Srednja i radnicka klasa u Beogradu

• Začetnik teme Začetnik teme BG5
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
BG5:
Koji kvartovi(delovi)Beograda su kvartovi srednje klase a kojima zivi uglavnom radnicka klasa?
mislim da se to danas sve izmesalo.
ali znam da je tzv.bigzova zgrada,ona duuuugacka preko puta sajma,bila za radnike stamparije.kao i pola tog dela senjaka.
banjica.soliteri gde god bili su namenjeni radnickoj klasi.julino brdo,vidikovac...
novi beograd....jerkovic...i sva ova nova naselja,koja ni ne znam da nabrojim.
a ne racunam topcider/deo dedinja koji je za visu klasu :roll: o cemu necemo ovom prilikom,mislim ko mu danas dodje visa klasa... :oops:
srednji stalez :P zivi na senjaku,banovom,lekinom,starom delu novog bgda...
i nepada mi na pamet gde jos...valjda ima jos neko nesto da doda :wink: :arrow:

BG5:
Koji kvartovi(delovi)Beograda su kvartovi srednje klase a kojima zivi uglavnom radnicka klasa?

za razliku od zapadnoevropskih gradova, kod nas je sve to izmesano... i tesko da ce se u narednih nekoliko decenija iskristalisati...
nakon drugog svetskog rata, imovina je oduzimana od imucnijih gradjana, i ti stanovi su dodeljivani 'zasluznim' borcima... kada su, u istoj toj eri, gradjeni novi delovi gradova (recimo novi beograd), nije bio redak slucaj da se u istu zgradu usele direktor i spremacica jednog preduzeca...
tako da se sve to izmesalo... dodjamo svemu tome cinjenicu da nemamo kontinuitet ni u cemu, i da su mnogi koji su pripadali visim drustvenim klasama, sada na dnu, i obrnuto, tesko je ocekivati da se u narednih nekoliko decenija ova situacija iskristalise... mozda nema ni potrebe...

У Србији је 50 година владао (а бојим се да и данас влада, само у измењеном облику) КОМУНИЗАМ, према коме смо "сви једнаки", па је тако било потпуно нормално да у истој згради живе чистачица и доктор наука. Зато је, као што је већ неко написао, "све измешано", па не постоји део града за који би се са сигурношћу могло рећи да припада "радничкој класи". Ипак, постоје делови у којима живи тај сиромашнији слој, који ми називамо радничком класом. Један од њих је, на пример, Раковица.

Pobunjenik:
У Србији је 50 година владао (а бојим се да и данас влада, само у измењеном облику) КОМУНИЗАМ, према коме смо "сви једнаки", па је тако било потпуно нормално да у истој згради живе чистачица и доктор наука. Зато је, као што је већ неко написао, "све измешано", па не постоји део града за који би се са сигурношћу могло рећи да припада "радничкој класи". Ипак, постоје делови у којима живи тај сиромашнији слој, који ми називамо радничком класом. Један од њих је, на пример, Раковица.

Pa sta, sta sad ako je neko doktor nauka mora da zivi sa "djet setom" :lol:

Sto volim te likove sto dignu nos i masu svojom tiulom. Svaka cast onome ko postane kralj a ostane na zemlji.
8)

slatko volim :)):
"radnicka klasa" :?: sta li je to :shock: :?:
to je valjda ceo grad bez onih vila i viletina na Senjaku :?
pola senjaka,topcidera i dedinja jeste radnicka klasa.
mnogi ljudi koji generacijama zive tamo nisu nikakvi bogatasi,do duse neki su to nekada bili,ali od 1945 znam mnoge koji rade za platu :wink: moja komsinica dve kuce od mene radi kao kafe kuvarica,zivi u kuci od blata,koja je pod zastitom drzave :shock: i nema kupatilo,vec cesmu u dvoristu.dvoriste je veliko i mogla bi da se sagradi jako lepa porodicna kuca,ali eto neko u srcu nobles kraja ko nema osnovne uslove za zivot!
prvo komsija norveska ambasada :wink:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back