Срећан 7. Јули, Дан устанка народа Србије!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Кмечали, не кмечали, четници нису са савезницима истерали окупатора из тадашње Југославије. Савезници су схватили ко су четници и да од њих нема ,,Го qu***ac'', ускратили им сваку помоћ и још наредили да се прикључе партизанима и Титу као комаданту НОБ. Неки четници су то прихватили, рехабилитовани и живели у Југославији као и остали лојални грађани.
Они који су чинили велике злочине над српским народом, стизала је заслужена казна (све до Блајбурга) а они који су ,,Пацовским каналима'' умакли правди и из дијаспоре су све време ,,лајали на звезде''.
И данашње нео-четнике треба подвести под ту групу лајаваца.
Они (партизани) који су подигли устанак, су са савезницима и истерали окупатора, значи и ослободили државу Југославију.
Четника у једној и другој причи нема! И никад их није ни било, само су сметали.

Pazi molim te,''komandir čete'':hahaha: opet lupa po lončićima...cccc....''komandire čete'' jesi naučio ko su ČETNICI? Evo malo da pomognem(četnik=pripadnik čete)

Opet si polupo lončiće?Jesam li ti reko' još juče da uzmeš knjigu u šake pa da koješta naučiš...između ostaloga i KO je bežao ''pacovskim kanalima''...
I KO JE IZVRŠIO NAJVEĆE ZLOČINE NAD SRPSKIM NARODOM?...malo ću ti pomoći,komunisti - a ti to malo detaljnije prouči...

Ajd' sad NA IZVRŠENJE!

Odsad da me pozdravljaš kad vidiš da sam prisutan na forumu i da stojiš MIRNO ako mi se obraćaš,...JASNO!

P.S
Jesi naučio šta je LPB i koje su slavne SRPSKE divizije?Sutra propitivinje...nemo' da ne naučiš...

Pazi molim te,''komandir čete'':hahaha: opet lupa po lončićima...cccc....''komandire čete'' jesi naučio ko su ČETNICI? Evo malo da pomognem(četnik=pripadnik čete)
Opet si polupo lončiće?Jesam li ti reko' još juče da uzmeš knjigu u šake pa da koješta naučiš...između ostaloga i KO je bežao ''pacovskim kanalima''...
I KO JE IZVRŠIO NAJVEĆE ZLOČINE NAD SRPSKIM NARODOM?...malo ću ti pomoći,komunisti - a ti to malo detaljnije prouči...
Ajd' sad NA IZVRŠENJE!
Odsad da me pozdravljaš kad vidiš da sam prisutan na forumu i da stojiš MIRNO ako mi se obraćaš,...JASNO!
P.S: Jesi naučio šta je LPB i koje su slavne SRPSKE divizije?Sutra propitivinje...nemo' da ne naučiš...
Лупаш као Максим по тој твојој дивизији. Дивизије укинуте још 1994 или 95-те а ти и даље лупаш.

А што се тиче четника и нео-четника, то је непоправљива багра.

Poslednja izmena od moderatora:
Лупаш као Максим по тој твојој дивизији. Дивизије укинуте још 1994 или 95-те а ти и даље лупаш.

Свака част друже, све четничке лажи си побио!

7. јули 1855, рођен један од највећих Срба у новијој историји, Живојин Мишић...

10389700_10152443624199144_363262904054169710_n.jpg

:D A šta drugo da radi kad mu take karte pale...što se grdo rodi niko ne popravi.

Elem, danas smo polagali cveće i palili sveće u pomen našim hrabrim precima koji su živote dali da bi mi do juče živeli u slobodi, blagostanju i bezbrižnosti.

Napravismo ceo krug od Beograda pa Bela Crkva i zavšismo na ručku na Iriškom vencu.

Ekipa da ti srce zatreperi :heart:

Toliko mladog sveta , te zdrave omladine ne zadojene mržnjom i uskogrudošću već usmerene na prave vrednosti i normalan život pa još tako na okupu i s pravim , uzvišenim razlogom skoro ne videh
.

Imamo na šta da budemo ponosni.

Starije generacije se podrazumevaju, a istakla sam omladinu jer smo mi od njih to napravili , vaspitali ih kako treba ...naučili da sve što leti ne treba da se guta već da uključe mozak i vide ko je na pravoj, a ko na krivoj strani.

Ovde je porodica ključna ...kao i kod ovih drugih : mogu samo da zamislim u kakvim su oni porodicama stasavali kada su toliko prepuni mržnje i gneva da i najgori šljam koji prosipa prerađenu i isfriziranu kvaziistoriju može da ih navuče da mu poveruju...tuga ali istovremeno i sreća jer se takvi na prste mogu prebrojati.

Ponos je naša zdrava omladina .

Jesu nam sve ovo patriotske i prave praznike zlotvori i petokoktobarski šljam ukinuli pa i ovaj Dan Ustanka još 2001-e kada zajahaše na vlast ali ni njohovo neće doveka...kako došli tako će i da odu , zlo se nigde i nikada nije ukorenilo...pojelo je samo sebe .

Divan dan danas kao i onaj 4-i jul pre neki dan
:)

E moj Dobro došli, izdao si dedinu krv za kilo krmenadli i par farmerki. Jel znaš za činjenicu da je Tito čuvao Stepinca kao malo vode na dlanu. Hteo je čak da ga oslobodi ali je ovaj kao pravi ustaša to odbio.

Лаж!!

НОВ ЈЕ УБИЛА НЕ МАЊЕ ОД 150 000 УСТАША.
А Степинац је био притваран. Но никакво дело му се није могло наћи, А ЛИКВИДИРАНИ СУ САМО ОНИ КОЈИ СУ ОКРВАВИЛИ РУКЕ, И (ИЛИ) КАСНИЈЕ ИЗ ЕМИГРАЦИЈЕ НЕПРИЈАТЕЉСКИ И ТЕРОРИСТИЧКИ ДЕЛОВАЛИ ПРЕМА СФРЈ. И Николај Велимировић да се вратио мало би одлежао па би био поштен "дисидент", писао књиге и то. Једном речју, узоран грађанин - осим ако претера онда зна се - лудара углавном.

Poslednja izmena:
Лаж!!

НОВ ЈЕ УБИЛА НЕ МАЊЕ ОД 150 000 УСТАША.

Nije laž, reč je o ustaškom kardinalu.

Alojzije Stepinac je prvi put uhapšen 17. maja 1945. Bio je pritvoren u Mlinarskoj ulici, gde se svojevremeno nalazio Ustaški zatvor iz vremena rata. Saslušanje i pritvor su trajali do 3. juna 1945. kada je Stepinac pušten na slobodu. Dan kasnije, Stepinac i Tito su vodili dug telefonski razgovor, koga je Stepinac komentarisao kao: „Razgovarali smo muški.“ Tito i Stepinac se nisu ni oko čega složili. Stepinac javno kritikuje vlast jer oduzima imovinu katoličkih sveštenika i neke proteruje. Odnosi sa vlastima se još više zaoštravaju. Alojzije Stepinac je sa svojim biskupima protestovao u pasterskom pismu od 20. septembra 1945, gde iskazuje zamerke države prema crkvi. Stepinac se tada nalazi u procepu, jer s jedne strane trebao je popuštati u odnosu na državnu vlast, a s druge strane, nije želeo odvajanje katoličke crkve od Vatikana.

Odnosi Stepinca i nove vlasti se još više komplikuju jula 1946. Tada je Stepinčev stan bio pod blokadom i on je držan u nekoj vrsti kućnog pritvora.

Stepinac je mogao da se izvuče samo da je podržao novu komunističku vlast u Hrvatskoj.

Stepinac ovo nije učinio, već je nastavio kritiku vlasti
.

Uhapšen je po drugi put 18. septembra 1946. Izveden je pred Vrhovni sud NR Hrvatske.

Suđenje Alojziju Stepincu i ostaloj petnaestorici, među kojima su bili i Erih Lisak i Ivan Šalić, održano je Pred Većem Vrhovnog suda NR Hrvatske od 9. septembra do 11. oktobra 1946. u dvorani fiskulturnog učilišta u današnjoj Tkačićevoj ulici u Zagrebu.

Suđenju je predsedavao dr Žarko Vimpulšek, članovi veća su bili: dr Antun Cerinec, Ivan Poldrugač i Ivan Pirker; optužnicu je zastupao Jakov Blažević, a zapisničar je bio dr Ante Petrović.

Alojzija Stepinaca je branio zagrebački advokat Zdravko Politea, koji je svojevremeno zastupao i Tita na "bombaškom procesu".

U najkraćem, Stepinac je optužen zbog saradnje s vrhom ustaške države, susreta s Pavelićem i drugim ustaškim časnicima, za prekrštavanje desetine hiljade Srba, za podstrek koji je Ustašama pružao katolički kler, za govore u kojima podstiče na molitvu za Pavelića i protivnarodnog delovanja nakon rata.

Branio se ćutanjem. Na kraju saslušanja 3. oktobra, Stepinac je prekinuo ćutanje i održao svoj veliki govor. Stepinac je prekrštavanje Srba nazivao neispravnim izrazom, jer se radi o verskom prelazu već krštenih ljudi. U završnoj reči, Stepinac je ponovio da je na sve optužbe nevin, te da će istorija oceniti njegov rad.

Presuda je donesena 11. oktobra 1946.[1] Samo su Lisak i Šalić osuđeni na smrt, a svi ostali na vremenske kazne.

Alojzije Stepinac je osuđen na kaznu zatvora s prisilnim radom u trajanju od 16 godina, gubitak političkih i građanskih prava u trajanju od 3 godine, kasnije mu je kazna preinačena na kućni pritvor u rodnom Krašiću na Žumberku.

- - - - - - - - - -

Posle izricanja presude, Alojzije Stepinac je odveden na izdržavanje kazne u zatvor Lepoglava. Tu je ostao sve do 6. decembra 1951.

Glasovi ogorčenja stizali su sa različitih strana. Za puštanje na slobodu Stepinca najviše su agitovali rimokatolički velikodostojnici, hrvatski pisci i književnici. U takvim okolnostima Titova vlast je popustila.

Tako je u ime komunističke vlasti Stepinca u Lepoglavi obišao dr Vladimir Bakarić već u martu 1947. Molio ga je da potpiše već sastavljenu molbu predsedniku Jugoslavije Titu za pomilovanje, uveravajući ga da će odmah biti pušten na slobodu i poslat u inostranstvo.

Alojzije Stepinac je to odbio. Čak je zahtevao da se obnovi proces, ali ne u komunističkom sudstvu. U međuvremenu je zbog lošeg zdravstvenog stanja interniran u rodni Krašić gde su ga do smrti čuvali čuvari ispred kuće. Stigli su novi koraci Vatikana. Papa Pije XII je 29. novembra 1952. godine imenovao 14 novih kardinala, a među njima i nadbiskupa Stepinca. Jugoslavija je odgovorila protivmerom tako što je prekinula sve diplomatske odnose sa Svetom Stolicom 12. decembra 1952. godine.

U zatočeništvu u Krašiću počeo je neočekivano da poboleva. Svaki dan se osećao sve gore i gore. Čak su se pojavila i nagađanja da je u zatvoru trovan. Lekari su našli da boluje od vrlo retke bolesti, abnormalnog povećanja eritrocita. Nije bilo leka ovoj bolesti. Umro je 10. februara 1960. u svom porodičnom domu.

Telo Alojzija Stepinca je po kanonskom običaju sahranjeno u Zagrebačkoj katedrali. Na ceremoniji je sve najbolje o njemu govorio pesnik Lucijan Kordić.

.....

А Степинац је био притваран. Но никакво дело му се није могло наћи,

Tokom drugog svetskog rata je podržao fašistički režim NDH,
Srpske sveštenike su ubijali i jahali i za manje.

Nadbiskup Stepinac je bio potpuno svestan postojanja koncentracionog logora Jasenovac, ali se o tome nije javno protivio.

Kako se bližio kraj rata, Stepinac je najviše zazirao od pobede komunista, pa se zato u potpunosti složio sa Pavelićevom linijom.

Nije želeo da beži, već je ostao u Zagrebu.

Odmah po oslobođenju Zagreba, Tito je stigao i ljubazno razgovarao sa čelnicima katoličke crkve 2. jula 1945. Tito je pri .tom obećao da nova vlast ništa neće napraviti bez dogovora s crkvom. Ovim razgovorima prisustvovao je i Vladimir Bakarić.

Tolerantni odnos između nove vlasti i katoličke crkve bio je kratkotrajan. Naročito su počeli da izbijaju problemi oko sekularizacije crkvenih dobara i ukidanje veronauke po školama

Šta su po Srbiji radili...

Наравно, веома су нам били важни односи са Ватиканом као државом са јаком тајном службом, која за време Њега није наваљивала на Југу. Напротив.
Немојте "православци" да сада кмечите јер је и ваш Милан Стојадиновић, најпаметнији радикал али авај одан ШВАБАМА па су Енглези морали да га склоне на Маурицијус (што је сложићете се далеко лепше од Гулага), знао је да се претња ВАТИКАНА може одагнати само дилом у стилу "не дирам те не дирај ме".

Poslednja izmena:
Наравно, веома су нам вили важни односи са Ватиканом, који за време Њега није наваљивао на Југу.
Немојте "православци" да сада кмечите јер је и ваш Милан Стојадиновић, најпеметнији радикал али авај одан ШВАБАМА па су Енглези морали да га склоне на Маурицијус (што је сложићете се далеко лепше од Гулага), знао је да се претња ВАТИКАНА може одагнати само дилом се истим у стилу не дирам те не дирај ме.

Znam ja sve to što pišeš, nego volim kad potvrdite da ste pravoslavno zatirali nemilosrdno a sa hrvatima pravili pomirljive dilove. I onda se čudite što vas poistovećuju sa ustašama i mrze kao i njih.
Ako imam, ide reputacija za iskrenost.

Znam ja sve to što pišeš, nego volim kad potvrdite da ste pravoslavno zatirali nemilosrdno a sa hrvatima pravili pomirljive dilove. I onda se čudite što vas poistovećuju sa ustašama i mrze kao i njih.

Никада се ништа православно није затирало. Никада нико није отпуштен са посла јер је "ОРТОДОКС" верник, НИТИ МУ ЈЕ БИЛО ЗАБРАЊЕНО ДА ИЗВОДИ ВЕРСКЕ РИТУАЛЕ (слава и сл) а за комунисте се ПОДРАЗУМЕВА да не верују у будалаштине КОЈЕ ЈЕ ЦРКВА ИЗМИСЛИЛА ДА ПЛАШИ НАРОД.
Али сама Српска православна црква НИЈЕ Ватикан, и нема значаја за геополитику ни СПЦ, ни све православне митрополије света колико има Ватикан - то је чињеница а ви плачите, вриштите... не помаже. Тако је.
А није тачно да није СФРЈ одржавала односе са православнима јер је НАЈВЕЋИ тј ПОСЛЕДЊИ ВЕЛИКИ ПРАВОСЛАВНИ ЦАР Селасије био радо виђен гост код нашег вољеног Маршала.

Poslednja izmena:
Dobro je da si okačio taj klip da se vidi šta je Broz stvarno govorio .Za Broza Pavelić je izdajnik ali ne izdajnik Jugoslavije nego Hrvatske jer je Italiji ustupio deo Dalmacije.Drugim rečima za Broza Pavelić nije dovoljno veliki Hrvat.Kad je reč o zločioma po Brozu Pavelić je odgovoran za smrt "hiljada ljudi" što znači manje od 10 000 a s čime se ni Tuđman ne bi složio jer je i Tuđman operisao sa cifrom od nekoliko desetina hiljada.Nije nikakvo čudo što taj Josip nikad nije posetio memorijalni centar Jasenovac ili neko drugo mesto gde su njegovi sunarodnici ubijali Srbe i Jevreje na najzverskiji način i odao počast žrtvama.

Poslednja izmena:
Nije ni čudo što je bilo tako.Mi sebi nećemo da priznamo da smo izgubili građanski rat 1941-1945 i da su uz pomoć srpskog otpada trijumfovali velikohrvati na čelu sa Josipom Brozom a u pobednika je i nož i pogača.

Никада се ништа православно није затирало. Никада нико није отпуштен са посла јер је "ОРТОДОКС" верник, НИТИ МУ ЈЕ БИЛО ЗАБРАЊЕНО ДА ИЗВОДИ ВЕРСКЕ РИТУАЛЕ (слава и сл) а за комунисте се ПОДРАЗУМЕВА да не верују у будалаштине КОЈЕ ЈЕ ЦРКВА ИЗМИСЛИЛА ДА ПЛАШИ НАРОД.
Ako su bile sve slobode sveta, zašto se u mojoj kući osamdesetih godina tajno obeležavala slava? Bio nam tako ćeif ili pak misliš da neko ne čuje da se nismo odrekli Boga?

Iz kog dela nesvesti dolazi tvoje pitanje?
Моје питање долази из једноставне чињенице да није било тако како си написао.

Свако ко каже да је осамдесетих година прошлога века у Србији морао тајно да слави славу, напросто - лаже.

Моје питање долази из једноставне чињенице да није било тако како си написао.

Свако ко каже да је осамдесетих година прошлога века у Србији морао тајно да слави славу, напросто - лаже.

jaoj, a ti znaš gde sam tad živeo i kako se živelo i tradiciju svake srpske kuće? Ne dolazi na osnovu činjenice već PRETPOSTAVKE što sa činjenicom veze nema.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back