Srednjovekovna Hrvatska

Pogledajte prilog 1757429

Ево шта ти Јагић на то рече.
Ma šta reče u toj rečenici ipo? :D

Pa jel može cila stranica(pasus) s tom izjavom jer ovako istrgnuto iz konteksta ne znači ništa. Tako si zadnji put iša poentirat s citatom nekog našeg povjesničara pa si izvuka dio iz teksta koji paše tvojoj priči, a izignorira sve ostalo iz tog istog članka šta je pobijalo taj izvućeni citat(mislim da je bila rasprava oko Povaljske listine ili praga zaboravih više).

Ma šta reče u toj rečenici ipo? :D

Pa jel može cila stranica(pasus) s tom izjavom jer ovako istrgnuto iz konteksta ne znači ništa. Tako si zadnji put iša poentirat s citatom nekog našeg povjesničara pa si izvuka dio iz teksta koji paše tvojoj priči, a izignorira sve ostalo iz tog istog članka šta je pobijalo taj izvućeni citat(mislim da je bila rasprava oko Povaljske listine ili praga zaboravih više).

Не бринем се ја да ћеш ти од овога покушати направити нешто сасвим друго.

Pa npr. uporedi Kulinovi povelju i uporedi povelji Stefana Prvovenčanog koja je isto izdata Dubrovniku.
Bitniji je razlog isključiva pojava srpskog lingvonima u sačuvanim bosanskim ispravama.

Prilozi

• IMG_20220128_202444.jpg
    IMG_20220128_202444.jpg
    85,5 KB · Pregleda: 3
Bitniji je razlog isključiva pojava srpskog lingvonima u sačuvanim bosanskim ispravama.
Sloveni nisu narod već grupa naroda. Tako da se nazivanjem jezika "slovenskim" ne vrši određivanje koji je to tačno jezik ali nazivanjem tog jezika "srpskim" da. I srpsko ime se u Bosni ne javlja samo po pitanju jezika jer bosanski vladar svoje podanike naziva Srbima, Tvrtko u svojoj kraljevskoj tituli Srbe stavlja na prvom mestu (čak ispred Bosne). A pre svega toga papa 1188. šalje pismo Dubrovčanima gde piše "regnum Servilie, quod est Bosna" (srpska kraljevina koja je Bosna).

Tako da je dokaza o srpskom imenu u Bosni u srednjem veku itekako mnogo i može se sa velikom sigurnošću reći da je srednjevekovna Bosna generalno srpska država.

Koliko mi poznato povelja Kulin Bana je napisana na staroslavenskom, a i Stefanova vjerovatno(a svaka je imala i neke osobine "lokalnog karaktera"). Tad su i Hrvati koristili taj isti jezik u pismu, a i neki drugi Slavenski narodi pa ne znam na osnovu čega ga prisvajate sebi. Jer nije dokazano da ste ga vi izmislili i prvi počeli korisitit dok smo bili u pradomovini.
Pa hajde da postavimo Kulinovu, Stefanovu, neku hrvatsku, i verovatno si još mislio na Bugare pod drugim Slovenima. Tako će najbolje da se vidi. Dakle, postavimo druga polovina 12-og i prva polovina 13-og i da uporedimo.

Back