Српска колонизација у данашњој Републици Македонији

Војни план је предвиђао да се обе стране међусобно подржавају трупама ако је потребно. Бугарска је искористила ову прилику. Не видим ту грешку, а то се у српским изворима стално помиње као нека врста услуге када је то записано у војном уговору између две земље. У члану 12 војне конвенције између Бугарске и Србије наводи се да ће међусобне стратешке операције против Турске бити додатно договорене обе стране ако већ нису поменуте у овом уговору.
Јесу ли додатно договорене?

Па јесу – шта мислиш - како је Србија онда послала трупе у Једрене? Једренска операција трајала је скоро 5 месеци. Бугари су чак хтели да плате Србима, нешто што се заправо окренуло против њих у дипломатским борбама после рата.

Poslednja izmena:
Па јесу – шта мислиш - како је Србија онда послала трупе у Једрене? Једренска операција трајала је скоро 5 месеци. Бугари су чак хтели да плате Србима, нешто што се заправо окренуло против њих у дипломатским борбама после рата.
И шта су договорили? Каква је била компезација на које су пристале обе стране?

Познато ми је да је Бугарска хтела да плати то Србији, а да ли разумеш зашто је то одбијено!?
Па наравно, разумем, Србија је већ имала планове да задржи Македонију. Колико ја знам, Србија и Бугарска одлажу сваку политичку одлуку до после рата, позивајући се на руску арбитражу, односно опсада Јадрена се сматра чисто војном операцијом.
Друго је питање колико су знали о плановима Србије у Софији. Вероватно су то добро знали.

Па, све је било унапред договорено – потписани су војни уговори – наравно да је основни споразум Бугара и Србије нарушен тиме што је Србија, упркос томе што је добила свој део земље – Санџака, Косово и све северозападно од Шар планине – није повукла своје трупе из Македоније. Грешка Бугарске је што није дочекала арбитражу Русије, већ је започела непријатељства против већ уједињене Грчке и Србије.

Није све било уговорено унапред.
Прво, 47.000 српских војника је гинуло код Једрена за вас, али пази на реч, није дошло туристички као што сад иду у Несебар, Сунчев Брег и Златне пјасце него гинуло. Ми смо те трупе могли да пошаљемо на друга места, рецимо у Валону или у Костур пре Грка. Друго дошло је до промене стања. Ни Србија није добила излаз на море, Албанију. У новонасталој ситуацији нисте показали флексибилност нити захвалност што смо вам дали Једрене, а после га изгубили од Турака. Ипак мислим да сте највећу грешку направили у 1. светском рату када сте изгубили излаз на Егејско море. Сврстали сте се на страну против Русије која вам је даровала бугарску егзархију (њен највећи допринос) и не само то имали сте подршку у 1 . балканским рату и од ње и Србије а у 1. светском рату сте се окренули против њих. Последице су биле страшне не само по Бугарску него и по цео словенски свет. Словени су преко вас изгубили излаз на топла мора. Све због ваше незрелости. Због тог губитка излаза на Егејско море словени у северној Грчкој су доживели геноцид у периоду 1918-1950 и њихов број се смањио за 80%, без могућнсоти репродукције и успостављања икакве словенске државне организације у будућности. Па погледај кад су словени цветали, тек под Самом кад су се ослободили Франачке и Аварске власти, тек у заједници. После 2. балканског рата ви сте имали излаз на Егеј али се после сврставате на традиционалне словенске непријатеље и губите најлепши део који сте имали, излаз на Егеј, додуше нисте га имали дуго, неких 6 година, али да сте имали џек пот у рукама имали сте, не само за вас него и важности за Русију.

Poslednja izmena:
Па наравно, разумем, Србија је већ имала планове да задржи Македонију
Ја те озбиљно питам. Што се мене тиче најбоље би било да су Бугари сами ослободили Једрене и не би било проблема, надам се. Али, свеједно, било је како је било.
Сад причамо о најискренијој намери Бугара да плате Србима новцем, то не би прихватила ни једна војска на свету, па ни бугарска. То се не плаћа новцем, то војске не прихватају, то је буквално срозавање војске једне државе која се тиме своди на плаћенике. Опет, кажем, и услед најбоље намере Бугарске свакако би било одбијено.
Ако би ово било тачно, а ја мислим да јесте и да ниједна војска то не би прихватила, да ли је Бугарска то нудила јер је унапред знала да ће бити одбијено. Ово ти је опција уколико је било зле намере.
И ниси ми одговорио, шта су договорили Србија и Бугарска око компезације , па је Србија послала војску, уколико ти је познато?

У суштини, и Срби су могли да седе на Косову и чекају 50 000 Бугара да им помогну јер не могу сами. Апсолутно сам сигуран да Бугарима то не би било право, што је и нормално, јер твоји људи гину уместо других.

Прво, 47.000 српских војника је гинуло код Једрена за вас, али пази на реч, није дошло туристички као што сад иду у Несебар, Сунчев Брег и Златне пјасце него гинуло. Ми смо те трупе могли да пошаљемо на друга места, рецимо у Валону или у Костур пре Грка. Друго дошло је до промене стања. Ни Србија није добила излаз на море, Албанију. У новонасталој ситуацији нисте показали флексибилност нити захвалност што смо вам дали Једрене, а после га изгубили од Турака. Ипак мислим да сте највећу грешку направили у 1. светском рату када сте изгубили излаз на Егејско море. Сврстали сте се на страну против Русије која вам је даровала бугарску егзархију (њен највећи допринос) и не само то имали сте подршку у 1 . балканским рату и од ње и Србије а у 1. светском рату сте се окренули против њих. Последице су биле страшне не само по Бугарску него и по цео словенски свет. Словени су преко вас изгубили излаз на топла мора. Све због ваше незрелости. Због тог губитка излаза на Егејско море словени у северној Грчкој су доживели геноцид у периоду 1918-1950 и њихов број се смањио за 80%.
Тотално неразумевање балканских ратова и шта су уговори. - Ти ни не разумеш сврху овог рата. Није била сврха овог рата да се Србија шири на Душанове границе. Србији је поверен Вардарски фронт, Грчкој Егејски и Бугарској највећи – Тракијски фронт. По овом аранжману су направљени војни планови. За Србију је рат де факто окончан у октобру, после пада Битоља.
Апсолутно је било у реду ствари и склопљених споразума да је Бугарска тражила помоћ од Србије (углавном због тешке артиљерије) на једренском фронту.
Костур, Солун или Егејска Македонија никада нису улазили на рачуне Србије. Ово је био само спор између Бугарске и Грчке. Споразум Бугарске и Србије од 1912. године је јасан – Све јужно од линије Бела Паланка – Велес Охрид остаје Бугарској. Остало је предмет руске арбитраже. Овај споразум су потписале обе стране. Албани, Драч и јадранска обала уопште нису предмет споразума између Бугарске и Србије.
Ова победа никада неће бити добијена без учешћа Бугарске - а овде нема других опција. Косово је, ма колико вам се не свиђало, такође ослобођено и припојено Србији захваљујући бугарским бајонетима. То су чињенице, свиђале се то вама или не.
Сад ћути.

Апсолутно је било у реду ствари и склопљених споразума да је Бугарска тражила помоћ од Србије (углавном због тешке артиљерије) на једренском фронту.
Али јел ти сваташ да није било те артиљерије Бугари не би изашли на море ? Артиљеријско зрно убије 20 војника, а бајонет ако убије можда једног или ниједног. Јел знаш шта је ватрена моћ ? Србија вам је далу јачу ватрену моћ.

Ја те озбиљно питам. Што се мене тиче најбоље би било да су Бугари сами ослободили Једрене и не би било проблема, надам се. Али, свеједно, било је како је било.
Сад причамо о најискренијој намери Бугара да плате Србима новцем, то не би прихватила ни једна војска на свету, па ни бугарска. То се не плаћа новцем, то војске не прихватају, то је буквално срозавање војске једне државе која се тиме своди на плаћенике. Опет, кажем, и услед најбоље намере Бугарске свакако би било одбијено.
Ако би ово било тачно, а ја мислим да јесте и да ниједна војска то не би прихватила, да ли је Бугарска то нудила јер је унапред знала да ће бити одбијено. Ово ти је опција уколико је било зле намере.
И ниси ми одговорио, шта су договорили Србија и Бугарска око компезације , па је Србија послала војску, уколико ти је познато?

У суштини, и Срби су могли да седе на Косову и чекају 50 000 Бугара да им помогну јер не могу сами. Апсолутно сам сигуран да Бугарима то не би било право, што је и нормално, јер твоји људи гину уместо других.
Па мртав озбилан сам - против бугарске војске у Тракији има око 140 хиљада турских војника, док на Вардарском фронту има једва 60 хиљада турака. Истовремено, 7. рилска дивизија, у саставу од око 36 хиљада, водила је борбу на Вардарском фронту до средине октобра. Косово је дефакто освојено за недељу дана, без озбиљнијих губитака – тамо готово да није било редовних отоманских војника, а Срби су ушли у Приштину после кратке борбе са отоманским приштинским гарнизоном. Ово обезбеђује коридор за главни циљ - окупације албанске обале Јадрана око Драча. Видим ту сумануту јурњаву за освајањем територија – и то оних које су се договориле само између Срба и Црногораца, али никако са осталим савезницима. Нити је Русија имала жељу да се меша у албанско питање, а још мање је могла да гарантује територију Србији. Ово је Сазонов – руски министар одбране јасно пренео Београду у лето 1912. године.
Новац је понуђен највероватније да би се видела званична реакција Београда - ретко ко је очекивао да ће Срби прихватити новац.
Надокнаде пред крај рата очигледно нису биле договорене. Све је одложено после рата, што је додатно закомпликовало развој ситуације.

Poslednja izmena:
Али јел ти сваташ да није било те артиљерије Бугари не би изашли на море ? Артиљеријско зрно убије 20 војника, а бајонет ако убије можда једног или ниједног. Јел знаш шта је ватрена моћ ? Србија вам је далу јачу ватрену моћ.
Зар не разумеш да је Србија хтела да се рат заврши као што и Бугарска, да би се нове територије званично асимиловале. Да ли разумеш да без пада Једрена, рат не би могао да се заврши. Односно и Србија и Бугарска су имале исти циљ.

Nisu u stanju da svare činjenicu da su poraženi, i to kao volovi u kupusu pa se u školi izučava alternativns istorija i bugarska nacionalna mitologija: savremena Bugarska je proizvod ruske i austrougarske intervencije, tako je bila strahovito poražena kod Kumanova da je bila pred potpunom podelom, tj nisu imali načina da spreče potpunu podelu zemlje.

Poslednja izmena:
  • Haha
Reactions: PA8
Зар не разумеш да је Србија хтела да се рат заврши као што и Бугарска, да би се нове територије званично асимиловале. Да ли разумеш да без пада Једрена, рат не би могао да се заврши. Односно и Србија и Бугарска су имале исти циљ.
Da li si svestan da je Bugarsku:

a) Stvorila Carska Rusija bez ikakvog učešća samih Bugara.
b) Da je posle Drugog Balkanskog rata sprečena potpuna podela Bugarske od okolnih zemalja, Austrougarska i Nemačka, naravno: zamalo da svako uzme baš sve svoje a ostatak se preda Turcima na upravu, kao pre 1878.

• Haha
Па, све је било унапред договорено – потписани су војни уговори – наравно да је основни споразум Бугара и Србије нарушен тиме што је Србија, упркос томе што је добила свој део земље – Санџака, Косово и све северозападно од Шар планине – није повукла своје трупе из Македоније. Грешка Бугарске је што није дочекала арбитражу Русије, већ је започела непријатељства против већ уједињене Грчке и Србије.
Lupanje, uopšte nije bilo predviđeno da dobijete celu Makedoniju. Rusija nije imala nikakvih motiva da pomaže nemačkog piona Bugarsku, a istorijska greška je napravljena kad su Turci proterivani iz Bugarske. Trebalo je da ostanu, radi ujedinjenja turskih naroda.

• Haha
Lupanje, uopšte nije bilo predviđeno da dobijete celu Makedoniju. Rusija nije imala nikakvih motiva da pomaže nemačkog piona Bugarsku, a istorijska greška je napravljena kad su Turci proterivani iz Bugarske. Trebalo je da ostanu, radi ujedinjenja turskih naroda.
Као и увек, лупаш без појма. Детињасте ствари. Тајни анекс је заправо прелиминарна подела Македоније, у којој Бугарска добија безусловно 3/4 македонских земаља, а Србији остају Скопље, Тетово и Гостивар. Арбитража цара Русије је више формалност, јер како се то после дешава, обе стране покушавају да избегну арбитражу. А то посебно важи за Србију. И не заборави да видиш ко је била мајка Николаја II пре него што си лапрдао о Немцима, Русима и Марсовцима.

Као и увек, лупаш без појма. Детињасте ствари. Тајни анекс је заправо прелиминарна подела Македоније, у којој Бугарска добија безусловно 3/4 македонских земаља, а Србији остају Скопље, Тетово и Гостивар. Арбитража цара Русије је више формалност, јер како се то после дешава, обе стране покушавају да избегну арбитражу. А то посебно важи за Србију. И не заборави да видиш ко је била мајка Николаја II пре него што си лапрдао о Немцима, Русима и Марсовцима.
Naravno, Srbija je dobila isto koliko i pre toga jer je Austrougarska stvorila Albaniju. Otprilike isto u km2.

Ne vidim zbog čega se neko ko negira i samo postojanje Srba kao naroda i dokazuje “bugarska prava” na celu teritoriju Srbije sad odjednom tako brine oko Makedonije.

• Haha
Još jednom: pokaži kartu planirane podele evropskog dela Turske, odatle je sve jasno.

• Haha
Прво, 47.000 српских војника је гинуло код Једрена за вас, али пази на реч, није дошло туристички као што сад иду у Несебар, Сунчев Брег и Златне пјасце него гинуло. Ми смо те трупе могли да пошаљемо на друга места, рецимо у Валону или у Костур пре Грка. Друго дошло је до промене стања. Ни Србија није добила излаз на море, Албанију. У новонасталој ситуацији нисте показали флексибилност нити захвалност што смо вам дали Једрене, а после га изгубили од Турака. Ипак мислим да сте највећу грешку направили у 1. светском рату када сте изгубили излаз на Егејско море. Сврстали сте се на страну против Русије која вам је даровала бугарску егзархију (њен највећи допринос) и не само то имали сте подршку у 1 . балканским рату и од ње и Србије а у 1. светском рату сте се окренули против њих. Последице су биле страшне не само по Бугарску него и по цео словенски свет. Словени су преко вас изгубили излаз на топла мора. Све због ваше незрелости. Због тог губитка излаза на Егејско море словени у северној Грчкој су доживели геноцид у периоду 1918-1950 и њихов број се смањио за 80%, без могућнсоти репродукције и успостављања икакве словенске државне организације у будућности. Па погледај кад су словени цветали, тек под Самом кад су се ослободили Франачке и Аварске власти, тек у заједници. После 2. балканског рата ви сте имали излаз на Егеј али се после сврставате на традиционалне словенске непријатеље и губите најлепши део који сте имали, излаз на Егеј, додуше нисте га имали дуго, неких 6 година, али да сте имали џек пот у рукама имали сте, не само за вас него и важности за Русију.
Ово је само рационализација издаје уговора. Нигде није било предвиђено да се уговор мења због помоћи опсаде Једрена.

Ово је само рационализација издаје уговора. Нигде није било предвиђено да се уговор мења због помоћи опсаде Једрена.
Ne znam koliko je Vikipedija pouzdan izvor ali ako ste vi verovali švajcarskim guvernerima koji će finansirati pojekat onda i nije čudo što ste prošli kako ste prošli.

Бугарска је 13. октобра 1912. османској влади поставила ултиматум којим је тражила аутономију за Македонију и нетурске народе Балкана, као и отварање школа за Бугаре, Србе и Грке и демобилизацију великог дијела војске у регији. На челу аутономних регија били би белгијски или швајцарски гувернери, а Балкански савез је одредио шест мјесеци за спровођење реформи. Османско царство је категорички одбило да прихвате услове ултиматума. Султан Мехмед V упутио је протестну ноту бугарској амбасади у Истанбулу и обратио се османском народу говором о толеранцији Турака према националном мањинама и њеним сусједима.

Poslednja izmena:
Ne znam koliko je Vikipedija pouydan izvor ali ako ste vi verovali švajcarskim guvernerima koji će finansirati pojekat onda i nije čudo što ste prošli kako ste prošli.

Бугарска је 13. октобра 1912. османској влади поставила ултиматум којим је тражила аутономију за Македонију и нетурске народе Балкана, као и отварање школа за Бугаре, Србе и Грке и демобилизацију великог дијела војске у регији. На челу аутономних регија били би белгијски или швајцарски гувернери, а Балкански савез је одредио шест мјесеци за спровођење реформи. Османско царство је категорички одбило да прихвате услове ултиматума. Султан Мехмед V упутио је протестну ноту бугарској амбасади у Истанбулу и обратио се османском народу говором о толеранцији Турака према националном мањинама и њеним сусједима.
"Обратио се османском народу" и "националним мањинама" је довољно да покаже колико аутор са Википедије познаје историјски контекст.

"Обратио се османском народу" и "националним мањинама" је довољно да покаже колико аутор са Википедије познаје историјски контекст.
vi se okrećete nemcima, belgijancima, švajcarcima, .... a mi srbi rusima, ... i onda se posle pitate kako ste prošli. Samo što niste bili svesni da su vas oni obrlatili na drugi način, uvukli vas u bratoubilačku borbu.

Back