Kole11
Poznat
- Poruka
- 7.554
Ma jok, sve sam proučio, nema razočarenja, bar ya mene.Primio si se mađarskih kronika dok te ne razočaraju.
Gesta Hungarorum s početka 13.st., spominje osvajanje Balkana, među njima i Srba i Hrvatske.
Glava 42.
Sutradan je bugarski knez poslao svoje glasnike s raznim darovima Lelu, Bulsu i Bontondu [sic], i moleći ih da se priklone miru, izdao je da više neće pristajati na stranu svog ujaka, kneza Salana, ali nakon što bi poražen vjerno je služio Árpádu, ugarskom knezu, i plaćao godišnji danak.
Oni, sklopivši mir i uzimajući u zalog kneževa vlastitog sina, krenuli su dalje sa mnogim dobrima iz Bugarske i pustili su kneza neozlijeđena. Zatim, nakon što su krenuli, otišli su do Vrata Wazila i krenuvši odatle pokorili su zemlju Rác [Racy] i zarobivši njihova vojvodu držaše ga dugo okovanog željezom.
Krenuvši od tamo dalje stigoše na more i silom i nagovorom pokorili [potenter et pacifice] sve narode te zemlje pod vladavinu [dominatui] Árpáda, kneza ugarskog, te su zauzeli grad Spalato [Spaletensem] i osvojili cijelu Hrvatsku [Crouatiam] i, krenuvši odande, uzeli su sinove plemića kao taoce i vratili se u Ugarsku knezu Árpádu.
Pominju se Raška i Hrvatska, koja počinje negde zapadno od Splita. Gde su Srbi to sam zaključi

BTW nigde hrvatske kraljevine nema, iako je ovaj pisac živeo negde u 12 stoleću, dakle vrlo blizu vremenski toj kraljevini.