Сремски фронт

Jebi.ga ljudi Tito je bio Hrvat,moram da navedem jednu cuvenu njegovu recenicu"nema jake Jugoslavije bez slabe Srbije"citave fabrike su preseljavane iz Srbije u Sloveniju i Hrvatsku,Tito je takodje prvi prodao Kosovo Siptarima,tj. da budem tacniji obecao,a na Sremski front su slati Srpski mladici i to iz skolskih klupa da bi poginuli,jer uvek obrazovane mase mogu da povedu revoluciju,seljaci su povodljivi i njih se on nije ni plasio,zato su i slani buduci magistri i ucitelji,da budu pobijeni,takodje ako pogledate statistiku videcete da na Sremskom frontu gotovo da nije ni bilo Hrvata i Slovenaca.
Takodje da dodam da nije bilo "drugova"ja bih sada bio najbogatiji covek u Kikindi,a ovako jedva sklapam kraj sa krajem.

Moj deda se borio na Sremskom frontu. Bio je iz zemljoradničke porodice i mobilizovan je bio u jesen 1944 kada je imo 20 godina. U njegovoj jedinici je bilo oko 30 vojnika i svi su na Sremskom frontu poginuli, samo on je bio teže ranjen(u januaru 1945) i u bolnici je osto do kraja rata. Dobio je odlikovanje za hrabrost.

Svaka čast Srpskim junacima koji su se herojsko borili protiv Nemačkih agresora na Sremskom frontu. To su bili pravi Srpski junaci, večiti ponos Srbije.

NEKA JIM VEČNA SLAVA I HVALA!

...ovo je mozda pomalo neobicno, ali s obzirom da je veoma blizu..nije cudno...

...radi se o proslavljanju prvomajskog praznika na jednom od izletista u okolini Sida...

...da bi dosli u pravi mali raj... predivno mesto za odmor, zelenu oazu...opustili se i uzivali u svim pogodnostima (odmor, lov, ribolov) koje nudi Vojna ustanova Morovic, poznatija pod imenom Titovo Loviste (svi znamo da je Stari voleo lepe stvari, zene i mesta). A pogotovo oni koji dolaze iz pravca Bg i idu ka granicnom prelazu Batrovci, moraju proci pored Spomen obelezja Sremski front...tu mogucnost su mnogi od posetilaca (bilo je veoma mnogo Beogradjana, ali dolazili su cak iz Valjeva, Podgorice, Bjelog Polja...) iskoristili, svratili i obisli...jer im je bukvalno usput...sto je veoma pohvalno...

...uskoro se u neposrednoj blizini ( preko puta autoputa, a pored reke Bosut) gradi veliki sportsko-rekreativni kompleks, sto ce biti jos jedan od razloga za posetu ovom najzapadnijem kraju zemlje Srbije...

...uhhh...nemojte mi zameriti na ovom izlaganju, ne radim za turisticku agenciju ili opstinski turisticki savez...samo volim Srem... :wink: :-D

Sremski front je zavrsnica klanice, koja je pocinjala sa svakom od sedam ofanziva na koje su komunisti bili narocito ponosni. Jeste da je osetljiva tema, ali sve je manje svedoka o tome sta se desilo. Treba napisati svedocanstvo svako ko ga je cuo.

Dobro,ovo zahteva malo detaljnije objasnjenje...
1stvar je u tome da niko nije bio siguran u otpor koji ce nemci pruziti duz Save i da su 2nemci dobili dojavu kada ce napad biti izvrsen te su se dobro i pripremili,
3 opet Rusi su napredovali u Austriju i trazili da se nemcima prekinu pojacanja koja su stizala sa juga.
4 po njihovom savetu napad je izvrsen pogibeljno i pesadijski bez artiljerijske pripreme i tenkova.
5 Tito je naravno izdao naredjenje.

Ne znam zasto, ali ocekivala sam da neko od vas da neki prikaz tih borbi na Sremskom frontu...pa mozda jeste malo sa zakasnjenjem, ali nema veze...

Po oslobodjenju Beograda, teziste operacija Narodnooslobodilacke vojske preneto je u Srem. Razbijene nemacke snage povlacile su se pravcem Zemun-Ruma-Sid-Vinkovci, u stopu gonjene od snaga I Armije, u kojoj su snage udruzile 12-ti udarni i I proleterski korpus. Priblizavanje I Armije, ugrozavalo je nemacke snage juzno od Save da budu odsecene i onemogucene da se povuku preko Vinkovaca i Broda, jedinog im preostalog pravca za povlacenje. Zato je nemacka komanda, uocavajuci ovu opasnost, ucinila, krajem 1944. i pocetkom 1945. godine, velike napore da uspori i zadrzi nastupanje i napredovanje I Armije u Sremu...S tim ciljem organizovala je u dubini Srema, na niz uzastopnih, unapred pripremljenih polozaja, jaku odbranu. Na ovaj nacin sremski gradovi i sela, bili su jos jednom izlozeni ratnom pustosenju i razaranju, a imovina sremaca, pljackanju i unistavanju od strane fasista. I Armija slamajuci sve vise uzastopne nemacke otpore, pred kraj novembra, izbila je pred liniju: Ilok-Erdevik-Martinci-reka Sava.Tu neprijatelj izgradjuje jake polozaje, pretvorivsi sva naseljena mesta, u jaka odbrambena uporista.

Pocetkom decembra 1944. godine u visednevnim borbama I proleterski korpus probio je neprijateljski polozaj na liniji Ilok- Erdevik, i zauzeo 04.12.1944. godine, jako neprijateljsko uporiste Erdevik. Neprijatelj je na celoj liniji fronta bio prinudjen na povlacenje. U gonjenju potucenog neprijatelja, I proleterska i 12-ta udarna divizija ujedinjenim ( zajednickim ) snagama, posle visecasovne borbe, slomile su neprijateljsku odbranu Sida i u noci 5-og na 6-ti decembar 1944. godine oslobodile Sid, a odmah potom takodje nocu 6-og na 7-mi i Tovarnik.
U daljem napredovanju I proleterski korpus izbio je 10-og decembra, pred novi, i ovog puta unapred pripremljeni zaposedut neprijateljski polozaj, takozvanu "Zelenu liniju", koja se proteze kroz mesta: Sotin-Grabovo-Orolik-Drenovci-Racinovci.
Da bi ohrabrio borce, 16.januara 1945.godine polozaje I Armije obilazi i vrhovni komandant Narodnooslobodilacke borbe i marsal Jugoslavije Josip Broz Tito.
Odmah sutradan, 17. januara, neprijatelj je na ovom frontu presao sa svim raspolozivim snagama u ofanzivu. Cilj ove ofanzive je bio razbijanje, okruzenje i unistenje nasih snaga, zauzimanje Sida i pomeranje fronta dalje na istok, istocno od Sida. S tim planom uspeva i 17. januara, sa padom mraka, zauzima Tovarnik, izbivsi u zoru 18.januara jacim snagama pred Sid, a slabijim pred selo Ilince. Sutradan, produzavajuci napad uz snaznu artiljerijsku i tenkovsku podrsku, napada Sid. U teskim ulicnim borbama i uz velike gubitke neprijatelj uspeva da zauzme ovo mesto i izbije ispred sela Berkasova i Gibarca, gde je protivnapadom nasih snaga bio zadrzan.

...ovo sam napisala danas na brzinu...pa je sad bilo samo copy/paste...

19.januara I Armija, koja se pod borbom, povukla, nanevsi neprijatelju velike gubitke, protivnapadom zaustavlja neprijateljsko nadiranje i njegove snage odbacuje sa dostignute linije: Adasevci-Sid-Berkasovo-Novak-Bapska-Sarengrad i u toku sledecih dana potisne neprijatelja zapadno od Sida.

U noci izmedju 22. i 23. januara, u ogorcenim borbama na polozajima istocno od Sida i u samom Sidu, uspele su jedinice I Armije da proteraju neprijatelja i konacno ga oslobode. Front je u Sremu definitivno stabilizovan na liniji: selo Sotin, na desnoj obali Dunava, izmedju Tovarnika i Sida, preko reke Spacve, pa uglavnom pravom linijom kroz bosutske sume na reku Savu. Na ovoj liniji obe strane presle su u pozicionalnu odbranu i ostale na tim polozajima sve do 12. aprila.

A kada je 12. aprila 1945. godine, u rano jutro, nasa artiljerija najavila dugo ocekivani trenutak...Trenutak kada je slomljena neprijateljska odbrana, narod Sida ( i ne samo oni ) je odahnuo. Posle 175 dana probijen je Sremski front. Ove godine navrsava se 62 godina od ovog znacajnog dogadjaja.

U sklopu opste ofanzive za konacno oslobodjenje nase zemlje, I Armija je probila ovaj utvrdjeni neprijateljski front i zajedno sa ostalim armijama gonila fasiste do konacnog opkoljenja i unistenja na teritoriji Jugoslavije.

Prvi partizan koji je poginuo u borbi za odbranu Sida bio je porucnik Steva Radojcic. Do njegovog groba je grob partizanke Petrovic, cije se ime ne zna, koja, tesko ranjena na Sremskom frontu, umire u Sidu gde je i sahranjena.
Na Sremskom frontu, iz redova nasih jedinica, poginulo je oko 15.000 boraca...pretezno mladih...
NEKA IM JE VECNA SLAVA!

Sremski front je sastavni deo proslosti mog grada i okoline. Narod Sida i sreza sidskog, kako za vreme borbi neposredno za oslobodjenje Sida, tako i za sve vreme postojanja Sremskog fronta, pruzio je svojoj vojsci veliku i raznovrsnu pomoc. Samo od kraja 1944.godine, pa do kraja rata stupilo je u Armiju preko hiljadu boraca - sidjana (to je bio veliki broj u ono vreme).
U Sidu i njegovoj neposrednoj okolini bilo je, pred kraj rata, sedam vojnih bolnica, u kojima je svakog dana radio veliki broj zena iz Sida. One su donosile ponude, lecile, previjale i negovale ranjene i bolesne borce.
Skoro ceo inventar za ove bolnice dao je dobrovoljno narod Sida i njegove okoline. I u staroj skolskoj zgradi bili su smesteni borci sa Sremskog fronta. Tu su vrsene vrlo ozbiljne hirurske intervencije, da bi se spasili mladi zivoti.
Svojim dobrovoljnim i masovnim radom, sidjani su uzeli vidnog ucesca u pomoci vojsci pri utvrdjivanju i uredjenju odbrambenih polozaja Sremskog fronta, kao i popravci zeleznicke pruge i drugih komunikacija u pozadini fronta, i na taj nacin mnogo ucinili i olaksali donosenje borbenih potreba za front i evakuaciju ranjenika sa fronta.
Preziveli borci sa Sremskog fronta i danas se secaju i pricaju o toplom prijemu i pomoci koju su im ukazivali sidjani u danima rata.

"U ratu ste me ranjavali. Jedva sam zivu glavu izvukao. Vi, ti, tvoj otac, tvoj brat i sve one koje smo pobili i oni koji su uspeli da pobegnu. Kada ste videli da mi nemozete nista, da sam izvukao zivu glavu, onda ste me zatvrarali. Nije Vam odgovaralo da svi budemo jednaki, i da nema ovakvih razlika medju ljudima. Nije se ni rat zavrsio a Ti si se vratio sa posteno zaradjenim kapitalom. Pre tebe hiljaci, posle tebe jos hiljadu. Da pomovo zidate dvorce i zamkove, da ponovo tlacite i unistavate ljude. Jeli, pa jesu li mene zatvarali samo zato sto su me teralu da verujem, a tebe nezatvaraju zbog onoga zbog cega smo se borili. Pa majku Vam *****. Sta to znaci? Pa jel to znaci da sam ja celog zivota bio budala koji je radio protiv svojih principa?! Sto sam bio stalno na supronoj strani? Jel to znaci? Pa jesu li mene zatvarali samo zato sto sam vikao "ZIVEO STALJIN I SVETSKA REVOLUCIJA!". Jeste li me zato zatvarali? Pa sta je trebalo da vicem "ZIVEO KAPITALIZAM!"?"

Lepo shtivo Lily -sid nema shta.A jel to iz nashih izvora ili onako znash.....Mislim i ja sam to prochitao i pravo da ti kazem neshto.Sve te nashe verzije dogadjaja su tako naduvane da to poprima dimenzije ...neverovatnog.Gledaj to ovako...svakanjima chast na probijanju Sremskog fronta i na uzaludnoj pogibeljnosti.

Nego reci ti meni svrhu Sremskog fronta.....krajem 1944 i pochetkom 1945, kada se Reich raspada.Reci mi gde smo mi to frontalno ratovali u Drugom ratu.Reci mi koje su moje shanse da ja i par mojih drugara izadjemo na crtu ovima iz SAJ-a......

Mislim daj...............Ljudi uozbiljite se, kakav crni Sremski front i glorifikovanje istog.To je bila totalna katastrofa i masakr.Nemci nisu ni osetili.Kao shto sam vec rekao nashi izvori se zheshce njesra.
Da vidish malo nemachke izvore i da vidish shta je objektivnost.

Pozzz

Hvala @friedrich
...svojevremeno me to zanimalo, jer zivim u tom kraju, pa sam istrazivala...a i bilo je literature...naravno, iskljucivo nase...
...takodje se slazem da je ucinjen nevidjeni masakr...mozda je TO bio neciji cilj...
...ako si u mogucnosti...predoci nam nemacku verziju...rado cu je procitati...a verujem i ostali...
...pozz...

Ali evo samo za tebe, onako iz glave.......jel moze....:)

Jedna od nemachkih jedinica koja se borila na Sremskom frontu je bila i chuvena 22.Infantrie division.Po chemu chuvena.....E sad.....1940 godine se iskrcala avio desantom kod Roterdama i zauzela isti.Uchestvovala i dalje u proboju kroz Francusku.Na Ruskom frontu uchestvovala pod komandom feldmarshala Meinsteina u napadu na Sevastopolj i osvajanju istog.Pretrpela ogromne gubitke na Ruskom frontu i prebachena na Krit.Tamo se reformisala i ostala posadna divizija.Jednom prilikom su Englezi smelim desantom komadosa oteli njenog komadanta na putu za Iraklion.Prilikom povlachenja iz Grcke ukljucena u Armee Serbien pod komandom Gustava Felbera, akome secanje ne vara i onada na Sremski front.

Eto....s kim su se nashi borili...i zato kazem kakve su moje sanse protiv profesionalaca.

Inache ista je oformljena u Saksoniji (Nemacka) ako se ne varam '36 ili 37.Nisam siguran za ovo.

Pozzzz

friedrich:

Jedna od nemachkih jedinica koja se borila na Sremskom frontu je bila i chuvena 22.Infantrie division.Po chemu chuvena.....E sad.....1940 godine se iskrcala avio desantom kod Roterdama i zauzela isti.Uchestvovala i dalje u proboju kroz Francusku.Na Ruskom frontu uchestvovala pod komandom feldmarshala Meinsteina u napadu na Sevastopolj i osvajanju istog.Pretrpela ogromne gubitke na Ruskom frontu i prebachena na Krit.Tamo se reformisala i ostala posadna divizija.Jednom prilikom su Englezi smelim desantom komadosa oteli njenog komadanta na putu za Iraklion.Prilikom povlachenja iz Grcke ukljucena u Armee Serbien pod komandom Gustava Felbera, akome secanje ne vara i onada na Sremski front.

Eto....s kim su se nashi borili...i zato kazem kakve su moje sanse protiv profesionalaca.

Inache ista je oformljena u Saksoniji (Nemacka) ako se ne varam '36 ili 37.Nisam siguran za ovo.

Pozzzz
...nesto sam znala, nesto ne...u svakom slucaju...hvala... :wink:

Završio sam tek sedmi razred gimnazije i nisam imao 18 godina, kao ni većina 'ratnika'! U Prvoj gimnaziji u Beogradu podelili su nam puške i peške sproveli na Sremski front u rovove na ivici Matore šume na položaj prema Erdeviku. Bez sekunda obuke postali smo proleteri - borci Prve proleterske brigade. I, naravno, izginuli. U Kragujevac sam se vratio kao ratni vojni invalid sa tek navršenih osamnaest godina. U okviru čitave predstave stiglo je i odlikovanje 'Zasluge za narod'.
Da sam bio samo potrošni materijal u igri "velikog vođe" shvatio sam onda kada su mi na VMA rekli: "Kakve vi veze imate sa nama što ste ratni vojni invalid, vi ste građanski osiguranik", a znali su da nisam ranjen na nekoj svadbi i nego na frontu.

Ljubinko Počeković, ratni vojni invalid.

Moj otac je sa nepunih 18 godina odveden iz šabačke srednje škole na front i tamo je bio teško ranjen. Mnogi njegovi vršnjaci se nisu vratili sa tog fronta i za to niko nije odgovarao.

Dušan Kovačević, dramski pisac.

to vreme ja sam već bio na Sremskom frontu. Imao sam 17 godina. Mobilisali su me partizani. Mobilisali su i oba moja brata. Vojislava [18] i Slavoljuba [23]. Prvi je poslat na Sremski front i tamo je ranjen, a drugi u Bosnu.

U prvo vreme, kada sam stigao, jurišao sam bez oružja. Polovina nas ga dugo nije dobila.

Mislim da me je spasilo to što sam na putu do fronta u vozu prelazio iz vagona u vagon i kraj puta zatekao me je sa mladićima iz drugih mesta. Rasporedili su me u četvrtu diviziju, a moji iz Niša i Niške banje brzo su izginuli.

Dušan Čavdarević

Mog oca mobilisali su pred kraj rata i rasporedili u kaznenu jedinicu, gde su bila deca iz uglednih građanskih porodica.
Imali su zadatak da demontiraju neispaljene mine, a da nisu prethodno prošli nikakvu obuku.

Dragana Milovanović
Dali zna neko da su u sremskom feontu ucestvovali i ljudi iz makedonije, moj otace Stevan Angelovski, iz tada Juzni brod, dana s se zove Makedonski brod, bio je ucesnik na sremskog fronta, i bio je ranjen kod neke reke, pa ako ima neko ko je bio ucesnik sremskog fronta i ako nesto poblizno zna htela bi da mi se javi .jer me zanima o mom ocu mnogo stosta, bila sam mala kada je umro,naravno posle rata, javite mi se na privatnu poruku.ako nesto znate.

Hmmmmm...veoma interesantna tema........Svi dobro znamo ko je bio na "Sremskom frontu" sa naše strane.Šta bi smo moglu da dobijemo sa suprotne strane, u tom okršaju.Koje su to nemačke trupe odnosno jedinice učestvovale na sremskom frontu.Veliki broj poginulih vojnika sa naše strane nam govori o tome da sa druge strane nisu bili amateri.Ko su bili?????
Prekaljeni borci iz Rusije???Moguće......E sad, i ako jesu bile nemačke jedinice prekaljene u borbi, kako to naši nisu znali, pošto vrlo dobro znamo organizaciju jedinica i da svaka divizija ima obeveštajce koji izlažu komadantu sa kim se bore na drugoj strani.Predpostavljam da su naši to vrlo dobro znali......Na osnovu toga se onda radi plan za borbu i probijanje fronta.Npr. Okruženje 6. Armije kod Staljingrada: Rusi probili front na severu gde su bili Italijani i na jugu gde su bili Rumuni.Tražili najslabiju tačku.
Evo ja sam uspeo nekako da isčeprkam kod kuće neke podatke o nemačkim jedinicama (uzimati sa rezervom) : 30 SS peš. divizija, 14 SS konjički korpus (1 SS i 2 SS konjička divizija), 114 laka peš. divizija, 1. brdska divizija (delovi), divizija "Bottcher" i još neke jedinice manje važnosti kao i ustaše.

Pozzzzz......

cao
na ovo mozda ja mogu da ti odgovorim
doduse,moracu da se pristeim,a imena komandanata neznam tacno
vidi...nebudi naivan da pomislis da je poginulo 30.000 nemaca i 1100 rusa
samo u bitci za grad vukovar,i forsiranje dunava,rusi su izgubili mnogo vise...od celog bataljona,ostala im je samo sviracka ceta...muzicari
sto se tice partizana...250.000 ljudi nije moglo da probije front.....niti bi,da se u madjarskoj nemacka vojska nije povukla posle neuspele kontraofanzive,pa su ovi u jugi shvatili da ce biti odseceni i poceli povlacenje ka austriji

elem,buduci da sam nemac iz srema...znam podosta o tom periodu...po onome sto sam cuo od starijih ljudi,oji su ostali u jugi...vecina mojih rodjaka je pobegla sa vojskom u nemacku,ni necekajuci partizane...zbog rusa.....tada se narod strasno plasio rusa...a na najavu die russishe comen...jezila se kosa na glavi

nisu tu bile neke elitne jedinice...sto je i logicno,jer su bile potrebnije na elbi,na zapadu ka amerima i drugde....ovo su bile jedinice uglavnom grupe armija jug,dosle iz rumunije i grupe armija E iz grcke,i naravnoi,jedinice vec stacionirane u jugoslaviji,pogotovo srbiji i bgd
u pozadini iza nemackih linija....bile su ustase i domobrani...najelitnije satnije
oni su zapravo,imali zadatak,da zaustave nadiranje partizana i rusa,dok se preko srbije i bosne,iz grcke povuce grupa armija E
to su i uradili
u reonu istocne bosne...oko bijeljine bili su handzarlije...koji su sami uspesno kontrolisali ceo teren...tako da se ni tim pravcem nije moglo uci iza linija

u sremu je ve islo relativno brzo...nemci su se uz neke manje vise slabe bitke povlacli
ali kada se stiglo do vukovara....tu se stalo...prirodna prepreka dunav...oju su nemci uspesno iskoristili za prepreku
kasnije bosut itd
ali generalno...vukovar je toliko ostao partizanima urezan u secanje,da su u tom gradu,videli prepreku za nadiranje rusa u nekim kasnijim ratovima
i ulozili u fortifikaciju grada silne pare
grad je bio zestoko usancen i prosaran podzemnim tunelima..koje su kasnije koristili hrvati 91....pricalo se cak da su oni to pravili,ali nisu....komunisticki trip

eto...koliko mogoh da napisem u ovo rano jutro
sto vas zanima pitajte....generalno,moral nemacke vojske nikada nije bio mali...a ove jedinice nisu bile ni naivne ni glupe...njih cak partizani nisu ni zarobili....svi su prebegli u austriju
kasnije su englezi vecinu vratili jugi...svi su postreljani
vracali su uglavnom folksdojcere...mislim sa nemacke strane.....postoji prica da su folksdojceri iz banatskog novog sela.....svi odreda bili ordenovani gvozdenim krstom za borbe u rusiji....

inace.....streljali su bare oko 30-50.000 zarobljenih nemaca od pada beograda pa do dravograda....narocito po hvatanju grupa oko zagreba i na slovenackoj granici

Pozzzz

vidi...jesu bili profesionalci ali...ipakje presudilo,ne toliko njihov profesionalizam,koliko partizansko neiskustvo i nepoznavanje oruzja i nacina ratovanja u takvim,rovovskim,uslovima u ravnici
ravnica....postavljene mine...specijalne.koje kad nagazis ne explodiraju...vec iskoce iz zemlje pa grunu u vazduhu,pokokaju gelerima sve okolo...i onda partizani po staroj narodnoj krenu u juris....napred drugovi
i nalete na mine....ko prodje mine naleti na granate,ko i to prodje...naleti na mitraljeze
jednostavno,ravnica i rovovi
pritom...reecimo decembar i januar...sneg,sve se beli...ravnica...seljacici iz sumadije svi obuceni u narodnu nosnju...uglavnom crnih boja....neznaju sta je snajper,nisu culi da postoji...setaju poljem oko rova...svaba maskiran u belo,samo ga makne ko od sale,sa koje hoces daljine...takvih gresaka je bilo koliko hoces...neiskustvo i losa komanda...ogromni gubici na glupostimas
rusi su vec znali znanje...imali jaku artiljeriju i oklopne jedinice...ali su rusi,posle proboija vukovara,presli na sever ka madjarskoj...a partizani su morali da nastave sami

Pozdrav! Malo znam o sremskom frontu, ali me veoma intresuje. Deda mi je tamo poginuo (tatin tata). Znam da je pobegao iz zatvora (logora) i otišao na front. Njegovo ime se nalazi na spomeniku, ali niko ne želi da mi priča o tom vremenu. Nikad nisam bila tamo, ali verujem da ću otići... Volela bih da čujem neku priču ili nešto slično, da je neko nekom pričao o tadašnjim dešavanjima.

Malo nesto znam...Znam da je bilo pred sam kraj rata 1945..Nemci su bezali iz Srbije prema Madjarskoj i Austriji da bi ih zarobili Rusi ili Englezi. Nikako nisu hteli da ih zarobe partizani koji oni nisu ni priznavali kao vojsku. Drug Tito je regrutovao cini mi se 14.000 srpskih mladica od 17-20 godina, koji su isli bez skoro ikakve obuke da sprece povlacenje Nemaca .Ili je 14.000 poginulo..Znam da se ta cifra pominje..

Potpuno nepotrebna operacija...

Back