Sremski Karlovci

3qekBpu.jpg


- - - - - - - - - -

SSbhH0N.jpg
 
Svečano otvoreno 48. Brankovo kolo: Jezički žubor Branka Radičevića
Izvor: Banija Online Kultura petak, 06. septembar 2019. | 14:16 74
grujicic nenadic
SREMSKI KARLOVCI
- U prelepom ambijentu Karlovačke gimnazije, najstarije u Srba, danas je svečano otvoreno 48. Brankovo kolo u znaku 195. godišnjice rođenja Branka Radičevića. Najveću pesničku, i u ttom znaku, kulturnu manifestaciju svojom novom besedom o Branku radičeviću svečano je otvorio ugledni pesnik Milan Nenadić.

Pored ostaloga, Nenadić je rekao: „U tu riznicu nemogućih podviga spada Branko Radičević, mladac stražilovski, zapravo ljeljen fruškogorski koji se oglasio artikulisanim vriskom i novim težnjama na radost rodu i jeziku. Uz tragiku Njegoševe misli, blistave ozbiljnosti i dostojanstva jezičkog koja seže do dna ponornih dubinaa naroda, pojavio se blistav sjaj, jezički žubor Branka Radičevića, nalik nestašnim potocima koji silaze niz Frušku do Dunava, gde im je uvir i umir. Crnjanski je taj sjaj i žubor Brankove lirike imenovao prolećnim sjajem naše poezije, kojim je začeta stražilovska škola našeg pesništva. Branko Radičević je to započeo kao naš dobri vilenjak, kao putnik na uranku. Do pojave Branka sva naša epika je obeležena tugom i lelekom i bili smo narod patnje i tuge. Nije se znalo za smeh i za radovanja koja zveče kao klikeri rasuti po staklu. Brankovom pojavom to se u jednom trenu menja.

S njim je započeta nova književnost, nova srpskaa lirika, novo pevanje i mišljenje, novi moral zasnovaan na radovanju životu, uzimanjem od života ono što je vredno življenja, udisanje vazduha punim plućima s fruškogorskih proplanaka i vinogorja. Rascvetala Fruška gora i gomile karlovačkih đaka – gde biste mogli naći lepšu sliku za oko, život zarad samog života kroz koji razdragana prolazi povorka kroz vremena, ta povorka voli Branka što ga razume i što život sabijen u njegovu liru shvata kao svoj život.“
Uručujući pesniku-besedniiku najviše priznanje Brankovoga kola „Statuetu Branka Radičevića“ (rad vajara Jovana Soldatovića), predsednik Brankovog kola Nenad Grujičić je rekao da Milan Nenadić pripada najmoćnijoj stražilovskoj liniji pevanja u srpskom jeziku i da njegovo pesničko delo ostaje čvrsto ukorenjeno za sva vremena u našoj književnosti i kulturi.

U nastavku programu učestvovali su pesnici: Ileana Ursu, Blagoje Savić, Danilo Jokanović, Ivan Lalović, Stojan Berber, Gordana Boranijašević, David Kecman Dako, Milica Milenković i Nataša Bundalo Mikić.

U okviru svečanog programa nastupili su i hor i ansambl Zmaj Jovine gimnazije iz Novog Sada, na čelu sa dirigentomJovan Travicom. Oni su izveli čuveno „Brankovo kola“, himnu ove pesničke institucije, koju je komponovao Svetolik Pašćan Kojanov, i deo „Rukoveti“ Stevana Stojanovića Mokranjca.

Zatim mladi operski pevač Dušan Dakić, u pratnji pijaniste Lazara Lazarevića. Oni su izveli kompoziciju Stanislava Biničkog „Kad ja videh oči tvoje“. Potom je nastupio ženski trio hora „Sveti car David“ iz Sremske Kamenice, koji je izveo pesmu „Zasp`o Janko“ Dušana Pokrajčića. Mlade dramske umetnice Danica Petrović i Teodora Kušić, kazivale su antologijske Brankove psme „Ukor“ i „Vragolije“. Program su vodili Tijana Miražić i Goran Pavlović“.
 

Back
Top