Ne znam, tu je više činilaca u igri. S jedne strane, jedan moj daleki predak je
za razliku od duhovnih Kirikua toga vremena odbio da se poturči, pa je pešice dobegao čak od negde istočno od Vidina u tada već slobodnu Srbiju, oženio se Srpkinjom koja nije imala braće (prizetili ga već po običajima u Srbiji) i postao valjda pradeda čukunbabe moje majke. Kad otvorim svoj rodoslov i sa majčine i sa očeve strane mogu da vidim samo redove i redove predaka koji su u ranim dvadesetim izginuli za Srbiju, od Prvog balkanskog rata pa nadalje. Dvojica braće, jedan protiv Turske, jedan protiv Bugarske, onda po očevoj strani jedan u Srbiji protiv Austrougarske i još jedan na Solunskom frontu, generaciju očeva i da ne računam, po majčinoj strani mi je porodica generacijama bila u opasnosti od izumiranja, baš zbog ratova protiv isto tvoje ljubljene Austrougarske. Deda po ocu mi je zahvaljujući izdaji nekog “oficira”
pogleda na svet kao što je tvoj jedva živ došao iz Hitlerovog logora, pa pravo kod Broznog.
Baš sve nedaće srpskog naroda i svi ratovi vođeni na ovim prostorima potiču baš od te osmanlijske vladavine koju tako veličaš i uzdižeš, oko toga se slažu sve istoriografije: pročitaj malo o Istočnom pitanju, sve će biti jasno. Samo Srbiju je nasleđe te tvoje Osmanlijske Carevine samo u Prvom svetskom ratu koštalo više od milion ljudi - tadašnja
država relikt Austrougarska je i nastala zahvaljujući osmanlijskim osvajanjima i okupaciji Mađarske, ovoliki naboj između Srba i Hrvata isto ima koren baš u tim jezivim osmanlijskim vremenima, kako bi se naši komšije iz BiH izrazili “za turskoga vakta”. Možda je nekima od njih taj ‘turski vakat’ i bio dobar, nama Srbima nije nipošto.
Da li si svestan kolike su vekove terora doneli Osmanlije? Čim neki rat izbije Osmanlije pokažu svoju ćud. Možeš da nađeš i procene depopulacije raznih krajeva exYU, Vojvodine (Banat, deo Slavonije) koje su izazvale baš te tvoje ljubljene Osmanlije. Objasni, da li stvarno žališ za Turcima Osmanlijama? U BiH ima i takvih, eto, ono što je za nas Srbe sloboda od turske okupacije za njih je nekakav “srpski ekspanzionizam”.
Kirikui svih tih vremena su za to vreme vodali Turcima opanke, zajedno sa
@edi54, a ako je neko od njih pred turskom sabljom ipak odabrao džamiju umesto hajdučije razumem i to, nije svako ni za hajdučiju ni za vojsku i ratovanje, nagledao sam se i takvih ‘99, koliko hoćeš. Naročito se pepelom posipaju oni koji su nekako utekli od poziva, ti su nenadmašni.