Srećna slava Sveti Nikola!

Kog sveca slaviš kao krsnu slavu?

• Sveti Nikola

• Sveti Jovan

• Sveti Georgije

• Sveti Arhanđel Mihajlo

• Sveti Dimitrije

• Neku drugu

• Ne slavim

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Razmisljaj bre malo svojom glavom,nisi valjda tupav covece...sta mislis-zasto je Muhamed muslimanima zabranio bilo kakvo slikanje i postovanje idola,pa makar bio to i sam Muhamed?Al' ni oni nisu izdrzali...:mrgreen:

Zato sto su bili mnogobosci i posto je Muhamed vec prihvatio stav da postoji samo jedan bog oni pocinju da ga proganjaju.Jedan od ljudi koji je hteo da ubije Muhameda bio je dadasnji kalif Omar koji ce kasnije prihvatiti Islam .

Znam ljude koji slave Panteliju,Haralampija...To je super...Da nisu ''popularne''...
Pa da , evo recimo moja je sveti Simeon koji pada 16 februara , em nije nesto popularna u sirokim narodnim masama , a jos su pre par godina dan ranije 15. februar tj. Sretenje proglasili za drzavni praznik i neradni dan , pa sada mogu da imam produzeni vikend ili jos bolje dva neradna dana usred nedelje . :super:

Zato sto su bili mnogobosci i posto je Muhamed vec prihvatio stav da postoji samo jedan bog oni pocinju da ga proganjaju.Jedan od ljudi koji je hteo da ubije Muhameda bio je dadasnji kalif Omar koji ce kasnije prihvatiti Islam .

E pa nije zbog toga vec zato sto je video ono sto se desava u drugim religijama tokom vremena-a to je inflacija svetih licnosti...njega bi prvog muslimani proglasili za sveca da im nije izricito zabranio da to rade sa njim ili sa bilo kim drugim...

Pa da , evo recimo moja je sveti Simeon koji pada 16 februara , em nije nesto popularna u sirokim narodnim masama , a jos su pre par godina dan ranije 15. februar tj. Sretenje proglasili za drzavni praznik i neradni dan , pa sada mogu da imam produzeni vikend ili jos bolje dva neradna dana usred nedelje . :super:
Nije ta slava uopšte...Popularna...Ti si prvi za koga čuh da to slavi...Ne treba od toga praviti...Ok,slava al ne treba da potrošiš sve pare iz kuće,ko što neki troše pa da mesec dana nemaš šta da jedeš posle...

Nije ta slava uopšte...Popularna...Ti si prvi za koga čuh da to slavi...Ne treba od toga praviti...Ok,slava al ne treba da potrošiš sve pare iz kuće,ko što neki troše pa da mesec dana nemaš šta da jedeš posle...
Pa ima ih jos koji slave , al su retki stvarno . A za ostalo si u pravu , kod mene se to cak i inace skromnije slavilo , samo uza porodica na rucku , sve dok ja nisam malo poodrastao pa poceo da navlacim drustvo i da se ostaje i do sutradan u 11 pre podne :rumenko:. Al sve jedno opet nije nesto jako veliko i ne pravi se kicerajsaka predstava i opstenarodno veselje od toga. :D

Не по вери као религији. Већ по вери сваког од нас појединачно, коју си упоредио са неким дебилним покретом.
На то немаш право, а поготово да цениш преко форума ко је прави хришћанин.

Te slave su izmislili ljudi ne bi li se rodbina i prijatelji okupili, popili nesto, pojeli, proveselili se, zapjevali zajednicki sto je na neki nacin i pozitivno jer danas se zivot svodi samo na cuvenovu Ekremov hit kod 90% ljudi.

Srecna slava svima koji je slave, moja je sv. Luka.

Pa kako bre sto je vazno sto je religija vise POLITESTICKA ona je slaba tipican primer je HINDUIZAM koji obozava negde oko 1500 bogova sto nije slucaj sa SIKIZMOM koji se isto tako praktikuje u INDIJI.

I tebi je hinduizam slaba religija...aj bre ne zezaj,svaka religija se razvijala na svoj nacin,tako je kako je...;)

Ako su ljudi predani onome u sta veruju-mogu da veruju u sta god hoce...

Хвала још једном, уз малу напомену:

Ја сутра, на први дан Славе, као што је традиција одувек била у мојој породици, славим у најужем породичном кругу, а гости долазе другога дана, и то не на ручак, већ на кафу, пиће и колаче.

Ове велелепне гозбе, са седамнаест јела и десетинама-стотинама званица су сеоски обичај славе, пренет у градске средине у последњих 20ак година "обновљенога" српства
...

ово за овакав начин слављење славе си у праву, али уз једну напомину да су пре славе на селу иако су укључивале гозбу биле доста скромније са доста мањи круг људи.
но, у сваком случају теби и осталима на форуму који славе светог николу, срећна слава и на најлепши начин прославите, онако како ви то мислите.:)

Ено ти књига горе, вера у једног Бога је стара преко 40 векова, погледај унутрашњост купола српских цркава, видећеш осликане старозаветне пророке који су живели овоземаљским животом много пре 2000 година.
Срећна слава!

Otkud bre znamo da su oni zaista i postojali prije 2000 godina :lol:
Umoran sam sad da ulazim u raspravu, kod mene gostiju dolazi na gomile, pa je veliko spremanje prije slave, a tek śutra i prekśutra šta me čeka... A inače sam gledao jedan izuzetno zanimljiv dokumentarac o religiji uopšte.
Hvala! ;)

Back