срба. Бандитизам и и дивљаштво Приштине нема краја. Регионалну полицију на северу не обавештавају, градоначелнике четири општине не консултују, објављују да патролирају Газиводама које су већином у општини Зубин Поток", каже Вучић.

Наглашава да Запад жели да споразум са Приштином буде постигнут што пре, а он би према њима био све оно што они сматрају да је реалност. СПЦ би, кажу, имала посебан статус што је већ предвиђено планом Мартија Ахтисарија, конастатује Вучић.

Рекао је, да је чињеница да ће САД упутити нову траншу помоћи за "одбрану од руске агресије на Украјину" коју ће између осталог добити и земље региона и, како се наводи, такозвано Косово, а на том списку једино нема Србије.

"Шаљу помоћ Албанији, БиХ, Црној Гори, Хрватској, Северној Македонији, и тзв. Косову. Па се сада питам, шта ће нама после тога да говоре и да траже, и Американци, и сви из окружења", навео је Вучић.

На седници Савета за националну безбедност о КиМ, Европрајду, енергетици

На седници Савета за националну безбедност направили смо анализу стања и позицију Србије и Срба на Косову и Метохији, процени безбедносне ситуације о "Европрајду", као и енергетској кризи и енергетској безбедности, рекао је председник Александар Вучић после седнице.

"Синоћ сам обавио разговор са изасланицима Олафа Шолца и Емануела Макрона и од њих смо добили предлог нове арматуре разговора у Бриселу који би требало да доведу до скорог, а коначног решавања проблема са којима смо се суочавали и свих неразјашњених питања на КиМ", рекао је председник.

Разговор, каже, није био нимало лак.

"Представници најмоћнијих европских земаља, а кажу да имају подршку САД и Турске, сматрају да у условима када постоји рат у Европи нису потребни нови сукоби, да је важно доћи до, што је могуће бржег решња проблема", рекао је Вучић.

(РТС)
 

Back
Top